Cirkus Humberto (TV seriál) / Cirkus Humberto (TV seriál) (Drama / Rodinný / Historický, Československo / Západní Německo, 1988, 10 h 35 min (Minutáž: 52–55 min)) 77% -Originál DVD-

02.08.2023 01:19
JEDNOU VĚTOU
„Příběhy lidí, jimž se manéž stala osudem, ve slavném seriálu podle románu Eduarda Basse.“

OBSAH
Začátek seriálu nás zavádí 20. let 19. století, kdy mladý muž z českého venkova přichází k cirkusu, jež patří principálovi Carlovi Humberto. On zde vládne pevnou rukou spolu s manželkou Luisou a dcerou Antoinetou. Vendelín v Čechách zanechal svou lásku, k níž se po čase vrací. Dívka se však mezitím provdala a má dítě. Zklamaný Vendelín se vrací zpět k cirkusu, kde doslova na spoustu dalších let zapustí kořeny a je svědkem mnoha důležitých událostí v dalších generacích jeho majitelů.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Od dětství mam pro tento seriál obrovskou slabost.... Dokonalé hudební podbarvení celého tohoto mistrovského díla dotvarovává náladu tohoto seriálu. Herecké hvězdy snad všech generací. Od Josefa Kemr až po Jaromíra Hanzlíka. Další jako Radoslav Brzobohatý, Dvořák, Bartoška, Nárožný, Lipský.... Všichni tu ukazují co umějí nejlépe a to hrát. Všem to jde skvělé!!! Tento seriál je hodně legendární a neznám nikoho kdo ho aspon jednou v životě neviděl. Pokud někdo takový je, nechápu proč to nezmění. (Djkoma) 5*

Můj nejoblíbenější seriál z domácích pastvin a vzorová ukázka, jak převést knihu na plátno/televizní obrazovku, aniž by scénárista úzkostlivě hlídal každý svůj krok. Ne vždy se takový postup vyplácí, zde se ale vyplatil vrchovatě. Výkvět nejlepších českých herců, kteří spolupracují se zahraničními ve stejné shodě, v jaké funguje běh samotného cirkusu, zaručuje spolu s nestárnoucím příběhem nestárnoucí podívanou. Za okupace udělal Bassův román pro Čechy zázraky, aniž vznesl jediné slovo proti německému národu, dnes se to jeho televizní podobě daří se stejnou silou. Nestydím se přiznat, že pokaždé, když vidím a slyším Bureše-Bartošku recitovat Máj, tlačí se mi slzy do očí. (Faidra) 5*

Slavný román Eduarda Basse, oslava "malého" češství prostých lidí naší národní minulosti převodem do filmové řeči neutrpěl. Naopak. Jeden z nejlepších představitelů televizní formy hraného filmu, opřený o koprodukční materiálové zdroje, předvedl jeden ze svých nadprůměrných výkonů. Z takto připraveného východiska se rodí celá galerie vynikajících hereckých výkonů vesměs překonávajících své prozaické předlohy. Platí to o Haničincově Karasovi starším, Hanzlíkovu Vaškovi Karasovi, , Bartoškově Burešovi, Kemrovu Malinovi a v tom seznamu by bylo možné pokračovat. Téměř donekonečna. Přehlédnout nelze ani další přínos Bassova díla. Je jím důsledná a úspěšná rekonstrukce středoevropské identity živnostníků, cirkusových a pouťových umělců desáté múzy pramatky moderních uměleckých žánrů a jejich pestrého a měnivého světa. Láska k lidovým vrstvám prostupuje dílo někdejšího komika, který sám byl jejich produktem a nezaniká ani ve vynikající adaptaci, jež - jsouc sama tvůrčím činem - ještě rozmnožila bohatou škálu tohoto všedně nevšedního světa. Výsledkem je vděčné dílo přístupné bez všech omezení pro děti všech generací. Nejen těch českých a německých, jimž bylo určeno. (sportovec) 5*

VELKÁ RECENZE
Mladý Vendelín Malina (Martin Stropnický) odchází od své milé Aničky ze Šumavy do světa, aby vydělal peníze a mohl pak požádat o její ruku. Na cestě se potkává s kočujícím cirkusem Humberto a nejprve nabídne jen opravit poškozené kolo u vozu. Avšak v zájmu získání stálého výdělku zůstane, a direktor Carlo Humberto (Martin Růžek) jej přijme jako zaměstnance cirkusu. Když se po dvou letech vrátí domů, je ale již Anička provdána. Vrací se tedy k cirkusu a zůstává s ním už natrvalo.
