Co je doma, to se počítá, pánové... / Co je doma, to se počítá, pánové... (1980/84/Československo/Komedie) 64% -Originál DVD-

05.08.2023 07:39
JEDNOU VĚTOU
„Recept na snadné a bezpracné zbohatnutí ve volném pokračování české komedie Zítra to roztočíme, drahoušku...!“

OBSAH
Volné pokračování komedie Zítra to roztočíme drahoušku, začíná ve chvíli kdy, René Novák přiváží svým taxíkem neteř Bartáčkových Naďu. Obě rodiny jsou stále "na válečné noze" i když v poslední době intenzita vzájemných střetů poněkud polevila. René vnukne rodičům nápad jak dosáhnout toho o čem neustále mluví - rychlého a bezpracného bohatství. Rozhodnou se založit fiktivní klub Nováků, kde každý zájemce o členství musí zaslat jednateli 5 korun zápisného. Horečná aktivita Novákový samozřejmě Bartáčkovým neunikne, ale nemají příliš času zajímat se o co sousedům jde. Kájovi se totiž ozve jeho tetička Rosa z Ameriky a Bartáčkovi začnou přemýšlet jak z tety vymámit tučný šek plný dolarů. Zatímco Novákovi v dědečkově chatrném domku sypou do kufrů pětikoruny od Nováků z celé republiky, Bartáčkovi dostanou dopis oznamující příjezd tetičky. Také oni už mají svůj plán jak přijít k penězům. Jediní, kdo se honby za korunou, případě Bartáčkových za dolarem, neúčastní, je Naďa a René, kteří v sobě našli nečekané zalíbení a možná si dokonce zopakují fiktivní svatbu z prvního dílu, tentokrát ovšem naostro...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Názorná ukázka normalizační komedie – připitomělá zápletka, která má jediný účel: oblbovat diváka a jen tak mezi řečí mu podsouvat normalizační obraz světa, zakuklený do chabého satirického hávu. Velmi trapný odsudek české podvodnosti, chamtivosti a také samozřejmě toho, že se nám tady přece nežije tak dobře. Pravda, v krámech máme hovno, ale dolar trvale klesá. Schulhoff nepatří k nejhorším tvůrcům normalizační etapy, díky hereckým výkonům je možné tuto komedii ještě uvádět v atraktivních časech, leč její přiblblost to příliš neotupuje. (Marigold) 2*

"Milá Růžo, máme se fajn. U nás se hodně buduje, máme moderní byt, lodžii, digestoř, barevnej televizor, auto, chatu." Mám rád, když mi film přinese nějaké poučení do života. Tady jsem se například dozvěděl, jak se pronášejí kradené vodovodní trubky přes vrátnici, kdy se Pražáci vydávají za Vídeňáky i jak se dá vydělat na jménu. Dneska nic z toho už nevyužiju, ale kdyby se mi ozval nějaký movitý příbuzný z Ameriky, tak půjdu na Staromák, rozeberu orloj a pošlu mu ho doporučeně v obálce, aby sem nemusel jezdit. Já mu dám, podvodníkovi. A paní prezidentová, pějící hit dýdybába dýdybába dydydy, mě vždycky přivede k slzám smíchu. (Jara.Cimrman.jr) 3*

Nestárnoucí rodinná taškařice, která nesmí chybět na českých obrazovkách minimálně dvakrát do roka. Další z kategorie filmů, jež přes svou notorickou známost sice nelezou na nervy, přesto je narozdíl od geniálních děl z dílny Svěrák-Smoljak-Menzel nevyhledávám. Přesto nelze než smeknout před výkony představitelů dvou hašteřících se ústředních párů, nutno dodat, že s odchodem Miloše Kopeckého zmizelo i klukovsky rošťácké kouzlo starší dvojice. Nic proti Sovákovi, ale je moc dospěle seriózní! (Boogeyman) 3*

