Ochránce / The Defender (2004/90/USA, Velká Británie, Německo, Rumunsko/Akční) 40% -Originál DVD-

07.01.2023 01:24
JEDNOU VĚTOU
„Osobní strážce, který se postaví teroristické hrozbě, ohrožující svět.“

OBSAH
Zatímco navenek Spojené státy urputně bojují proti světovému terorismu, tajně se scházejí s Mohamedem Jamarem, iniciátorem mnoha pumových útoků, který je světovým nepřítelem číslo jedna. Paradox? NE. Jamar nesmí zemřít, protože jako mučedník by nadělal víc škody než živý. O přísně tajné schůzce ale ví někdo, kdo si rozhodně nemyslí, že by Jamar měl zůstat naživu. Lance Rockford (Dolph Lundgren), osobní strážce ředitelky Národní bezpečnostní agentury, bude asi mít víc práce než obvykle. Dokáže jen svými pěstmi zachránit katastrofě globálních rozměrů? (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rumunsko, rutinní akce a Dolph Lundgren. Jak jinak. Zajímavý je, že tady vypadá jak těsně před umřením a pár let na to dělá frajera v Postradatelných. Ochránce je nicméně strašný akční úlet. Béčko jak vyšité, ale s ničím dobrým na povrchu. Kromě Dolpha se na scéně objeví asi tři černoši a kopa rumunských herců. Celé se to odehrává v kobkách hotelu a neustále se tam střílí. Akce ale působí tak strašně směšně, až je Vám při sledování smutno. Dolph neustále střílí...kamkoliv a jakkoliv. Logiku to nemá. Jestli jsou poslední filmy od JCVD béčka, tak jsou to slušná béčka. Tohle, pokud je béčko, tak je vyškrábnuté někde ze dna Orlíka. Ještě, že se Dolph pak docela vzchopil... (Malarkey) 1*

Neuvěřitelně levný Lundgrenův film, který se odehrává jak jinak než v Rumunsku a to z počátku v hotelu a pak většinu času v podzemních spletitých kobkách hotelu. Asi 90% času stopáže filmu se střílí a to nekecám. Opravdu je to jedna velká střílečka od začátku do konce okořeněná několika "nečekanými zvraty", které jsou ale spíš na škodu. Divák pak už přestává chápat proč s kým kdo vlastně bojuje... Jinak to docela ujde, problém je ještě v Lundgrenovi, který už je v obličeji vyloženě starý, celý film stráví ve společenském obleku (nehledě na situaci a akci, ve které se nachází...) a na rozdíl od dalších členů svojí jednotky střílí hlavně z ruční pistole a vystřílí snad 1 000 nábojů bez výměny alespoň jednoho zásobníku ... Ale na to jsme zvyklí už z 80. let a Lundgren asi nabíjí "mimo záběr" kamery ... Jinak je to docela řežba a příznivce akčních filmů docela pobaví ... (Flipnic) 3*

Druhý nejlepší Lundgrenův film (po Univerzálním vojákovi), který jsem měl možnost vidět. Rozjezd je hodně pomalý, leč od okamžiku, kdy na zachovalém rumunském zámečku padne první výstřel, nabere snímek nečekané grády. Aktéři pálí jako u Verdunu, počty mrtvých záporáků rostou geometrickou řadou a rovněž hlavnímu hrdinovi se záhy začne povážlivě tenčit tým. Za zmínku stojí i dva - vcelku překvapivé - dějové zvraty. Lundgren působí značně vyžile, narozdíl od Seagala si nicméně stále udržuje přijatelnou váhu a odvádí svůj standardní výkon. Z ostatních herců nemá nikdo příliš šanci zaujmout, snad jen James Chalke, věrný Lundgrenův souputník z posledních let (pamatoval jsem si jej z Retrogradu a podle IMDB spolu hráli v dalších min. 4 filmech včetně tohoto). "Šéfe, mám tu návštěvu - a není příjemná !" (e-arthworm) 4*