Cirkus se střetává s Bernardem Berwitzem (Radoslav Brzobohatý), který je najat jako všestranný cirkusový umělec. Vezme si za ženu dceru Carla Humberta, Antoinettu (Dagmar Veškrnová). Mají syna Petra, který má nadání a od mládí vystupuje jako krasojezdec. Když je mu 15 let, zraní se jejich stálá krasojezdkyně a Malina prosadí nápad, aby Petr v převleku vystupoval namísto ní. V domnění, že jde skutečně o ženu, zamiluje se do Petra mladý uherský jezdecký důstojník Palačič (Viktor Preiss). Když Petr - stále ještě v převleku - odmítne jeho nabídku k sňatku, Palačič se jej pokusí zastřelit, avšak zasáhne přitom Petrova koně. Carlo přijede incident vyřešit s Palačičovým otcem, odmítne peněžité odškodnění, ale získá plemenný pár koní pro cirkus.
Carlo Humberto a jeho žena odchází na odpočinek a direktorem cirkusu se stává Bernard. Carlo zanedlouho na to umírá. Nyní již dospělý Petr Berwitz (Werner Possardt) marně přemlouvá otce, aby koupil nabízenou cirkusovou budovu v Hamburku. Petr se v Bruselu seznamuje s Anežkou Steenhowerovou (Katja Rupé) a později se vezmou. Bernard utrpí zranění při drezůře tygrů a umírá na otravu krve. Antoinetta pak předává cirkus Petrovi a Anežce a odchází za svou matkou do Savojska. Na základě Malinovy předtuchy vyráží Petr do Hamburku a kupuje cirkusovou budovu, kterou Bernard koupit nechtěl. Ještě při podpisu smlouvy dorazí direktor konkurenčního berlínského cirkusu Kranz též s úmyslem ji koupit, ale budova byla právě prodána.
Na jednom z představení je divákem Selnický (Josef Somr), kapelník jiného právě zkrachovalého cirkusu. Petr nakonec oceňuje jeho kritiku stávající hudby a najímá jej jako kapelníka. Selnický oslovuje Antonína Karase (Petr Haničinec), zedníka a amatérského trumpetistu, který v Hamburku pracuje na sezónních stavbách, avšak ten k cirkusu nemá důvěru a nabídku hrát v jeho kapele odmítá. V té době se narodí jeho syn Vašek (Pavel Mang). Když je Vaškovi 7 let, umírá jeho maminka a Antonín bere Vaška s sebou do Hamburku. Tam se jako zedník už neuchytí, a nakonec tedy přece nastoupí do cirkusové kapely. Vašek je cirkusovým prostředím nadšen a oba nakonec zůstávají u cirkusu natrvalo.
K cirkusu se na jednu sezónu připojuje rodina Romeových, vystupující jako artistická skupina otce a synů. Otec - Ahmed Romeo - začne cvičit i Vaška. Antonín považuje výcvik za příliš tvrdý, ale Vašek projeví vytrvalost. Zároveň má pracovitost a nadání pro jiné pomocné práce v cirkusu. Vašek a jeden z Romeových synů - Paolo - sledují Berwitze, jak cvičí krasojízdu svou dceru Helenku. Paolo chce poradit, Berwitz jej vyžene, ale od Vaška radu přijme. Vzniká dětská láska mezi Paolem a Helenkou a naopak řevnivost mezi Paolem a Vaškem. Z Vaška a Helenky vznikne dětská dvojice pro krasojízdu. Na konci sezóny Romeovi od cirkusu odjíždí.
Po jednom z představení se najde v hledišti zlatá tabatěrka. Vašek a Malina ji jdou vrátit baronu Schönsteinovi (Josef Abrhám). Schönstein je odhodlán k sebevraždě, avšak v rozhovoru s Vaškem zažívá proměnu. Berwitz jej najímá jako "manažera", nejprve s cílem plánovat cirkusová turné. Schönstein má diplomatické nadání, které využije i ke sjednání dohody mezi Kranzem a Berwitzem, kteří by se jinak pro řevnivost nedohodli.
