Cesta do lesa / Cesta do lesa (2012/110/Česko/Komedie, Romantický) 62%

02.08.2023 01:19
JEDNOU VĚTOU
„Romantická komedie je oslavou české krajiny, ale i postav, které dokážou čelit přírodním živlům i zjednodušenému a pragmatickému přístupu k přírodě."

OBSAH
Honza Marák (Tomáš Hanák) dávno rezignoval na kariéru „ajťáka“ a koupil chalupu na konci malé vesnice, kde se zabydlel se svoji ženou Markétou (Bára Schlesinger), dcerou Anynou (Anna Linhartová) a synem Sayenem (Vojta Vovesný). Honza pracuje v lese jako pomocný dělník, spravuje cesty, oplocenky, těží dřevo, pomáhá lesákům. Markéta se živí masážemi a alternativním léčením pacientů, kteří za ní dojíždí na chalupu. K tomu používá různé psychotropní rostliny a houby, což vede ke konfliktu se starousedlíky a poté s protidrogovou policií. Dcera Anyna navštěvuje přespolní ZDŠ, kde však stále propadá, protože se toulá po lesích a místo z učebnic se učí z přírody. Mezi starousedlíky patří zemědělná rodina Papošova. Ludva Papoš (Bolek Polívka) má svůj statek a polnosti, celý rok se stará o úrodu nebo chodí střílet divočáky nebo chlastá v hospodě. Jeho žena Vlasta (Eva Holubová) pracuje jako lesní dělnice. S dalšími ženami z vesnice sází stromky, žne buřeň, pálí dřevo, sbírá šišky. Jejich syn Ludva jr. (Tomáš Vorel jr.) na statku s rodiči nebydlí a s otcem sedlačit odmítá. Vystudoval vysokou lesnickou, takže pracuje jako adjunkt v revíru Josefa Cvrka (Jiří Schmitzer) a bydlí na hájence uprostřed lesa, sám se svým psem. Po práci chodí střílet škodnou, když tu se jedné noci potká s divoženkou Anynou, vegetariánkou...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ekologická agitka asi jako Na samotě u lesa (když už tak teda ten new age), vysmažené pouze středně, oproti "jedničce" o něco méně naivistické a více otevřené k tomu, aby postavy nesly následky svých nonkonformních postojů. Jinak docela příjemně lyrická chvála myslivosti a života v lese zabydlená figurami, které už nejsou tolik karikaturní jako v Cestě z města. Takže ubylo i "sklepáckého" insitního humoru a přibylo divných či vážných dialogů - ale těžko popřít, že jakmile se na scéně objeví fundamentalistický názor, Vorel ho přebije ironickým kontrem. Nakonec teda sláva myslivcům, kteří žerou houby. Vesnická idyla žije a mě to pořád baví. Jen na tom posedu, Tomáši, pěkně zůstaň a dál střílej kance. Nám vystresovaným intelektuálům z města se agresivními urbanistickými fraškami nezavděčíš. Tuhle masáž konopím a muchomůrkami ale beru. (Marigold) 4*

