Bastardi 3 / Bastardi 3 (2012/97/Česko/Drama) 23%

30.07.2023 03:58
JEDNOU VĚTOU
„Příběh z prostředí praktického školství. Bez povrchností, klišé a přetvářek.“

OBSAH
Učitel Tomáš Majer, který v roce 2010 nastoupil do jedné bývalé zvláštní školy, zmizel. Do školy přišel několik měsíců poté, co byla zavražděna jeho sestra Jana, rovněž učitelka. Ve školním roce záhadně zemřeli kluci, jež Janu Majerovou zavraždili. Tomáš Majer tak svoji sestru s největší pravděpodobností chladnokrevně pomstil. Je to v pořádku? Dopadne ho policie? Bude soud? Co na to rodiče dětí? Rodiče Tomáše Majera? Společnost? Co se bude dít, když se podobné školy zruší? Film, který před dvěma lety šokoval veřejnost, vrcholí. Drama, které bez přetvářky ukazuje tvrdou realitu dnešní doby, ukazuje, kam až může vše dojít, budeme-li jen nečinně přihlížet.....(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Viděl jsem jedničku a byl jsem z toho v šoku, pak se z něj pár let vzpamatovával a pak jsem v televizi viděl trojku. No a myslím, že to stačilo. Obrázek jsem si udělal. Magnusek je magor, natočil to jak Novácká produkce Gympl, teda hrozně. Každopádně musím říct, že v těch šesti hodinách kompletní trilogie Bastardů je myšlenka, u které určitě stojí za to zapřemýšlet. Nedokážu objektivně říct, jestli Magnusek mluví až tak moc ze svých vlastních zkušeností nebo brutálně přehání. Teta na zvláštní škole pracuje a takhle extrémní to tam určitě není. Rasistický to je úplně šíleně, ale nemůžu říct, že bych s něcím nesouhlasil. Ono je těžký soudit jinak, když žijete v Mladé Boleslavi a cigány vidíte na každým kroku a tejden co tejden slyšíte, kde se servali, co kde ukradli nebo komu co provedli. Podle mě s Bastardy zašel až do úplnýho extrému, tím pádem ale nechápu to, že mu tam ti cigáni vůbec hráli a že na konci u titulek hráli cigánský písničky. To celý to rasistický počínání celou trilogií vlastně úplně otáčí. No…viděl jsem to, udělal jsem si názor a už to znovu vidět nemusím. (Malarkey) 1*

Heil Magnusek? Vždyť by ani neprošel futry Reichstagu.. K té amatérské, nemotorné slátanině mám jen jedno: účelu nelze dosáhnout kreténskými prostředky. K některým místním komentům bych podotkl, že ještě horší, než nácek, je pokrytecký liberál. U toho prvního alespoň člověk ví, na čem je.. A teď, pane Magnomastek, za ty „Oči černé jděte spát“ šup do pekla za Hermannem Göringem. Možná vás dají i do jednoho kotle, ale Lucifer jistě zná Archimédův zákon a bude chtít šetřit vodou.. (Gilmour93) 1*

Trojka se po nudných maloměstských hrách na mafiány ze dvojky potěšitelně vrací zpátky k (masově) zlobícím a hláškujícím cikánům, kteří sice zlobí ještě víc než v jedničce, ale hlášek je méně a jevily se mi dost chtěné. Nalajnovaný příběh celé pozoruhodné exploatační trilogie se nicméně poměrně epicky a uspokojivě uzavírá. Technická stránka se opět pohybuje od snaživě efektních záběrů (jeřábové jízdy) po amatérsky strnulé (dojde i na sépiové retrospektivy) a tempo filmu je i na potřetí od začátku do konce mrtvolné, což je v mých očích hlavní problém. Ono by mi až tak nevadilo, že je to rasistické, blbé a spatlané, kdyby to aspoň trochu odsýpalo. Nebo kdyby to bylo celou dobu tak nechtěně komické jako úvodní scéna. Mimochodem geniální Obsah tady na CSFD. (choze) 1*

