Báječná show / Báječná show (2002/72/Česko/Animovaný, Rodinný, Muzikál) 44%

30.07.2023 03:58
JEDNOU VĚTOU
„Osm La Fontaineových bajek ze zvířecí říše“

Na kouzelném koberci se slétají významní herci ze zvířecí říše, aby si jako každý rok nadělili filmové ceny. Pořádek zajišťuje přítomnost krále lva a o zábavu se stará bavič ptakopysk Bobo. Mezi jeho estrádními čísly se promítají filmy, zvané bajky La Fontaina (Vůl a žába, Liška a čáp, Kojot a mula, Netopýr a lasičky, Liška a vrána, Myšák a hraboš, Vlk v převleku, Želva a zajíc). Organizace klape, i když každý bavičův výstup má své kouzlo trapasu. Nakonec se přece jen obecenstvo neudrží a nastane správná mela(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tento film byl dlouho napjatě očekáván, mnozí si od něj slibovali český 'Slepičí úlet', ale nic takového se nekoná. Proto ostatně skončil jen na videu a v televizi, na kino totiž nemá. Patrně vznikl z nadšení příslušných animátorů, které je na výsledku znát, ale jeho (ne)kvalitu nijak neovlivňuje. Banálnější scénář ještě česká animovaná tvorba nezažila, postavičky jsou navíc namluveny ostravskými herci, kteří celkovou trapnost filmu ještě umocňují. Písničky jsou méně než průměrné. Všechno to mohlo být i horší, ale o moc asi ne. :-( 40 % (Oskar) 2*

Měl to být první český film animovaný 3D grafikou, ale skutek nějak utek...Animace je míchaná klasická s 3D a působí tak nějak nevýrazně (v samotném výsledku je to však asi nejlepší z celého díla). O příběhu se nadá ani muvit, pokus o zpracování bajek La Fontainových nedopadl zrovna nejlépe a všechny ty infantilní písničky už v životě nechci slyšet...ve výsledku film možná pro děti, s velkým MOŽNÁ. (bouncer) 1*

Vcelku zajímavá podívaná, ovšem velmi nevyrovnaná co do děje i audiovizuálního působení na člověka. Svým dětem do 13 let bych ji asi ani nepouštěla, aby neměly divoké sny. Ve filmu se objevily opravdu surrealistické chvilky (nádherná scéna kopce v dešti v příběhu o volovi a žábě, která se tam zjevila jako blesk z čistého nebe, umírající cikáda...) a také chvilky, kdy člověk nevěděl jestli se smát, nebo brečet. Samotné animace bych přirovnala k obrazům L.Freuda: změť tolik různých barev a tvarů, až to nepůsobí vždycky dobře pro oči. Tři hvězdičky ale dávám :) (Glukoza) 3*

VELKÁ RECENZE
 Na motivy La Fontaineových bajek vytvořil kolektiv autorů v režii Vladimíra Mráze animovaný film Báječná show, v němž je klasické vyprávění kombinováno s písněmi. Přehlídku filmů a vyhlášení nejlepších umělců zvířecí říše sledují v přírodním amfiteátru diváci za asistence přenosového televizního štábu. Všechna zvířata jsou obdařena řečí a lidskými vlastnostmi. Moderátor ptakopysk uvádí různě žánrově stylizované filmy morality a jednotlivá čísla vystupujících artistů. Estrádní rámec byl vytvořen plastelínovou animací, zatímco pro osm promítaných bajek bylo použito animace kreslené. Hlasy postavám propůjčili a písně nazpívali známí čeští interpreti.
Po roce se koná velká show, vyhlášení nejúžasnějšího herce roku z říše zvířat. V přírodním amfiteátru vše sledují diváci a televizní kamery, přichází i král zvířat lev. Moderátor ptakopysk v šaškovském převleku zahajuje přehlídku filmů. Liška a vrána vypráví o vychytralé lišce, která vychvaluje hlas vrány, aby zazpívala a upustila ze zobáku kus sýru. Zajíc a želva je o pyšném zajíci, který si příliš věří a v rychlostním závodě prohraje se želvou. Moderátor v kostýmu detektiva hledá největší hvězdu. Na pódium přichází slon Arnold Veliký. V epizodě Vůl a žába si hloupý obojživelník přeje být velkým volem, a tak se nafukuje, až praskne. O přestávce běží reklama, diváci se občerstvují. Ve spolupráci s TV štábem se hledá ztracené myší mládě, které se najde ve spárech kočky. Snímek Myšák a hraboš ukazuje, že lépe je venku na poli než v obydlí lidí s kočkou. Vystupuje superhvězda Míca s kramářskou písní. Netopýr ve filmu Netopýr a lasičky se chytře vydává tu za myš tu za ptáka. Zvířátka se předhánějí, kdo má dokonalý vzhled. Vítězí liška Fintilka s úžasným ocasem. Střihač jí ho omylem odstřihne a ona pak prohlásí, že ocasy vyšly z módy. Groteska Vlk v převleku pojednává o hladovém vlkovi. Živě vystupuje pěvecké duo cikády a mravence. Western Kojot, mula a puma je o vychytralosti a dobrotě. Jednu z cen obdrží chameleón Viktor, který však není vidět. Bajka Liška a čáp líčí naschvál, který je oplacen stejnou mincí. Porota pěti tučňáků má poněkud zvláštní kritéria, obálku se jménem odnese vítr. Cikáda zpívá o tom, že vítěz je ten, kdo se vzdal pýchy. Všichni zpívají a báječná show končí.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.10.2006
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 7.11.2002 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Vladimír Mráz (Režie), Vladimír Mráz (Produkce), Marta Hostinská (Produkce), Robert Černý (Produkce), Elen Mrázová (Produkce), Boris Urbánek (Hudba), Marta Kačorová (Kamera), Vladimír Mráz (Střih), - (Scénografie), - (Kostýmy), Milan Jelínek (Zvuk), - (Masky), Vladimír Mráz (Scénář), Hermína Motýlová (Scénář), Jean de La Fontaine (kniha) (Předloha), Dan Bárta (Herec), Vilém Čok (Herec), Lucie Vondráčková (Herec), Václav Neckář (Herec), Jiří Korn (Herec), Petr Janda (Herec), Věra Špinarová (Herec), Pavlína Kafková (Herec), Kateřina Krejčí (Herec)
 
2002/72/Česko/Animovaný, Rodinný, Muzikál
 
Zajímavost k filmu
- Báječná show je prvním celovečerním animovaným muzikálovým filmem české kinematografie od roku 1989.
- Film je založen na klasických La Fontainových bajkách.
- Ve filmu byla použita kombinace několika animačních technik - plastelínové loutky, klasické kreslené animace a 3D/2D počítačová grafika.
 
Odkazy