Bota jménem Melichar /Bota jménem Melichar (1983/71/Československo/Rodinný, Komedie) 69% -Originál DVD-

01.08.2023 03:20
JEDNOU VĚTOU
„O problémech s přezouváním, zloději a botami vypráví úsměvný pohled do tříd jedné základní školy."

OBSAH
Prvního září začíná nejen školní rok, ale také mozaika více či méně úsměvných příhod, které prožívají žáci i učitelé jedné pražské školy. Ať už je malý prvňáček Honzík, který má plán, jak s pomocí pětek na vysvědčení propadnout zpět do školky, jeho starší sestra Jolanka, které se líbí vtipem sršící spolužák Radim a neúmyslně se stane podezřelou z krádeže luxusních bot nebo mladá učitelka Adamová, která není schopna přinutit školníka k odvozu nasbíraných kaštanů a smůla se jí nepřestává lepit na paty. Neustále jí totiž padají sešity, poláme nový botník, na který omylem sedne a neustále je kárána ředitelem za to, že při přecházení tříd z jedné budovy školy do druhé zapomíná zamykat dveře. Situace neprakticky řešeného školního areálu, nutící žáky i učitele několikrát denně přecházet z jedné budovy do druhé, se stane ještě vážnější v okamžiku, kdy se začnou ztrácet odložené bundy. Naštěstí je tu Honzík, který v areálu školy zahlédne neznámou paní. Když se mu nepodaří informovat Radima, pustí se do pronásledování sám.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Výborná česká komedie z prostředí školy, kde se žáci zamilovávají, závidí, ale hlavně baví a jejich život na základní škole vypadá tak dokonale ideálně plný pouze humoru a spolužáků. Zápletka je naprosto jednoduchá a jde pouze o příjemnost celého snímku, hlavně postav. Učitelky a žáci působí velmi příjemně a skutečně až na malého hošíka, který je na svůj věk nějak moc chytrý. (Djkoma) 4*

Troškův debut zavání talentem a smyslem pro nenápadné detaily. Jeho režie v podstatě povznesla banální příběh žáků a učitelského sboru ze základní školy pojednávající o prvních láskách, zklamáních, v neposlední řadě i o kradení bund ze šaten, na příjemně komediálně laděný film, který se dá vidět i po letech. Ti, co rádi vzpomínají na školní léta, si jistě přidají hvězdičky navíc. 50% (kongik) 3*

Uječený fakani ve filmu, kterej natočil Zdeněk Troška a naprosto ultimátní soundtrack k němu dodalo nechvalně známý duo Pochvald feat. Vložek. Má vůbec smysl se na tohle dílo podívat? No překvapivě to nebyla zase až taková sračka, jakou jsem očekával. Já jsem sice do školy chodil přecejenom o pár let později, ale některý ty věci jsem zažíval taky - buzerace s přezouvánim, neustálý naprosto nepochopitelný přesuny z jednoho konce areálu školy na druhej a učitelka fyziky ta snad byla naklonovaná, protože naprosto stejnou učitelku včetně těch hlášek (Já mám času dost...) jsem na ZŠ taky zažil. Film je sice dost o hovně, ale nějaký ty nostalgický vzpomínky to ve mně vyvolalo a vzhledem k tomu, že bez titulků to trvá cca 1 hodinu, tak se to dá přežít. Pokud by se z filmu vyházeli ty protivný prvňáci "Já to na tebeeee žeknu soušce učitelcééééé, bééééééé." a každý 3 minuty by tam nehrála písnička Holky z naší školky, bylo by to ještě o něco lepší. Ale i tak je to zřejmě nejlepší (nebo spíš nejmíň hroznej) film, kterej Troška natočil. (dobytek) 2*