Vašek, nyní už dospělý, stále vystupuje, v krasojízdě společně s Helenou, a plánuje se oženit s dcerou jejich původní hamburské bytné, Růženkou Langermannovou (Libuše Šafránková). Od cirkusu odchází jeho dlouholetý krotitel šelem Gambier, aby unikl vdavekchtivé vdově Hammerschmiedové (Jiřina Bohdalová). Vašek, navzdory Růženčině strachu, přejímá po něm i místo krotitele. Helenu po letech navštěvuje Paolo, nyní tanečník v baletu. Helena zpočátku jeho lásku opětuje, ale nakonec jej odmítá.
Prosperita cirkusu klesá. Berwitz stárne, odmítá rady. Přes nátlak nechce předat vedení cirkusu Vaškovi, ledaže si vezme Helenu za ženu. Anežka napíše Wolschlägerovi - velmi respektovanému cvičiteli koní - aby přijel a pokusil se Berwitze přemluvit. Wolschläger neuspěje a sděluje Vaškovi jen dvě možnosti: vzít si Helenu a zachránit cirkus, anebo zůstat věrný Růžence a cirkus tím odsoudit. Vašek a Helena se přes oboustrannou neochotu nakonec berou a Vašek se stane direktorem.
Vašek odvrátí bezprostřední úpadek a cirkus vydrží dalších 10 let. Berwitz však nepředal Vaškovi správu financí a cirkus nakonec již nedokáže splácet dluhy. Vašek a Helena mají syna Petra, který nemá žádné cirkusové nadání, avšak má nadání na matematiku. Po návratu z posledního (finančně neúspěšného) turné přichází zákaz nadále užívat hamburskou cirkusovou budovu pro veřejnost. Berwitz je odhodlán ji prodat jako parcelu v centru Hamburku, avšak plán města je přeměnit pozemek v náměstí a vykoupit jej za minimální cenu. Když se to dozví, je Berwitz raněn mrtvicí. Přežije, avšak již se nemůže pohybovat ani mluvit. Anežka s Berwitzem a Malinou odjíždějí. Až nyní se stanou Vašek a Helena majiteli cirkusu, avšak na jeho záchranu je pozdě.
Kranz předpokládá, že cirkus Humberto zkrachuje, Vaškovi i Heleně nabízí angažmá, avšak nemůže zaměstnat i ostatní. S tím Vašek a Helena jeho nabídku odmítají. Cirkus Humberto je uzavřen. Vašek a Helena odjíždí do Prahy a pronajímají varietní divadlo, které alespoň částečně na cirkus navazuje. Helena jako krasojezdkyně ale nemá uplatnění a nakonec odchází, nechá se angažovat u Kranze. Zpráva o ní přichází, až když se těžce zraní a krátce na to Helena umírá. Paolo a Vašek se naposled setkají, když Paolo se svou dívčí taneční skupinou mají vystupovat ve varieté. Paolo se však spíš jeví jako kuplíř, Vašek jeho angažmá odmítá, avšak dává mu plnou gáži. Paolo uráží Helenu a Vašek jej vyhazuje.
Petr je nyní již dospělý a studuje matematiku. Později si bere za ženu Emilku Kostečkovou (Kateřina Macháčková), dceru obchodníka s oděvy. Mají dceru Ludmilu, která brzy projeví taneční nadání a později se věnuje baletu.
Vašek ukončuje nájemní smlouvu ve varietním divadle, avšak odmítá nabídku přitom prodat jméno Humberto jako obchodní značku. Petr, v té době už přednášející matematiku na univerzitě, nechce Ludmilu podporovat v tanci na úkor studia, a Vašek jí navrhne, aby záměrně propadla ve škole. Petr nakonec svoluje a Ludmila odjíždí na prestižní berlínskou taneční školu. Antonín Karas, který mezitím odjel z Prahy zpátky domů, odkud před 70 lety s Vaškem odešli k cirkusu, umírá. Vašek jede do Berlína na Ludmilino první sólové vystoupení a tam zjišťuje, že vystupuje pod jménem Ludmila Humberto. Slavné jméno je tak zachováno.

