Dvojníci / Dvojníci (2016/103/Česko/Komedie) 59% -Originál-

02.08.2023 04:27
JEDNOU VĚTOU
„Je lepší vyhořet než potkat dvojníka."

OBSAH
Honza Rambousek je svým způsobem sympatický podvodník, který je v podsvětí ceněný jako odborník na zámky, počítače, elektroniku a auta. Je to také nenapravitelný sukničkář, přesto ho ženy milují... Právě mu teče do bot, protože ho má v hrsti mafián Vytloukal kvůli velkým dluhům. Pokud Honza neukradne z galerie obraz Dívky v modrém, tak je s ním amen... Zachrání ho náhoda – do cesty se mu připlete jeho dvojník, středoškolský profesor Richard Prospal, pedant a slušňák k pohledání, a těm dvěma se zázračně změní život. Zatímco si Honza užívá v Richardově kůži doma i ve škole, Richard je pronásledován mafiány, protože mu nevěří, že není Honza. A když se jim do rukou dostane i Richardova dcera Natálka, tak mu nezbývá, než zapomenout na slušné vychování a najít způsob, jak vyzrát na mafiána a jeho gorily a dostat nejen obraz, ale i dceru do bezpečí. Kolotoč překvapivých komediálních situací se roztáčí...(Bioscop)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Filmů o záměně typově opačných dvojníků je tolik, že každej číňan by měl pro sebe jeden film. První část se mně příliš nelíbila, cítil jsem z toho rádoby humor za každou cenu, hlavně postava Kuby Koháka mě srala a to i přesto, že Jakub mě je jinak velmi sympatickej, až teda na tu Spartu. Mimochodem tím stoupajícím trendem umistovat spartaňský šály a vlajky do každýho českýho filmu, začíná bejt Sparta vlezlejší a otravnější než reklama na csfd. V momentě kdy ve filmu nastane "sokolí prohoz" film začíná působit odlehčeně, zápletka začne být zajímavá, Ondra v obouch rolích působí sympaticky a film jako celek si svižně a zábavně dokráčí do finále. Samozřejmě jsou tam nějaký detaily, které člověka trknou..auto z Bratislavy, asi těžko bude mít spz Prahy, utěk před policí působil spíš divadelně než filmově, ale to jsou drobnosti, jiný zase potěšili, třeba Jarda na prezidentském místě ve škole. (Enšpígl) 3*

A zase jedna záměna. Tentokrát v českém filmu. Říkáte si, že je docela "přesokolováno", pro tentokrát to zkuste vydržet. Věc se má takhle: na světě jsou dva identičtí dvojníci velmi rozdílných povah. Jeden je drzý zlodějíček, druhý je slušným až zakřiknutým středoškolským profesorem. Jednoho dne se tihle shodou okolností vymění a každý z nich zaujme v životě roli toho druhého. Z jejich neplánované výměny samozřejmě pramení řada skopič(ov)in a nedorozumění, na čemž tenhle film v podstatě staví. A kolem nich se motá Nárožný, Etzler, Krainová. Všichni tři jmenovaní jsou herecky hrozní. Kohák jen orámcoval příběh na začátku a na konci. Poměrně dost nevysvětlitelně zmizí ze scény. Sokol 1 a Sokol 2 není vždy úplně jeden od druhého zdárně odlišen, takže při menší divácké nepozornosti nedá moc velký problém se mezi oběma hůře orientovat. Občas se hláškuje, film nijak významně nevypadává z tempa. Ve finále se oba dvojníci nutně sejdou na jedné scéně, takže divák necita očekává technické fiasko, které se ale nekoná. Jiří Chlumský režijně nepropadl, něco extra ale nepřidal. Námět byl přece jen poněkud omletý a extra režijní materiál neskýtal. 6/10 (kingik) 3*