VELKÁ RECENZE
Dvě filmové rodiny z jednoho pražského domu – Bartáčkovi a Novákovi – se po úspěšném startu v komedii Zítra to roztočíme, drahoušku…! znovu sešly v roce 1980. V prvním filmu z roku 1976 scenárista a režisér Petr Schulhoff přestěhoval své postavy ze starého činžáku do panelové novostavby. Ze znepřátelených rodin, které si kořenily život naschvály a zlomyslnostmi, jsou nyní sousedé, kteří společně usilují o rychlé a bezpracné zbohatnutí. K tomu jim mají posloužit hlavně jejich příbuzní – dědeček Novák a bohatá tetička Rose, která přijela rodinu navštívit z Ameriky. Vykutáleným chytrákům se ovšem jejich plány nakonec vymstí… Podobně jako v prvním filmu, i tentokrát jde o nevýbojnou komunální satiru, která s komediálním nadhledem mapuje duchaprázdný život občanů soustředěných na vidinu „nóbl“ existence. Představa bohatství vytěsňuje u Novákových a Bartáčkových všechny morální zábrany. Do akce se tentokrát zapojuje i syn Novákových, Renek, který se jako taxikář specializuje na zahraniční klientelu... Zápletka filmu si z normalizační reality osmdesátých let vypůjčuje povrchní představu o blahobytné kapitalistické cizině, ze které však vypočítavé příbuzné vyvede stejně prohnaná americká tetička. K pojmenování kořenů skutečných problémů společnosti, pokřivené socialistickou realitou, se autoři filmu samozřejmě nedostali. Přestože pokračování nedosahuje kvalit prvního filmu, nabízí – přinejmenším – zábavu opřenou o kvalitní herecké výkony. V roli Evžena Nováka původního Miloše Kopeckého nahradil Jiří Sovák. Coby Renek vybočuje Luděk Sobota z rolí popletených naivků, jejichž prototypem se stal hrdina komedie Jáchyme, hoď ho do stroje! (1976). V roli tety Rose se objevuje Stella Májová, která v předchozím filmu ztvárnila úplně jinou postavu – pracovnici komparzního rejstříku Kačabovou.
V jednom panelovém domě na sídlišti žijí Novákovi a Bartáčkovi. Příslušníkům obou rodin jsou cizí jakékoliv duchovní hodnoty. Nejvyšším životním cílem je získat co nejvíce peněz a ukázat těm druhým, že oni jsou více „nóbl“. Syn Novákových Renek, taxikář, který vozí jen valutové cizince, vymyslí pro rodiče plán: založí spolek Novákových, jako zápisné má každý Novák poslat 5 Kčs na adresu dědečka Novákových, který žije v malém domku. Po dobu akce ho pod záminkou úklidu přestěhují k sobě. Mají úspěch, podvod vynese 13 tisíc. Bartáčkovi zase předstírají chudobu tetičce Rose, která je přijela navštívit z Ameriky. Pro tuto příležitost si vypůjčí od Novákových dědečkův domek. Rosa chce chudým příbuzným pomoci a dává jim často dolary. Bartáčkovi si dolary schovávají a celou tetiččinu návštěvu platí v korunách včetně koupě briliantových šperků. Novákovi jejich počínání odhalí a chtějí koupit také dolary. Bartáčkovi svolí a část peněz, které tetička potřebovala vyměnit, jim prodají. Po odjezdu spokojené tetičky Bartáčkovi a Novákovi zjistí, že je tetička pěkně napálila. Její dolary byly falešné. Navíc oba manželské páry dostanou pořádný výprask od členů fiktivního klubu Novákových. Jen Renek a Naďa, neteř Bartákových, kteří plánují svatbu, se tiše vytratí.
 
Postavy a obsazení
• Jiří Sovák - Evžen Novák
• Iva Janžurová - Alena Bartáčková
• Stella Zázvorková - vedoucí skladu Božena, Evženova manželka
• Luděk Sobota - Renek, syn Novákových
• František Peterka - Karel Bartáček, Alenin manžel
•  František Filipovský - děda Novák
•  Stella Májová - teta Rosa Bartack
• Dagmar Veškrnová-Havlová - Naďa, neteř Bartáčkových
• Helena Růžičková - uklízečka Hortenzie
• Zdeněk Dítě - Karel Novák
• Jiří Lír - Quido Novák
• Jindřich Narenta - rakouský turista
• Jiří Šašek - zpěvák dechovky
• Lucie Žulová - zpěvačka dechovky
• Václav Štekl - pokladník ve směnárně
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.12.1980
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 10.1.1996 (VHS) AB Barrandov Home Video, Bonton Home Video, 26.10.2005 (DVD) Magic Box
Poprvé na DVD: 1.10.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Zítra to roztočíme, drahoušku...! (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd258/
Československo, Komedie, 1976
Režie: Petr Schulhoff, Hrají: Miloš Kopecký, Stella Zázvorková

Co je doma, to se počítá, pánové... (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd257/
Československo, Komedie, 1980
Režie: Petr Schulhoff, Hrají: Jiří Sovák, Iva Janžurová
 
