Bullet Train / Bullet Train (2022/127/USA/Akční, Komedie, Thriller) 80%

01.08.2023 03:21
JEDNOU VĚTOU
„Pět zabijáků zjišťuje, že musí plnit své úkoly ve stejném vlaku, kterým cestují."

OBSAH
Brad Pitt hraje ve filmu Bullet Train nájemného zabijáka Berušku, který je odhodlán vykonávat svou práci mírumilovně, jelikož se mu spousta předchozích kšeftů vymkla z rukou a smůla se mu lepí na paty. Osud má nicméně jiné plány, protože Beruška se při své nejnovější misi v nejrychlejším vlaku světa dostane do křížku se smrtícími protivníky. Jejich cíle jsou vzájemně propojené, a zároveň protichůdné. Konec trati je pouze začátkem nepřetržité divoké a vzrušující jízdy napříč moderním Japonskem. (Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Narazit v dnešní době na dobrý akčňák je jako potkat fata morgánu uprostřed pouště. Radostné a osvěžující. Bullet Train je akční pecka jak cyp. Na Brada Pitta se v jednom kuse valí jeden nájemný zabiják vedle druhého. A to v prostředí jednoho šinkansenu, který si brázdí japonskou krajinou. Kombinace akce, vtipu a japonské kultury se tu valí pod totálně tlakem. Takhle má vypadat pořádná filmová zábava se vším všudy. (Malarkey) 4*

Fascinovalo mě, jak si všichni byli jistí, že vlak dojede na čas na Kjota. To v ČR díky výlukám se jede z Prahy do Kolína přes Finsko s tím, že musíš ještě přestoupit na tramvaj a pak na lanovku , al eponechme stranou dokonale vymyšlenou železniční situaci u nás a zpět k filmu. On je to vlastně taky takovej vlak rozjíždí se pomalu, aby do cílové pásky přisvištěl ve velmi solidní rychlosti. Mezi tím nám scénáristi dopřávají kkýble různých zvratů, dějových překvápek, vyprávěcího flirtování s divákem a tomu všemu vládně poměrně bizarní sestava v čele Piťasem, no a ono to člověka začne postupem času docela bavit ač mu je úplně jedno, jak to vlastně dopadne, protože chodí Piták vlakem, na koho se koukne, toho Brad bouchne a to baví, ne že ne. (Enšpígl) 4*

Spíše než k Tarantinovi tohle má blíže k utrženému Ritchiemu, bohužel po lehké lobotomii. Škoda vysvětlovačky pro blbý v závěru, škoda opakujících se dialogů mezi Mandarinkou a Citronem, které mnohdy vlastně ani nebyly moc vtipné, i když se snažily být moc cool. Ritchie by tyhle chyby nedělal. Rozhodně vzhledem ke jménu režiséra nečekejte novýho Johna Wicka, zdejší full-contact souboje nemají takovou šťávu a nápad, a určitě bych se obešel bez přepáleného závěru s šinkanzenem, kde už jsem jenom čekal, že odněkud vylezou Tom a Jerry a začnou se mlátit pánvičkami. Ale jinak to bylo příběhově skvěle vymyšlené, mělo to překvapivou pointu, všechno to ke konci dávalo smysl a některé scény byly tak neuvěřitelně absurdní a absurdně vypointované, že byly vlastně fajn. Zajímavá postmoderna, kterou bych od  bývalého kaskadéra nečekal. Z herců nejvíc zářil Aaron Taylor-Johnson, to je chodící maskulinita s hereckým talentem. (Lima) 4*