Dvojníci jsou česká komedie od režiséra Jiřího Chlumského (Martin a Venuše). Velmi jsem se na to těšil a- dostal jsem to co jsem od toho chtěl. Takhle hodně jsem se nenasmál od Deadpoola. Tím lépe že je to česká komedie u kterých se sám moc nesměju. Pokud jste viděli trailer tak jste ještě hodně materiálu neviděli. Nejlepší je trojka se zkušenostmi v komedii-Ondřej Sokol, Jakub Kohák a Petr Nárožný. V sekundárních rolích jsou dobří Miroslav Etzler, Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler a spoustu dalších. Film mi na České poměry přišel docela originální a rozhodně bych chtěl již brzy něco podobného vidět. Až na pár věci je všechno v pořádku a rozhodně doporučuju. Verdikt: Nevěděl jsem jestli dát tři nebo čtyři hvězdičky. Nakonec jsem se rozhodl ale pro tři hvězdičky. Ale je to na hraně čtyř. (filmfanouch) 3*

VELKÁ RECENZE
Richard Prospal (Ondřej Sokol) je slušný a uťápnutý středoškolský učitel. Žije s manželkou Ivankou (Jitka Schneiderová) a dcerou Natálkou (Štěpánka Fingerhutová) v rodinné vile ve Velkém Kostelci. Učí češtinu a dějepis, dodržuje svoje rutinní návyky (např. nevynechá nákup ranních novin v trafice) a snad nikdy by neřekl sprosté slovo. Kvůli jeho dobrácké povaze a přitroublému zjevu si neumí sjednat kázeň ve třídě. Ředitelka školy ho proto posílá, společně s oplzlým kolegou, tělocvikářem Edou (Miroslav Etzler), na školení do Prahy.
Honza Rambousek (Ondřej Sokol) představuje naprostý Richardův protiklad. Prototyp nenapravitelného zloděje, podvodníka, sukničkáře. Jen jedno mají s Richardem Prospalem společné – jsou si podobní jako vejce vejci. Momentálně se Honzovi lepí na paty smůla, nedaří se mu v kšeftech. Velkou zásluhu na tom má přihlouplý kumpán Melichar (Jakub Kohák). Když zhatí krádež luxusního automobilu, jejich šéf, mafián Vytloukal (Petr Nárožný), ztratí trpělivost. Rambousek mu dluží slušnou sumu peněz, které chce zpět. Proto vysílá zlodějské duo ukrást cenný obraz a kola osudu se dávají do pohybu.
Scenárista Petr Hudský pracoval s ne příliš originálním námětem, který ale dokáže být zdrojem vtipných situací. Ze začátku je děj trochu táhlý. Oživení a nejkomičtější scény filmu přichází ve chvíli, kdy se Honza Rambousek vydává v Kostelci za Richarda, hraje si na učitele a na Ivanina manžela. Pro Jakuba Koháka byla role zlodějíčka, který mnoho rozumu nepobral, jeho šálek čaje a s Ondřejem Sokolem alias Rambouskem se skvěle doplňují. Ondřej Sokol ve své dvojroli předvedl výborný výkon, zvláště v trikových scénách, kde stál dvakrát v jednom záběru.
Ostatní herecké výkony tak dechberoucí nejsou. Simona Krainová a Jitka Schneiderová můžou nabídnout akorát svůj půvab. Petr Nárožný v roli mafiána působí trochu nepatřičně, jako dědeček z pohádky. Vážné a násilnické scény tak nevypadají věrohodně, nezachrání je ani Vytloukalova „mlátička“ Bohouš (Jan Pavel Filipenský). Celková atmosféra snímku působí až ironicky, což ale záměr režiséra Jiřího Chlumského jistě nebyl. Dvojníci bohužel pokračují v trendu klasických českých komedií. Plusovým bodem zůstává fakt, že žádná z postav neumírá, což je v českých filmech pomalu nutnost.
Dvojníci jsou pohodová česká komedie pro širokou veřejnost. Nenabízí promyšlené dějové linie ani napínavé záběry, zato kvalitní herecké obsazení (především v podobě Ondřeje Sokola) a vtipné situace z každodenního života. Filmové znalce nenadchne, běžné publikum neurazí.
 