Tvůrci a herci
Petr Schulhoff (Režie), Ladislav Novotný (Produkce/Vedoucí výroby), Milan Dvořák (Hudba), Jiří Macák (Kamera), Ján Chaloupek (Střih), Jindřich Götz (Scénografie), Jitka Moravcová (Kostýmy), Roman Hloch (Zvuk), Jaroslav Čermák (Masky), Zdeněk Podskalský st. (Scénář), Jiří Sovák (Herec), Iva Janžurová (Herec), Stella Zázvorková (Herec), Luděk Sobota (Herec), František Peterka (Herec), František Filipovský (Herec), Stella Májová (Herec), Dagmar Veškrnová-Havlová (Herec), Helena Růžičková (Herec), Zdeněk Dítě (Herec), Jiří Lír (Herec), Jindřich Narenta (Herec), Jiří Šašek (Herec), Lucie Žulová (Herec), Václav Štekl (Herec), Vladimír Hrubý (Herec), Eva Trunečková (Herec), Milada Ježková (Herec), Luba Skořepová (Herec), Vlastimil Bedrna (Herec), Vítězslav Jandák (Herec), Jan Kraus (Herec), Vítězslav Černý (Herec), Mirko Musil (Herec), Jiří Růžička ml. (Herec), Nina Popelíková (Herec), Oto Ševčík (Herec), Gabriela Osvaldová (Herec), Jiřina Bílá (Herec), Slávka Hamouzová (Herec), Ronald Heller (Herec), Miloš Horanský (Herec), Jana Altmannová (Herec), Rudolf Kalina (Herec), Bohumil Koška (Herec), Václav Kotva (Herec), Jindra Kvardová (Herec), Marie Landová (Herec), Ludmila Neumannová (Herec), Svatava Smoláková (Herec), Josef Střecha (Herec), Oldřich Velen (Herec), Gustav Vondráček (Herec), Libuše Zátková (Herec), Olga Světelská (Herec), Jan Cmíral st. (Herec), Miloslav Homola (Herec), Karel Vavřík (Herec), Milan Kindl (Herec), Dagmar Krausová (Herec), Jiří Med (Herec), Vlastimila Vlková (Herec)
 
1980/84/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Novákovci dali Bartáčkovcom 13 000 Kčs, za čo neskôr dostali 500 amerických dolárov. Podľa toho môžeme odhadnúť, že v roku 1980, bol kurz dolára ku korune 1:26. (AxelWers)
- Podvod postavený na tom, že každý Novák zašle pět korun na připravovaný sraz Nováků, by ve skutečnosti vynesl mnohem více. V ČR je 34 tisíc držitelů tohota jména, žen Nováková pak stejně. Scenárista se tak držel při zemi, protože hlavní postavy vybrali 10 tisíc, což je příspěvěk od 2 tisíc Nováků..
- Dagmar Veškrnovej-Havlovej (Naďa) v piesni "Badydybaba" prepožičala svoj hlas speváčka Jana Robbová.
- Stella Májová si zahrála v obou dílech. Zatímco v prvním ztvárnila postavu pracovnice komparzního rejstříku, ve druhém hrála tetičku z Ameriky.
- Natáčelo se v Praze a v obci Karlštejn.
- Miloš Kopecký odmítl hrát v pokračování filmu, protože nebyl spokojen s kvalitou scénáře.
- František Peterka jezdil každý den na natáčení dvě a půl hodiny, protože ještě nebyly dálnice a on nebyl z Prahy.
- Luděk Sobota tady nemohl moc improvizovat, režisér trval na přesných pokynech.
 
Odkazy
 

Hrají:

Jiří Sovák, Iva Janžurová, Stella Zázvorková, Luděk Sobota, František Peterka, František Filipovský, Stella Májová, Dagmar Havlová, Helena Růžičková, Zdeněk Dítě, Jiří Lír, Jindřich Narenta, Jiří Šašek, Lucie Žulová, Václav Štekl, Vladimír Hrubý, Eva Trunečková, Milada Ježková, Luba Skořepová, Vlastimil Bedrna, Vítězslav Jandák, Jan Kraus, Vítězslav Černý, Mirko Musil, Jiří Růžička ml., Nina Popelíková, Oto Ševčík, Gabriela Osvaldová, Jiřina Bílá, Slávka Hamouzová, Ronald Heller, Miloš Horanský, Jana Altmannová, Rudolf Kalina, Bohumil Koška, Václav Kotva, Jindra Kvardová, Marie Landová, Ludmila Neumannová, Svatava Smoláková, Josef Střecha, Oldřich Velen, Gustav Vondráček, Libuše Zátková, Olga Světelská, Jan Cmíral st., Miloslav Homola, Karel Vavřík, Milan Kindl, Dagmar Krausová, Jiří Med, Vlastimila Vlková