Obsah dílů
1.série (1988)
DÍL 1: Návrat (Návrat) - První díl vás zavede na Šumavu, kde se loučí Vendelín se svou milovanou Aničkou, aby ve světě vydělal 100 zlatých, které požaduje její otec před svatbou. Po cestě potká svůj osud: několik komediantských vozů, na jejich celtách nápis Cirkus Humberto a rozsypané kolo. Vendelín kolo opraví, a protože umí všechno od dřeva, najde u cirkusu dobrý výdělek. Majitelé cirkusu Carlo a Luisa Humberto provdají svou sedmnáctiletou dceru Antoinettu za akrobata a domptéra Bernharda Berwitze a tím rozšíří svůj malý rodinný cirkus. Když si po čase Vendelín našetřil, aby se mohl vrátit domů a nalezne Aničku vdanou, ani chvíli neváhá, kam jít?
DÍL 2: Nabídka k sňatku (Nabídka k sňatku) - Vendelín Malina, hrdina prvního vyprávění, se vrátil k cirkusu Humberto v den svatby Bernharda Berwitze s Antoniettou, dcerou direktora. Nyní je z jejich patnáctiletého Petra skvělý jezdec a jako záskok se stává dokonce krasojezdkyní, do které se zamiluje syn hraběte Palačiče. Carlo Humberto dokáže proměnit vzniklý skandál v zisk: od uherského grófa získá chovný pár čistokrevných běloušů. Po sedmi tučných letech přijíždí cirkus do královského Bruselu a v jeho představení vystupuje i aristokratická mládež, mezi níž Petrovi učaruje amatérská krasojezdkyně Anežka Steenhouwerová, dcera vládního komisaře.
DÍL 3: Carlo se loučí (Carlo se loučí) - Anežka Steenhouwerová si brzo na rodičích prosadila svůj sňatek s Petrem Berwitzem. Po svatbě zakladatel cirkusu Carlo Humberto předal žezlo svému zeti Bernhardu Berwitzovi a zanedlouho zemřel. Ale jeho smrt nebyla jediným neštěstím, které cirkus postihlo. Nervózní tygr Paša skočil, když to Berwitz nečekal. Jeho syn Petr se stal nečekaně jediným dědicem a ředitelem cirkusu. Ihned kupuje cirkusovou budovu v Hamburku, angažuje nového domptéra, zaměstnává jako pokladní Anežčinu tetu Hammerschmiedovou a také přijímá nového kapelníka, který si okamžitě začne hledat schopného trumpetistu...
DÍL 4: Nový domov (Nový domov) - Malému Vašíkovi je sedm let, pohřbívá s otcem maminku a odcházejí spolu do Hamburku. Jenomže tam už pro zedníky žádná práce není a tak otec Karas "dočasně" přijímá nabídku pracovat v cirkusu Humberto jako stavěč, krmič a trumpetista. Od prvního dne se Vašík považuje za cirkusáka. Parta Čechů z maringotky číslo 8 - Kerholec, starý Malina, žvanivý Vosátka a vlastenecky uvědomělý Bureš - vytvoří oběma Karasům nový domov.
DÍL 5: Maringotka číslo osm (Maringotka číslo osm) - Cirkus Humberto se chystal opustit Hamburk, aby se vydal na letní turné. Vašík Karas, syn zedníka ze Šumavy, nazývaný "Vašku", u cirkusu velice rychle zdomácněl. U akrobata Achmed Roméa se začal učit na skákače. V Achmedovu synovi Paolovi nalezl sedmiletý Vašík prvního soka v lásce. Oba se zahleděli do sedmileté Helenky, dcery ředitele Berwitze. Vašík však zažil také první vítězství, vždyť spolu s Helenkou prožili svoje první cirkusové vystoupení. A to byl důvod k oslavě jak mezi Čechy v maringotce číslo 8, tak i v maringotce ředitele Berwitze.
