Černí baroni / Černí baroni (1992/99/Československo/Komedie) 83%

05.08.2023 07:40
JEDNOU VĚTOU
„Čo bolo, to bolo... Major Terazky vede svůj šik pétépáků od průšvihu k průšvihu vstříc světlým zítřkům. Česká filmová komedie podle románu Miloslava Švandrlíka.“

OBSAH
Komedie vás přesvědčí o tom, že i na chmurné stránky naší historie je možné se dívat s nadhledem a humorem. Čo bolo, to bolo... Major Terazky vede svůj šik pétépáků od průšvihu k průšvihu vstříc světlým zítřkům. Česká filmová komedie podle románu Miloslava Švandrlíka.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nemůžu nezmínit úplně skvělé herecké obsazení od Ondry Vetchého , Pavla Landovského přes Schmitzera, Donutila, a dalších vynikajících herců včetně pana Rösnera . Tím je tak trošku určeno, že tento film prostě nemůže být nezábavný. Je to velmi zábavný pohled na depresivní 50 léta a jednotky PTP.Opravdu ABUSRDNE .Čo bolo to bolo terazky se jsom vděčným divákom Černých Baronů . (Enšpígl) 4*

Černé barony mám rád. S atmosférou 50. let sice nemají až tak společného, ale je to snímek satirický, idylizující, a tak je ho třeba i vnímat. Je to film doslova zahláškovaný dobovým patosem, který Švandrlík zjevně ovládá mistrovsky, je to film plný výtečných herců i neherců, je to skvělý souhrn skečů a vskutku pitoreskních charakterů z dobového panoptika. Vše provedeno s lehkostí, samozřejmostí a uvěřitelností. Dobrá komedie. (Marigold) 4*

