Brácha za všechny peníze / Brácha za všechny peníze (1978/80/Československo/Komedie) 59% -Originál DVD-

01.08.2023 03:21
JEDNOU VĚTOU
„Martin Pavelka opět řeší problémy ostatních členů rodiny, tentokrát s pomocí své spolužačky Magdy."

OBSAH
Tři roky po uvedení prvního filmu se tvůrci, povzbuzeni úspěchem, rozhodli natočit další díl. Ve shodě se skutečností, posunul se i příběh o tři roky dopředu. Honza a Zuzana mají dvouletou holčičku Martinu a Prcek se rozhoduje kam po skončení devítky. Opět se můžete podívat do prostředí plochodrážních stadionů, opět před Martinem vyvstane problém, s nímž si dospělí nedokáží poradit, a tak nezbývá, než dát s kamarádkou Magdou hlavy dohromady a vymyslet jak na to. Problémem je i tentokrát bráchova tvrdohlavost, řada nedorozumění a malicherností vedoucích téměř k rozpadu mladého manželství. A je na Martinovi, aby Honzu se Zuzanou opět usmířil. Vedle toho má ovšem Martin své vlastní problémy, neboť by chtěl být zootechnikem, zatímco rodiče se ještě nedohodli jestli bude inženýrem nebo automechanikem... Volné pokračování komedie "Můj brácha má prima bráchu".(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
S minimálními úpravami zkopíruju svůj komentář k prvnímu dílu této televizní stálice, na změny ovšem důkladně upozorním. Klasika televizních obrazovek na víkendová odpoledne, která v mých očích dokonale zastává funkci vaty, tedy může to běžet, občas na to kouknu, sním o toho oběd, ale sledovat to nebudu ani omylem, na to je to totiž moc obyčejné a obehrané. První (zde je změna, v původním komentáři stálo „druhý“) díl to samé v bleděmodrém, jen minimálně detinštější (druhá změna, původně text obsahoval slovo „dospělejší“). (Boogeyman) 3*

Josef Bláha a Vladimír Menšík jsou v rolích otců těžko překonatelní, hlavně nikdy nezapomenu na scénu, kdy Bláha hraje žárlivého manžela, to je bomba. Tady mě příjěmně překvapuje, že pokračování je sice o tom stejném jako první díl, ale ve stejně kvalitním provedení, na rozdíl od pokračování u jiných filmů, kde kvalita druhých a dalších pokračování klesá. Jedna z těch lepších komedii tehdejší doby. Moje hodnocení: 70% (Zeek) 3*

Volné pokračování poklidné čsl. komedie pro nedělní odpoledne ještě tehdy s mladými herci Šafránková - Hrušínský. Tentokrát již jsou manželé a mají tak tříleté dítě. Mají před rozvodem a vše opět zachraňuje prcek (Hrušínského bratr). Nejlepší přesto na celém filmu je to, jak si prcek domluví u pana ministra zemědělství schůzku, že chce studovat střední hnojárnu a ten mu poté zajistí prohlídku JZD. (zdeny99) 4*

VELKÁ RECENZE
 Divácký úspěch komedie Můj brácha má prima bráchu (1975) inicioval o tři roky později pokračování, jehož režie se znovu ujal Stanislav Strnad. Protagonisty oddechového snímku jsou opět sympatický dareba Martin, kterému je teď patnáct let, a jeho starší bratr Honza. Ten má dceru se svou láskou Zuzanou, mezi mladičké manžele však vstoupí žárlivost. Rozvodu zabrání až podnikavý Martin se svou kamarádkou Magdou. Chlapec se současně postará o to, aby mu rodiče umožnili splnit si vysněné přání – stát se zootechnikem. Vedle dětského herce Romana Čady se ve filmu objevili i Jan Hrušínský a Libuše Šafránková, kteří potvrdili, že mezi tradiční kvality českého filmu pro mládež patřilo i v sedmdesátých letech herecké obsazení.
Honza a Zuzana jsou velmi mladí manželé. Mají malou dcerku, o niž se příležitostně ochotně starají prarodiče i Honzův patnáctiletý bratr Martin. Zuzana ještě studuje a Honza všechny víkendy věnuje jako amatérský závodník motocyklům na ploché dráze. Zuzanu motorky nebaví. Martin se cítí za bratrovo manželství zodpovědný a na radu své stejně mladé kamarádky Magdy vezme švagrovou do klubu huculských koní, aby se nenudila. Shodou nešťastných náhod a nevyjasněných sporů na sebe oba mladí manželé začnou žárlit a Honza se vrátí k rodičům. Martin se chce kvůli lásce ke koním stát zootechnikem a s tím rodiče nesouhlasí. Podnikavý kluk si najde cestu k ministrovi zemědělství, který ho před časem svezl stopem. Ministr mu zařídí exkurzi do zemědělského družstva a také se v rámci „náhodného“ setkání přimluví u otce Pavelky. Roztržka mezi mladými se prohloubila a manželství spěje k rozvodu. Martin proto odveze kočárek s jejich dcerkou, stojící před obchodem, k Magdě. Tam si holčička hraje s tubou léků a zdá se, že je spolykala. Martin s Magdou přivolají lékaře. Ten je přesvědčí, že problémy se neřeší únosem a pomůže vše urovnat i s Bezpečností. Starost o dítě ale skutečně Zuzanu s Honzou spojí a oba už chápou, co je pro jejich vztah důležité.
 
