Centrální inteligence / Central Intelligence (2016/107/USA/Akční, Krimi, Komedie) 58%

02.08.2023 01:19
JEDNOU VĚTOU
„Dva zcela rozdílní spolužáci ze střední školy společně zachraňují svět."

OBSAH
John Carter je válkou unavený veterán občanské války a bývalý kapitán konfederační armády. Protlouká se životem a zkouší štěstí na Západě. Při jednom ze svých dobrodružství v arizonské poušti upadne v jeskyni do bezvědomí a probudí se v neznámém světě na planetě Barsoome, dnes známé pod jménem Mars. Planetou otřásá obrovský rasový konflikt mezi různými skupinami jejích obyvatel a Carter se nechtěně zaplete do tamní občanské války. Díky odlišné gravitaci Marsu získá mimořádné fyzické schopnosti. Začne pomáhat obyvatelům města Helia v boji proti nebezpečnému vůdci primitivního a bojovného kmene Tharkov. Seznámí se i s okouzlující princeznou Dejah Thora. Společnost bytostí obývající planetu je v důsledku války na prahu kolapsu a superhrdina John Carter zjišťuje, že přežití Barsoomu spočívá jen a jen v jeho rukou. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mám buddy akčňáky rád. Tady dokonce i dvojka Kevin Hart a Dwayne Johnson fakt funguje. Jenže problém tohoto žánru je, že je tu pár top filmů, které vládnou žánrem a všechno ostatní je jaksi navíc. Tady ta akce je místy docela špatná, kamera rozklepaná, do toho nepřátelé jsou tady jak z titulu nejhezčí hračka na hraní. Navíc je to tady daleko více absurdní, než vážné. Dokonce bych řekl, že v té záplavě filmových hlášek to tady je až dětsky absurdní, a to úplně nevím, jestli v podobném filmu chci. (Malarkey) 2*

Ještě než poslední skauti Hart a Johnson položili květiny na hrob žánru buddy movie, muselo být nejen táborovým vedoucím jasné, že první určitě nezvládne bobříka mlčení a druhý kvůli anabolickým steroidům nedopne stejnokroj.. Bezradně napsaná i zrežírovaná komedie, ve které si Rock hraje na Kouďáka z Krok za krokem a vy se zasmějete leda tomu, jací jste blbci, že jste se nechali zlákat. Chtěl bych upozornit, že jezevec americký (mimochodem převážně stříbrošedé barvy) může přezdívku ústředního padoucha oprávněně považovat za projev rasismu. Ani bych se té lasicovité šelmě nedivil, kdyby šla rabovat.. (Gilmour93) 2*

"Černý na terapii nechoděj. My chodíme k holiči. Tam probíráme trable." V životě jsem dokázal spoustu velkých věcí, což mohu hravě dokázat tím, že jsem se od střední školy vzdálil o několik stovek kilometrů a na žádný třídní sraz jsem nikdy nedorazil. Nechtěl jsem totiž ostatní ztrapňovat svou krásou a úspěchy. Ale kdybych šest hodin denně dvacet let v kuse cvičil, tak bych určitě vypadal ještě o kousek líp, ubránil bych se banánem, uměl bych utrhnout kus soupeřova krku a byl bych světovým šampionem v rychlosti stlaní postele. Nestalo se tak, takže tímto šampionem je Bob, který mě hodně bavil a já jsem se celý film těšil na to, až vyšle svou pěst k seznámení s nosem šikanujícího Trevora. Ovšem jeho nedobrovolný parťák Calvin mi svou ukecaností moc radosti neudělal a taky mě trošku zklamalo, že totožnost Černého jezevce byla snadno čitelná na první pohled. Ale je to komedie, takže v ní nemusí být místo pro originalitu. Důležité je zasmát se a to se mi nejednou podařilo. (Jara.Cimrman.jr) 3*

