Černá punčocha / Černá punčocha (1986/84/Československo/Drama, Krimi, Psychologický) 52% -Originál-

05.08.2023 07:40
JEDNOU VĚTOU
„Kriminální příběh o škrtiči mladých žen."

OBSAH
Česká psychologická krimi o nenápadném chlapíkovi, který se stal nočním postrachem žen. Tvůrci filmu Černá punčocha se inspirovali skutečnými případy, jež se udály v severních Čechách a v Praze v osmdesátých letech minulého století. Smutným hrdinou je asi padesátiletý dámský modelový krejčí, všeobecně známý jako slušný bezúhonný člověk, schopný v práci, žijící ve spořádaném manželství, pěstující andulky a po večerech kondiční běh - tedy člověk, u něhož by nikdo nehledal nezvládnutelné emoce a sexuální úchylku vedoucí k vraždám.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tak tady film jednoznačně ujíždí na výběru herce pro roli úchylnýho vraha. Co tohle bylo za čmeláka, vždyt ho každá druhá ženská zmlátila. Chlap co napadne ženskou a ještě ke všemu ze zadu a pak od těch ženskejch ve finále dostane na držku by si měl nechat na čelo vytetovat "původně jsem měl bejt hovno, ale nějak se to nepovedlo." Navíc ty modelky jak s ním cvičily prej : přines mě punčuchy, udělej mě větší rozparek, která mě větší kozy. Mám pocit, že tenhle dědek by nedokázal sejmout ani želvu při sraní, natože takový bojový stroje jako jsou ženský. (Enšpígl) 3*

Miki dlouhá punčocha v boji s vlastní sexuální deviací a členy pražské kriminálky, kteří vypadají, že po směně prodávají bony. Jeden z jejich lídrů v podobě Víti Jandáka sice působí, že by nenašel ani Vltavu, ovšem kolega Pospíchal už kvůli hlasu rangera Walkera skýtá záruku, že se dámský krejčí a škrtič brzy seznámí s tvrdou rukou zákona.. Snové sekvence s ženským smíchem a vilným Karpíškem působí spíše legračně než znepokojivě, psychologické kresby jsou povrchní, rychlost uškrcení odpovídá napuštění punčochy prudkým toxickým jedem a scénář rozhodně neoplývá vodotěsností fotoaparátu Nikon. Po všech stránkách slabé krimi, které ocení leda nadržený parafilik.. (Gilmour93) 2*

Průměrná kriminálka. Postava vraha je tu nahozena slušně (narozdíl od policajtů, kteří jsou sympatičtí, ale neprokreslení), jeho představitel podle mě nebyl tak tragický, jak tu někteří líčí, vraždy teda nejsou nic extra, vrah baby obvykle uškrtí legračně snadno a rychle a ještě slízne nejednu nadávku i ránu. Na začátku je snaha o stylové atmosférické scény (vrah prohlížející si oběť skrz výlohu, vrahův sen o ožívajících figurínách), ale zbytek je filmařsky nuda. (choze) 2*