Obtížně zfilmovatelné stěžejní Švandrlíkovo dílo bylo pro zesnulého režiséra Zdenka Sirového velkou výzvou, a on se jí chopil se ctí, i když snímek přes všechny svoje kvality zůstává ve stínu své slavné knižní předlohy. Největším úskalím pro film bylo herecké obsazení, a zde to funguje tak napůl, protože literární postavy měly svou specifickou životnost, která je ve filmové podobě hodně znásilněna, ale vybraní herci nehrají špatně, i když slovenština Pavla Landovského není zrovna vždy přesvědčivá a Kefalín Ondřeje Vetchého má něco do sebe. Herci ve vedlejších rolích však byli překvapivě životnějšího charakteru, a takový Hamáček Jiřího Schmitzera má punc opravdovosti, stejně jako generál Václava Postráneckého. Konec filmu však vyznívá zbytečně lacině a Josef Dvořák svou roli neustál a nehodil se sem, stejně jako tragický konec, který se vůbec neslučuje s celkovým pojetím filmu. Ale ta odvaha, pustit se do zfilmování tohoto díla, se musí ocenit. (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Film Zdenka Sirového Černí baroni byl natočen podle vybraných epizod ze slavné stejnojmenné knihy Miloslava Švandrlíka. Černými barony byli nazýváni příslušníci takzvaných Pomocných technických praporů (PTP), jež v padesátých letech tvořily speciální složku naší „lidové“ armády. „Černí“ byli podle barvy výložek, „baroni“ pak podle toho, že jako jediní tehdejší vojáci prezenční služby měli peníze, neboť část mzdy za pracovní výkony dostávali v hotovosti. Zajímavé bylo sociálně politické složení těchto jednotek: k „pétépákům“ byli přidělováni odvedenci na jedné straně pro tělesnou vadu, jako například politicky uvědomělý, ale „na prsa slabý“ redaktor závodního časopisu Rudá vatra Dušan Jasánek, nebo asistent režie Roman Kefalin, na druhé straně pro kriminální minulost (zloděj Ciml), pro rasový (Cikán Kotlár) nebo třídní (feudál Šternberk, buržuj JUDr. Macháček, kulak Vata, duchovní Štětka) původ, většinou však prostě proto, že se v civilním životě projevili jako lidé „málo uvědomělí a režimu nepřátelští“ (akademický malíř Vločka, sprosťák Voňavka).
Stejně jako samotní „pétépáci“ stáli na okraji či dokonce pod okrajem vojenské hierarchie i jejich velitelé, obecně se vyznačující mimořádně zvýšenou dávkou stupidity. Tyto okolnosti výrazně umocnily projevy obligátního vojenského humoru, z něhož Miloslav Švandrlík poučen Haškovým Švejkem i vlastní zkušeností vydatně těžil. Komické historky jsou však jen odvrácenou stránkou osudu „pétépáků“, provázenou většinou událostmi smutnými a tragickými.
Tvůrci to naznačují v úvodních dokumentárních záběrech z filmového týdeníku z roku 1952 i v dedikaci filmu. Černí baroni vznikli v koprodukci společnosti Space s Filmovým studiem Barrandov a s firmami MTT a Riosport-Press. Svým námětem a zpracováním se podobají Tankovému praporu (1991), vyhýbají se však prvoplánovým obhroublostem. A díky notoricky známé předloze bylo jejich uvedení provázeno diváckým ohlasem.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Pomocné technické prapory (PTP) byly zvláštní složkou armády československé republiky za komunismu. Jejich složení bylo velmi různorodé: politicky uvědomělý, ale tělesně slabý Dušan Jasánek, asistent režie Roman Kefalín, zloděj Ciml, Cikán Kotlár, třídní nepřátelé režimu - feudál Šternberk, buržuj JUDr. Macháček, kulak Vata, duchovní Štětka, akademický malíř Vločka, sprosťák Voňavka. Zkrátka lidé, o nichž bylo jasné, že na ně se režim spolehnout nemůže. Říkalo se jim Černí baroni. Černí podle barvy výložek a baroni, protože na vojně musili pracovat a část mzdy dostávali v hotovosti. Jejich nadřízení byli vesměs hloupí a nevzdělaní. Mezi nimi vynikal major Terazky, jehož přezdívka vznikla z věty často opakované: Čo bolo, to bolo, terazky som majorom. Během vojenské služby dochází mezi vojáky a veliteli k nejrůznějším střetům, které mívaly humorné i vážné vyústění. V řadě z nich hrál hlavní roli Kefalín. Například když vyzdobil prasečinec politickými hesly. Vojenská mašinérie však skřípne nejen vojáky, ale i velitele. Vojáci se snaží přežít a nadřízení udržet. Ne vždy se jim to daří, zvláště když důstojníci pohoří u zkoušky z marxismu-leninismu. Vojáci se po dlouhých měsících dočkají odchodu z vojny. Převelený Terazky se na nádraží loučí s Kefalínem. Shodnou se, že všechno bylo absurdní.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 4.06.1992
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.1.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 21.11.2018 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 26 394 300
Návštěvnost v ČR 1 470 531
 
FILMY V SÉRII
Černí baroni gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd267/
Československo, Komedie, 1992
Režie: Zdenek Sirový, Hrají: Pavel Landovský, Bronislav Poloczek

SERIÁL V RÉRII
Černí baroni (seriál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd269/
Česko, Komedie, 2004
Režie: Juraj Herz, Hrají: Andrej Hryc, Radek Holub
 
Tvůrci a herci
Zdenek Sirový (Režie), Jiří Ježek (Produkce), Jaroslav Bouček (Produkce), Luboš Fišer (Hudba), Jiří Macháně (Kamera), Ivana Kačírková (Střih), Zbyněk Hloch (Scénografie), Inka Braťková (Kostýmy), Hana Malátová (Kostýmy), Vladimír Skall (Zvuk), Bohuslav Sobotka (Masky), Miloslav Švandrlík (Scénář), Miloslav Švandrlík (kniha) (Předloha), Pavel Landovský (Herec), Bronislav Poloczek (Herec), Alois Švehlík (Herec), Jiří Schmitzer (Herec), Miroslav Donutil (Herec), Josef Dvořák (Herec), Rudolf Hrušínský ml. (Herec), Václav Postránecký (Herec), Daniel Landa (Herec), Ondřej Vetchý (Herec), Vladimír Javorský (Herec), Boris Rösner (Herec), Zdeněk Podhůrský (Herec), Jan Kraus (Herec), Jaromír Dulava (Herec), Václav Vydra nejml. (Herec), Milan Gunár (Herec), Michal Dlouhý (Herec), Miroslav Táborský (Herec), Milan Sandhaus (Herec), Hana Čížková (Herec), Josef Somr (Herec), Gabriela Wilhelmová (Herec), Jiří Bruder (Herec), Milan Šimáček (Herec), Jiří Fero Burda (Herec), Ludvík Pozník (Herec), František Stupka (Herec), Alice Chrtková (Herec), Štěpánka Lisá (Herec), Petr Kasnar (Herec), Jan Vlasák (Herec)
 
