Nový život / Den nya människan (2007/101/Švédsko, Finsko/Drama) 77% -Originál DVD-

07.01.2023 01:24
JEDNOU VĚTOU
„Jediný způsob jak zachránit vlastní dítě je předstíraná duševní porucha.“

OBSAH
Švédsko roku 1951. Vzniká nová společnost, společnost, kde není místo pro sociálně a mentálně slabé. Gertrud je sedmnáctiletá dívka z velmi chudé rodiny. Proti své vůli je umístěna do domova pro mladé ženy. Gertrud se dozvídá, že jedinou cestou ven je "dobrovolná" sterilizace. Gertrud se zamiluje do správce Axela a brzy zjišťuje, že je těhotná. Sní o normálním rodinném životě s Axelem a dítětem a neuvědomuje si, že během sterilizace ji lékař připraví o dítě. Mění tedy názor na chystanou operaci, ale zdá se, že už je příliš pozdě. Existuje jediné východisko: Předstírat duševní poruchu a nechat se poslat do psychiatrické léčebny. Gertrud se podaří obelstít systém, ale zaplatí za to svou vlastní budoucností. (lenuse)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Uff, ti seveřané mají na zvrhlém, systémovém zacházení nějaký patent, či co, tady se děj odehrává v ústavů, který je jakýsi protipól pro lebensborn, akorát, že tam se blonďatě množilo a tady se naopak množení zabraňuje... A je to film velmi silný, ostatně jako většina těch, co se odehrávají v dívčím ústavu (částečně i pro psychicky narušené, u kterých je otázkou, co je narušilo) a právě dějové zasazení se stará o několik scén, které jsou z lidského hlediska až odporné. Bohužel, tam, kde by mělo gradovat finále, se tempo někam vytratí a rozhodně není tak silné, jak by si (snad dokonce reálný, fuj) děj zasloužil. (Tom_Lachtan) 4*

Harö přichází s dalším silným příběhem z nedávné skandinávské historie, avšak lákavé a kontroverzní téma ještě neznamená kvalitní film. Zde mi bohužel vadila jistá dramaturgická nevyváženost, film ničím nedokáže překvapit, spíše jen líně plyne a na emoce je dosti skoupý. Nekonají se ani vizuální orgie, prostředí kameramansky není příliš vděčné a ani herecké výkony, až na Mariu Lindquist, mě příliš neoslovily. Vychází jen mírně nadprůměrné drama, které v člověku hlubší stopu nezanechá, až na tu faktografickou. (Sandiego) 3*

Švédská a celkově skandinávská kinematografie si také drží furt vysokou laťku. Skvěle natočený film, který vyníkajícně vystihuje poválečné období ve Švédsku a všechny manýry této země, které v sobě nesli prvky fašismu a které postupně museli být v této zemi likvidovány. Velice drsný a pesimitický ale významný příběh se skvělým filmovým zpracováním... Doporučuji! Je na co koukat. 90% (Endyis) 5*

VELKÁ RECENZE
Barnevernet padesátých, ale ještě taky šedesátých a sedmdesátých let. Švédsko stihlo do roku 1975 sterilizovat přes 60 tisíc žen bez jejich souhlasu, čímž se vyšplhalo na první příčku evropského předválečného a poválečného eugenického běsnění. Zdatně mu sekundovala Velká Británie, kolébka eugeniky, ale také Švýcarsko a další země – o USA v tomto směru snad raději ani nemluvě, sterilizace bez souhlasu probíhaly také v Československu.
O tomto velmi významném dědictví darwinismu (Galton byl přímo Darwinovým bratrancem) se stále mlčí, skoupé jsou i zahraniční zdroje a v češtině se o něm nedozvíme už skoro vůbec nic, proto jsem vděčna za každý film, který se tématu věnuje. Eugenika 19. a 20. století je obrovskou poskvrnou moderní farmacie, která k ní přitom stále nezaujala zřejmé stanovisko. Bohužel, film samotný za příliš zdařilý nepovažuji, vyznívá spíš jako dívčí románek prodchnutý narušenou představivostí. Realita postižených honbou za rasovou čistotou v Evropě i Americe první poloviny 20. století byla přitom opravdové drama. Předpokládá se, že společně s neregistrovanými záznamy může celkový počet sterilizovaných v „demokratických“ státech Evropy a Ameriky překročit i počet eutanázií mentálně postižených provedených v nacistickém Německu, tj. 300 000 tisíc osob.
Netřeba snad dodávat, že o oficiálně deklarované mentální postižení zde při sterilizacích, na rozdíl od ústavů nacistického Německa, samozřejmě nešlo. Například v předválečné Americe byly za rasy nehodné dalšího „rozmnožování“ považovány nejen nativní indiánské rasy, ale především „jižanské“ rasy z Evropy – zejména hispánci a Italové, a příslušníci chudinských vrstev bez ohledu na národnost. (Mlle)