VELKÁ RECENZE
Režisér Otakar Fuka se často zabýval žánrovými příběhy. K žánru české krimi přidal vedle detektivek Svědectví mrtvých očí (1971) a Zlaté rybky (1977) v roce 1986 i snímek inspirovaný skutečným případem sériového vraha, který v osmdesátých letech řádil v Praze a v severních Čechách. Padesátiletý modelový krejčí Miki Opatovský (Milan Karpíšek) pracuje celý život mezi krásnými ženami, provokativní fotografka Monika v něm ovšem vzbudí vražedný chtíč. Opatovského postupně ovládne vražedná posedlost. Škrtič, který na své okolí působí jako nenápadný, slušný člověk, se mění ve fantóma, který se specializuje na sexuálně motivované zločiny… Nic o manželových nočních výletech netuší ani jeho žena (Luba Skořepová). V rolích ochránců spravedlnosti, kteří unikajícího vraha nakonec dopadnou, se objevili Vítězslav Jandák a Petr Pospíchal.
Postarší dámský krejčí Miroslav Opatovský je v módním salónu obklopen modelkami, které s ním i trochu koketují. Zjevně ho příliš nevnímají jako muže a bez ostychu s před ním převlékají. Opatovský si všimne atraktivní dívky u výlohy a v noci se mu zdá, že ji škrtí černou punčochou. Dívku, profesionální fotografku Moniku, znovu potká na festivalu tance. Možná ho vzruší násilné téma jednoho z tanců a vydá se noční Prahou za ní. Na opuštěném místě ji přepadne. Monika s ním zápasí, dokonce ho několikrát osvětlí bleskem fotoaparátu, ale Opatovský ji uškrtí. Přístroj, ze kterého nedokáže vyjmout film, hodí do vody. Z vraždy je podezřelý ženatý Moničin milenec Klimeš. Do Prahy přijíždí ovdovělá manekýnka Eva. Jediná Opatovského láska se před lety provdala do ciziny. Opatovský se poté oženil bez citu, pouze kvůli péči, s obyčejnou ženou svého věku. Atraktivní Evě, která má pro něj slabost, se v důvěrné chvíli svěří se svým činem. Vyděšená žena mu slíbí, že nic neprozradí a urychleně odjede. Opatovského ovládla jeho deviace. Sportovkyně Milena se jeho útoku ubrání, ale učitelku Martu zavraždí. Kriminalisté nasadí na místa činů volavky z řad policistek. Z vodní nádrže vyloví potápěči fotoaparát, ve kterém se uchoval negativ.Brzy je známá vrahova totožnost.V parku, kam chodí pravidelně běhat se kolem něj stahují policisté. Před očima své ženy se Opatovský v bezvýchodné situaci zabije pádem ze skály.
 
Postavy a obsazení
• Milan Karpíšek - dámský krejčí Miroslav Opatovský
• Petr Pospíchal - kapitán VB Krátký
• Hana Talpová - Ilona Zárubová, Evina kamarádka
• Luba Skořepová - Jana, Opatovského manželka
• Stanislava Bartošová - Eva Kurzová
• Ivan Vyskočil - psychiatr docent Vinklárek
• Vítězslav Jandák - poručík VB Petr
• Ladislav Županič - Štěrba
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.1.1988
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.3.1992 (VHS) Lucernafilm Video, Bonton Home Video, 12.4.2010 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na VHS: 16.6.1995 Lucernafilm Video, Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 7.12.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Otakar Fuka (Režie), Eliška Nejedlá (Produkce/Vedoucí výroby), Zdeněk John (Hudba), Jiří Tarantík (Kamera), Ján Chaloupek (Střih), Bohumil Nový (Scénografie), Olga Jedličková (Kostýmy), Adam Kajzar (Zvuk), - (Masky), Otakar Fuka (Scénář), Milan Karpíšek (Herec), Gabriela Wilhelmová (Herec), Hana Talpová (Herec), Luba Skořepová (Herec), Ivana Chýlková (Herec), Stanislava Bartošová (Herec), Jitka Asterová (Herec), Ivan Vyskočil (Herec), Vítězslav Jandák (Herec), Karel Hábl (Herec), Rudolf Hrušínský ml. (Herec), Ladislav Županič (Herec), Jaroslav Radimecký (Herec), Marta Richterová (Herec), Hana Vávrová-Heřmánková (Herec), Petr Skarke (Herec), Leoš Kaltofen (Herec), Libuše Štědrá (Herec), Hana Davidová (Herec), Petr Pospíchal (Herec), Petr Brukner (Herec), Stanislav Hájek (Herec), Miriam Kantorková (Herec), Martin Otava (Herec), Jana Vaňková (Herec), Jana Viščaková (Herec), Jaroslav Tomsa (Herec), Sylva Žáčková (Herec), Jana Žáčková (Herec), Václav Erban (Herec), Josef Vondráček (Herec), Frank Towen (Herec), Magda Křížková-Šebestová (Herec)
 
1986/84/Československo/Drama, Krimi, Psychologický
 
Zajímavost k filmu
- Scény z parku, kam varh (Milan Karpíšek) chodí běhat a na konci filmu zde spáchá sebevraždu, se natáčely v Havlíčkových sadech, neboli v parku Gröbovka, který se nachází na rozhraní Vinohrad a Vršovic v Praze.
- Hlavní roli násilného krejčího měl původně hrát Josef Kubíček. Pan Kubíček ovšem odmítl, protože nechtěl hrát další psychopatickou postavu a být škatulkován.
- Schválení literárního scénáře 4.12.1985, začátek natáčení 15.5.1986, schválení technického scénáře 24.6.1986, konec natáčení 20.12.1986, promítání povoleno 8.1.1987
 
Odkazy