Bledé modré oko / The Pale Blue Eye (2022/128/USA/Mysteriózní, Krimi, Thriller, Horor) 61%

01.08.2023 03:21
JEDNOU VĚTOU
„Ostřílený detektiv vyšetřuje v roce 1830 sérii vražd na americké vojenské akademii. Nepomáhá mu přitom nikdo jiný, než mladý kadet Edgar Allan Poe."

OBSAH
Světem unavený detektiv (Christian Bale) je najat, aby vyšetřil vraždu kadeta z West Pointu, jehož tělo bylo nalezeno houpající se na laně vedle cvičiště během klidného říjnového večera. Zdánlivá sebevražda není v drsném prostředí jako je West Point neslýchaná, nicméně druhý den ráno vyjde najevo ještě větší hrůza – někdo se vkrade do místnosti, kde leželo tělo, a odstraní srdce. Zdrcen kodexem mlčení kadetů pověří detektiv jednoho z nich, aby pomohl vyřešit případ – mladého muže (Harry Melling), kterého svět poznal jako Edgara Allana Poea.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Standardní Netflix zklamání, kterých se rok co rok kupí čím dál tím víc. Scott Cooper, Christian Bale a námět kombinující mystiku a detektivku v 19. století tu dostali na prdel. Takovou nudu a prázdný děj si podobný příběh nezasloužil. Přitom zde film hravě ještě k tomu překračuje dvě hodiny stopáže. Nejhorší na tom všem ale je, že ve filmu je celá řada dobře odvedené práce, která kdyby byla podpořeny lepším scénářem, mohla to být pecka. Takhle tu Harry Melling v roli Edgara Allana Poea překračuje svoje herecké hranice, ale je mu to úplně k hovnu. (Malarkey) 2*

Pro jednu z těch velmi očekáváných filmových premiér Netflixu nadešel den D aby byla vpuštěna mezi prostý divácký lid a tedy i do mého obýváku. Ukázal se však jeden nepoměr Scott Cooper je výborný režisér, ale špatný scénárista. Přehnáná stopáž proměnuje jinak dobrou atmosférickou kriminální dobovku v kostýmní dama mdlé kategorie s naprosto zbytečnou stopáží. Ještě tu mám jedno zjištění hereckou hvězdou filmu není překvapivě Christian Bale i když i on je hodně dobrej, ale Harry Melling, kterej hraje nejvyšší hereckou ligu. Takže ano, pokud chceš atmosféru, výbornou kameru, herecký výkony jsi tu dobře, pokud chceš divácky dechberoucí zážitek a napětí, doporučuji sledovat vývoj cen energií. (Enšpígl) 2*

