Případ mrtvých spolužáků / Případ mrtvých spolužáků (1976/85/Československo/Krimi, Drama) 44%

05.08.2023 07:39
JEDNOU VĚTOU
„Kriminálně - špionážní příběh, údajně inspirovaný motivy skutečných případů. 1963: západoněmecký obchodník Friedrich Schmidt se kdysi jmenoval Šmíd a je ve skutečnosti zdatným pracovníkem zpravodajské služby."

OBSAH
Režisér Dušan Klein natočil podle archivních materiálů československé bezpečnosti film Případ mrtvých spolužáků. Jeho děj se odehrává v roce 1963, kdy do tehdejšího Československa přijíždí západoněmecký obchodník Friedrich Schmidt. Nikdo netuší, že tu má zpravodajské poslání. Chce vyřídit starou záležitost z doby války, kdy se podílel na udání spolužáka Pavla Richtra, popraveného za heydrichiády, a zároveň navázat známosti s vhodnými lidmi, kteří by mohli jednou podle pokynů západní rozvědky pomáhat při narušování československého státu. Jeho cesta je spojena se smrtí tří dalších spolužáků… (Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rozhodně žádná tragédie, ale ani žádné velké překvapení. Film, který je podobný seriálu o případech majora Zemana je jednoduchý a krátký. To jsou dvě největší výhody 31 let starého snímku, na kterém je věk dosti znát a neznalý tehdejší situace se budou v pár okamžicích ptát "proč...". Herecké obsazení může zapomenout na největší hvězdy, ale všichni odvádí své slušné výkony (v jejich případech slušné, obecně však průměrné a horší). (Djkoma) 2*

Z hlediska vyššího principu mravního, vražda na diváku je zločinem! Rok vzniku i spolupráce s tiskovým odborem Ministerstva vnitra ČSSR přináší normalizační zážitek o hořkosti Cupákova cyankáli a co je stejně špatné, příběh nefunguje ani jako krimi. Naštěstí je tu nechtěná komická rovina a u ní bych kromě Kuby, který v sobě evidentně pořád dusí Trautenberkovy křivdy, milerád vypíchl famózní závěr. Protistátní živel je brutálně potrestán tím, že se musí i se svým Mercedesem vrátit do Západního Německa a Moučkova elitní jednotka strážců socialistického zřízení oslavuje, že už nikdy více nebude dýchat jejich proletářský vzduch. To je win-win situace jak víno. Čest, soudruzi! (Gilmour93) 2*

Když Jiří Suchý dnes mluví o KDYBY TISÍC KLARINETŮ, označuje toto dílo za semaforáckou úlitbu režimu, bez níž by jakékoliv působení divadlo bylo nepředstavitelné. Nesporně je to i diagnóza tohoto Kleinova filmu. Bezvýrazný námět, nenápaditý scénář, klišé a opisování jako základní pracovní postupy. Výsledek: režisér (nota bene židovského původu dráždícího normalizátory jako červený hadr býka) nemá co natáčet, herci nemají co hrát, ale potřebná čárka je získána a možnost tvořit a hlavně realizovat atraktivnější projekty s vyšší tvůrčí ambicí zachována. Zdá se to nehrdinské? Jistě. Ale atypické? Nikoliv. Proč? Cenzuru nahradili sponzoři a nedostatečné veřejné finanční zdroje, angažovanost natáčení sice vesměs ne příliš podařených, ale o výnosnějších reklam. Neboť žít a pokud možno smysluplně pracovat se chce. Vždy a za každého režimu. Každému. (sportovec) 2*

VELKÁ RECENZE
 Dušan Klein se při realizaci svých kriminálních snímků s oblibou opíral o příběhy inspirované skutečnými případy. Jedním z nich bylo i drama Případ mrtvých spolužáků (1976). Podobně jako Případ mrtvého muže (1974), jehož námět rovněž zpracoval Jindřich Kühnel, se ve středu pozornosti ocitá západní agent – údajný obchodník Schmidt (Milan Riehs). Ten za války, ještě jako student gymnázia v Kostelci, udal spolužáka nacistům a zavinil tak jeho zatčení a popravu. Nyní se Schmidt pokouší jednak svou vinu zamaskovat, jednak získat z řad mravně nespolehlivých občanů nové agenty. Stane se tak viníkem dalších násilných smrtí… V roli majora Sojky se v Případu mrtvého muže znovu objevuje Jaroslav Moučka, postavu populárního kriminalisty ve stylu majora Zemana se však Kleinovi vytvořit nepodařilo.
Do Československa přijede západoněmecký obchodník Friedrich Schmidt s osobním a zpravodajským posláním. Chce vyřídit starou záležitost z doby 2. světové války, kdy se jako student českého gymnázia v Kostelci podílel na udání spolužáka Pavla Richtra. Ten byl v době heydrichiády popraven. Má rovněž navázat kontakty s lidmi, vhodnými pro spolupráci se západní rozvědkou. Schmidt - dříve Šmíd - se setká se spolužáky a snaží se odvrátit podezření, které se objevilo už v době tragické události. Dokonce vystoupí i v televizi, kde se diskutuje o Richtrovi. Krátce před Schmidtovým příjezdem násilně zemřel bývalý spolužák Jan Čermák, jenž byl usvědčen jako pisatel udání, a byl právě po šestnácti letech propuštěn z vězení. Vyšetřování jeho smrti přivede Veřejnou bezpečnost k osobě Schmidta a ta ho začne sledovat. V Kostelci se koná slavnostní odhalení Richtrovy pamětní desky, jehož se aktivně účastní Schmidt a další bývalí studenti. Přijede i Zdena Polanová, která hodlá dokázat Schmidtovu nevinu. Z jejích dalších slov Bezpečnost ale pozná, že udání tehdy odnesl na gestapo právě on. Polanová je proto v ohrožení života. Než však dorazí ochrana, je žena zavražděna. Spolužáci čekají na vyšetřovatele. Tuší, že mezi nimi je vrah. Ještě před příjezdem kriminalistů se otráví Jiří Landkamer. K vraždám Čermáka a poté i celoživotní platonické lásky Polanové ho vydíráním přinutil Schmidt. Ten má sice na svědomí smrt čtyř spolužáků, ale vlastní rukou nezabil ani jednoho. Může proto beztrestně opustit Československo.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.02.1977
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Případ mrtvého muže gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/original-dvd261/
Československo, Krimi / Drama, 1974
Režie: Dušan Klein, Hrají: Július Vašek, Jaroslav Moučka

