Cesta z města / Cesta z města (2000/104/Česko/Komedie, Romantický) 65%

02.08.2023 01:19
JEDNOU VĚTOU
„Může počítačový expert v podání Tomáše Hanáka najít štěstí v lůně přírody?"

OBSAH
Programátor Honza (Tomáš Hanák) tráví většinu svého času v softwarovém domě: mailuje, upgraduje, senduje, attachuje a loaduje. Když bere na výlet do přírody svého předpubertálního syna (Michal Vorel) z rozvedeného manželství, nezapomene samozřejmě přibalit mobil, notebook a digitální kameru. Hektický víkendový výlet se záhy protáhne na několikatýdenní pobyt v malé podhorské vesničce, kde Honza se synem stráví nejhezčí a nejveselejší chvíle svého života. Postupně se spřátelí s místními figurkami a zejména s půvabnou rebelující Markétou. Honza propadá nejen jejímu kouzlu, ale i vábivé vůni domácích likérů její zemité babičky, drsnému přátelství venkovské rodiny Ludvy a Vlastičky a koloritu svérázného venkovského života. S příchodem zimy je Honza zákony byznysu přinucen vrátit se zpět do civilizace. Očištěn a obohacen o zážitky, které mu město nemůže nikdy poskytnout...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Eko bio druidsko šamansko new age alternativní úlet Tomáše Vorla... to zcela bez debat je. Ale je to úlet tak důkladně a důsledně vytvářený, že je to svým způsobem působivé. Zejména pokud jde o vizuální stránku filmu je to značně svébytná záležitost, a je - kdyby nic jiného - ve své ujetosti zajímavá. Jen se nějak nemůžu smířit s tím jak je tu to "nastavování zrcadla" naší bláznivé rádobyinformační a rádobysvětové společnosti cpáno do popředí těmi nejprimitivněji srozumitelnými prostředky. O tom, co se vám bude režisér snažit sdělit, máte díky názvu filmu jasno po deseti minutách, zbytek si dejte podle toho, jestli vás Vorlův styl oslovil (houbičky apod. nejsou na škodu, ostatně si na nich frčí i hrdinové filmu), nebo jestli máte kinematograficky výzkumné choutky a chcete si říct, že "jste to viděli". Pro mě to není nic víc než kuriozita... 60% (Gemini) 3*

Tenhle film mě naprosto uchvátil. Byť už znám tvůrčí schopnosti Tomáše Vorla, stejně jako herecké umění Tomáše Hanáka, Bolka Polívky, Evy Holubové a dalších zde účinkujících, byl jsem velmi, ale opravdu VELMI mile překvapen. Po naprosto šíleném začátku (v něčem mi to připomínalo mou práci) došlo v životě dvou lidí k zásadnímu zvratu - odjeli z velkoměsta strávit víkend na venkov. A po poněkud rozpačitém začátku onoho víkendu tam našli ráj. Tedy obrazně řečeno. Je jasné, že ani život na venkově není dokonalý a obzvláště v dnešní době začíná nebezpečně připomínat městské poměry. Ale v tomto filmu je vykreslen takřka jako pohádková idylka, která (spolu s nezbytným ženským prvkem) dokáže oběma mužským hrdinům zamotat hlavu. Obzvláště v případě otce v podání Tomáše Hanáka je zřejmé, že něco takového snad hledal celý život, respektive čekal na něco takového, protože na hledání mu jaksi nezbýval čas. A nyní je ochoten a schopen kvůli tomu hodit za hlavu i poměrně lukrativní místo, výměnou za práci v lese, bydlení v polorozpadlé dřevěné chalupě s vesnickou dívkou po boku, krmení králíků, sušení bylin a pití čajů, domácích vín a pálenek... Bylo to hrozně milé a na druhé podívání ještě lepší, než napoprvé. (Radyo) 4*

