Můj brácha má prima bráchu / Můj brácha má prima bráchu (1975/94/Československo/Komedie) 64% -Originál DVD-

01.08.2023 03:21
JEDNOU VĚTOU
„O trampotách první lásky a podnikavém sourozenci...“

OBSAH
Oním príma bráchou je Martin Pavelka přezdívaný Prcek, který se s pomocí své spolužačky Pavlínky rozhodne usmířit svého poněkud tvrdohlavého staršího bratra Honzu se sympatickou Zuzanou Vránovou. Rozešli se poté, co oslava Honzova vítězného závodu na ploché dráze nedopadla podle jeho představ. Když se jim to po dlouhém snažení konečně povede, Honza rukuje na vojnu. Ani teď však nemá Martin klid, zjistí totiž, že Honzovo a Zuzanino usmíření nezůstalo bez následků. Nejprve se energický brácha rozjede za Honzou do kasáren, a pak to ještě musí zařídit s rodiči a Vránovými. Ani poté, co všechno dobře dopadne a nastane svatební den, však není problémům konec, a tak má Martin opět plné ruce práce...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jestli můj brácha má prima bráchu nedokážu soudit, ale jestli na tom bude něco pravdy, tak s klidem můžu říct, že tahle komedie za nic nestála, ale na svojí dobu byla dobrou sondou do života těch, které to, co se zde děje určitě potkalo. Za tehdejší doby a i dnes. Jenže dnes není povinná vojenská docházka. Ale zase jsou drzejší děti. Takže je to vlastně jedno. Každopádně průměrný film o průměrných věcech, které vlastně na poli filmu zas tak průměrné nejsou, ale v životě rozhodně ano. (Malarkey) 3*

Mládežnická vztahová komedie, která se ke konci zvrhne v sexuálně osvětovou příručku s vyloženě apelativními scénami (aneb Když vám to neřeknou doma…). Pro příslušníka každého pohlaví jsou příznačně přípustná pouze striktně limitovaná sociální role. Žena patří k muži, po jehož boku by měla jako vzorná manželka rodit děti a obskakovat plotnu. Jediným účelem koitu je konsekventně plození dětí, nikoli tělesná potěcha partnerů. Pozemské rozkoše jiného typu (jídlo, pití, tanec) film přitom oslavuje bez ostychu, který provází milostné námluvy ústředního páru. Trapnost sbližovacích scén se možná trochu vymkla kontrole tvůrců, ale roztomilost, tu sexuální naivitě Hrušínského a Šafránkové upřít nelze. K milostné scéně se schyluje s pompou, jako kdyby se měly udělovat Medaile Za Zásluhy, což odpovídá oficióznímu pojetí této aktivity v normalizační kinematografii obecně. Nepřekvapí tedy, že pro šťastnou budoucnost mladých je důležitější, aby obstáli před rodiči a dalšími autoritami (lékař) než jeden před druhým. Jako kdyby to nestačilo, do jejich sbližování je přimíchán ještě ministr, samozřejmě soudruh dobrosrdečný, usměvavý a chápavý. Nevím, šlo-li o záměr, ale ve výsledku působí filmem prezentovaný sex velmi asexuálně, jako činnost, která musí být ve společenském zájmu konsolidována na několika úrovních. Výsadou snímku jsou dobří herci všech věkových kategorií, v jejichž podání ani hlášky nejvíce zatížené genderovou stereotypizací nevyznívají tolik urážlivě („ty ženský jsou zvědavý“, „holka musí čekat, až za ní kluk přileze“, „ty máš nápady, až je tě na holku škoda“). Herci, hlášky a idylické vykreslení společnosti (usměvavá prodavačka, mezilidská slušnost) – co víc mohou dnes normalizační komedie nabídnout? Vkusnou zábavu a poučení už jen horko těžko. 55% (Matty) 3*

Film by se měl přejmenovat spíš na "Můj brácha má za bráchu strašnýho umrdance". Nicméně oni oba ty bráchové byli na přesdržku. Film zachránili spíš ty starší herci jako Bláha nebo Menšík. Jinak jsem asi úplně moc nepochopil, proč se tam vlastně Šafránková a Hrušínský pořád rozcházej, jsou na sebe uražený a najednou jsou zase spolu. Přišlo mi, že jsou oba tak trochu psychicky labilní. Nakonec si Šafránková pozve Hrušínskýho domů, sundá si před nim tričko, zhasne světlo a jemu se nějak povede udělat jí dítě. Trochu mě šokovalo, když jsem zpozoroval, že tato křehká Popelka má podpaží jak kromaňonec. Co s dítětem a následující svatbu potom řeší snad půl republiky. Dokonce se do toho přimotá jakýsi dobrácký ministr. Nejvíc ze všech se mi ovšem líbil Jiří Kodet v roli herce cizojazyčnýho filmu. Co k tomu dodat? Za normálních okolností bych se na to asi nedíval, ale v době koronovirního džihádu, kdy nám Babiš všechno zavřel a zakázal, člověk vezme za vděk i touto banální normalizační komedií. (dobytek) 3*