DÍL 6: Natrvalo (Natrvalo) - Direktor Berwitz angažuje Vaška jako krasojezdce a za první plat mu dává otec ušít jezdecké boty. Konflikt Vaška s Paolem ho pak přivádí k myšlence, že skutečný domov nevytvoří chalupa na vsi, ale lidé, se kterými žijeme. Nejen Karasovi ale našli domov u cirkusu. Když Vašek vracel ztracenou tabatěrku baronu Schönsteinovi, odvrátil ho od sebevraždy. Ten pak vstoupil do služeb cirkusu, dnes bychom řekli jako manažer, a díky své obratnosti zprostředkoval setkání dvou nesmiřitelných konkurentů. Achmed Rómeo s rodinou však cirkus opouští a Vašek s Paolem se rozcházejí neusmířeni?
DÍL 7: Konkurence (Konkurence) - V době, kdy spolu začali cirkusoví ředitelé Berwitz a Kranz spolupracovat, přitahovaly návštěvníky do cirkusu Humberto pantomimické aktuality. Výpravná podívaná se líbila nejen Evropanům, ale i Turkům, neboť cirkus triumfoval také v Istanbulu. Když se začaly hrát, vystupoval v nich osmiletý Vašík, a když jejich sláva pominula, stál v šapitó vážený akrobat a jezdec Václav Karas, který s Helenkou Berwitzovou tvoří slavné jezdecké Duo Humberto. Avšak oči má jen pro Růženku Langermannovou, dceru hamburské bytné, zatímco Heleně se začíná dvořit tanečník a šéf baletního divadla Paolo Romeo.
DÍL 8: Láska (Láska) - Václav nahradil krotitele Gambiéra, který uprchl před manželským chomoutem a podporuje i barona v jeho plánech, aby cirkus vycestoval do Švédska. Cirkus Humberto však stojí před těžkým problémem: ředitel Berwitz zestárl a nedokáže uvažovat pružně a moderně. Cirkus přestává vydělávat a hrozí mu finanční katastrofa. Všichni vědí, že nutné ozdravění by dokázal prosadit jen Václav. Uvědomuje si to i Berwitz, ale odmítá mu svěřit vedení cirkusu, pokud si nevezme jeho dceru Helenu. A to Václav nemůže. Miluje Růženku Langermannovou. I když Růženka jeho situaci pochopila a vrátila mu slovo, Václav stojí před těžkým rozhodnutím: musí zradit buď cirkus, nebo Růženku.
DÍL 9: Rozhodnutí (Rozhodnutí) - Václav zradil Růženku, protože cirkus zradit nedokázal. Jako řediteli se mu podaří o deset let oddálit úpadek podniku, který jeho majitel Petr Berwitz špatně vede. Ten se po posledním návratu do Hamburku snaží výhodně prodat budovu i s pozemkem, ale po zlé zprávě je raněn mrtvicí. Teprve nyní předal ochrnutý Petr Berwitz majetek dceři a zeťovi a nechal se Anežkou odvézt k její rodině do Bruselu, kam odjíždějí i teta Hammerschmiedová a starý Malina. Jenomže už je pozdě na odprodej přebytečných zvířat a na radikální změny. Dluhy jsou obrovské a krach cirkusu neodvratný...
DÍL 10: Varieté (Varieté) - Když Cirkus Humberto vyhlásil úpadek a vyrovnal se se svými věřiteli, Václav Karas přece jen dokázal nabídnout práci všem, kdo nepřešli k berlínskému cirkusu Kranz. V Praze pronajal varietní divadlo a pojmenoval je Varieté Humberto. Pravda, nebyla to manéž, nebyl to už cirkus, ale bylo tu prostorné jeviště, kde skoro každý artista mohl předvádět svůj trik. Ale do varieté nepatřili koně, a tak krasojezdkyně Helena se stala pouze divačkou. Zato Václav Karas prokázal takovou míru direktorské pružnosti, náročnosti a vkusu, že premiéra Varieté Humberto Prahu doslova oslnila.
DÍL 11: Útěk (Útěk) - Léta ubíhala, premiéra ve Varieté Humberto vždy s velkým úspěchem střídala další premiéru. S čím větším elánem se Václav věnoval své práci, tím víc mu Helena záviděla. Jakmile to ale zjistil, koupil jí jezdeckého koně, kterého naučila krasojízdě a se kterým jednoho dne z Prahy zmizela. V dopise na rozloučenou popsala touhu po "kulaté" práci a přesvědčení, že už ji Petříček nepotřebuje. Syn Petr, nadaný matematik, se totiž zamiloval do Emilky Kostečkové. Helena však u cirkusu Kranz po pádu z koně umírá. Václav chce opustit varieté, ale všechny jeho plány změní talentovaná vnučka Liduška...