Cesta z města jednoho obrýleného programátora Honzy je docela uhozená. Poměrně jsem sázel na herecké obsazení, když už děj za moc nestál, ale to dost podléhalo slabému režijnímu pojetí. Nejvíc to měla být komedie, ale veškeré vtipy se rozutekly asi do lesa. Příběh pak nějak nudně doklopýtal do svého konce a celý film rychle vyšuměl. Pochopitelně v příběhu nechyběla konfrontace muže z města se "zaostalými" venkovany. On, který používá vyspělou počítačovou techniku, najednou má před sebou Bolka Polívku v "jézédáckém" ohozu a má se zabíjet prase. To byla jedna z těch lepších scén, ale jinak nuda a šedivá filmová oblaka. Tomáš Hanák už také zahrál lépe. Pokračování snad ani vidět nepotřebuji. Klady: námět + barvité leporelo místních venkovanů. Zápory: film nemá parametry pro kino a vypadá jako levná televizní hra - slabé režijní pojetí - uhozený a nudný děj - žádná vtipná scéna - řídký příběh se zdlouhavým natahováním - divná žánrová nevyhraněnost - nevyužitý satirický podtext - film vyšumí naprosto do ztracena. 20% (kingik) 1*

VELKÁ RECENZE
Je to klasický den blbec. Váš mozek jede naplno třístý šedesátý šestý den v roce, pětadvacátou hodinu denně, jednašedesátou vteřinu za minutu. Trpíte samomluvou, abyste dokázali udržet základní linii myšlení, snažíte se nevnímat své okolí, které tomuto tlaku už podlehlo, když v tom zazvoní telefon ... Hlas vlastního syna, kterého jste během těch let po rozvodu někde odložili stejně jako bývalou manželku, se vám najednou zdá jako volání z druhého břehu. A v této slabé osobní chvilce, kdy se shodou okolností dozvíte, že je pátek odpoledne a že by nebylo marné po letech poznat, jak chutná víkend, se to stane. Vezmete svůj zánovní vůz, propletete se sídlišti na výpadovky a výpadovkami na silnice, které se v zimě neudržují, a z návalu čerstvého vzduchu, nečekaného uvolnění ztuhlého krčního svalstva a dráždivě malebných křivek matky přírody dočista ztratíte svůj technokraticky pragmatický rozum a zblázníte se. Přesně tohle se stalo Honzovi. Myslivec s krakonošovským plnovousem a obskurní sbírkou samorostů ho připravil o pár tisícovek, svérázná bába bylinkářka o kardiovaskulární stín zákeřně šplhající po zátylku a ztajeně krásná a marjánkou vonící Markéta pak o poněkud přežitý zlozvyk, že do práce a do školy by se mělo chodit, i když se nám tam občas vůbec, ale vůbec nechce.
Pokud i vy už ztrácíte povědomí, jak vlastně vypadá zvíře, podle kterého naši předci pojmenovali myši u našich počítačů, jak probíhá sadistická vražda prasete, lidově řečeno zabíjačka, nebo jak krásně dokáže vonět řebříček, máta, šípek a fenykl, pak bez obav přijměte pozvání scenáristy a režiséra Tomáše Vorla do hospody u osmi prezidentů v Rabštějně nad Střelou, kde vedle výše zmíněných bezpochyby potkáte i teplého kočího, který s odzbrojující samozřejmostí zhodnotí kalibr vašeho rozkroku, traktoristu Ludvu, co se stejnou intenzitou bije i miluje svojí ženu Vlastičku a dost možná i faráře Hniličku s hřímavě naléhavým hlasem, jenž čas od času neustojí pohřeb a spadne za nebožtíkem do hrobu.

Ocenění:
Český lev
2000 - Boleslav Polívka (Nejlepší vedlejší herec) (nominace)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.10.2000 Falcon
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.2001 (VHS) Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 28.5.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 20 405 002
Návštěvnost v ČR 275 751

FILMY V SÉRII
Cesta z města gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd243/
Česko, Komedie / Romantický, 2000
Režie: Tomáš Vorel st., Hrají: Tomáš Hanák, Barbora Nimcová-Schlesinger

Cesta do lesa gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd242/
Česko, Komedie / Romantický, 2012
Režie: Tomáš Vorel st., Hrají: Anna Kameníková, Tomáš Vorel ml.