Postavy a obsazení
• Roman Čada - Martin Pavelka
• Magda Reifová - Magda Morávková
• Jan Hrušínský - Jan Pavelka
• Libuše Šafránková - Zuzana Pavelková
• Vladimír Menšík - otec Zuzany
• Blažena Holišová - matka Zuzany
• Josef Bláha - otec Martina a Jana
• Slávka Budínová - matka Martina a Jana
• Zdeněk Řehoř - MUDr. Navrátil
• Jan Kanyza - JUDr. Kubík
• Oldřich Velen - příslušník VB
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.5.1979
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 19.11.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Můj brácha má prima bráchu (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd227/
Československo, Komedie, 1975
Režie: Stanislav Strnad, Hrají: Libuše Šafránková, Jan Hrušínský

Brácha za všechny peníze (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd226/
Československo, Komedie, 1978
Režie: Stanislav Strnad, Hrají: Roman Čada, Magdalena Reifová
 
Tvůrci a herci
Stanislav Strnad (Režie), Jan Balzer (Produkce/Vedoucí výroby), Jiří Bažant (Hudba), Jiří Malásek (Hudba), Jan Novák (Kamera), Miroslav Hájek (Střih), Oldřich Okáč (Scénografie), Šárka Hejnová (Kostýmy), Jiří Pavlík (Zvuk), František Čížek (Masky), Václav Borovička (Scénář), František Vlček st. (Scénář), Roman Čada (Herec), Magda Reifová (Herec), Jan Hrušínský (Herec), Libuše Šafránková (Herec), Vladimír Menšík (Herec), Blažena Holišová (Herec), Josef Bláha (Herec), Slávka Budínová (Herec), Alice Fialková (Herec), Zdeněk Řehoř (Herec), Jan Kanyza (Herec), Oldřich Velen (Herec), Jindřich Hinke (Herec), Lenka Kořínková (Herec), Valentina Thielová (Herec), Jiří Bruder (Herec), Lubomír Kostelka (Herec), Jan Cmíral st. (Herec), Václav Fišer (Herec), Miloslav Homola (Herec), František Husák (Herec), Vladimír Krška (Herec), Ivo Niederle (Herec), Dana Homolová (Herec), Josef Kubíček (Herec), Vladimír Hlavatý (Herec), Karel Urbánek (Herec), Ludmila Roubíková (Herec), Darja Hajská (Herec), Danuše Klichová (Herec), Jana Viščaková (Herec), Miroslav Vladyka (Herec), Josef Vytasil (Herec), Alena Kreuzmannová (Herec), Karel Bečka (Herec), Vít Pešina (Herec), František Karas (Herec), Helena Karasová (Herec), Martin Kolár (Herec), František Kubíček (Herec), Jiřina Zemanová (Herec), František Vláčil ml. (Herec), Dagmar Hachová (Herec), Vladimír Pospíšil (Herec), Karel Hovorka st. (Herec), Karel Chromík (Herec), Rudolf Kalina (Herec), Vlasta Šimáková (Herec), Lenka Valentová (Herec), Jiří Němeček (Herec)
 
1978/80/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Hlavní dětský představitel (Prcek) Roman Čada v dospělosti studoval elektrotechnologii na katedře ČVUT, dnes podniká ve fotovoltanickém oboru.
- Točilo se na Markétě, Pardubicích, Břevnově a v Praze.
- I v tomhle díle měla hrát kamarádku Pavlínu Ivana Maříková, jenže v té době byla už o půl hlavy větší než Roman Čada, a ještě byla poměrně hodně vyvinutá. Poslali ji k jisté gymnastce asi na měsíc na trénink, aby s ní něco udělala - jenže po měsíci to bylo ještě horší a ještě více vynikly ženské křivky. Takže nezbylo, než Ivanu Maříkovou neobsadit, postavu kamarádky Pavlíny škrtnout a nahradit novou postavou kamarádky Magdy v podání Magdy Reifové.
 
Odkazy
 

Hrají:

Roman Čada, Magdalena Reifová, Jan Hrušínský, Libuše Šafránková, Vladimír Menšík, Blažena Holišová, Josef Bláha, Slávka Budínová, Alice Fialková, Zdeněk Řehoř, Jan Kanyza, Oldřich Velen, Jindřich Hinke, Lenka Kořínková, Valentina Thielová, Jiří Bruder, Lubomír Kostelka, Jan Cmíral st., Václav Fišer, Miloslav Homola, František Husák, Vladimír Krška, Ivo Niederle, Dana Homolová, Josef Kubíček, Vladimír Hlavatý, Karel Urbánek, Lída Roubíková, Darja Hajská, Danuše Klichová, Jana Viščaková, Miroslav Vladyka, Josef Vytasil, Alena Kreuzmannová, Karel Bečka, Vít Pešina, František Karas, Helena Karasová, Martin Kolár, František Kubíček, Jiřina Zemanová, František Vláčil ml., Dagmar Hachová, Vladimír Pospíšil, Karel Hovorka st., Karel Chromík, Rudolf Kalina, Vlasta Šimáková, Lenka Valentová, Jiří Němeček