DÍL 12: Slavné jméno (Slavné jméno) - Za první světové války zaplňuje Václav Karas program ve varieté jen s obtížemi. Uzavírá tedy smlouvu i se souborem Živé obrazy. Když však zjistí, že jeho šéf Paolo Romeo nabízí své tanečnice mužským divákům, razantně zasahuje. Z Lídy Karasové vyrostla talentovaná tanečnice. Aby se mohla školit u mistrů tance v Německu, musí předstírat, že propadla z několika předmětů na gymnáziu. Václav přesvědčí svého syna, univerzitního profesora, aby dceři nebránil v umělecké kariéře. Když Vašek přinese tuto zprávu otci, najde ho umírajícího. Po roce nastává Lidčin první sólový taneční večer a s ním i pokračování jména Humberto.

Postavy a obsazení
• Radovan Lukavský -vypravěč
• Martin Růžek - principál Carlo Humberto
• Claudine Coster - Luisa Humberto (dabuje Libuše Švormová)
• Dagmar Veškrnová - Antoinette - Humbertova dcera
• Radoslav Brzobohatý - Bernhard Berwitz
• Werner Possardt - Petr Berwitz (dabuje Petr Štěpánek)
• Katja Rupé - Anežka Berwitzová (dabuje Jana Preissová)
• Pavla Mixtajová - malá Helenka (dabuje Tereza Chudobová)
• Kathy Kriegel - Helena Karasová (dabuje Jorga Kotrbová)
• Patrick Préjean - krotitel Gambier (dabuje Jiří Krampol)
• Jiřina Bohdalová - pokladní Hammerschmiedová
• Jaromír Hanzlík - Václav Karas
• Pavel Mang - Vašek Karas jako dítě
• Petr Haničinec - Karas otec
• Oldřich Vízner - Petr Karas
• Kateřina Macháčková - Emilka Kostečková (Karasová)
• Jana Janatová - Ludmila Karasová
• Barbora Kohoutková - Ludmila Karasová (školní věk)
• Tereza Vokurková - Lili Karasová jako dítě
• Martin Stropnický - mladý Vendelín Malina
• Josef Kemr - Vendelín Malina
• Josef Dvořák - Vosátko
• Jiří Bartoška - Bureš
• Václav Postránecký - Kerholec
• Jana Paulová - Kerholcová
• Amarnath Chatterjee - Arr Šehír (dabuje Eduard Cupák)
• Josef Somr - kapelník Selnický
• František Němec - Franz
• Dietrich Adam - mladý Hans (dabuje Jan Schánilec)
• Kurt Conradi - Hans (dabuje Jan Schánilec)
• Lubomír Lipský - hostinský Moesecke
• Wolfgang Bathke - Kranz (dabuje Vladimír Brabec)
• Jörg von Liebenfels - Wolschläger (dabuje Jiří Adamíra)
• Hussain Ahmed Hussain - Ahmed Romeo
• Hana Gregorová - Romeova žena
• Lumír Banad - malý Paolo (dabuje Martin Šotola)
• Josef Laufer - Paolo Romeo
• Josef Větrovec - Breburda starší
• Rudolf Hrušínský mladší - Breburda mladší
• Hana Brejchová - Moesecková
• Jana Hlaváčová - bytná Langermannová
• Klára Lidová - malá Růženka Langermannová
• Libuše Šafránková - Růženka Langermannová
• Josef Abrhám - baron Schönstein zvaný Gaudeamus
• Petr Nárožný - Kostečka
• Iva Janžurová - Kostečková
• Franta Kocourek - smějící se muž

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 4.prosince 1988 - 12.února 1989
Premiéra Západní Německo: 19.10.1988 Das Erste
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 10.12.2010 Česká televize
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