VELKÁ RECENZE
Před rokem jsem v recenzi na druhé Bastardy napsal, že je velice snadné se takovým filmům smát. Jsou jako vaši natvrdlí kamarádi, kteří si při frajeřinkách (v tomto případě snaze natočit nekorektní dílo) zlomí obě hnáty, a vy se plácáte smíchy do kolen, místo abyste jim zavolali záchranku. Přiznám se, že jsem si jistým způsobem oblíbil naivistický styl Tomáše Magnuska, který se s bezelstností buclatého autisty vyjadřuje k problematickému soužití Čechů a Romů, přičemž mu do kin chodí hlavně adolescentní obecenstvo, které chce v kině slyšet sprostá slovíčka a vidět fackování učitelů. Čekal jsem, že třetí díl bude ještě veselejší záležitostí než předchozí díly a mohl bych jej proto s klidným svědomím doporučit všem příznivcům kvalitního českého trashe.
Ale ani v nejhorších snech mě nenapadlo, že zhlédnu film natolik odporný, že překračuje únosnou míru mezi autorským vyjádřením se k určité společenské situaci a jednostrannou rasistickou propagandou nacionálně socialistického stylu. Nebýt toho, šlo by jen o nudnou a nevtipnou srágoru, jakou jsou Magnuskovy filmy o důchodcích.
Míra demagogie, xenofobie a populismu třetích Bastardů předčí i většinu bolševických výblitků z období tuhého stalinismu a rané normalizace, což je na poměry současné české kinematografie bezprecedentním činem a stálo by to za společenskou rozpravu, protože se jedná o zásadní příznak toho, že tu není něco v pořádku.
Bastardy III totiž nelze přejít mávnutím ruky, jen proto, že jsou amatérsky natočení a vypadají spíše jako laciné cvičení prváků na filmové škole a ne jako opravdový film. Už jen z toho důvodu, že Tomáš Magnusek je od loňského roku předsedou Obce spisovatelů. Ve vyspělé západní společnosti je naprosto nemožné, aby byl pod podobným nenávistným pamfletem podepsán předseda profesní organizace sdružující profesionální spisovatele, literární vědce a kritiky. A ještě ke všemu podporoval ve volební kampani známého rasistu a „anticiganistu“ senátora Petra Pakostu. Ale my nejsme vyspělá západní společnost, já zapomněl, u nás je to zřejmě přípustné. Což je velice neblahé zjištění.
Tomáš Magnusek se může sebevíce obhajovat, že není rasista, že má romskou manželku a že jen točí o věcech, jaké jsou ve skutečnosti. Nic z toho neomlouvá projevy podlé xenofobie v Bastardech III. Stačí jedna z mnoha vedlejších zápletek o rušení zvláštních škol, což by podle Magnuska v praxi znamenalo, že všechny ty zvířecké morgoše nažene úřednický establishment mezi normální slušné děti a vystavíme je tyranii černé menšiny. Scéna, kdy do třídy plné zpívajících blonďatých árijských holčiček přijde malý Rom se zlověstným výrazem v očích, načež zpěv utichne a scéna se ponoří do ticha, mohla být klidně natočena před 70 lety. Jen si místo Roma dosaďme malého žida.
Podobných manipulací najdeme v Bastardech víc. Některé jsou laciné a snadno prohlédnutelné (dav Romů útočící na anton), jiné jsou naopak zákeřně skryté v podtextu. Příkladem takové mimoděčné manipulace je pasáž s předsedou Nacionální strany panem Bambasem, která končí zfackováním dotyčného. Nejenže je velice trapná, ale svou snahou ukázat, že nejsme nácci, dyť je přece odmítáme, mnohé lidi zmate a přesvědčí je, že Bastardi vlastně zobrazují realitu velice nestranně.
Ne. Jedná se o nejnáckovější film široko daleko. Je prodchnut tendenčním zobrazováním vztahů mezi Čechy a Romy, přiživuje se na rozjitřených emocích a činí tak natolik hloupě a agresivně, že odmítám uvěřit, že se nejedná o zlý záměr. V opačném případě by museli být všichni tvůrci mentálně zaostalí, což asi nebudou.
Více už se o Bastardech III odmítám rozepisovat, bulvár a mediální partner Vltava Labe Press (vydávající Deník) jim poskytuje mediálního prostoru více než by bylo zdrávo. Sieg Heil, Tomáši Magnusku, jsem zvědavý, kdo bude moci za obezitu postav v tvém dalším filmu Jedlíci. Vietnamci? Kurdové? Cyklisti?