VELKÁ RECENZE
Hrdinou akční komedie Bullet Train je nájemný zabiják s přezdívkou Beruška (Brad Pitt). Aktuální pracovní zakázka ho zavede do japonského rychlovlaku zvaného šinkansen. Jeho úkolem však není někoho zabít, ale pouze ukrást tajemný kufřík. Zdánlivě jednoduchá práce se ale brzy změní v boj o holý život. Beruška totiž není zdaleka jediný profesionální zločinec, který se v tu dobu ve vlaku nachází.
Bullet Train je adaptací stejnojmenného japonského knižního hitu. Do rukou ji dostal David Leitch, původně špičkový kaskadér a koordinátor kaskadérů. V současnosti je však znám především jako režisér, jenž ve spolupráci s dlouholetým kolegou Chadem Stahelským debutoval roku 2014 akčním thrillerem John Wick. Z filmu se stal obrovský hit, který se příští rok dočká už čtvrtého dílu. Zatímco Stahelski se z pozice režiséra nadále věnuje této úspěšné sérii, Leitch střídá rozmanité lukrativní projekty. Po špionážním thrilleru Atomic Blonde: Bez lítosti (2017), v němž Charlize Theronová ztvárnila drsnou agentku, se vrhl na komiksovou divočinu Deadpool 2 (2018) a poté na první spin-off populární blockbusterové akční série Rychle a zběsile s podtitulem Hobbs a Shaw (2019).
Z dosavadních Leitchových režijních počinů má jeho novinka stylem nejblíže rozjívenému a značně černohumornému druhému Deadpoolovi. To je samo o sobě možná největším překvapením. Znalci a příznivci Leitchovy tvorby mohli na základě slibně znějící zápletky oprávněně očekávat film v duchu režisérovy (dnes už kultovní) prvotiny, té se však Bullet Train nakonec podobá až překvapivě málo.
Příběhem i celkovým pojetím film totiž nepřipomíná stylisticky vybroušený přímočarý akční snímek, ale spíše tarantinovsky laděnou fúzi žánrů, stylů a témat. V Bullet Train se potkává dějově překombinovaná krvavá krimi komedie omylů, detektivní thriller situovaný do uzavřeného prostředí, osudový revenge movie a bláznivý akčňák. Leitch však není Tarantino, aby natolik ambiciózní směs dokázal natočit způsobem, že by bezchybně fungovala v každé své rovině a působila jako konzistentní filmový tvar, v němž nic nechybí a ani nepřebývá.
Leitch většinu stopáže přechází z poťouchlých brutálních bitek do tarantinovsky absurdních dialogů, v nichž postavy řeší např. své úsměvné přezdívky, až ke scénám blížícím se duchu antických tragédií. Mnoho momentů sice dosahuje kýženého efektu, nikdy se ale nepodaří překročit laťku mírného nadprůměru. Gagy a hlášky nejsou třeskutě vtipné, ale vedou obvykle pouze k lehkému pousmání. Menší i větší akční vylomeniny dokážou v danou chvíli pobavit, ale nikdy ne naplno strhnout či přímo uchvátit. Přitom ve všech svých předešlých dílech filmař dokázal přijít s alespoň jednou památnou akční scénou, která stojí za opakovaná zhlédnutí. Podobnou měrou uspokojující jsou i pasáže, v kterých se snímek snaží vyvolat silnější emoce prostřednictvím úmrtí postav či zásadních dějových zvratů.
Přestože se smolařský a lehce neurotický zabiják mezi Pittovy nejlepší role pravděpodobně nezařadí, ostudu si tu oscarová hollywoodská ikona určitě neudělala. Velkou oporu zde však představuje kompletní herecké obsazení, jehož je stále skvěle vypadající skorošedesátník jen pomyslným vrcholem. Z dalších herců pak nejvíce září tradičně výborný Aaron Taylor-Johnson (Kick-Ass) jako jeden z bratrské dvojice námezdních zabijáků, s nimiž se Pittův Beruška dostane do střetu. Skvělou volbou byl rovněž casting charismatických drsňáků Michaela Shannona a Hirojukiho Sanady do úloh osudových nepřátel na život a na smrt. A dojde i na několik opravdu hvězdně obsazených cameo rolí. Zamrzí snad jen nevyužití potenciálu Andrewa Kojiho, který v seriálu Bojovník (2019) či nedávném G.I. Joe: Snake Eyes (2021) předvedl, že je velmi schopným (nejen) akčním hercem.
Bullet Train určitě není špatný film. Dokáže během snesitelné dvouhodinové stopáže nabídnout slušnou porci profesionálně provedené oddechové zábavy, která má poněkud divočejší povahu. Postrádá ale cokoliv, co by z něj dokázalo učinit výjimečnou podívanou. Jeho hýřivé pojetí plné formalistických hrátek zvládne prvoplánově zaujmout, na intenzivnější zážitek je ale třeba více. Například důraz na stylistickou sevřenost a snahu o maximální vyznění každé scény, jaké předvádí Stahelski v lahůdkových sequelech Johna Wicka.