VELKÁ RECENZE
V Hollywoodu asi v současné době není pracovitější herec než Dwayne Johnson, který už párkrát ukázal, že má trochu víc hereckého talentu než jiní svalovci. Kevin Hart, ačkoliv ho u nás moc lidí nezná, zase patří nejvýraznějším nastupujícím hvězdám, takže když ti dva spojili síly, bylo jasné, že by tu někdo chtěl pořádně vydělat. A tak nějak jsme tušili, že kvalita jejich spolupráce bude až druhořadá. A tak to i dopadlo.
Akční komedie Centrální inteligence totiž není extra dobrý film, ale pokud nehledáte nic víc než průměrně zábavnou blbinu, co vám zkrátí odpoledne, tak možná budete spokojeni. Jde o klasickou buddy komedii, jakých už jsme viděli desítky a pár jich nejspíš ještě vznikne. Dva hrdinové, kteří si na první pohled nemají moc co říct, jsou okolnostmi donuceni spolupracovat a je u toho legrace a občas akce. Přesně tohle platí i o Centrální inteligenci. Johnson je velký a prohazuje lidi oknem, Hart malý a rychle mluví a překvapivě jsou společně fajn. Bohužel pouze oni.
Ve všech ostatních ohledech dostaneme u téhle akční komedie přinejlepším průměr. Zápletka je až bolestivě jednoduchá a dojde na úplně všechna klišé, která si u příběhu o špiónovi, jenž spolu s nešikovým účetním zachraňuje svět, dovedete představit. A občas je docela unavující se na to dívat, naneštěstí nikde jinde než přes humor film kladné body nabrat nemůže. Akce by byla ostudná i v televizních seriálech a camea jsou fajn, ale určitě by je šlo prodatlépe. Tak nějak jsem žil v představě, že režisér Vybíjené a Millerových na tripu zvládne buddy komedii se dvěma bez přehánění ideálními hvězdami o něco lépe.
A právě díky těm hvězdá si občas řeknete, že to není úplně špatné a občas se budete i regulérně bavit. Johnson hraje tentokrát mnohem víc dobromyslného troubu než drsňáka do morku kostí a celkem mu to jde, příjemným překvapením je však hlavně Hart. U toho jsme zvyklí, že rychle mluví a jeho vtipy se ve většině případů točí okolo jeho barvy kůže a faktu, že jako černoch nekouká na filmy jako Šestnáct svíček. To dělá samozřejmě i tady, jeho hrdina ovšem tentokrát neníjen upištěný blbeček jako třeba v Jízdě švárů, ale spíš obyčejný chlap, který fakt nechce, aby po něm šla CIA a najatí zabijáci. Harta jsem měl vždycky spíš za nového Martina Lawrence než dalšího Eddieho Murphyho, ale právě tady jsem v něm toho Murphyho poprvé viděl. A docela mě bavil.
Ale dva sympaťáci v hlavních rolích jednoduše nezvládnou dotáhnout film do nadprůměru, když je znuděně natočený, napsaný a vymyšlený a těch pár světlých momentů to nezachrání. Běžte radši na Správný chlapy Shanea Blacka. A když potkáte tvůrce Centrální inteligence, vezměte je s sebou, ono jim to prospěje.

Ocenění:
Critics Choice Awards
2016 - Nejlepší komedie (nominace)
2016 - Dwayne Johnson (Nejlepší herec v komediálním filmu) (nominace)

DABING
V českém znění: Martin Písařík - Kevin Hart (Calvin Joyner), Martin Zahálka - Dwayne Johnson (Bob Stone), Anna Brousková - Danielle Nicolet (Maggie Johnsonová), Dagmar Čárová - Amy Ryan (agentka Pamela Harrisová), Marek Holý - Aaron Paul (Phil), Ladislav Cigánek - Tim Griffin (agent Stan Mitchell, titulky), Martin Kubačák - Robert Woo (Ethan), Svatopluk Schuller - Ryan Hansen, Thomas Kretschmann (Steve, překupník), Ivo Novák - Nate Richman (Velký Rick), Libor Terš - Timothy John Smith, Phil Reeves (agent Nick Cooper, ředitel Kent), Radek Hoppe - Dylan Boyack (Trevor - 17 letý), Jakub Saic - Jason Bateman (Trevor), Rudolf Kubík - Allan Poppleton (Larry), Miroslava Součková - Melissa McCarthy (Darla McGuckianová), Milada Vaňkátová - Megan Park (Lexi)
Překlad: Ondřej Novák
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy: Monika Macků
Režie: Martin Těšitel
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.6.2016 CinemArt
Premiéra USA: 17.6.2016 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 19.10.2016 (DVD) Bontonfilm
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 17.10.2016 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 19.10.2016 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 19.10.2016 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 1 284 152
Tržby celkem - $ 216 972 543
Návštěvnost v ČR 9 264
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000
 