Vorlovo rozvláčné vyznání lesní přírodě v neuspořádaném poeticko - halucinogenním duchu. V lese se nehlučí, nekouří, nepožívají se alkoholické nápoje a chodí se jen po vyznačených cestách. Když tohle všechno poctivě dodržíte, čeká vás ve čtyřech ročních období setkání s osudy postav, z nichž některé nepostrádají nezaměnitelný autorský rukopis. Svéhlavá a prostořeká dívka Anyna (Anna Linhartová) jako zarytá ekoložka a vegetariánka jako jedna z mála postav nevykazuje Vorlovu typickou stylizaci, ale ostatní už víceméně ano. Počínaje mladým, hodným a perspektivním revírníkem Ludvou Papošem juniorem (Tomáš Vorel ml.), přes vidláckého traktoristu Ludvu Papoše seniora (Boleslav Polívka), zkušeného lesního správce Cvrka (Jiří Schmitzer), který v zájmu zachování pořádku v lese udává, jeho asexuální dcera Lída jako uvědomělá učitelka (Marie Štípková) a městskou rodinkou Maráků, frčící na tripu, konče (Tomáš Hanák + spoluautorka scénáře Bára Schlesinger). V postavách je celkem přehled, (ne)jsou přehrávané a až příliš se od nich očekává, že budou třeskutě vtipné, což nejsou. Film totiž jako by třeskutou komedií ani nechtěl být a skloubil v sobě několik žánrů najednou. Od ekologické agitky až po rodinné drama. V dějových liniích, jimž chybí silnější, rozvrstvené a důslednější uchopení, se povětšinou řeší vážné problémy. Od drog až po těhotenství nezletilé dcery. Jenže každý náznak nějakého vyhroceného problému jde hodně do ztracena. Najednou střih a jsme v jiném obraze, v jiné scéně a už se to předchozí v podstatě nijak neřeší. Tahle těkavá nedůslednost se filmu moc nevyplácí. Oproti tomu se film hodně vyjadřuje obrazem. Dobré vedení kamery má vedle pěkného vizuálu také přednost vtáhnout diváka do jednotlivých ročních období, z nichž se perfektně přenese poetická nálada každého z nich. To má za následek, že pouze takto film vychází divákovi vstříc. A k mání jsou i působivé scény a zpomalené záběry z lesního prostředí. Film je po technické stránce velmi solidně zpracovaný. A pozornému divákovi jistě neujde režisér Tomáš Vorel v miniroličce hospodáře na tancovačce. V revíru jsem sice nezaznamenal větší škodnou, ale zvýšený výskyt lýkožrouta měl za následek rozežrání filmu do neuspořádaného celku, a tak nezbývá než s dovolením Josefa Cvrka použít jeho ve filmu několikrát použitou hlášku: "Tak tohle jsem ještě nežral". A do tohoto lesa zavítat. 60% (kingik) 3*

Cesta z města se po dvanácti letech překlopila do Cesty do lesa a nestálo to za to. Novodobá story Romea a Julie nepřináší nic nového, snad jen herecké příležitosti pro kamarádskou partičku. Rádoby výmluvné záběry na les postrádají osobitost, nekonzistence s prvním dílem je nejpalčivější při srovnání Hanákových etudek, které ve dvojce nemají žádnou pointu. Polívka a Holubová opakují po sté co už předvedli mnohokrát před tím, Schmitzerova linka měla možná na víc, ale opět nedosáhla žádné pointy a tentokrát i ta Bára byla o ničem. Pokud je teď super módní Anna Linhartová, tak to nás čeká ještě hodně mlácení prázdné slámy. (NinadeL) 2*

