Avatar: The Way of Water / Avatar: The Way of Water (2022/192/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy) 80%

30.07.2023 03:57
JEDNOU VĚTOU
„Po deseti letech se znovu setkáváme s Jackem Sully, Neytiri a jejich dětmi, kteří stále bojují za to, aby se udrželi v bezpečí a naživu."

OBSAH
Film Avatar: The Way of Water nabízí filmový zážitek na zcela nové úrovni. James Cameron vrátí diváky zpět do nádherného světa Pandory ve velkolepém a strhujícím dobrodružství plném akce. Ve filmu Avatar: The Way of Water se po více jak deseti letech znovu setkáváme s Jakem Sullym, Neytiri a jejich dětmi, kteří stále bojují za to, aby se udrželi v bezpečí a naživu.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kino událost roku? Nejspíš ano. Strašně hutná podívaná, jako kdyby jste viděli dva filmy v jednom. Cameron využívá vše co umí,aby předvedl všechny svoje lásky (budete cítit Titanic, Propast i další jeho filmy). Svět Pandory je opět úžasný, moře úchvatné, triky z jiné kategorie (Marvel brečí v rohu). Trochu smutnější je, že příběh je už opakování viděného a hlavně,že je to vlastně jen série špatných dětských rozhodnutí, které se neustále stupňují (za mě se divím,že hybná dětská síla příběhu Camenorovi vyhovuje...). Je tu navíc strašně citit epický rozměr a hlavně rozsah do budoucna. Nová surovina, opakovaný důraz na zapadající slunce (všimli jste si, jak je noc na Pandoře krátká?) a lidstvo, které prostě tu úžasnou přírodu s domorodci nenechá žít. (Djkoma) 4*

Film vidím jako takové hokejové utkání o třech třetinách. Úvodní buly vhodí nebešťané a než si půjde na bránu, trošku si zapondoříme, poznáme kdo za jakou stranu hraje, jaký budou ve hře tentokrát motivy, samozřejmě na střelbu taky dojde, ale žádný zásadní faul na diváka se nekoná. Druhá třetina to je čistokrevná ukázka technických dovedností týmu vedeným James Cameronem, kde člověk žasne nad tím jakých kouzel dokáže lidská fantazie a máme tu poslední třetinu ve který se utočí, utočí a zase jen utočí, samozřejmě k vidění jsou i nájezdy, souboj dva na skupinu, jeden na jednoho, fyzicky kontaktní záverečná třetina je krásným vrcholem celého představení. Já přece jen, ale budu mít výtku, ta samotná zápletka mě nepřišla nějak super objevná a možná druhé třetine ubrat na časomíře a vyloučit některé scény za zdržování by asi prospělo. Jasně dostáváme technicky absolutně dokonalé filmařské řemeslo, kde vizuální podíváná je opravdu nádherná. Dlouhá stopáž nenudí na druhou stranu emotivně mě první Avatar rozsekal mnohem více.  Stále vahám mezi 3-4, jsem opravdu přesně v půli a nemám nic co by se přiklonilo a jednu nebo druhou stranu hvězdiček, tak sou ty vánoce, takže budu za hodnýho a dám to směrem nahoru. p.s. technická - film jsem viděl v Cinema City na Chodově v 48fps ve 3D, ale osobně si myslím, že nejlepší je IMAX 3D verze, kdo má tu možnost. Já si dám Imax  příští rok jako definitive rozhodnutí o počtu * .(Enšpígl) 4*

Líbí se mi, jak je každý dějový posun vázán na rodinné vztahy (přičemž rodinou je v tomhle případě celý ekosystém Pandory), jak vzorově film pracuje s paralelami (mezi vztahy postav i minulostí a současností – padouch prochází stejnou iniciací jako Jake v jedničce, ale s rozdílným výsledkem) a jak božsky vypadá vodní a podvodní CGI, a nijak mě neuráží jednoduchá eco-friendly zápletka o hledání domova a zachraňování rodiny skrz napojení na odkaz předků, ale Cameron je až příliš zamilovaný do svého měsíce/planety a svých zpívajících velryb a obojím se opájí mnohem víc, než je pro vyprávění nezbytné. Prostřední část, po které přichází srovnatelně nekonečný závěrečný akt, si můžete představit jako Moji učitelku chobotnici 2, s velkýma rybama místo chobotnic (což nemyslím jako pochvalu). Zatímco jednička utekla rychle a vzhledem k jejímu zaměření na budování fikčního světa a vyvolávání strachu právě o jeho osud nevadilo, že vám jsou dvourozměrné postavy komunikující mizerně napsanými dialogy lhostejné, tady jsem vnímal každou minutu a emocionálně mě to minulo o několik námořních mílí, protože když jde do tuhého, zřejmě budete mít problém si vůbec vybavit, jak se ta která postava, jíž jde o život, vlastně jmenuje. Minimálně synové hlavního hrdiny jsou si navzájem podobní a povahově zaměnitelní. Nesnesitelně dlouhé tři hodiny. P. S., některé akční scény vypadají ve 3D a 48fps jako cut scenes z pokročilejší videohry (což taky není pochvala) a taky neakční scény připomínají telenovelu. 60% (Matty) 3*