Cesta domů -
Česko, Komedie / Romantický, 2021
Režie: Tomáš Vorel st., Hrají: Tomáš Vorel ml., Lucie Šteflová
 
Tvůrci a herci
Tomáš Vorel st. (Režie), Ondřej Trojan (Produkce), Michal Vích (Hudba), Marek Jícha (Kamera), Vladimír Barák (Střih), Milan Býček (Scénografie), Soňa Nemcová (Kostýmy), Jan Čeněk (Zvuk), Radka Suchá (Masky), Tomáš Vorel st. (Scénář), Tomáš Hanák (Herec), Michal Vorel (Herec), Barbora Nimcová-Schlesinger (Herec), Luba Skořepová (Herec), Bolek Polívka (Herec), Eva Holubová (Herec), Leoš Suchařípa (Herec), Luboš Veselý (Herec), David Vávra (Herec), Milan Šteindler (Herec), Ondřej Trojan (Herec), Aleš Najbrt (Herec), Radomil Uhlíř (Herec), Tomáš Vorel ml. (Herec), Petr Novotný (Herec), Alena Štréblová (Herec), Daniela Kolářová (Herec), Jiří Ornest (Herec), Petr Čtvrtníček (Herec), Tomáš Vorel st. (Herec), Ján Sedal (Herec), Jiří Hruška (Herec), Filip Vorel (Herec), Karel Hirsch (Herec), Lumír Tuček (Herec), Michal Vích (Herec), Miroslav Maruška (Herec)
 
2000/104/Česko/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Kočího (Jiří Hruška) nadaboval Jiří Fero Burda a neurotického programátora Bambasa (Luboš Veselý) nadaboval Jiří Macháček.
- Bláznivá husopaska je ve skutečnosti plzeňská rodačka a učitelka na penzi žijící v Rabštejně nad Střelou.
- Zatímco Tomáš Hanák předstíral na korbě pick-upu jízdu na koni, jeho žena právě rodila v Hořovicích.
- Malý Honzík (Michal Vorel) hrá na začiatku filmu na notebooku akčnú hru "Shadow Warrior" z roku 1997.
- Autorem soundtracku je Michal Vích, ve filmu se objeví v malé cameo roli jako varhaník v kostele nebo člen kapely na pohřební hostině. Napsal hudbu i ke staršímu snímku režiséra Kouř.
- Natáčelo se v městečku Rabštejn nad Střelou v Plzeňském kraji, v Doubravici u Nečtin a na Manětínsku.
- Film navštívilo 278 734 diváků a celkový výdělěk činil 20 544 914 Kč. Statistika vydaná 1.11.2008.
 
Odkazy
 

Hrají:

Tomáš Hanák, Barbora Nimcová-Schlesinger, Michal Vorel, Anežka Kušiaková, Luba Skořepová, Bolek Polívka, Eva Holubová, Leoš Suchařípa, Alena Štréblová, David Vávra, Jiří Hruška, Milan Šteindler, Radomil Uhlíř, Petr Čtvrtníček, Tomáš Vorel ml., Daniela Kolářová, Jiří Ornest, Ján Sedal, Ondřej Trojan, Luboš Veselý, Pavel Štrob, Tomáš Vorel st., Miroslav Maruška, Marie Kubalová, Dana Kozlíková, Zdeněk Kozlík, František Abraham, Jaroslav Denk, Lumír Tuček, Aleš Najbrt, Petr Kim Novák, Pavel Míček, Pavel Palčej, Kamila Mlynářová, Michal Vích, Tomáš Klima, Iveta Vojtová, Libor Balabán, Oskar Böhm, Tomáš Mohelský, Barbara Trojanová, Petr Novotný, Marcela Vránová, Radka Suchá, Marta Jenčová, Tadeáš Moravec, Martin Lang, Filip Vorel, Karel Šroub, Karel Hirsch, Zdeněk Herout, Marcel Jakymiňuk, Jaroslav Řezníček, Josef Mrštík, Eduadr Marťák, Jaroslav Voprál