VELKÁ RECENZE
Režisér Tomáš Vorel již nemůže být ideologicky průzračnější, pokud jde o názvy svých filmů. Zatímco v Cestě z města nabídl romantický kontrast mezi venkovem a  přetechnizovanou společností, v jejím volném pokračování Cesta do lesa už hlavní hrdina z urbanizovaného pekla naprosto uprchl a možný návrat do města je vnímán jako krajní a nepříjemné řešení problémů. Konflikt je tentokrát postaven na rozdílu mezi „konformními“ venkovany a ústřední rodinou, v níž se holduje halucinogenním látkám a z hysterické dcerušky vyrůstá ekoteroristka.
Stejně jako v předchůdci se příběhu, či jakési jeho nápodoby, používá hlavně jako zdůvodnění sondy do přírodního prostředí a sledování života v obci. V tomto případě ve výsecích z každého ročního období předváděných barvotiskově jako u hraného Večerníčku. Jakékoliv jiné myšlenky přehlušuje jančení nad ekologickými problémy, které člověku zprotiví ochranáře i celou naši planetu. Omámení houbičkami… Inu, to svůj půvab příliš neztratí.
Mezi novými herci zazářila Anna Linhartová, bohužel její samotná postava Anyna má za úkol šířit ty nejotravnější postoje a zůstává nepříjemnou karikaturou. Když zrovna nevyšiluje kvůli stromům a zvířátkům, nebo nevypráví o podílu drogy na polidštění opice, pěstuje bezduchou romanci s mladým lesníkem Ludvou v podání Tomáše Vorla ml. Představitelé Anyniny rodiny (Tomáš Hanák, Bára Schlesinger, Vojta Vovesný) se herecky propadají na úroveň křoví… Což se nedá říct o Bolkovi Polívkovi, Evě Holubové a také Jiřím Schmitzerovi, jenž si zde střihnul nově přidanou lehce zápornou figuru. Schopnost rozesmát zůstává Polívkovou nevyčerpatelnou přirozeností.
Říká se, že provedení je důležitější než samotná idea… Cesta do lesa má určitě pěkné provedení, pokud jde o zachycení něčeho hezkého v naší krajině. Když budeme hledat ideu, najdeme naprosto křečovité poselství, jak to musíme zachránit a raději se podíváme na Princeznu Mononoke – mnohem silnější, chytřejší a dokonce i zábavnější ekologickou pohádku.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Honza Marák (Tomáš Hanák) už před časem rezignoval jako "ajťák" a koupil chatu na konci malé vesnice, kam se přestěhoval se svou manželkou Markétou (Barbora Nimcová), dcerou Anynou (Anna Kameníková) a synem Sayenem. Honza začal pracovat jako pomocný dělník v lese, spravuje cesty, těží dřevo. Markéta se mezitím živí jako léčitelka a masážemi s pomocí lektvarů. Do lektvarů přidává různé psychotropní látky a houby, což je občas středem konfliktu mezi starousedlíky a také protidrogovou policií. Annya zatím navštěvuje přespolní ZDŠ, kde ale stále propadá. Místo aby se učila, toulá se po lesích a místo papírových učebnic čerpá vědomosti z přírody.
Mezi takové starousedlíky se řadí známá rodina Papošových. Ludva Papoš (Bolek Polívka) vlastní statek, celý rok se stará o úrodu. Jeho druhou vášní je střílet divočáky nebo popíjení v hospodě. Jeho manželka Vlasta (Eva Holubová) pracuje jako dělnice v lese spolu s dalšími ženami. Z jejich syna Ludvy jr. zatím vyrostl mládenec. Na statku s rodiči však nebydlí a s otcem odmítá sedlačit. Vystudoval vysokou lesnickou školu a pracuje jako adjunkt v revíru pana Josefa Cvrka Jiří Schmitzer) a žije v hájence uprostřed lesa, sám se psem.

Ocenění:
Český lev
2012 - Jiří Schmitzer (Nejlepší vedlejší herec) (nominace)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.10.2012 Aerofilms
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 19.6.2013 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 662 761
Návštěvnost v ČR 26 542

FILMY V SÉRII
Cesta z města gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd243/
Česko, Komedie / Romantický, 2000
Režie: Tomáš Vorel st., Hrají: Tomáš Hanák, Barbora Nimcová-Schlesinger

Cesta do lesa gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd242/
Česko, Komedie / Romantický, 2012
Režie: Tomáš Vorel st., Hrají: Anna Kameníková, Tomáš Vorel ml.