1992/99/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Režisér Sirový nevěděl, komu dát roli Kefalína, uvažoval o Miroslavu Vladykovi, ale roli nakonec dostal Ondřej Vetchý. (Zdroj: Rozmarná léta českého filmu (ČT) díl 3 (1992)).
- Vo filme mal comeback Pavel Landovský (major Terazky), ktorý žil niekoľko rokov v emigrácii, snímka bola jeho prvým po roku 1989. Kolegovia s ním na pľaci zažili ťažké chvíle, bol dosť náladový, niekedy bezdôvodne všetkým nadával,repliky si hovoril podľa seba, textu sa často nedržal a medzi pauzami pil alkohol. Všetci mu to tolerovali a báli sa mu niečo povedať.
- Samopal vzor 24, s kadencí dle poručíka Troníka (Miroslav Donutil) „ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta”, má teoretickou rychlost střelby 650 ran za minutu, praktickou maximálně 100 ran za minutu.
- Na festivale v Novom Meste nad Metují získal film tri ocenenia - Cenu divákov, Cenu za mužský herecký výkon (Miroslav Donutil) a Zvláštnu cenu za najodvážnejší výkon Zdenkovi Sirovému.
- Když vojáci slaví Vánoce, zpívají populární písničku "It´s a long way to Tipperary". V jednom verši však dělají opakovaně chybu ve výslovnosti. Leicester square se správně vyslovuje "lester skvér", ale vojáci zpívají "lajčestr skvér".
- Miroslav Donutil na vojně nikdy nebyl. Svou postavu tak založil na vyprávění svých kamarádů z vojny a jednom z našich tehdejších diplomatů, který šišlal.
- Ve scéně, kdy vojáci zpívají píseň "It's a Long Way to Tipperary", si lze všimnout toho, že vojín Voňavka (Jan Kraus) stojí u zdi a hledí do dveří, až vstoupí poručík Hamáček (Jiří Schmitzer), aby mohl zařvat "Pozor".
- Snímek se může pyšnit přízviskem nejúspěšnější titul prvního období privatizované kinematografie.
- Snímek byl natočen podle vybraných epizod ze slavné stejnojmenné knihy Miloslava Švandrlíka.
- Černými barony byli nazýváni příslušníci tzv. Pomocných technických praporů, které v padesátých letech tvořily speciální složku naší "lidové" armády. "Černí" byli podle barvy výložek, "baroni" pak podle toho, že jako jediní tehdejší vojáci prezenční služby měli peníze, neboť část mzdy za pracovní výkony dostávali v hotovosti.
- Boris Rösner hrál vojáka základní služby. V době natáčení mu bylo 41 let.
- Film navštívilo v kinech 1 470 531 diváků a vydělal 26 394 300 Kč.
- Scény v kasárnách se natáčely v Zelené Hoře nedaleko Nepomuku.
- I ve skutečnosti sloužil zámek Zelená Hora v letech 1951 - 57 jako kasárna Pomocných technických praporů. Armáda měla zámek ve vlastnictví až do roku 1990 a od roku 2002 patří zámek obci Klášter.
- Hostinec, ve kterém se zastavil generál na inspekci a před nímž se srazil s Kefalínem, se nachází v Nepomuku na nám. Augustina Nemějce.
 
Odkazy