Copak je to za vojáka... / Copak je to za vojáka... (1987/85/Československo/Komedie) 75% -Originál DVD-

05.08.2023 07:39
JEDNOU VĚTOU
„Průzkumníci z elitní parašutistické jednotky jsou drsní chlapi...“

OBSAH
V české filmové komedii z roku 1988 se můžete přesvědčit o tom, že vojna sice nebyla kojná, ale jinak to byla náramná legrace. Svobodník Kouba sloužící u výsadkářů má slabost na ženy. Jeho nadřízený ho nemá rád. V době vojenského cvičení na cestě do kasáren však Kouba ukáže opravdový charakter, když zachrání život malému chlapci, usvědčí zloděje a najde si partnerku na celý život sestru velitele.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Ještě nikdy jsem nepocítil tak silnou chuť vstoupit mezi soudruhy do naší lidově-demokratické armády, jako právě při sledování tohoto filmu. Vždyť, co takovému soudruhovi ve zbrani chybí? Má dobrodružství, kamarády, ženy i slepice! A čerstvý vzduch! A slouží vlasti! A nikde žádná faleš, buzerace, ponižování. Ano, to je naše lidově-demokratická armáda!" ... Slušná normalizační komedie s dobrými herci a trochu zatuchlým agitačním podtextem, ale naštěstí smrad není odpuzující, spíše lehce úsměvný ve vší naivitě a bukolické stylizaci. Mimochodem, soundtrack Petra Hapky je opravdu příšerný, tak příšerný, že utkví. (Marigold) 3*

Vojín Kouba hlásí nástup! Skvěle naivní komedie s neméně skvělým Jiřím Langmajerem v době, kdy mně byl ještě sympatický. Spolehlivým protihráčem byl zde jemu rovněž skvělý Karel Roden. Takhle ideálně a hravě pochopitelně vojna za "bolševika" nevypadala ani náhodou. Zde jsou dva roky nesmyslného vězení v zeleném suknu prezentovány, jako to nejlepší, co může chlapa v jeho životě potkat, a i když je to podáváno zábavnou formou, tak realita byla zcela odlišná. Natočeno celkem zručně, i když po technické stránce (ozvučení, kamera), to má velké rezervy. Do kin se film moc nehodil. Zesnulý Petr Tuček inklinoval, a hlavně ovládal, spíše televizní styl režírování. 60% (kingik) 3*

Sice osvědčená televizní zábava, komerčních stanic ale jinak silně poplatná své době. Ale co? Alespoň byla sranda že i když někdy těžce stravitelná? Nebýt však Rodena (kterého museli diváci po této jeho roli znovu milovat), a tehdy ještě na slušné úrovni hrajícího Langmajera tak by šel celý tento film rapidně dolů, nehledne na těch pár akčních akcí a několik málo vtipných momentů a osvědčených hlášek. Jako puberťák bych tomu dal jednoznačně za pět, dnes s odstupem času nemůžu dát tomuto filmu víc jak za tři, a důvodů je zde hned několik, ne jen těch politicky systémových, po této stránce já ale filmy nehodnotím..Navíc se zcela jistě dá tento film označit také za vysoce nadhodnocený zde na čsfd. I když jsem si na začátku říkal že se znovu koukat nebudu, přesto jsem po pár okamžicích a kolovrátkové hudební složce (která mi ještě stále zní v uších) neodolal a nakonec jsem alespoň kousek shlédl. No, ptákovina pro mladé nebo vojnou ještě neodkojené a bohužel dnes už nikdy neodvedené chlapy, chlapce a muže to sice byla, je a bude, ale už jen za tu konečnou pátrací akci mezi vojáky, příslušníky VB a tehdejšími LM dávám za 2,5/5* !! (Karlos80) 2*

VELKÁ RECENZE
Herec Jiří Langmajer začínal především v televizi. Jednou z prvních rolí, kterými na sebe upozornil na filmovém plátně, byl i hlavní part svobodníka Milana Kouby z vojenské komedie režiséra Petra Tučka. Langmajerův pohledný průzkumník Kouba je sukničkář a frajer – a není divu, že je trnem v oku svému svědomitému, akurátnímu veliteli Tůmovi (Karel Roden). To vše se však změní v okamžiku, kdy Kouba během náročného cvičení v terénu osvědčí kvality skutečného vojáka… Žertovný příběh o proměně nespolehlivého mladíčka v opravdového muže měl v roce 1987 vylepšit představy veřejnosti o povinné vojenské službě. Film sice vyšel vstříc dobové státní poptávce po aktuálním tématu, současně však divákům nabízel nenáročnou, oddechovou zábavu.
Rota průzkumníků musí podstoupit náročné cvičení. Třicet kilometrů od kasáren si vojáci ve vojenském prostoru musí opatřit jídlo. To znamená ulovit si slepice, které tam byly vysazeny na rozkaz kapitána Tůmy. Nesmí se nechat chytit a v určeném čase se musí dostat do kasáren. Major Průcha se vsadí s Tůmou, ze se jim to nepodaří. K dosažení cíle používají vojáci nejrůznější prostředky Honza se převleče do civilních šatů a naskočí do nákladního vlaku Šlapetka projede před kontrolou mezi prasaty. Trůneček se zmocní hlídkového vozu VB. Milan prchá v chladírenském voze Masny. Jirsa jede na střeše štábní V3S. Milan pomůže zraněnému chlapci, když sedne za volant vozu Masny. Řidič oznámí krádež vozu. Milan si vezme jeho pracovní oděv, v němž najde svazek pětistovek. Potom změní dopravní prostředek, ale ve vlaku je chycen průvodčím,neboť nemá jízdenku. Hezká pasažérka Vlasta za něho zaplatí, Milan na oplátku ji pozve i s kamarádkou na džus. Potom oklame spolužáka a včas se hlásí u Průchy. Tůma je spokojen, i když ne všichni úkol splnili. Druhý den je Milan obviněn z krádeže masa z vozu Masny. Podaří se mu však dokázat, že řidič prodal maso na černo. Při dalším cvičení je Milanova hlídka vysazena z vrtulníku a v říčce objeví dvě koupající se dívky - Vlastu a Lenku. Milan upozorní Tůmu na dívky, které zůstaly ve vojenském prostoru, kde se bude střílet. Průzkumníci však nikoho nenajdou a Milanovi nikdo nevěří. Milan uteče přes plot a setká s Vlastou na plaveckém stadiónu. Zjistí, že dívka je sestrou jeho nadřízeného. Milan skončí na několik dní v base. Domnívá se, že Tůma na něho nastražil léčku a odmítá Vlastiny dopis. Ale dívka si na něho počká a pozve ho k sobě. Před Tůmovým příchodem se Milan schová na balkóně, ale tam je odhalen Tůmovým sousedem, Průchou. Brzy se slaví svatba.
 
