Bezva ženská na krku / Bezva ženská na krku (2016/97/Česko/Komedie, Romantický) 66%

01.08.2023 03:14
JEDNOU VĚTOU
„Sympatická Eliška se na prahu čtyřicítky rozvede a odstěhuje se na vesnici, přímo do domu nerudného, ale přitažlivého Božíčka."

OBSAH
Sympatická Eliška (Petra Hřebíčková) je na plný úvazek milující manželkou charismatického a bohatého Pavla (Jiří Langmajer). Ovšem jen do té doby, než ji na prahu čtyřicítky milým a korektním způsobem požádá o rozvod. Když nový život, tak od základů! Eliška se rozhodne začít od nuly jako učitelka v malé středočeské vesničce. Rázovitý a hyperaktivní starosta (Miroslav Táborský) nastěhuje Elišku do jednoho domu s nerudným Božíčkem (Ondřej Vetchý), který díky svým vlastním neblahým zkušenostem s „ženskejma definitivně skončil". Jeho jízlivost a hulvátství může trumfnout snad jen jeho povolání – Božíček pracuje ve vesnici jako hrobník. Eliška má ovšem na chlapy také momentálně spadeno, takže si rozhodně nenechá nic líbit...(CinemArt CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mohl bych si trošku stěžovat na lehký filmový náběh do Kameňákova nebo Babovřesek tím pozitivním přístupem ke všemu, kterým se film prezentuje. Jenže ono mi při sledování tohoto filmu bylo tak strašně pěkně, že by byla škoda ho takhle jednou větou sejmout do průměru. Ondra Vetchej totiž opět předvedl skvělou roli a Petra Hřebíčková ho svojí vytříbenou postavou suprově doplňuje. K tomu i ostatní předvádějí skvělé karikatury a dobrosrdečnou náladu tak filmu zvedají stále výš. Z kina jsem tak šel s úsměvem na blbečka a nepřešlo mně to ani druhej den. Až takový na mě měl tento film vliv. (Malarkey) 4*

Tomuhle filmu budu říkat partnerák ! Je to přesně ten typ filmu, který těžce pracující, nevolící národ potřebuje, aby si odvfrknul, zasmál se a získal příjemný pocit z lehkosti bytí na této roztomilé planetě. Partnerák proto, že je v něm humor, který dokáže rozesmát jak holky, tak kluky. Některé dialogy jsou založeny třeba jen na dvou slovech (první dialogovka mezi Eliškou a Božíškem ), ale jsou to neskutečně trefný a vtipný dvousloví a pokud nemá scéna vtip, tak má pohodu a příjemnou atmosféru, do který s přehledem zapadne i romantická linka, které je tak akorát, aby nebyla podbízivá, kýčová, ale na druhou stranu, aby tam ta láska byla k zastižení. V záplavě dramat a thrillerů, který míří ve stále větším množství do kin je tohle jedinej film široko daleko, který udělá příjemně. Hodně vydařenej je i casting. Petra je i po porodu stále krásná ženská, která se do role Elišky hodí, no a sparťanská hvězda z činoherňáku rozdává sympatie v každým záběru. I vedlejšky jse povedlý, za všechny bych zmínil Mirka Táborskýho, který když na plátně rozbalí ten svůj velko úsměv , tak už jenom tímhle tím jediným činem ti tvaruje rty do písmenka u a to samý dělá celý film, vytvaruje ti rty do písmkenka u a tobě je milý spoluobčane a spoluobčanko díky filmu alespoň na chvíli zase fajn na světě . (Enšpígl) 4*