František Filip (Režie), Václav Rouha (Produkce), Karel Svoboda (Hudba), Karel Svoboda (Kamera), Karel Kohout (Střih), František Vokřál (Scénografie), Jindřich Götz (Scénografie), Petra Barochová (Kostýmy), Ludmila Novotná (Kostýmy), Roman Hloch (Zvuk), Stanislav Petřek (Masky), Zdeněk Klika (Masky), Eva Vyplelová (Masky), Oldřich Lipský (Scénář), Josef Bláha (Herec), Josef Dvořák (Herec), Dagmar Patrasová (Herec), Jiří Datel Novotný (Herec), Vlastimil Brodský (Herec), Viktor Král (Herec), Vladimír Menšík (Herec), Dagmar Veškrnová-Havlová (Herec), Eugen Jegorov (Herec), Dana Bartůňková (Herec), Klára Pollertová-Trojanová (Herec), Jiří Lábus (Herec), Jitka Molavcová (Herec), Jaroslav Rozsíval (Herec), Jan Hartl (Herec), Jiří Císler (Herec), Jiří Kodet (Herec), Laďka Kozderková (Herec), Lukáš Bech (Herec), Jiří Krampol (Herec), Helena Růžičková (Herec), Ondřej Vetchý (Herec), Karel Koloušek (Herec), Bořivoj Navrátil (Herec), Otto Šimánek (Herec), Jan Čenský (Herec), Miroslav Moravec (Herec), Jana Švandová (Herec), Jiří Havel (Herec), Jana Břežková (Herec), Zdeněk Martínek (Herec), Vladimír Brabec (Herec), Jaromír Kučera (Herec), Josef Střecha (Herec), Jan Kuželka (Herec), Jitka Zelenohorská (Herec), Ludmila Zábršová-Molínová (Herec), Věra Kalendová (Herec), Otakar Brousek st. (Herec), Zdenka Procházková (Herec), Marie Málková (Herec), Mahulena Bočanová (Herec), Jan Přeučil (Herec), Jaroslav Tomsa (Herec), Václav Vydra nejml. (Herec), Milan Klásek (Herec), Alena Procházková (Herec), Martin Stropnický (Herec), Jiří Žák (Herec), Josef Šebek (Herec), Karel Hovorka st. (Herec), Vladimír Pospíšil (Herec), Vladimír Hrabánek (Herec), Zuzana Burianová (Herec), Jaroslav Mareš (Herec), Lída Plachá (Herec), Vladimír Kratina (Herec), Petr Svárovský (Herec), Zora Jandová (Herec), Jan Kehár (Herec), Marta Kaňovská (Herec), Jan Skopeček (Herec), Ilona Svobodová (Herec), Václav Štekl (Herec), Mnislav Hofmann (Herec), Lubomír Kostelka (Herec), Oldřich Velen (Herec), Miloslav Kročil (Herec), Taťána Čechovská (Herec), Božena Fixová (Herec), Zdeněk Hodr (Herec), Daniel Dítě (Herec), Stanislava Bartošová (Herec), Roman Hájek (Herec), Ludmila Slancová (Herec), Jitka Nováková (Herec), Elena Strupková (Herec), Zdeněk Srstka (Herec), Anna Wetlinská (Herec), Jana Viščaková (Herec), Luďa Marešová (Herec), Jan Kaněra (Herec), Milan Svoboda (Herec), Vladimír Brabec (vyp.) (Herec)
 
1988/600/Československo, Západní Německo/Drama, Rodinný, Historický
 
Zajímavost k filmu
- Ve scénách, kde Jaromír Hanzlík (Václav) předvádí dvojná salta na cválajícím koni, za něj zaskakoval jako dublér známý český fyzioterapeut vrcholových sportovců doktor Pavel Kolář. Jako honorář za svůj výstup tehdy dostal osm set korun.
- Ve všech dílech se objevil pouze Adolf Filip.
- Pavla Manga našel režisér až po půlroce hledání.
- Pro scény se lvy byly použity dvě klece v sobě, které byly kovovými pruty  v přesném zákrytu, takže herci byli v bezpečí.
- Pavel Mang absolvoval všechny artistické kousky bez dubléra.
- V scéne, kedy Vaška (Pavel Mang) ohýbajú a pripravujú na artistické číslo, je vidieť, že plače. Jeho slzy však neboli skutočné, ale bol mu do očí aplikovaný glycerinový roztok.
