Případ mrtvého muže / Případ mrtvého muže (1974/99/Československo/Krimi, Drama) 52%

05.08.2023 07:39
JEDNOU VĚTOU
„V roce 1955 předstírá zadržený agent ztrátu paměti, řeči i sluchu. Podle svých písemných sdělení se jmenuje Karel Neumann a narodil se v Radhošti... Špionážní film vychází ze skutečného, nikdy plně nevyjasněného případu."

OBSAH
Skutečný nevyjasněný případ z poloviny padesátých let minulého století inspiroval o necelých dvacet let později filmaře k natočení kriminálního příběhu Případ mrtvého muže. V krátké době po sobě proniknou na území Československa s pomocí balónů dva agenti z Rakouska. První z nich zastřelí svou českou spojku, řidiče nákladního auta. Kriminalisté posléze objeví v opuštěné balónové gondole láhev s otisky bývalého číšníka Voráče, který před rokem emigroval. Voráč je skutečně dopaden na území Čech. Ukáže se však, že se sem dostal ve druhém balónu a že tedy není vrahem. Kriminalisté mezitím pátrají po totožnosti neznámého hluchoněmého muže, zadrženého poblíž polských hranic. Dotyčný písemně vypověděl, že se jmenuje Karel Neumann, pochází z Radhoště a z dosavadního života si pamatuje jen nejasné útržky. Major Sojka, jenž oba případy vyšetřuje, má podezření, že Neumann své postižení jen předstírá a že on je vrahem z první balónové gondoly. Jedna věc je však něco předpokládat – a druhá to nezvratně prokázat… (Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zásluhou Júlia Vaška a Jaroslava Moučky snesitelná přátelsky se tvářící hustotendenční detektivka s - pravda - zajímavým příběhem, kdy je divák až skoro do konce držen v nejistotě jak to vlastně je... aby pak skončila k popukání geniální intuitivní "dedukcí" hlavního kriminalisty a záludní imperialističtí hrdlořezové byli odhaleni a po zásluze potrestáni. Nejde nepoukázat na to, jací jsou tu příslušníci SNB a StB do jednoho korektní profesionálové, kteří si se zadrženými vždycky jen přátelsky popovídají a na všechny úspěchy jim stačí jen bratrsky spolupracovat se všemi složkami bránícími mír. Zkrátka a dobře nebýt Vaškova herectví, nemá smysl se na tuhle normalizační Kleinovinu "na motivy skutečných událostí" vůbec dívat. 50% (Gemini) 3*

Snímek vychází ze skutečného případu, který by vyzněl nepoměrně zajímavěji, kdyby se filmaři věrněji drželi skutečnosti. Páni z Stb ale identitu zadrženého muže nikdy nedokázali uspokojivě osvětlit, což se v době nastupující normalizace nehodilo, takže bylo nutné vyrobit případ ideologicky poplatný své době. Československá veřejná bezpečnost tedy úspěšně zlikviduje ďábelský plán západní špionážní centrály. Konvenčně napsaný scénář a konvenční režie neumožňují vznik dobrého filmu, ale minimálně Július Vašek v hlavní roli je coby západní agent zajímavý a Jaroslav Moučka si střihl svou obvyklou roli sympatického kriminalisty. Celkový dojem za tendenční film: 25 %. (gudaulin) 1*

Spíše psychologický film než krimi. Skutečně kriminálních věcí je zde minimum, a dokonce ani závěr není nijak akční, jak by se zprvu mohlo zdát. Problém je, že ani těch psychologických prvků zde není mnoho - třeba by šlo lépe rozebrat vztah ženy ke svému pacientovi, jít více do hloubky, dát tam i více podezíravosti. Ve svém celku vlastně bezproblémový, bezkonfliktní film bez patřičné gradace nebo zvratů. Přitom z námětu šlo vytáhnout daleko víc. A skutečně, jak tu někteří také píší, vypadá to spíše jako odmítnutý díl majora Zemana. (honajz) 2*

VELKÁ RECENZE
 Dušan Klein v sedmdesátých letech realizoval řadu kriminálních snímků. Vedle filmů Jeden z nich je vrah (1970), Zatykač na královnu (1973) či Sázka na třináctku (1977) představuje Případ mrtvého muže (1974) výjimku především tím, že se odehrává v polovině padesátých let a využívá aktuální téma studené války. (Inspiraci k filmu poskytl skutečný, nikdy nevyřešený případ.). Krimi se špionážní zápletkou líčí pátrání policie po identitě západního agenta. V okruhu podezřelých se ocitne i hluchoněmý muž trpící ztrátou paměti. Není však jasné, zda Karel Neumann své postižení pouze nepředstírá… V hlavní roli nepříliš výrazného snímku se objevil výrazný herec slovenského původu Július Vašek. Part vyšetřovatele, který se pokouší objevit Neumannovu skutečnou identitu, se stal další z podobných rolí Jaroslava Moučky.
Rok 1955. Západní hranice překoná v balónu agent, který vzápětí zastřelí řidiče nákladního auta, čekajícího na něj v lese, a uprchne. Tělo zasypané kamením i gondola balónu jsou brzy nalezeny. Otisky na láhvi patří číšníku Voráčovi uprchlému loni do Rakouska. Vyšetřovatelé major Sojka a kapitán Erba vytipují z osob, zadržených v poslední době u hranic, hluchoněmého muže. Muž jim napíše na lístek své jméno Karel Neumann a také tvrzení, že trpí ztrátou paměti. Lékaři po důkladném vyšetření nevyloučí hluchotu ani amnézii. Neumann je propuštěn a nastoupí práci v pískovně. Podaří se zatknout Voráče, ale ten s vraždou nemá nic společného. Neumann se sblíží se zdravotní sestrou Vackovou. Další stopa vede do Karlových Varů. Mezitím špatně zabržděné auto téměř přejede Neumanna a přestálý šok mu vrátí řeč i sluch. Jeho fotografie, otištěná kvůli akcentu v polských novinách, přivede na polici paní Sosnowskou. Neumann však tváří tvář staré ženě popře, že je jejím synem pohřešovaným od války. Ožení se s Vackovou a přijme její jméno. Karlovarský barman, spolupracující s Bezpečností, vyzve agenta na schůzku. Do jídelního vozu vlaku se dostaví Neumann, a když pochopí, že je prozrazen, vyskočí za jízdy ven a sám se zastřelí.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.05.1975
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Případ mrtvého muže gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/original-dvd261/
Československo, Krimi / Drama, 1974
Režie: Dušan Klein, Hrají: Július Vašek, Jaroslav Moučka