PODROBNÝ POPIS FILMU
Tomáš Majer v tělocvičně mučí tři žáky, kteří zabili jeho sestru. Střílí do nich... Muž se budí z děsivého snu. Vzpomíná na nezvladatelné děti ve škole. Ve zpravodajství se mluví o zmizení ředitele speciální školy Majera, podezřelého z vražd tří chlapců. Šéfredaktor pověří mladou novinářku, aby šla po jeho stopách. Tomášovi rodiče, zvláště matka, jsou na pokraji zhroucení, protože veřejnost je ostrakizuje a pronásledují je novináři. Paní Majerová si vzpomene, jak Tomáš sestru varoval, když oznámila rodině, že jde učit na „speciálku“. Maskovaný Majer si koupí v autobazaru ojetý vůz. Majitel ho pozná a řekne mu, že je při něm. Do školy nastoupí nový ředitel Halbich, který se s drzými žáky moc nepáře. Na kontrolu přijde delegace z radnice, vedená paní Brenerovou. Ta je zhrozena z tamních poměrů. Je otázkou, zda se škola udrží: podle ministerstva se mají speciální školy rušit. Tomáš si vzpomíná, jak se dozvěděl o sestřině smrti. Po pohřbu Leoše Dostála si policie odvede jeho matku, která přejela doktora Hánu (viz Bastardi 2). Na karu v restauraci řekne Brenerová starému Dostálovi, že poměry ve městě se změnily a že jeho moc upadá. Dostál pověří svého poskoka Bauera, aby kvůli hledání Majera nastoupil ve škole jako školník (místo starého Málka, který leží těžce popálený v nemocnici) (viz Bastardi 2). Uklízečka Míla, která teď i „učí“, pošle novinářku za „kolegyní“; podle té Majer určitě nevraždil. Novinářka slyší zprávu, že policie tajila důkazy. Situací se zabývá inspekce ministerstva vnitra. Pátrání po Majerovi se ujme agilní vyšetřovatel Ševčík. Za Halbichem přijde delegace rozčilených romských rodičů. Ve školních dílnách žáci šikanují postiženého chlapce. Majer si vzpomene, jak ho večer obtěžovali tři sjetí kluci; naštěstí se včas objevila policejní hlídka. Tomáš se dozví, že zemřel jeho dědeček. Vzpomene si na poslední setkání s ním a s babičkou. Ševčík předpokládá, že se hledaný muž objeví na pohřbu. To se skutečně stane. Po honičce policejní komando Tomáše zatkne před zraky zničených rodičů a babičky. Ze zadržení vraha se stane zpráva dne. Šéf advokátní kanceláře pověří zkušeného obhájce Václava Mádra, aby se ujal případu. Majer však s právníkem nespolupracuje, jen mlčí. Do školy nastoupí učitelka Tomášová. Žáci ji hned při první hodině zdeptají a pak před školou zbijí jejího manžela. Případ Majer dostane před odchodem do důchodu soudce Borna. V televizi mluví ministr o rušení speciálních škol. Za Majerem přijde do věznice vůdce pravicového sdružení Národní síla a nabízí mu pomoc. Muž ho mlčky srazí ze židle. Zahájení procesu je ostře sledované. Očekávají se i nepokoje. K budově soudu přijede autobus plný rozhořčených Romů. Jsou tu i skini z Národní síly. Romové se pokusí napadnout eskortní vůz s Majerem. Sleduje to soudce Borna. Na lavici svědků vypovídá uklízečka Míla, pak jeden z žáků vykládá, jak je ředitel bil. Změna nastane, když k soudu přivezou popáleného školníka Málka. Ten tvrdí, že nikdo z přítomných vůbec netuší, co děti dokážou. Podle nich si vrazi zasloužili zemřít. Dostálovi lidé znejistí. Bauer varuje Brenerovou, která je nyní starostkou. Pokud nebude „správně“ vypovídat, mohlo by se stát něco jí nebo její rodině. Muž se pak vydá za Dostálem do domova důchodců. Ten se před ním pomočí. Bauer zavolá Brenerové, že končí. Starostka si vzpomíná, jak ji v dětství surově šikanovaly na ulici romské dívky. Nechce, aby se něco podobného stalo její dcerce. Před soudem změní výpověď. Konstatuje, že by jednala stejně jako Majer, který podle ní nezabil děti, ale zrůdy. Na žalobkyni se zlobí nadřízená. Majer prý musí dostat tvrdý trest; proces je sledován i ze zahraničí. Nálada veřejnosti se obrací. Většina teď stojí za Majerem. Ten je ve věznici záměrně přemístěn na celu k Romům. Před soudem začne dosud mlčící obžalovaný nečekaně vypovídat. Popíše, jak jednoho z vrahů své sestry uškrtil v kabinetě a pak předstíral jeho sebevraždu oběšením. Druhého umlátil a mrtvolu se školníkovou pomocí odtáhl na lavičku v parku. S Michalem Dostálem se porval na chodbě a chlapec se zabil pádem přes zábradlí. Podle novinářky je učitel psychopat. V anketě se lidé vyjadřují k případu. Soudce Borna vynese rozsudek: doživotí. Skinheadi hlasitě protestují. Ředitel Halbich po sporu s drzým žákem dostane ke spokojenosti přihlížejících dětí infarkt. V nové cele připravili bachaři odsouzenému oprátku. Staří Majerovi spáchají společnou sebevraždu: zřítí se s autem do lomu. Do třídy s hodnými dětmi přivede ředitel dva romské grázlíky. Zvláštní školy byly ministerským nařízením zrušeny. Škola v Bojanově je prázdná. Večer v parku Romové přepadnou dívku, ale pomůže jí muž s vlčákem.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 20.09.2012 Magnusfilm
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 5.12.2012 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 483 955