VELKÁ RECENZE
Svět je v globální válce proti terorismu. S tímto problémem se neustále potýkají i Američané, obzvlášť s vůdcem islámských fundamentalistů Mohamedem Jamalem, který sice před několika měsíci zmizel, jeho teroristická síť ale stále funguje. Americký prezident zastává před světem tvrdý postoj a odhodlání teroristu zničit, ve skutečnosti však není situace jednoduchá. Nejlepší by bylo, kdyby zůstal neviditelný. A právě o to se má postarat šéfka NSA Roberta Jonesová. Pod záminkou účasti na Východoevropské konferenci o terorismu v Rumunsku se tajně setká v odlehlém bukurešťském hotelu s Jamalem a o její bezpečí se má postarat elitní jednotka v čele s jejím osobním strážcem Lancem Rockfordem. Krátce po příjezdu na místo jsou však napadeni, Lance musí zachránit Robertu i prezidenta a zjistit, kdo je zrádce.
Mnou útrpně oblíbeného Dolpha Lundgrena zřejmě nikdo nechtěl obsadit do svého filmu, a tak se režisérské taktovky ujal sám a obsadil se do hlavní role nového akčního opusu. A světě div se, nevznikla žádná trapná a příšerně nudná Skrytá agenda, ale klasické akční béčko ne málo podobné ne zas tak děsnému Masakru na střední škole, které si své dvě hvězdičky (a malou část třetí) poctivě zaslouží. Ale od začátku. Lundgren hraje osobního ochránce jedné z vedoucích činitelek americké politiky a společně s ní odjíždí do Rumunska na tajnou schůzku. Je jasné, že vše se zkomplikuje, šéfce půjde o krk a Lundgren se svou družinou bude mít co dělat, aby přežil a zároveň odhalil, že někdo se chystá svrhnout amerického prezidenta a tato akce je jen pastí pro zrádce.
Filmu by měl vévodit Dolph, bohužel už na to nemá jak po stránce fyzické, tak i charakterové. Jako málomluvný osobní bodyguard nepřekvapí vůbec ničím (až na ten herecký projev a jak špatně fyzicky vypadá). Tento typ jsme už viděli v mnoha jeho filmech. Akční scény v rumunských exteriérech i v podzemí dokáží pobavit, zvláště střelba na deset metrů bez vzájemného se trefení a obrovské množství vystříleného arsenálu bez jakýchkoli zásob vzbuzují jen nevěřícné kroucení hlavou (obdobně jako v Masakru, tam k tomu ale bylo více humorných hlášek).
Jako režisér však Lundgren nezklamal, dokázal natočit standardní a slušné zábavné béčko bez větších urážek akčního filmu. A když to vezmu kolem a kolem, je to určitě lepší a zajímavější film než poslední film Van Damma a Seagala. Opětovný souboj těchto tří bývalých hvězd tedy na úvod roku 2005 vyhrál Lundgren. Van Damme ale už jedenkrát z minisouboje vzešel vítězně díky Peklu, takže Steve, teď je řada na tobě (že by Cizinec 2, chacha)! Závěr filmu Lundgren pojal hodně sentimentálně, záběry na americkou vlajku a černobílá opakovačka hlavních hrdinů jakoby naznačovala možný odchod Dolpha do hereckého důchodu. Ale tak Dolphe, to bys nám, oddaným fanouškům, přece neudělal! Za těch 30 Kč za DVD nám stále stojíš za to!

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Milan Bouška - Dolph Lundgren (Lance Rockford), Petra Tišnovská - Caroline Lee-Johnson (Paní Jonesová), Aleš Jarý - Thomas Lockyer (Stevenson), Tereza Chudobová - Shakara Ledard (Kaye), Tomáš Juřička - Gerald Kyd (Morgan), Jitka Moučková - Leigh Zimmerman (Reporterka), Ivo Novák - James Chalke (Lee), Jiří Schwarz - Howard Antony (Parker), Roman Hájek - Ian Porter (Newell), Oldřich Vlach - Jerry Springer (Prezident USA) + (Titulky), Petr Štěpánek, Jaroslav Horák - Geoffrey Burton (Jamal), Filip Švarc - Iddo Goldberg (Scripts) + Steven Elder (Tech 1)
Překlad: Evelina Koublová
Zvuk: Petr Nový
Produkce: Petr Tichý ml.
Dialogy a režie: Petr Tichý
Vyrobila: Společnost Vapet Production ve Studiu Auvit v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 21.2.2005 (video premiere)
Premiéra USA: 18.10.2005 (video premiere)
Premiéra Velká Británie: 5.5.2008 (DVD premiere)
Premiéra Německo: 5.10.2006 (TV premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 21.3.2005 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 21.2.2005 Vapet Production
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 6 000 000
 
Tvůrci a herci
Dolph Lundgren (Režie),  Douglas W. Miller (Produkce), Philippe Martinez (Produkce), producer (Produkce), Adam Nordén (Hudba), Maxime Alexandre (Kamera), Julian Rodd (Střih), Jeremy Zimmermann (Casting), Matthew Button (Scénografie), Till Fuhrmann (Kostýmy), Stefan Korte (Zvuik), Guido Zettier (Zvuk), Gabi Cretan (Masky), Douglas W. Miller (Scénář), Dolph Lundgren (Herec), Jerry Springer (Herec), Thomas Lockyer (Herec), Ovidiu Niculescu (Herec), Loredana Groza (Herec), Iddo Goldberg (Herec), Gerald Kyd (Herec), Steven Elder (Herec), James Chalke (Herec)
 
2004/90/USA, Velká Británie, Německo, Rumunsko/Akční
 
Zajímavost k filmu
- Dolph Lundgren si filmom Ochranca vyskúšal prvýkrát post režiséra.
- Film měl původně režírovat Sidney J. Furie. Během prvních natáčecích dní však onemocněl.
 
Odkazy