Okultismus, zrádné srdce, nebo motiv stár jak lidstvo samo? Kriminální linka měla být zajímavě protkaná problematickou osobností zakladatele detektivního žánru (Melling by se svými lícními kosti mohl hrát nějakého upíra z osmdesátkového hororu, aniž by navštívil maskérnu), ale nějak se to v tom šeru při svíčkách nepovedlo. Natěšení na gotickou krimi s hororovými prvky sice nebylo úplně zchlazeno, ale zdá se mi, že co se týká sevřenosti a schopnosti vybudovat atmosféru, začíná Cooper utíkat Pryč od pece. Poslední záběr ponechá v nejistotě leda ty, kteří nevědí, jak se strážce Gothamu umí vyrovnat se ztrátou a prací ve výškách.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Máme tu nový rok, v němž nás čeká jak spousta očekávaných titulů, jasných hitů i nenápadných černých koní, co mohou solidně překvapit. Do poslední kategorie se počítala také zprvu nenápadná novinka Bledé modré oko, s níž Netflix odstartoval svůj další ročník. A všichni po skvělých atmosférických trailerech doufali, že streamovací služba vykročí do roku 2023 hodně hutným kouskem a dobovou detektivkou, která se snadno zařadí do nadprůměrných titulů žánru. Jenže jak už to tak u Netflixu bývá, zase to úplně nedopadlo. I když záštita streamovacího giganta je tu tím menším problémem.
To už ale trochu předbíhám a nejdřív si připomeňme, proč diváky snímek po příběhové stránce zprvu lákal. Vydáváme se do Spojených států v 19. století, kdy je zkušený vyšetřovatel Augustus Landor, jenž má za sebou nejednu rodinou tragédii, přivolán k děsivému případu na vojenské akademii. Jeden z kadetů je zde totiž nalezen oběšen a později mu někdo v márnici vyřízne z těla srdce. Vyšetřování ho pak přivede na stopu, že za činem musí stát někdo ze studentů. Najde si proto na škole mladého a talentované spojence, který prokáže obrovskou intuici i um na řešení případů – budoucího spisovatele a současného kadeta Edgara Allan Poea. Ten se na popud Landora infiltruje mezi potenciální podezřelé. Celý případ se však samozřejmě začne pořádně komplikovat.
Máme tu tedy náběh na pořádně výživnou dobovou detektivku s temnou atmosférou a hezký dopingem v podobě motivů legendárního spisovatele. A zpočátku to vypadá, že bychom se výrazné žánrovky opravdu mohli dočkat. Hlavní zápletka se rozjíždí slibně, tajemství i jednotlivé záhady se daří tvůrcům nahazovat po divácké stránce celkem chytlavě a z řemeslného i vizuálního hlediska si není vůbec nač stěžovat. Naopak, kamera servíruje nejeden nádherný záběr a také hudba Howarda Shorea dobové atmosféře velmi pomáhá. Jenže i přesto se slibně rozjetý kousek po několika desítkách minut rozpadne. Hlavním důvodem tohoto selhání je pak, pro mě zcela nepřekvapivě, režisér Scott Cooper.
Docela mě mrzí, že jediný snímek, který jsem od Coopera neviděl, je ten, jenž se mu údajně povedl nejvíce, tedy chválený western Nepřátelé. Ve svých ostatních zářezech totiž pro mě autor naplňuje škatulku naprostého režijního rutinéra, jemuž se dostávají do ruky velmi silné látky, on je ovšem v tom lepším případě dokáže proměnit pouze do lehkého nadprůměru, v němž se po hříchu mrhá potenciálem. Byl to případ gangsterky Black Mass: Špinavá hra, hororového Paroží, dramatu Pryč od pece… a nyní se k této skupince přidává i Bledé modré oko, u něhož mě to mrzí asi nejvíce. Cooper má přitom všechny trumfy na své straně, nedokáže však pracovat nejen s tempem, jež je až příliš pomalé, ale ani s emocemi a zejména se zmiňovanou atmosférou, která v jeho podání rozhodně není tak tajemná a depresivní, jak by se očekávalo.
Cooperovi pak podtrhává nohy do velké míry také jeho vlastní scénář, který se po slibném úvodu rozpadne až do příliš melodramatické roviny, v níž se zejména v polovině takřka nic neděje a mlátí se jen prázdná dialogová sláma. Když pak v poslední třetině dojde k velkému vyústění a zvratu, začne být snímek opět trochu zajímavý a divák se probudí z letargie. Závěrečný twist a jeho vyústění ovšem zároveň působí značně uspěchaně a je typickým příkladem toho, jak Cooper neumí patřičně pracovat s emocemi a dát snímku tu správně silnou tečku. Na druhou stranu, na závěrečnou pointu se dá přijít až příliš brzy a scénář celkově nepatří mezi nejchytřejší.
Režisérovou velkou výhodou tak zůstává, že si vždy dokáže do filmu sehnat výtečné herecké obsazení. A po této stránce se mu tentokrát maximálně zadařilo. Vedle jako vždy výborného a chirurgicky přesného Balea totiž tentokrát září čím dál lepší a výraznější Harry Melling, který je do role Edgara Allan Poea dokonale ponořen a vychutnává si každý jeho pohyb i zanícení do případu. I ve vedlejších rolích je pak casting naprosto přesný a téměř každý si tu odehraje svůj standard.
Ano, na Bledém modrém oku je i přes mé evidentní zklamání pořád co chválit. Kromě výtečných herců tu máme tu máme poctivou řemeslnou stránku, skvělý soundtrack a jisté pasáže plní účel drsné dobové kriminálky na jedničku. Jenže i kvůli poměrně utahané nudě v polovině snímku se člověk nemůže zbavit pocitu, že pod taktovkou výraznějšího a sebejistějšího tvůrce by ze snímku mohla vzniknout tajuplná pecka, u jejíž atmosféry nebude publikum dýchat a příznivci slavného spisovatele si budou vrnět blahem. Takhle vznikl jen titul s jistými nadprůměrnými složkami, kvůli režijní rutině ovšem v člověku tohle depresivní prostředí nezanechá nijak výraznější stopu.