Psal pro Cinemu, produkoval všechny ty lidičky v pokušení a v naději a nyní Tomáš Hoffman sám usedl už coby úspěšný byznysmen na režisérské křeslo. Logicky zůstal u osvědčené party, takže je cítit Jiří Vejdělek a hlavně žánr oddechové romance v řemeslně jistém podání se divácky vyplácí. Zakyslý hrobník, novopečená učitelka v jednotřídce, pár pitomých vedlejších postav a idealizovaný venkov. Jakýs takýs vztahový propletenec (které má Vejdělek rád) cítíme, ale tentokrát jdeme vyloženě vstříc romanticko-komediálnímu modelu. Tvůrci ovšem svůj příběh zbavují reality (sorry, jako), snaží se nám vnutit zaoceánskou šablonu, kterak někdo dělá tlustou čáru za minulostí a kterak se dvě odlišné duše (velmi uměle) nakonec sblíží. Stokrát použitý námět prostě nepřekvapí, navíc domácí ani neumějí moc dobře opisovat. A cokoliv přidali nového, tak dopadlo neslavně. Třeba boj o zachování základního vzdělávání (aktuální nedostatek žáků) na vesnici nebo moderní motiv jiné sexuální orientace. Obměkčování bručouna (jinak samozřejmě dobráka) je předvídatelné, ale fajn. Na americké sluníčkové žánrovky to ovšem nemá ani náhodou. Oceňuji nicméně ústřední herecké duo i tempo, které nemá moc hluchých míst. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Pokud na MovieZone chodíte častěji, dobře víte, že s Tedem pravidelně doporučujeme pohodové filmy. Velebení oddechovek už se nám rozrostlo na šest článků (1, 2, 3, 4, 5, 6) a jako zběsilí se snažíme najít další nové kousky. Letošní nadílka čítá třeba Orla Eddieho, The Fundamentals of Caring nebo třetí Bridget Jonesovou. A mám obrovskou radost z toho, že se k ní přidala i Bezva ženská na krku.
Celovečerní debut Tomáše Hoffmana, producenta celkem oblíbených Žen v pokušení, zabodoval už sympatickým trailerem. Učitelka Petry Hřebíčkové se v něm stěhuje k hrobníkovi Ondřeje Vetchého a vypadá to na klasické "obměkčování zatvrzelého dobráka", které chce pobavit a zmizet v propadlišti dějin. Výsledek je ale tak povedený, že by jen tak zmizet neměl a snad ho čeká dlouhý televizní život.
Ano, v Čechách se konečně povedlo zreplikovat pravou americkou pohodu. Bezva ženská na krku se odehrává přesně v tom neuvěřitelně pozitivním světě, v němž se rodí ty nejsluníčkovější žánrovky, a ždímá z něj jeden výborný fór za druhým. To samozřejmě znamená, že hrdinové nepřekonávají moc velké překážky a že se řada věcí děje čistě proto, aby se děj mohl ubírat daným směrem. Tyhle "detaily" ale moc dlouho neřešíte, protože nastoupí hláškující hrdinové a záplava dobře vymyšlených gagů.
Nikdo tu holt moc nevysvětluje, proč se svůdná hvězda metropole uklidila zrovna do zapadlé vesničky. Důležitější ale je, že se vás v ní uvítá skvělý Miroslav Táborský a ihned se roztočí nepravděpodobná romance, v níž je Vetchý za správně sveřepého samorosta a Hřebíčková za ideálně nerozhodnou hrdinku. Ani jedna postava přitom není tak extrémně vyhrocená, aby šlo o pitomou karikaturu. A to samé platí u zbytku obsazení, z něhož trčí jen Jiří Langmajer, který mohl mít o něco větší jiskru.
Duel odmítnutého skoro-exmanžela a dobráckého samotáře prostě mohl být o něco vyhrocenější. I takhle nás ale Hoffman dovede k patřičně hollywoodskému finále, které dokazuje, že může pořád fungovat i to největší klišé. Pokud vás podobně cukrkandlové filmy štvou, dejte pochopitelně ruce pryč - tady budete akorát hořekovat nad tím, že podobná vesnice jednoduše neexistuje a že porušování zákona a mívá něco větší důsledky. Kdyby však Bezva ženská víc načichla realitou, nejspíš by to byl hodně nudný kraťas, který byste nechtěli vidět.
Hoffmanův debut je zkrátka zábavnou oddechovou romancí, jíž je semknutý scénář milejší než cokoliv jiného. A i přes pár trochu natažených odboček se jedná o svižnou a řemeslně jistou podívanou, na kterou můžete z fleku vyrazit s celou rodinnou. Že byste si po třetí Bridget dali přesně něco takového? Tak to moc neváhejte, takhle pohodový film jsme u nás neměli snad od Bobulí.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.10.2016 CinemArt
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.02.2017 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 50 161 809
Návštěvnost v ČR 372 581
Náklady (Rozpočet) - Kč 16 500 000
 
Tvůrci a herci
Tomáš Hoffman (Režie), Tomáš Hoffman (Produkce), Jiří Vejdělek (Produkce), Marek Jeníček (Produkce), - (Hudba), Jan Drnek (Kamera), Ondřej Hokr (Střih), Milan Býček (Scénografie), Michaela Wondreys Kunešová (Kostýmy), Richard Müller (Zvuk), Michal Pajdiak (Zvuk), Lída Kopecká (Masky), Jiří Vejdělek (Scénář), Tomáš Hoffman (Scénář), Martin Horský (Scénář), Petra Hřebíčková (Herec), Ondřej Vetchý (Herec), Miroslav Táborský (Herec), Jiří Langmajer (Herec), Tereza Kostková (Herec), Jenovéfa Boková (Herec), Václav Postránecký (Herec), Matouš Ruml (Herec), Kristína Svarinská (Herec), Ondřej Malý (Herec), Pavla Tomicová (Herec), Nela Boudová (Herec), Veronika Kubařová (Herec), Petr Vaněk (Herec), Jan Šrámek (Herec), Viktor Antonio (Herec), Václav Kopta (Herec)
 
2016/97/Česko/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- lakát filmu Bezva ženská na krku je inspirován plakátem filmu Pretty Woman (1990).
- Jedním z pozůstalých, kteří se dohadují, kdo vykope hrob místo zraněného hrobníka, je scenárista a producent filmu Jiří Vejdělek.
- Václav Kopta, který si ve filmu zahrál řidiče autobusu, je znám svým dlouholetým zalíbením v této profesi. Ve svých padesáti letech si splnil sen a stal se držitelem řidičského oprávnění skupiny D. Jeho velkým koníčkem jsou i autobusy Škoda 706 RTO.
 
Odkazy