- Jaromír Hanzlík neměl v některých krotitelských scénách a později také při skoku z hrazdy do sítě ve Varieté Humberto dabléra.
- Pražský byt Václava Karase (Jaromír Hanzlík) se nachází kousek od stanice metra Florenc.
- Po smrti Vaškovi (Jaromír Hanzlík) manželky Heleny (Kathy Kriegel) má seriál již čistě české herecké obsazení.
- Cirkusová budova v Hamburku opravdu existuje, avšak nenechází se v Hamburku, nýbrž v historickém centru polského Gdaňsku a jedná se nejspíše o starou tovární budovu, nyní po rekonstrukci.
- Roli krotitele koní měl hrát původně Radovan Lukavský, později však roli převzal rakouský herec a Lukavský se ujal partu vypravěče.
- Herci se v průběhu natáčení seriálu střídali a jednu postavu tak obvykle ztvárnili dva až tři protagonisté.
- Pavlu Mangovi, představiteli Vaška, začaly během natáčení vypadávat mléčné zuby, které byly nahrazeny umělými.
- Pavel Mang dostal dětskou hlavní roli Vaška poté, co se dostavil na konkurz jako poslední a na požádaní v kanceláři režiséra předvedl salto.
- Dagmar Havlová-Veškrnová ve scénách, kdy jezdila v manéži na koni, neměla dablérku.
- Když se při natáčení splašili koně, lekl se i slon a utekl do polí. U obce Řitka běhal po strništi a byl odchycen, až když si zapíchl do nohy ostrou slámu.
- V seriálu účinkovalo 162 herců, 6830 komparsistů, 422 hudebníků, 600 koní a samozřejmě několik desítek artistů a drezérů.
- Filmaři využili 30 historických maringotek, 4 parní lokomotivy, 120 kočárů a 40 automobilových veteránů.
- Natáčení probíhalo na několika místech, například v Nymburce u hradeb, Veselém kopci ve skanzenu, Telči, zámku Kozel, Poříčí Nad Sázavou, Větrném mlýně v Kuželově. 9. epizoda pak byla natočena v Liberci, přičemž je možné vidět i libereckou radnici, která je v seriálu vydávána za radnici Hamburku. Natáčelo se také v severopolském přístavním městě Gdaňsk a na polském hradě Malbork.
- Seriál popisuje osudy celých šesti generací.
 
Odkazy
 

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Petr Haničinec, Kathy Kriegel, Josef Kemr, Martin Růžek, Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Claudine Coster, Josef Dvořák, Jiří Bartoška, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Katja Rupé, Werner Possardt, Václav Postránecký, Oldřich Vízner, Kateřina Macháčková, Lubomír Lipský st., Josef Somr, Jiří Lábus, Radovan Lukavský, Josef Laufer, Jiří Holý, Vladimír Krška, Pavel Mang, Martina Hudečková, Pavel Vondruška, Jana Janatová, Karolína Kubalová, Adolf Filip, František Němec, Jana Paulová, Wolfgang Bathke, Hana Brejchová, Jana Hlaváčová, Josef Abrhám, Patrick Préjean, Libuše Šafránková, Dagmar Havlová, Jaroslava Adamová, Svatopluk Beneš, Vlastimil Drbal, Hana Gregorová, Miloslav Homola, Václav Kotva, Taťjana Medvecká, Josef Větrovec, Jana Šulcová, Stanislav Fišer, Jiří Lír, Viktor Preiss, Martin Stropnický, Robert Vrchota, Petr Skarke, Igor Smržík, Rudolf Vodrážka, Antonín Jedlička, Rudolf Hrušínský ml., Marek Pavlovský, Tereza Vokurková, Josef Kubíček, Oldřich Velen, Jana Boušková, Vladimír Pospíšil, Hugo Kaminský, Hanuš Bor, Karel Chromík, Otakar Brousek st., František Hanus, Klára Lidová, Barbora Kohoutková, Kurt Conradi, Dietrich Adam, Jörg von Liebenfelß, Radovan Lukavský (vypravěč), Pavla Mixtajová, Lumír Banat, Hussain Ibrahim Hussain, Amarnath Chatterjee, Jiří Bubeníček, Otto Bubeníček, D. Halušková, R. Hadrovský, Daniel Štipka, Št. Hlinovská