DABING
1.DABING (HBO)
V českém znění: Michal Dlouhý - Brad Pitt (Beruška), Filip Švarc - Brian Tyree Henry (Citrón), Radek Škvor - Aaron Taylor-Johnson (Mandarinka), Dagmar Čárová - Sandra Bullock (Maria), Kristýna Skružná - Joey King (Princ), Vladislav Beneš - Hiroyuki Sanada (Stařec), Pavel Vondrák - Andrew Koji (Kimura), Lucie Kušnírová - Zazie Beetz (Sršeň), Martin Zahálka - Michael Shannon (Bílá smrtka), Petr Neskusil - Logan Lerman (syn), Robert Hájek - Bad Bunny (Vlk), Petr Gelnar - Channing Tatum (cestující), Petra Tišnovská - Nancy Daly (naštvaná cestující), Marek Libert, René Slováčková, Michal Michálek (titulky)
Překlad: Jakub Doležal
Dialogy: Zlata Částková
Produkce: Lucie Hrušková
Zvuk: Milan Blažek
Režie: Michal Michálek
Pro HBO vyrobilo Iyuno - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.8.2022 Falcon
Premiéra USA: 5.8.2022 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.2022 (DVD)
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 1.11.2022
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -

Tržby v ČR - Kč 21 028 915
Tržby celkem - $ 239 300 000
Návštěvnost v ČR 118 905
Náklady (Rozpočet) - $ 90 000 000
 
Tvůrci a herci
David Leitch (Režie), Antoine Fuqua (Produkce), David Leitch (Produkce), Kelly McCormick (Produkce), Dominic Lewis (Hudba), Jonathan Sela (Kamera), Elísabet Ronaldsdóttir (Střih), Lindsay Graham (Casting), Mary Vernieu (Casting), David Scheunemann (Scénografie), Elizabeth Keenan (Scénografie), Sarah Evelyn (Kostýmy), Frank A. Montano (Zvuk), Oleg Kulchytskyi (Zvuk), Mark P. Stoeckinger (Zvuk), Merc Arceneaux (Masky), Cindy Welles (Masky), Zak Olkewicz (Scénář), Kótaró Isaka (kniha) (Předloha), Brad Pitt (Herec), Joey King (Herec), Aaron Taylor-Johnson (Herec), Brian Tyree Henry (Herec), Andrew Koji (Herec), Hirojuki Sanada (Herec), Michael Shannon (Herec), Bad Bunny (Herec), Sandra Bullock (Herec), Zazie Beetz (Herec), Logan Lerman (Herec), Masi Oka (Herec), Karen Fukuhara (Herec), Channing Tatum (Herec), Minchi Murakami (Herec), Jim Garrity (Herec), Emelina Adams (Herec), Yoshua Sudarso (Herec), Johanna Watts (Herec), Tania Verafield (Herec), Nancy Daly (Herec), Pasha D. Lychnikoff (Herec), Michelle Lee (Herec), Garland Scott (Herec), Jason Matthew Smith (Herec), David Leitch (Herec), Ryan Reynolds (Herec), Ayne (Herec), Shoko Rice (Herec), Ego Mikitas (Herec), Charlotte Xia (Herec), Harrison Xu (Herec)
 