VELKÁ RECENZE
V roce 1983 tehdy začínající režisér Zdeněk Troška uvedl do kin dva úspěšné celovečerní projekty letní veselohru Slunce seno jahody a školní komedii Bota jménem Melichar. Autorkou scénáře Troškova celovečerního debutu byla Jana Knitlová, která se tři roky předtím prosadila zdařilým scénářem k rodinné komedii Věry Plívové-Šimkové Krakonoš a lyžníci (1980). Také protagonisty filmu Bota jménem Melichar jsou děti žáci jedné pražské školy, kteří prožívají se svými rodiči a učiteli více či méně úsměvné příhody. Malý Honzík sní o tom, že při správné strategii propadne zpátky do milované školky, zatímco jeho starší sestra Jolanka bolestně prožívá první dětskou lásku i nespravedlivé obvinění z krádeže luxusních bot. Mladá učitelka Adamová zase zápasí s nepoddajným školníkem i s nástrahami nového areálu, nutícího všechny k neustálému přezouvání. Lehká detektivní zápletka kolem pátrání po neznámém zloději obuvi a svršků zastřešuje epizodické vyprávění plné živých a barvitých postav. Neokázalý, vkusně zábavný snímek ukazuje školu jako idylické a veselé prostředí zanášené komplikacemi zvenčí ať už ze strany vychytralé zlodějky nebo architekta, který vymyslel experimentální školní areál bez ohledu na potřeby jeho uživatelů. V hlavních rolích nestárnoucího rodinného filmu zaujmou David Rauch jako Jolančina láska Radim či Martin Šotola coby zvídavý Honzík. Slunnou atmosféru filmu doplňují písně dobového dua Petr Kotvald a Stanislav Hložek především kultovní Holky z naší školky. Ve filmografii příštího populistického hitmakera Zdeňka Trošky tvoří Bota jménem Melichar jednu z výjimek: spontánně se líbila nejen divákům, ale i dobové filmové kritice.
Po prázdninách přicházejí školáci do moderní základní školy, tvořené několika pavilóny. Mezi nimi prvňáček Honzík a jeho sestra Jolanka, žákyně osmé třídy. Honzík má za zradu, že nejlepší kamarád David zůstal ve školce a své zklamání si vylévá na Janičce, pilné a trochu užalované spolužačce, které říká Nosál. Osmačky, zvlášť Johanka a její kamarádka Radka, jsou okouzlené Radimem Dochlebou z devítky, který ze sebe neustále sype vtipné poznámky. Jeho spolužačky už myslí na starší nápadníky, zvláště mondéna Lamková. Nová třídní v devítce Adamová bojuje s nejistotou začátečnice. Škola je nevhodně projektovaná, o přestávkách přecházejí žáci z budovy do budovy a stále se přezouvají. Ze šaten se začnou ztrácet bundy, a tak se musejí zamykat dveře. Honzík tak jednou uvízne venku. Když ho vzorná Janička varuje, že propadne, považuje to kluk za příležitost, jak se vrátit za Davidem do mateřské. Třídní komik Radim si získá sympatie Adamové i hezké Jolanky. Plačící holčička, na niž zbyla v šatně jen bota podepsaná Melichar, inspiruje Radima ke křtu obuvi jeho spolužáků. Obdivované luxusní stříbrné kozačky Lamkové dostanou jméno Hromnice. Bystrý Honzík si všimne cizí ženy s taškou na kolečkách. Jolanka si tajně zkouší Hromnice. Nestihne je už vrátit a musí je schovat. Dojde k další krádeži bund a boty jsou pohřešované spolu s nimi. Radim Jolanku přistihne, když kozačky vrací, a jejich vztah je narušen. Honzík Radimovi řekne o podezřelé paní, která chodívá areálem. Když ji později zahlédne z okna uteče ze třídy a snaží se ji zadržet. V souboji se ženou, skutečně zlodějkou, mu pomůže Janička-Nosál, a tak se oba skamarádí. I Radim s Jolankou se udobří.
 
Postavy a obsazení
• David Rauch - Radim
• Tomáš Růžička - Bakula
• Regina Zahradníková - Jolanka
• Michaela Krešlová - Radka
• Milada Štýbrová - Lamková
• Martin Šotola - Honzík
• Magdalena Ledvinková - Janička (Nosál)
• Eva Salzmanová - Adamová
• Jiřina Jirásková - Moutelíková
• Alena Karešová - fyzikářka
• Jiřina Jelenská - Květová
• Jana Vaňková - Štěbetovská
• Růžena Rudnická - Zanásková
• Dana Syslová - matka
• Václav Mareš - ředitel školy

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.11.1983
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 16.3.2009 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.12.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Zdeněk Troška (Režie), Blažej Vráb (Produkce/Vedouví výroby), Karel Vágner (Hudba), Josef Hanuš (Kamera), Eva Bobková (Střih), Oldřich Bosák (Scénografie), Jiří Sochovský (Kostýmy), Alexandr Vrbata (Zvuk), Marie Džbánková (Masky), Radek John (Scénář), David Rauch (Herec), Tomáš Růžička (Herec), Martin Šotola (Herec), Magdalena Ledvinková (Herec), Michaela Krešlová (Herec), Regina Zahradníková-Řandová (Herec), Milada Štýbrová (Herec), Jana Vaňková (Herec), Dana Syslová (Herec), Alena Karešová (Herec), Jiřina Jirásková (Herec), Jiřina Jelenská (Herec), Václav Mareš (Herec), Eva Salzmannová (Herec), Růžena Rudnická (Herec), Jaroslava Tichá (Herec), Jaroslav Toms (Herec)
 
1983/71/Československo/Rodinný, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Pôvodný scenár sa javil príliš kritický, tak režisér dostal príkazom natočiť veselú bezproblémovú komédiu.
- Do konkursu na roli Michaely Lamkové, kterou nakonec hrála Milada Štýbrová, se přihlásila i Veronika Kánská, která později ztvárnila Blaženu v trologii Slunce, seno...
- Natáčení probíhalo v průběhu října až prosince roku 1982 za plného školního provozu. Mezi protagonisty bylo mnoho žáků i učitelů pražské ZŠ Bítovská, kde natáčení probíhalo.
- Film získal celkem 19 ocenění, doma i ve světě.
- Bota jménem Melichar byl celovečerním debutem Zdeňka Trošky. Ten se práce na něm ujal poté, co pět režisérů před ním scénář odmítlo realizovat s připomínkou, že příběh je pouze o dětech a o tom se tradovalo, že filmař má tři nepřátele - děti, zvířata a sníh. Zdeněk Troška tehdy jako pomocný režisér dokončil práci na filmu Krakonoš a lyžníci, který obsahoval všechny tři nepřátelské elementy a i když se zpočátku rovněž zdráhal, nakonec nabídku na natočení Bota jménem Melichar přijal.
 
Odkazy