Případ mrtvých spolužáků gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd262/
Československo, Krimi / Drama, 1976
Režie: Dušan Klein, Hrají: Milan Riehs, Jaroslav Moučka

Sázka na třináctku gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd264/
Československo, Krimi / Drama, 1977
Režie: Dušan Klein, Hrají: Jaroslav Satoranský, Zuzana Cigánová

Čas pracuje pro vraha gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd260/
Československo, Krimi, 1979
Režie: Jiří Hanibal, Hrají: František Němec, Luděk Munzar
 
Tvůrci a herci
Dušan Klein (Režie), Eliška Nejedlá (Produkce/Vedoucí výroby), Svatopluk Havelka (Hudba), Jiří Stöhr (Kamera), Josef Dobřichovský (Střih), Karel Vacek (Scénografie), Svata Sophová (Kostýmy), František Strangmüller (Zvuk), Božena Došlá (Masky), Václav Šašek (Scénář), Július Vašek (Herec), Jaroslav Moučka (Herec), Václav Mareš (Herec), Libuše Švormová (Herec), Karla Chadimová (Herec), Josef Somr (Herec), Jiří Wohanka (Herec), Zdena Burdová (Herec), Bohumil Šmída (Herec), Jaroslav Cmíral (Herec), Jaroslav Satoranský (Herec), Miroslav Moravec (Herec), Jan Schánilec (Herec), Miloš Zavřel (Herec), Zita Kabátová (Herec), Leon Niemczyk (Herec), Karel Vochoč (Herec), Vladimír Hrabánek (Herec), Jan Kuželka (Herec), Tomáš Töpfer (Herec), Viktor Maurer (Herec), Vladimír Leraus (Herec), Miloš Willig (Herec), Milan Riehs (Herec), Miroslav Vladyka (Herec), Pavel Jiras (Herec), Josef Hajdučík (Herec), Petr Skarke (Herec), Václav Hladík (Herec), Věra Vlčková (Herec), Milan Sandhaus (Herec), Ladislav Šimek (Herec), Jan Krafka (Herec), Gustav Heverle (Herec), Václav Kotva (Herec), Zdeněk Hess (Herec), Jarmila Šmídová (Herec), Antonín Soukup (Herec), Jiřina Bílá (Herec), Magdalena Rychlíková-Špergrová (Herec), Vladimír Gacík (Herec), Václav Hrůza (Herec), Josef Koza (Herec), Naděžda Bachnerová (Herec), Judita Martínková (Herec), Stanislava Martínková (Herec), Josef Starosta (Herec), Stanislava Pešková-Tomšovská (Herec), Václav Král (Herec), Jan Vacek (Herec), Ludvík Wolf (Herec), Jiří Plachý (Herec), Jan Faltýnek (Herec), Gustav Bubník (Herec), Luba Skořepová (Herec)
 
1974/99/Československo/Krimi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Scéna přejetí hlavní postavy nákladním autem si vyžádala smrt kaskadéra.
- Natáčení scény, ve které hlavní představitelé sedí ve venkovní restauraci, probíhalo na chatě Zvoneček v Dolním Podluží v Jizerských horách.
 
Odkazy
 

Hrají:

Július Vašek, Jaroslav Moučka, Václav Mareš, Libuše Švormová, Karla Chadimová, Josef Somr, Jiří Wohanka, Zdena Burdová, Bohumil Šmída, Jaroslav Cmíral, Jaroslav Satoranský, Miroslav Moravec, Jan Schánilec, Miloš Zavřel, Zita Kabátová, Leon Niemczyk, Karel Vochoč, Vladimír Hrabánek, Jan Kuželka, Tomáš Töpfer, Viktor Maurer, Vladimír Leraus, Miloš Willig, Milan Riehs, Miroslav Vladyka, Pavel Jiras, Josef Hajdučík, Petr Skarke, Václav Hladík, Věra Vlčková, Milan Sandhaus, Ladislav Šimek, Jan Krafka, Gustav Heverle, Václav Kotva, Zdeněk Hess, Jarmila Šmídová, Antonín Soukup, Jiřina Bílá, Magdalena Rychlíková-Špergrová, Vladimír Gacík, Václav Hrůza, Josef Koza, Naděžda Bachnerová, Judita Martínková, Stanislava Martínková, Josef Starosta, Stanislava Pešková-Tomšovská, Václav Král, Jan Vacek, Ludvík Wolf, Jiří Plachý, Jan Faltýnek, Gustav Bubník, Luba Skořepová