Postavy a obsazení
• Jiří Langmajer - Milan Kouba
• Karel Roden - kpt. Tůma
• Pavel Hejlík - Šlapetka
• Tomáš Valík - Jirsa
• Václav Čížkovský - Šány Tekely
• Ivo Helikar - Honza
• Tomáš Karger - Trůneček
• Veronika Gajerová - Vlasta
• Vítězslav Jandák - mjr. Průcha
• Bronislav Poloczek - náčelník VB

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.7.1988
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 5.5.2017 Bohemia MP
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Petr Tuček (Režie), Jiří Zika (Produkce/Vedoucí výroby), Petr Hapka (Hudba), Josef Pávek (Kamera), Ivana Kačírková (Střih), Ludvík Široký (Scénografie),  Ivana Šislerová (Kostýmy), Karel Jaroš (Zvuk), František Příhoda (Masky), Pavel Hajný (Scénář), Jiří Langmajer (Herec), Karel Roden (Herec), Veronika Gajerová (Herec), Vítězslav Jandák (Herec), Pavel Hejlík (Herec), Oldřich Velen (Herec), Tomáš Valík (Herec), Václav Čížkovský (Herec), Jan Skopeček (Herec), Bronislav Poloczek (Herec), Jan Pohan (Herec), Daniel Landa (Herec), Jan Kraus (Herec), Michal Kocourek (Herec), Jan Kuželka (Herec), Valentina Thielová (Herec), Mirko Musil (Herec), Vlasta Meszarošová (Herec), Miriam Hynková (Herec), Václav Vydra nejml. (Herec), Ivo Helikar (Herec), Tomáš Vacek (Herec), Ivana Vávrová (Herec), Vlasta Peterková (Herec), Jiří Sequens ml. (Herec), Petr Jákl st. (Herec), Milan Šimáček (Herec), Svatopluk Schuller (Herec), Jiří Hromada (Herec), Marcel Rošetzký (Herec), Vladimír Pospíšil (Herec), Filip Švarc (Herec), Jiří Forst (Herec), Jaroslav Horák (Herec), Tomáš Karger (Herec), Roman Fišer (Herec)
 
1987/85/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Kečupové - byl slangový výraz mírně pejorativního charakteru pro průzkumáky (dnes paragáni). Nosili totiž červené barety. Mezi klasickými útvary a paragány byla určitá řevnivost, kdy se běžné jednotky snažily ukrást paragánům jejich barety. Vrtule - slangový název pro paragány. Ve filmu ho použije Daniel Landa.
- Ve filmu se objevily mažoretky chebského městského dechového orchestru.
- Odborným poradcom filmu bol starší dôstojník Spravodajského odd. 1. armády Západného vojenského okruhu Československej ľudovej armády mjr. Jaroslav Arnošt. V Armáde Českej republiky to ako pplk. nakoniec dotiahol až na veliteľa 6. špeciálnej brigády GŠ - dnes všeobecne známej pod označením 601. skupina špeciálnych síl (jednotka spadajúca pod vojenskú spravodajskú službu mala za úlohu prevádzať špeciálny a hĺbkový prieskum v prospech najvyšších stupňov velenia, resp. realizovať v tyle nepriateľa priame operácie proti dôležitým cieľom, operácie špeciálneho charakteru a organizovať partizánsky boj).
- Policejní vozy VB, které jsouve filmu k vidění, jsou sovětské automobily vyšší střední třídy Volha GAZ 24 vyráběné v letech 1968-1985.
- Dle výpovědi tehdejšího náčelníka štábu půzkumného útvaru, se kterým natáčení filmu probíhalo, se v ději odráží i několik skutečných událostí, jako například Koubův (Jiří Langmajer) skok z okna. Autentické bylo tehdy útvarové nástupiště, posádkové cvičiště, veškerá výstroj i výzbroj i podoba výcviku přežití, během kterého se skutečně konzumovali slepice, ale i ryby, hadi, žáby, čaje z jehličí nebo bylinek.
- Honorář Jiřího Langmajera za hlavní roli činil 7 500 Kčs.
- Natáčelo se v Mníšku pod Brdy, Zadní Třebání, Klatovech, Lysé nad Labem a Karlštejně, kde byl filmován most přes Berounku.
- Jiří Langmajer šel na vojnu aź 2 roky po natáčení.
- Ve filmu se objevuje masokombinát. Jedná se o klatovský podnik. Před kamerou se objevili i skuteční zaměstnanci podniku.
 
Odkazy