DABING
1.DABING (Netflix)
V českém znění: Ondřej Brousek - Christian Bale (Augustus Landor), Marek Lambora - Harry Melling (Edgar Allan Poe), Libor Hruška - Toby Jones (Dr. Daniel Marquis), Václav Knop - Simon McBurney (kapitán Hitchcock), Sabina Rojková - Lucy Boynton (Lea Marquisová), Dana Černá - Gillian Anderson (Julia Marquisová), Jiří Knot - Timothy Spall (Thayer), Jan Kříž - Harry Lawtey (Artemus Marquis), Jan Vlasák - Robert Duvall (Jean Pepe), Martina Hudečková - Orlagh Cassidy (Fryová), Andrea Elsnerová - Charlotte Gainsbourg (Patsy), Soňa Linhartová - Hadley Robinson (Mattie), Robin Pařík - Matt Helm (Lee), Ondřej Kohoutek - Scott Anderson (Benny), Vojtěch Hájek - Mathias Goldstein (Locke), Petr Neskusil - Fred Hechinger (Randolph), Jakub Novotný - Brennan Keel Cook (Huntoon), Petr Matyáš Cibulka - Jack Irv (Hamilton), Jan Staněk - Charlie Tahan (Loughborough)
Překlad: Viktor Bradík
Úprava dialogů: Jakub Albrecht
Produkce: Lenka Skřečková
Zvuk - náběr a edit: Martin Ženíšek
Zvuk - mix: Rodolphe Caldironi - Formosa Group
Režie: Vojtěch Hájek
Pro Netflix vyrobila LS Productions - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.1.2023 Netflix
Premiéra USA: 23.12.2022 Netflix
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 6.1.2023 Netflil
 
Tvůrci a herci
Scott Cooper (Režie), Christian Bale (Produkce), Scott Cooper (Produkce), John Lesher (Produkce), Tyler Thompson (Produkce), Howard Shore (Hudba), Masanobu Takayanagi (Kamera), Dylan Tichenor (Střih), Francine Maisler (Casting), Stefania Cella (Scénografie), Kasia Walicka-Maimone (Kostýmy), Skip Lievsay (Zvuk), Rachel Kick (Masky), Autumn Butler (Masky), Scott Cooper (Scénář), Louis Bayard (kniha) (Předloha), Christian Bale (Herec), Harry Melling (Herec), Gillian Anderson (Herec), Lucy Boynton (Herec), Robert Duvall (Herec), Toby Jones (Herec), Timothy Spall (Herec), Charlotte Gainsbourg (Herec), Charlie Tahan (Herec), Fred Hechinger (Herec), Simon McBurney (Herec), Hadley Robinson (Herec), Brennan Keel Cook (Herec), Harry Lawtey (Herec), Gideon Glick (Herec), Steven Maier (Herec), Matt Helm (Herec)
 
2022/128/USA/Mysteriózní, Krimi, Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Název filmu pochází z úryvku hororové povídky „Zrádné srdce“ („The Tell-Tale Heart“) od Edgara Allana Poea, která byla poprvé publikována v roce 1843.
- Senátor John Fetterman a jeho manželka Gisele účinkujú v jednej zo scén filmu. S Baleom a Cooperom sa spriatelili v roku 2013 počas nakrúcania filmu Oheň ohňom v meste Braddock v Pensylvánii, kde bol Fetterman v tom čase starostom. Bale uviedol: "John má fantastickú tvár, zavalitú postavu... Tak som Scottovi povedal: 'Musíme ho mať v krčme... To je tvár, ktorá sa hodí do 30. rokov 19. storočia.'"
- Edgar (Harry Melling) sľúbi, že si Landora (Christian Bale) uctí tým, že ho zahrnie do budúceho príbehu. Poeova posledná poviedka sa volá "Landorova chata".
- Podľa Harryho Mellinga Christian Bale počas nakrúcania filmu nepoužíval metódické herectvo.
- Názov filmu pochádza z nasledujúcich slov: "Jedno z jeho očí sa podobalo na oko supa - bledomodré oko s fóliou. Vždy, keď na mňa padlo, stuhla mi krv, a tak som sa postupne - veľmi postupne - rozhodol, že starca pripravím o život, a tak sa toho oka navždy zbavím." Z knihy Edgara Allana Poea "The Tell-Tale Heart".
- Netflix predkúpil práva na film za približne 55 miliónov USD.
- Hoci sa film odohráva v USA a postavy sú americké, väčšinu obsadenia tvoria Briti.
- Film sa natáčal v Pittsburghu, New Wilmington a Moraine State Park (Pensylvánia, USA). Obdobie natáčania trvalo od 29. novembra 2021 do 25. februára 2022.
 
Odkazy