Tvůrci a herci
Rawson Marshall Thurber (Režie), Paul Young (Produkce), Michael Fottrell (Produkce), Peter Principato (Produkce), Scott Stuber (Produkce), Theodore Shapiro (Hudba), Ludwig Göransson (Hudba), Barry Peterson (Kamera), Michael L. Sale (Střih), Brian Scott Olds (Střih), Lisa Beach (Casting), Sarah Katzman (Casting), Stephen J. Lineweaver (Scénografie), Bryan Felty (Scénografie), Carol Ramsey (Kostýmy), Tom Ozanich (Zvuk), Kevin O'Connell (Zvuk), Merc Arceneaux (Masky), Ike Barinholtz (Scénář), Rawson Marshall Thurber (Scénář), David Stassen (Scénář), Dwayne Johnson (Herec), Kevin Hart (Herec), Ariana DeFusco (Herec), Aaron Paul (Herec), Amy Ryan (Herec), Megan Park (Herec), Brett Azar (Herec), Danielle Nicolet (Herec), Tim Griffin (Herec), Slaine (Herec), Jeffrey Corazzini (Herec), Thomas Kretschmann (Herec), Sparrowhawk (Herec), Melissa McCarthy (Herec), Jason Bateman (Herec), Guy Nardulli (Herec), Anthony Molinari (Herec), Mikaela Happas (Herec), Keston John (Herec), Tyler J. Shaw (Herec), Nate Richman (Herec), Allie Marshall (Herec), Kumail Nanjiani (Herec), Sigrid Lium (Herec), Chaunty Spillane (Herec), Dylan Boyack (Herec)
 
2016/107/USA/Akční, Krimi, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Když Bob (Dwayne Johnson) hrozí Philovi (Aaron Paul), tvrdí, že až akce s předáním skončí, tak ho zabije jako Patrick Swayze v Hrozbě smrti (1989). Ten reaguje, že to je stejná blbost jako Sixteen Candles (1984).
- Aaron Paul (Phil) si neodpustil v závěru filmu říct: "Bitch!", nadávku, kterou často používal jako Jesse Pinkman v seriálu Perníkový táta (od r. 2008), a která je pro něj už typická.
- Dwayne Johnson ve filmu ztvárnil postavu Boba Stona (Bob Kámen). Jeho wrestlingová přezdívka je The Rock (kámen).
- Ve filmu zazní, že Bob (Dwayne Johnson) vypadá jako Hercules. Dwayne Johnson hrál ve filmu Hercules (2014). Dále se Bob zmiňuje o Černočerné tmě (2000) a Vinu Dieselovi. Johnson s Dieselem hrál ve filmech Rychle a zběsile 5 (2011), 6 (2013), 7 (2015) a 8 (2017).
- Název filmu Central Intelligence prvními dvěma písmeny odkazuje na zkratku CIA, jejíž celý název zní Central Intelligence Agency.
- Calvin (Kevin Hart) spomenul film Holičstvo (2002), v ktorom hral Ice Cube.
- Natáčanie filmu sa začalo 6. mája 2015 a prebiehalo predovšetkým v meste Boston.
- „Weirdicht“, ako sa v tomto filme vyslovuje, znie ako „wehr dich“ v nemčine, čo znamená „bráňte sa“. Vhodné k téme šikanovania.
- Postava Dwayna Johnsona v jednej scéne odkazuje na film Čiernočierna tma (2000) aj na hlavného predstaviteľa Vin Diesela.
- Odkedy tento film vyšiel, Dwayne Johnson a Kevin Hart sú najlepšími priateľmi.
- Bob Stone (Dwayne Johnson) nosí na sebe počas celého filmu tričko americkej hip-hopovej skupiny Public Enemy.
- Pred záverečnými titulkami v nepodarených záberoch vysvetľuje Calvin (Kevin Hart), Bobovi (Dwayne Johnson), že mu neprekáža vymyslené meno (Bob Stone), tak isto ako napr. Mr. T, Sting a The Rock. Pod prezývkou The Rock vystupoval Dwayne Johnson vo svojej wrestlingovej kariére, rovnako na počiatku tej hereckej.
- Dwayne Johnson je presne o jednu stopu (30,48 cm) vyšší ako Kevin Hart a váži asi o 100 libier (45 kg) viac.
- Po filme Twister (1996) sa jedná o prvú spoluprácu štúdií Warner Bros. a Universal Pictures po 20-tich rokoch.
 
Odkazy