VELKÁ RECENZE
Sourozenecká komedie z roku 1975 představuje jako sympatického pubertálního hrdinu Martina Pavelku, přezdívaného Prcek. Ten má vzor ve svém starším bratrovi Honzovi. Vítěz juniorských závodů motocyklů na ploché dráze se ovšem rozešel se svou dívkou Zuzanou a Prcek se rozhodne mladý pár smířit. Aby kluk dovedl dvojici na národní výbor před oddávajícího úředníka, neváhá využít nejrůznějších metod a prostředků… V titulní roli komediálního snímku režiséra Stanislava Strnada se objevuje Roman Čada, který v letech 1973–1983 ztvárnil řadu různorodých rolí v nejrůznějších českých filmech. Part Honzy připadl Janu Hrušínskému a Zuzanu si zahrála Libuše Šafránková. Oddechový film se opět ve Strnadově režii o tři roky později dočkal volného pokračování pod názvem Brácha za všechny peníze.
Vítězem juniorských závodů motocyklů na ploché dráze se stal Honza Pavelka. Jeho třináctiletý bratr Martin, pomocník a obdivovatel, s převahou odpovídá na otázky své spolužačky Pavlíny. Studentka Zuzana, která dala Honzovi svůj šátek jako talisman na krk, je jeho dívka. Seznámil se s ní, když u nich v bytě opravoval televizor. Honza odmítne oslavu s kamarády. Odjede se Zuzanou, ale ta jeho pokusy o intimní sblížení odmítne. Uražený mladík, kterého čeká vojna, ji citově vydírá a dvojice se rozejde. Martin se je snaží smířit a zkouší různé způsoby. V kině, kam jim koupil lístky, se mladí nesejdou. Povede se až fingovaná objednávka opravy televize. Rodiče Zuzany odjeli a dvojice spolu stráví noc. Honza nastupuje dva roky povinné vojenské služby. Zuzana mu ale nepíše. Mladší bratr opět zasáhne. Zjistí, že je dívka nešťastná a rozzlobená, protože si neví rady s neplánovaným těhotenstvím. Martin odjede stopem dokonce s ministrem do kasáren. Honza se chce hned po přísaze ženit. Martin tedy odvážně seznámí obojí rodiče a může se konat svatba. Obřad ale mladší príma brácha prošvihne. Opět řeší další možný problém prozíravě sežene na posádkovém velitelství povolení k civilnímu oblečení pro ženicha.
 
Postavy a obsazení
• Libuše Šafránková - Zuzana
• Jan Hrušínský - Honza
• Roman Čada - Martin
• Ivana Maříková - Pavlínka
• Slávka Budínová - Pavelková
• Josef Bláha - Pavelka
• Blažena Holišová - Vránová
• Vladimír Menšík - Vrána
• Zdeněk Řehoř - MUDr. Navrátil
• Otakar Brousek st. - plukovník
• Bedřich Prokoš - ředitel školy
• Ladislav Trojan - učitel
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.8.1975
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Premiéra v TV: 24.12.1976
Poprvé na VHS: -
Poprvé na DVD: 1.12.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Můj brácha má prima bráchu (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd227/
Československo, Komedie, 1975
Režie: Stanislav Strnad, Hrají: Libuše Šafránková, Jan Hrušínský

Brácha za všechny peníze (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd226/
Československo, Komedie, 1978
Režie: Stanislav Strnad, Hrají: Roman Čada, Magdalena Reifová
 
