Noční volání / The Night Listener (2006/91/USA/Thriller, Mysteriózní, Drama) 54% -Originál DVD-

07.01.2023 01:23
JEDNOU VĚTOU
„Robin Williams v roli rozhlasového moderátora, který pátrá po těžce nemocném chlapci.“

OBSAH
Gabriel (R. Williams) moderuje oblíbený noční rozhlasový pořad. Jednou jej kontaktuje těžce nemocný chlapec Pete (R. Culkin) . Po mnoha rozhovorech se Gabriel rozhodne zjistit pravou Peteovu identitu. Jeho telefonní číslo ani adresa však nejsou pravé a obklopují ho samá znepokojivá tajemství.. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Další ukázkový příklad filmu, ve kterém se sešli výborní herci, ale kvůli slabému scénáři a možná i kvůli režii z toho nakonec vylezl takový nemastný a neslaný minithriller, který diváka během děje napíná objevováním se slibných peripetií a v závěru, když už prostě čekáme šokující vyvrcholení a rozuzlení, tak přijde jen taková slabá náhražka, která sotva zasytí. Zkrátka nápadité, herecky lákavé, ale bohužel příliš málo úderné. (Stanislaus) 3*

Říkáte, že je to nuda? Nebo dokonce odpad? Jo, jo, ... když dnešní průměrný mladý divák vyžaduje zcela výhradně jen krev, násilí a ohnivé plameny a hororové výjevy (a přitom vysoce hodnotí animované dětské pohádky). Když se mu toho nedostane v dostatečné míře, prohlásí o filmu, že je to nuda a DOKONCE ODPAD! Pak mi zbývá vysvětlení, že takový divák je ještě nevyzrálá lidská osobnost, která není ani dítětem a ani vyzrálým dospělým člověkem a nemá tudíž právo hodnotit. Noční volání jistě není filmovou špičkou, ale slušné hodnocení si dle mého jistě zaslouží. (Kimon) 3*

"Noční volání" je rozhodně zajímavý film, který vás dokáže svou zápletkou strhnout k tomu, že jen čekáte na to, jaká vlastně bude pointa. Ač je Robin Williams naprosto skvělý herec, jeho postava se chová divně. Nikoli proto, že by hrál špatně, ale ten scénář je v tomhle směru celkem zvláštní. Celou dobu jsem pak čekal, jestli to bude mít nějakou souvislost s pointou a nakonec se ukázalo, že ne. Ono je sice hezké, že je to podle skutečné události, jenže tohle je případ, z kterého se dalo vytřískat mnohem víc. Škoda, nevyužitý potenciál. (kaylin) 3*

VELKÁ RECENZE
Filmařsky to není žádný průlom, ale dává to podnět k velmi zajímavým zamyšlením. Tak nejprve k výhradám, že to není žádný thriller. Je, moji drazí, opravdu je. Podle mě nemusí být thriller jen napětí, když někdo na někoho číhá se střelnou zbraní potmě, nebo, když si někdo schovává usušenou maminku ve sklepě (byť to byl dobrý film).
Tohle je prostě vztahový thriller. A ruku na srdce: kolikrát potkáme geniálního vraždícího maniaka, který si ve sklepě...a teď dle svých nočních můr doplňte cokoliv, ve srovnání s tím, kolikrát se cítíme opuštění a sami? A o tom tenhle film je. O samotě a touze být viděn i za cenu překročení určitých hranic. O zoufalém vyšťourávání pozornosti z mezizubních prostor obecného nezájmu. Všchni zpozorníme při dobrém tklivém příběhu (to dítě pohodili na sněhu, ta dívka si musela vydělávat vlasním tělem...), ale, kdo si všímá té obyčejné pustoty (singl člověk bez přátel, senior ve svém bytě bez rodiny)? Není to tak sexy, aby to bylo zajímavé, takže kromě několika sociálních organiací: NIKDO.
 A taky tento snímek solidně a přitom nenápadně zpodobňuje novodobý hon na čarodějnice. Když se někdo prohřeší proti obecně přijímaným pravdám, ať už mají či nemají hodnotu a ten hříšník se ohrazuje doopravdy nebo jenom v představách ostatních, tak mu sice nejde o holý život , ale o vyobcování. Nemůžeš se obrátit proti všeobecně adorovaným a kladným hodnotám (které jsou za takové určené), jinak dostaneš ty nejhnusnější nálepky, aniž by někdo zkoumal pravou podstatu těch jakože nedotknutelných hodnot, které jsi svou skepsí pošpinil. /27. 2- 2011/  (rikiti)

DABING
V českém znění: Jiří Prager – Robin Williams (Gabriel Noone), Lucie Svobodová – Toni Collette (Donna D. Logand), Lukáš Hlavica – Joe Morton (Ashe), Petr Neskusil - Rory Culkin (Pete D. Logand), Pavel Vondra - Bobby Cannavale (Jess), Sabina Laurinová - Sandra Oh (Anna), Bedřich Šetena - John Cullum (táta Noone + titulky), Radana Herrmannová, Daniela Bartáková, Kateřina Březinová, Růžena Merunková, Bohdan Tůma, Martin Kolár, Marcela Nohýnková, Vlasta Peterková, Martin Sobotka, Miloš Vávra, a další.
Překlad: Robert Hájek
Produkce: Leoš Lanči
Zvuk: David Pavlíček
Dialogy a režie českého znění: Martin Kolár
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 21.1.2006 (Sundance Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 11.2.2008 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 21.1.2008 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 10,639,686
Náklady (Rozpočet) - $ 4 000 000
 
Tvůrci a herci
Patrick Stettner (Režie), Robert Kessel (Produkce), Jill Footlick (Produkce), Jeffrey Sharp (Produkce), Peter Nashel (Hudba), Lisa Rinzler (Kamera), Andy Keir (Střih), Billy Hopkins (Casting), Kerry Barden (Casting), Suzanne Crowley (Casting), Michael Shaw (Scénografie), Marina Draghici (Kostýmy), Eugene Gearty (Zvuk), Paul Hsu (Zvuk), Cheri Minns (Masky), Patrick Stettner (Scénář), Terry Anderson (Scénář), Armistead Maupin (Scénář), Armistead Maupin (kniha) (Předlogha), Robin Williams (Herec), Toni Collette (Herec), Joe Morton (Herec), Bobby Cannavale (Herec), Rory Culkin (Herec), Sandra Oh (Herec), John Cullum (Herec), Nick Gregory (Herec), Marceline Hugot (Herec), Becky Ann Baker (Herec), Guenia Lemos (Herec), E.J. Carroll (Herec), Rodrigo Lopresti (Herec), Maryann Plunkett (Herec), Terry Anderson (Herec), Lisa Emery (Herec), Joel Marsh Garland (Herec), Marcia Haufrecht (Herec), Keith Reddin (Herec), Meg Gibson (Herec), Ed Jewett (Herec)
 
2006/91/USA/Thriller, Mysteriózní, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení probíhalo v New Yorku ve městě Montgomery a v New Jersey ve městě Newmark.
 
Odkazy