Postavy a obsazení
• Ondřej Sokol - Honza Rambousek, Richard Prospal
• Jakub Kohák - Josef Melichar
• Miroslav Etzler - učitel tělocviku Kalina
• Jitka Schneiderová - Jitka Prospalová
• Simona Krainová - Andrea Drbohlavová
• Miroslav Táborský - policista
• Petr Nárožný - Radim Vytloukal
• Petr Čtvrtníček - policista
• Alena Doláková - trafikantka
• Štěpánka Fingerhutová - Natálie Prospalová

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.3.2016 Bioscop
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 14:10:2016 (DVD) Magic Box
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: 19.10.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 12 168 843
 
Tvůrci a herci
Jiří Chlumský (Režie), Miloslav Šmídmajer (Produkce), Ilja David Cmíral (Hudba), Asen Šopov (Kamera), Vasilis Skalenakis (Střih), Václav Vohlídal (Scénografie), Evženie Rážová (Kostýmy), Martin Večeřa (Zvuk), Eva Hrušková (Masky), Petr Hudský (Scénář), Ondřej Sokol (Herec), Jakub Kohák (Herec), Jitka Schneiderová (Herec), Petr Nárožný (Herec), Štepánka Fingerhutová (Herec), Jan Pavel Filipenský (Herec), Miroslav Etzler (Herec), Simona Krainová (Herec), Petr Čtvrtníček (Herec), Milan Šteindler (Herec), Zuzana Slavíková (Herec), Miroslav Táborský (Herec), Berenika Suchánková (Herec), Alena Doláková (Herec), Jana Bernášková (Herec), Jiří Fero Burda (Herec), Jakub Hajner (Herec)
 
2016/103/Česko/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení filmu se odehrávalo v letních měsících za tropických teplot, kdy všichni ze štábu a i někteří herci chodili velmi vyletněni. Pouze k mafiánskému bossovi Vytloukalovi (Petr Nárožný) a Bobanovi (Jan Filipenský) byli kostýmní návrháři zcela neúprosní. První jmenovaný byl nucen po celou dobu filmu oblékat sako z průmyslové imitace exotických usní a druhý dokonce těžké polní vojenské boty a těžkou koženou bundu „křivák“ o těsných jeansech ani nemluvě. Vše samozřejmě v černé barvě. Při natáčení v Litoměřicích na náměstí v plném poledním žáru prý panovalo tak pekelné vedro, že oběma hercům bylo zakázáno v záběru svěsit ruce dolů, protože jim z rukávů vytékaly čůrky potu. Oba herci svorně přiznávají, že to sice nebylo jednoduché, ale že jim více než odměnou byl krásný pohled na vyletněné půvabné kolegyně ze štábu a samozřejmě dobrý pocit z dobře odvedené řehole.
- Scény na nábřeží se točily v pracovní dny a za plného provozu jak osobní, tak hromadné dopravy a tak si taxikář Bohouš (Jan Filipenský) vyslechl sérii šťavnatostí na téma drožkáři a čuňata za volantem od kolemjdoucích a kolemjedoucích. Naštěstí natáčení prý nebylo dlouhé, takže se to prý dalo ještě vydržet.
- Při natáčení před pražským hotelem Interntonal se Miroslav Etzler v roli amatérského boxera tělocvikáře Kaliny po několikátém jetí natolik vložil do role, že Jakubovi Kohákovi v roli Melichara na chvíli opravdu „udělal tmu“, a to tak důkladnou trefou, že Jakub Kohák dokonce chvíli odmítal točit tuto scénu znovu.
- Fiktivní znalec umění z bratislavské galerie dr. Boban Pálka (Jan Filipenský) byl pojmenován podle 1. asistenta režie Petera Pálky, taktéž původem z Bratislavy. Ve filmu si také zahrály Peterovy doklady ve scéně Boban vs. policista (Milan Šteindler).
- Exteriér mafiánského doupěte se natáčel na Malé vodní elektrárně v Praze - Štvanici. Interiér mafiánského doupětě se natáčel v Čističce odpadních vod v Praze - Bubenči.
- Josef Melichar má ve svém bytě všude šály AC Sparty Praha, jelikož jeho představitel Jakub Kohák je její velký fanoušek.
- V Litoměřicích se natáčelo v ulici Eliášova (sídlo policie), Mírové náměstí, ulice osvobození (trafika), Dům Kultury - Shaker Bar (vyzvednutí dcery) a ulice Dykova (dům Prospalových). Sídlo policie je v ulici Eliášova v Litoměřicích, kde sídlí skutečné velitelství policie pro okres Litoměřicko.
- Na obrazu prezidenta ve třídě je Jaromír Jágr vyfocen stejně jako prezident Miloš Zeman.
- Natáčelo se v Praze, Litoměřicích a ve Slaném.
 
Odkazy