Tvůrci a herci
Stanislav Strnad (Režie), Jaroslav Solnička (Produkce/Vedoucí výroby), Jiří Bažant (Hudba), Jiří Malásek (Hudba), Jan Novák (Kamera), Miroslav Hájek (Střih), Oldřich Okáč (Scénografie), Šárka Hejnová (Kostýmy), František Černý (Zvuk), Rudolf Hammer (Masky), Václav Borovička (Scénář), František Vlček st. (Scénář), Libuše Šafránková (Herec), Jan Hrušínský (Herec), Roman Čada (Herec), Ivana Maříková (Herec), Slávka Budínová (Herec), Josef Bláha (Herec), Blažena Holišová (Herec), Vladimír Menšík (Herec), Zdeněk Řehoř (Herec), Otakar Brousek st. (Herec), Bedřich Prokoš (Herec), Ladislav Trojan (Herec), Václav Fišer (Herec), Jiří Lír (Herec), Miroslav Homola (Herec), Ludmila Roubíková (Herec), Jana Švandová (Herec), Josefa Pechlátová (Herec), Zdeněk Šavrda (Herec), Vítězslav Černý (Herec), Jiří Kodet (Herec), Jarmila Orlová (Herec), Petr Skarke (Herec), Jiřina Bílá (Herec), Karel Bělohradský (Herec), Jan Kuželka (Herec), Václav Bahník (Herec), Michael Tarant (Herec), Jarmila Beránková (Herec), Rudolf Kalina (Herec), Yvetta Kornová (Herec), Jana Matiášková (Herec), Jiří Prager (Herec), Karel Sekera (Herec), Karel Smyczek (Herec), Luděk Svoboda (Herec), Jan Hartl (Herec), Josef Havlín (Herec), Karel Kos (Herec), Max Kulhavý (Herec), Jiří Kvasnička (Herec), Slávka Hamouzová (Herec), Vladimír Navrátil (Herec), Olga Navrátilová (Herec), Dagmar Patrasová (Herec), Zdeněk Deyl (Herec), Miloš Schmiedberger (Herec), Jan Nedvěd (Herec)
 
1975/94/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Režisér Stanislav Strnad mal pôvodne v pláne obsadiť manželské dvojice naopak, Blažena Holišová (Vránová) mala hrať manželku Josefa Bláhu (Pavelka) a Slávka Budínová (Pavelková) manželku Vladimíra Menšíka (Vrána), ale Bláha, známy sukničkár, sa ale neustále motal okolo Budínovej. Boli rovnaký ročník, dobre sa poznali a chovali k sebe veľké sympatie. Nakoniec sa teda režisér na poslednú chvíľu rozhodol pre zmenu.
- Roman Čada (Martin Pavelka) spomína na natáčanie takto: „Všetci sa ku mne správali veľmi korektne. Keď sa ale išlo na natáčanie taxíkom, tak sa v nich s obľubou fajčilo. A na dieťa sa nebral ohľad. Od tej doby som na fajčenie alergický."
- Jistě není bez zajímavosti, že sám Jan Hrušínský si na motorku sedl jen tehdy, když stála v poklidu a bez hnutí. O svezení na "splašených trubkách bez brzd, osazených motorem o obsahu 500 kubických centimetrů", zájem neprojevil.
- Jan Hrušínský neměl při natáčení scén z plochodrážního oválu v Praze na Markétě žádného stálého dubléra, zaskakoval za něj ten, koho pan Kasper zrovna vybral. Vzhledem k přítomnosti filmařů měly tehdejší tréninky nadprůměrnou, ba údajně až stoprocentní účast závodníků.
- V jedné z úvodních scén předává věnce a poháry vítězům sám Antonín Kasper starší, tehdejší trenér Rudé Hvězdy Praha a mimojiné vítěz závodu o Zlatou Přilbu z roku 1963, stříbrný medailista z MS družstev a první český profesionál, závodící v Anglii.
- Natáčanie prebiehalo v Prahe. Závody plochodráždnikov sa natáčali na štadióne Markéta.
- Honzovi (Jan Hrušínský) má být ve filmu 19 a Zuzce (Libuše Šafránková) 17 let. Ve skutečnosti je Libuše Šafránková o dva roky starší než Jan Hrušínský.
- Ve scéně, kdy je Honza (Jan Hrušinský) na nádraží, projde kolem Hrušinského s kytarou zpěvák Jan Nedvěd. Hned v dalším záběru ho vidíme hrát a zpívat.
- Film podle námětu knihy "Hra na muže" získal dvě Zlatá Slunce na filmovém festivalu v Trutnově v r. 1975.
 
Odkazy
 

Hrají:

Libuše Šafránková, Jan Hrušínský, Roman Čada, Ivana Maříková, Slávka Budínová, Josef Bláha, Blažena Holišová, Vladimír Menšík, Zdeněk Řehoř, Otakar Brousek st., Bedřich Prokoš, Ladislav Trojan, Václav Fišer, Jiří Lír, Miroslav Homola, Lída Roubíková, Jana Švandová, Josefa Pechlátová, Zdeněk Šavrda, Vítězslav Černý, Jiří Kodet, Jarmila Orlová, Petr Skarke, Jiřina Bílá, Karel Bělohradský, Jan Kuželka, Václav Bahník, Michael Tarant, Jarmila Beránková, Rudolf Kalina, Yvetta Kornová, Jana Kubátová, Jiří Prager, Karel Sekera, Karel Smyczek, Luděk Svoboda, Jan Hartl, Josef Havlín, Karel Kos, Max Kulhavý, Jiří Kvasnička, Slávka Hamouzová, Vladimír Navrátil, Olga Navrátilová, Dagmar Patrasová, Zdeněk Deyl, Miloš Schmiedberger, Jan Nedvěd, Vlastimila Vlková