Cesta domů -
Česko, Komedie / Romantický, 2021
Režie: Tomáš Vorel st., Hrají: Tomáš Vorel ml., Lucie Šteflová
 
Tvůrci a herci
Tomáš Vorel st. (Režie), Věra Ferdová (Produkce), Michal Vích (Hudba), Petr Piňos (Hudba), Tomáš Vorel st. (Hudba), Tomáš Vorel st. (Kamera), Šimon Hájek (Střih), Tomáš Vorel st. (Scénografie), Iva Rašková (Kostýmy), Jakub Jurásek (Zvuk), Romana Karlíková (Masky), Tomáš Vorel st. (Scénář), Barbora Nimcová-Schlesinger (Scénář), Tomáš Vorel ml. (Herec), Anna Linhartová (Herec), Tomáš Hanák (Herec), Bolek Polívka (Herec), Eva Holubová (Herec), Jiří Schmitzer (Herec), Marie Štípková (Herec), Milan Šteindler (Herec), Barbora Nimcová-Schlesinger (Herec), Vojta Vovesný (Herec), David Vávra (Herec), Tomáš Vaněk (Herec), Václav Marhoul (Herec), Radomil Uhlíř (Herec), Michaela Rumpíková (Herec), Jiří Hruška (Herec), Zdeněk Fator (Herec)
 
2012/110/Česko/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Barbora Nimcová-Schlesinger, která ve filmu ztvárnila manželku  Maráka (Tomáš Hanák), žila nějaký čas s režisérem Tomášem Vorlem st.
- Tomáš Vorel ml., představitel hlavní role, je synem režiséra Tomáše Vorla st., který se ve filmu v menší roli také objevil.
- Předpremiéru filmu si v internetovém hlasování vybojovali diváci pro kino Centrum v Karviné.
- Tomáš Vorel mladší musel kvůli roli adjunkta revírníka zhubnout 10 kilo.
- Natáčení filmu Cesta do lesa bylo pro herce, ale i pro zvířata velice náročné. Specialisté celý rok cvičili divoká prasata, laně, výra, káně, lišku, strakapouda, holuby... A ty nejnáročnější scény, například střelba na honu, vznikly na počítači animací 3D ve studiu MagicLab.
- Film má být oslavou české krajiny.
- První natáčecí den proběhl na statku v obci Vladořice nedaleko Žlutic, další lokace jsou v obydlích, lesích, polích a lukách Rabštejna nad Střelou, Nečtin, Manětína, Černé Hati a okolí.
- Ve středu 10. srpna 2011 začalo hlavní natáčení nového filmu Tomáše Vorla Cesta do lesa, pokračování úspěšné Cesty z města z roku 2000. Předtáčky běží od května 2011, konec natáčení je plánován na květen 2012.
 
Odkazy
 

Hrají:

Anna Kameníková, Tomáš Vorel ml., Tomáš Hanák, Barbora Nimcová-Schlesinger, Eva Holubová, Bolek Polívka, Jiří Schmitzer, Marie Štípková, Vojtěch Vovesný, Marie Kubalová, Michaela Rumpíková, Milan Šteindler, Tomáš Vorel st., Radomil Uhlíř, Anežka Kušiaková, Hoang Duy Do, Veronika Teplá, Denisa Malvaldová, Alena Dlouhá, Jiří Hruška, David Vávra, Jakub Jurásek, Martin Krojidlo, Tomáš Vaněk, Jana Tučková, Jaroslav Pížl, Eva Dosedělová, Petr Brož, Gábina Haunerová, Aleš Zíka, Jiří Korec, Filip Kunt, Radek Pokorný, Jan Pecháček, Zdeněk Fator, Jiří Pelikán, Pavel Dobš, Miroslava Hrušková, Jan Vorel, Michal Vorel, Ladislav Hromádko, Petr Hromádko, Slavomír Lenčeš, Terezka Pražáková, Rudolf Mlynářík, Jan Trnka, Petr Piňos, Theodor Bayer, Jakub Bayer, Miroslav Kouřil, Šošana Šimková, Jiří Uher, Romana Karlíková, Šárka Nimcová, Lída Kindlová, Andrea Moidlová, Kamila Střelečková, Jaroslav Kostečka, Otakar Šimeček, Norbert Suran, Josef Vantuch, Václav Kohout, Václav Havlík, František Kučera, Pavel Kubíček, Václav Marhoul, Nikola Bílá