FILMY V SÉRII
Bastardi gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd201/
Česko, Drama, 2010
Režie: Petr Šícha, Hrají: Tomáš Magnusek, Ivana Buková

Bastardi 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd203/
Česko, Drama / Krimi, 2011
Režie: Jan Lengyel, Hrají: Tomáš Magnusek, Jan Šťastný

Bastardi 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd204/
Česko, Drama, 2012
Režie: Tomáš Magnusek, Hrají: Tomáš Magnusek, Kateřina Brožová
 
Tvůrci a herci
Tomáš Magnusek (Režie), Tomáš Magnusek (Produkce), Tomáš Magnusek (Hudba), Milan Hodek (Kamera),  Tomáš Magnusek (Střih), Milan Hodek (Střih), - (Scénografie), Blanka Magnusková (Kostýmy), Jakub Přibyl (Zvuk), Šárka Čmelíková (Masky), Romana Hladíková (Masky), Tomáš Magnusek (Scénář), Tomáš Magnusek (Herec), Rudolf Hrušínský ml. (Herec), Ilona Svobodová (Herec), Jan Tříska (Herec), Tomáš Töpfer (Herec), Kateřina Brožová (Herec), Jaroslava Obermaierová (Herec), Vlastimil Zavřel (Herec), Kateřina Janečková (Herec), Ivan Vyskočil (Herec), Jan Přeučil (Herec), Pavel Landovský (Herec), Nina Divíšková (Herec), Valentina Thielová (Herec), Jan Čenský (Herec), Igor Bareš (Herec), Oldřich Vlach (Herec), Michal Milbauer (Herec), Dana Batulková (Herec), Jiří Krampol (Herec), Gabriela Vránová (Herec), David Dolanský (Herec), Alexej Pyško (Herec), Jan Cimický (Herec), Michaela Dolinová (Herec), Marek Brodský (Herec), Martina Menšíková (Herec), Miluše Bittnerová (Herec), Petr Halíček (Herec), Barbora Fišerová (Herec), Dana Hlaváčová (Herec), Carmen Mayerová (Herec), Václav Knop (Herec), Kristýna Leichtová (Herec), Eva Hrušková (Herec), Rudolf Kubík (Herec), Milan Chára (Herec), Patrik Ulrich (Herec), Tomáš Záruba (Herec), Rosana Zvelebilová (Herec), Adriana Bajtková (Herec), René Šnajdr (Herec), Martin Adámek (Herec), Milan Hodek (Herec), Petr Šmíd (Herec), Petr Gergon Neumann (Herec), El Nino (Herec)
 
2012/97/Česko/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Nina Divíšková a Pavel Landovský si zahráli manžele už ve filmu Nestyda (2008).
- Ve filmu si zahrál roli jedno z vězňů známý raper El Nino, který nazpíval společně s Eliškou Bučkovou k filmu i píseň s názvem "Při mě stůj".
- S dĺžkou trvania 97 minút sa jedná o najdlhší film série.
- Ve filmu si zahráli hned dva čeští senátoři. Kromě Tomáš Töpfera také Petr Pakosta.
- Natáčení filmu probíhalo v Náchodě, České Skalici, Josefově, v Pardubicích a v Praze.
- Přípravy na natočení třetího filmu série byly oznámeny již pár týdnů před premiérou druhého pokračování.
 
Odkazy
 

Hrají:

Tomáš Magnusek, Kateřina Brožová, Vlastimil Zavřel, Ivan Vyskočil, Jan Čenský, Igor Bareš, Oldřich Vlach, Jaroslava Obermaierová, Ilona Svobodová, Tomáš Töpfer, Nina Divíšková, Pavel Landovský, Jan Tříska, Rudolf Hrušínský ml., Valentina Thielová, Kateřina Janečková, Jan Přeučil, Michal Milbauer, Dana Batulková, Jiří Krampol, Gabriela Vránová, David Dolanský, Alexej Pyško, Jan Cimický, Michaela Dolinová, Marek Brodský, Martina Menšíková, Miluše Bittnerová, Petr Halíček, Bára Fišerová, Dana Hlaváčová, Carmen Mayerová, Václav Knop, Kristýna Leichtová, Eva Hrušková, Rudolf Kubík, Milan Chára, Patrik Ulrich, Tomáš Záruba, Rosana Zvelebilová, Adriana Bajtková, René Šnajdr, Martin Adámek, Milan Hodek, Petr Šmíd, Petr Gergon Neumann, El Nino, Jan Surmaj st., Roman Michalčík, Milada Thérová, Petr Reif, Jakub Kocí, Irena Magnusková, Erik Karvai, Šárka Dančová