2022/127/USA/Akční, Komedie, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Na začátku filmu při hádce o počtu zabitých pronese ve vzteku Tangerine (Aaron Taylor-Johnson), že prorazí stěnu hlavou. Později ve filmu vidíme, že ji má opravdu tvrdou, protože pomocí ní prorazí zadní okno Šinkansenu.
- V tomto filmu se Brad Pitt (Ladybug) hádá s Brianem Tyree Henrym (Lemon) ohledně problému s ukazováním prstů a jejich počtem. Hádku na podobné téma vedla skupina vojáků ve filmu Hanebný pancharti (2009), které velel právě Brad Pitt.
- V traileru na tento film si zahrál Adam Mišík.
- Had objevující se ve filmu není jedovatý. Jedná se o užovku tenkoocasou neboli elaphe taeniura.
- Scéna, kde Lemon (Brian Tyree Henry) chytá hlavu Syna (Logan Lerman) během automobilové honičky, byla improvizovaná, jelikož Logan předstíral, že je zcela v bezvědomí, aby byla scéna autentická, a nechal s sebou házet natolik, že i Brian měl obavy, aby se neuhodil.
- Scéna Prince (Joey King) a Lemona (Brian Tyree Henry) byla částečně improvizovaná. Scéna, kdy se Lemon ptá Prince, jestli studovala herectví a/nebo kde, byla plně improvizovaná.
- Když Lemon (Brian Tyree Henry) popisuje Synovi (Logan Lerman) postavy z Lokomotivy Tomáš (od r. 1984), řekne, že Syn by byl lokomotiva Percy. Ve skutečnosti se Logan Lerman proslavil právě rolí Percyho ve filmu Percy Jackson: Moře nestvůr (2013).
- Ladybug (Brad Pitt) říká Marii (Sandra Bullock) do telefonu, že za 7 minut vystoupí z vlaku. Přesně o 7 minut později on a Tangerine (Aaron Taylor-Johnson) vystoupí z vlaku.
- Bad Bunny (Wolf) omylem udeřil Brada Pitta (Ladybug) pěstí do obličeje během jejich bojové sekvence.
- V tomto filmu i ve snímku Mortal Kombat (2021) hraje Hiroyuki Sanada postavu, která se spojí se svým potomkem, aby se postavila muži, který zabil jeho ženu.
- Kombinace kufříku je 805, což je také datum vydání filmu (5. srpna).
- Vlak začíná svou cestu z Tokia v noci a do Kjóta přijíždí ráno. Ve skutečnosti všechny vysokorychlostní vlaky na lince Tokaido začínají jezdit v 6 hodin ráno a přestávají jezdit o půlnoci. Neexistují žádné jízdy přes noc.
- Režisér David Leitch prozradil, že propojení bojových scén s komediálními prvky byly inspirovány bojovými scénami Jackieho Chana.
- Joey King (Prince) strávila až tři hodiny denně zdokonalováním jejího britského přízvuku.
- Aaron Taylor-Johnson (Tangerine) přišel o kus ruky, když byl při natáčení hozen přes místnost a při pádu narazil na ostrý kus nábytku.
- Kvůli natáčení začal Aaron Taylor-Johnson (Tangerine) praktikovat keto dietu.
- Scéna s chytrou toaletou byl nápad Brada Pitta (Ladybug), se kterým přišel den před natáčením.
- Lemon (Brian Tyree Henry) a Tangerine (Aaron Taylor-Johnson) jsou ve filmu doprovázeni hudebním motivem písně „I'm Forever Blowing Bubbles“ v mnoha provedeních. Následně je nám vysvětleno, že „dvojčata“ jsou fanoušci West Ham United FC. Tahle píseň je hymnou tamních fanoušků.
- Film byl natočen v Kalifornii (Los Angeles) a také v Japonsku (Tokio). Několik nezapomenutelných scén bylo natočeno v Lancasteru a okolí hotelu Barclay v L.A. Tvůrci také natočili mnoho scén v Sony Pictures Studios, které se nachází na 10202 West Washington Boulevard v Culver City.
- Krátké cameo Ryana Reynoldse v roli Carvera bylo natočeno na dálku, když byl na setu svého nového filmu pro Netflix Projekt Adam (2022). Producentka Kelly McCormick vtipně poznamenala, že to byla narážka na to, že Brad Pitt (Ladybug) byl na dvě sekundy v Deadpool 2 (2018) jako postava Vanisher.
 
Odkazy