Ocenění:
Shanghai IFF
2007 - Klaus Härö (Velká cena)

Tallinn Black Nights FF
2007 - Velká cena (nominace)

Guldbaggen
2007 - Julia Högberg (Nejlepší herečka) (nominace)
2007 - Maria Lundqvist (Vedlejší herečka) (nominace)
2007 - Kjell Sundstedt (Nejlepší scénář) (nominace)

DABING
V českém znění: Nikola Votočková - Julia Högberg (Gertrud), Dana Syslová - Maria Lundqvist (Solbrit), Hana Ševčíková - Lo Kauppi (Jenny), Lucie Vondráčková - Ellen Mattsson (Astrid), Gustav Bubník - Tobias Aspelin (doktor Berg), Tereza Bebarová - Ann-Sofie Nurmi (Alba), Nikola Navrátil - Christoffer Svensson (Axel), Milan Slepička - Sven-Ake Gustavsson (Artur), Ladislav Novák - Dag Helmerson (novinář), Hana Czivišová, Miriam Kantorková, René Slováčková, Monika Schullerová, Zdeněk Hess, Zbyšek Pantůček, Andrea Bubníková, Alžběta Bubníková, Svatopluk Schuller (titulky) a další.
Producent: Petr Křivánek - Filmpark, s.r.o.
Překlad: Martina Marešová
Zvuk: Michal Vašica
Vedoucí výroby: Hana Wszolková
Produkce: Stanislav Wszolek
Úprava a režie: Soňa Bubníková
Vyrobilo: AW Studio Praha pro DVD edici v roce 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST    
Premiéra ČR: -
Premiéra Švédsko: 23.2.2007
Premiéra Finsko: 16.3.2007 Sandrew Metronome Fin.
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.11.2009 DVD Edice
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - EUR2 287 772
 
Tvůrci a herci
Klaus Härö (Režie), Charlotta Denward (Produkce), Michael Galasso (Hudba), Jarkko T. Laine (Kamera), Thomas Täng (Střih), Imor Hermann (Casting), Cecilia Bornebusch (Scénografie), Charlotta Gustafsson (Kostýmy), Kirka Sainio (Zvuk), Olli Pärnänen (Zvuk), Eva von Bahr (Masky), Jenny Fred (Masky), Kjell Sundstedt (Scénář), Lo Kauppi (Herec), Ellen Jelinek (Herec), Ann-Sofie Nurmi (Herec), Nadja Mirmiran (Herec), Tobias Aspelin (Herec), Linda Kulle (Herec), Monica Edwardson (Herec), Happy Jankell (Herec), Anna Littorin (Herec), Bengt C.W. Carlsson (Herec), Julia Högberg (Herec), Maria Lundqvist (Herec), Christoffer Svensson (Herec), Claes Hartelius (Herec), Karin Knutsson (Herec), Emelie Rosenqvist (Herec), Anders Beckman (Herec), Sven-Ake Gustavsson (Herec), Ola Wahlström (Herec), Vilde Helmerson (Herec)
 
2007/101/Švédsko, Finsko/Drama
 
Zajímavost k filmu
-
 
Odkazy