Případ mrtvých spolužáků gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd262/
Československo, Krimi / Drama, 1976
Režie: Dušan Klein, Hrají: Milan Riehs, Jaroslav Moučka

Sázka na třináctku gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd264/
Československo, Krimi / Drama, 1977
Režie: Dušan Klein, Hrají: Jaroslav Satoranský, Zuzana Cigánová

Čas pracuje pro vraha gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd260/
Československo, Krimi, 1979
Režie: Jiří Hanibal, Hrají: František Němec, Luděk Munzar
 
Tvůrci a herci
Dušan Klein (Režie), Eliška Nejedlá (Produkce), Svatopluk Havelka (Hudba), Jiří Stöhr (Kamera), Josef Dobřichovský (Střih), Karel Vacek (Scénografie), Irena Greifová (Kostýmy), Ladislav Hausdorf (Zvuk), František Malec (Masky), Karel Cop (Scénář), Milan Riehs (Herec), Jaroslav Moučka (Herec), Václav Mareš (Herec), Svatopluk Matyáš (Herec), Eduard Cupák (Herec), Karolina Slunéčková (Herec), Marcela Martínková (Herec), Eva Trejtnarová-Hudečková (Herec), Jiří Hálek (Herec), Antonín Brtoun (Herec), Adolf Filip (Herec), Jaroslav Satoranský (Herec), Jan Schánilec (Herec), Miroslav Moravec (Herec), Vilém Besser (Herec), Karel Augusta (Herec), Otto Lackovič (Herec), Alena Procházková (Herec), Josef Kalena (Herec), Vladimír Zoubek (Herec), Josef Haukvic st. (Herec), Miloslav Homola (Herec), Jiří Lábus (Herec), Drahoslava Landsmanová (Herec), Jan Pohan (Herec), Jaromír Spal (Herec), Ladislav Šimek (Herec), Miloslav Šindler (Herec), Ladislav Vičar (Herec), Jitka Zelenohorská (Herec), Antonín Hardt (Herec), Vlastimil Bedrna (Herec), František Hanzlík (Herec), Alena Augustová (Herec), Marcela Baťková (Herec), Lena Birková (Herec), Eva Hlavová (Herec), Jiří Nebeský (Herec), Karel Charvát (Herec), Milan Klacek (Herec), Petr Křiváček (Herec), Magda Maděrová (Herec), Jiří Ondráček (Herec), Vít Pešina (Herec), Eliška Skálová (Herec), Josef Střecha (Herec), Tomáš Jirsa (Herec), Slávka Hamouzová (Herec)
 
1976/85/Československo/Krimi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Film se odehrává převážně v Náchodě, dále je možné spatřit halu Masarykova nádraží v Praze, nebo například pražské Holešovice, konkrétně Letenský tunel a prostor před budovou ministerstva vnitra v ulici Nad Štolou.
 
Odkazy
 

Hrají:

Milan Riehs, Jaroslav Moučka, Václav Mareš, Svatopluk Matyáš, Eduard Cupák, Karolina Slunéčková, Marcela Martínková, Eva Hudečková, Jiří Hálek, Antonín Brtoun, Karel Augusta, Adolf Filip, Jaroslav Satoranský, Jan Schánilec, Miroslav Moravec, Vilém Besser, Otto Lackovič, Alena Procházková, Drahoslava Landsmanová, Jitka Zelenohorská, Josef Kalena, Antonín Hardt, Jaromír Spal, Jan Pohan, Ladislav Vičar, Miloslav Šindler, Jiří Lábus, Miloslav Homola, Josef Haukvic st., Ladislav Šimek, Vladimír Zoubek, Vlastimil Bedrna, František Hanzlík, Alena Augustová, Marcela Baťková, Lena Birková, Eva Hlavová, Jiří Nebeský, Karel Charvát, Milan Klacek, Petr Křiváček, Magda Maděrová, Jiří Ondráček, Vít Pešina, Eliška Skálová, Josef Střecha, Slávka Hamouzová