VELKÁ RECENZE
Když v roce 2009 poslal do kin James Cameron Avatara, byla to událost, která změnila filmový svět. Železný Jim ukázal světu, jak vypadá blockbuster schopný oslovit diváky všech generací, umí pracovat s klišé a kombinovat drama, radost z objevování nového světa a audiovizuální orgie. Z Avatara se stala událost, u níž musel být skutečně každý. Samozřejmě jako u všech snímků platí i tady, že se nelíbil všem, což je naprosto v pořádku (naprosto v pořádku není připomínat to posledních deset let pod každým článkem, který se Avatarovi věnuje, ale to spíš říká něco o autorech těch příspěvků než o filmu jako takovém). V každém případě teď konečně dorazila dvojka a recenze by se dala odbýt jednoduchým „je to zase hezký, zase velký, zase dobrý a bez nějakých zásadních změn.“ Krom toho počítám, že většina fandů už je dávno rozhodnuta, jestli a kdy na dvojku Avatara půjde a to bez ohledu na to, co o The Way of Water já nebo kdokoliv jiný bude psát.
Na Pandoře uběhlo už pár let od chvíle, kdy její obyvatelé vyhnali hamižné lidstvo, ale to se nedávno vrátilo a vzhledem k tomu, že planeta Země je podle všeho dost v háji, přicházejí Nebešťané znovu a tentokrát jsou odhodlaní na Pandoře zůstat. A Na'vi jim to pořádně komplikují. Pod vedením  Jakea Sullyho provádějí kolonistům hodně znepříjemňují život, lidé ovšem vědí, že pokud se zbaví jeho, se zbytkem modrásků už to půjde snáz. A proto se Sully, jeho láska Neytiri a jejich poměrně rozvětvená rodina rozhodnou odejít z domovského lesa a hledat azyl u spřáteleného kmene žijícího u oceánu. Musí se naučit žít jinak, než byli zvyklí získat si respekt a úctu svých ochránců a taky se připravit na to, že dřív nebo později přijde válka i sem.
Názor, že Avatar je vlastně Pocahontas s modrými mimozemšťany, jste už asi slyšeli a myslet si o něm můžete, co chcete. Faktem ovšem zůstává, že druhý díl skutečně alespoň ze začátku připomíná příběhy o dobývání divokého západu, kde technologicky vyspělejší lidstvo dostává solidně na budku od domorodců, kteří sází na znalost prostředí a především odhodlání bránit svůj domov. Cameron však děj rychle přesouvá do úplně nových míst a většina The Way of Water se nakonec odehrává v prostředí připomínajícím tichomořské ostrovy. A režisér šanci ukázat nová zákoutí Pandory využívá na maximum.
O jeho lásce k oceánům a podmořskému životu se ví a Cameron se ani nepokouší sám sebe držet na uzdě. A je to dobře, protože poznávání nového prostředí dovede být stejně úchvatný zážitek jako první kroky na Pandoře před třinácti lety. Avatar 2 se vůbec nebojí na několik minut jednoduše ignorovat příběh i postavy a jen ukazuje všechny krásy i nebezpečí oceánu. A opět vám z toho bude padat držka k zemi jako před lety. Nemluvím tu teď jen o samotné fauně a floře, o spoustě podivných ryb, pandorských velryb a rostlin, ale i o lidské podmořské technice. I věci, které se objeví jen na pár sekund, jsou designově skvostné, zároveň však působí účelně a uvěřitelně a člověk se vyloženě těší na to, co dalšího mu Cameron ukáže. A je mu jedno, jestli to budou obří sasanky, mechaničtí krabi nebo futuristická velrybářská loď.
Cameron zkrátka sebevědomě ukazuje, že minule to byl vážně jen předkrm a že svět, který si vytvořil v hlavě a teď ho s nadšením převádí na plátno, toho může nabídnout mnohem víc. A taky nabízí. Budete žasnout stejně jako před třinácti lety. A budete chtít víc. Naštěstí však Avatar 2 není ten případ sequelu, kde by se režisér utrhl ze řetězu a nekontrolovatelně sypal na plátno všechno, co baví jeho a zapomněl při tom na zbytek. Cameron dovedl sám sebe uhlídat a všechny ty krásné obrázky, podmořské potvory a rozdílnosti obou kmenů tu nejsou jen proto, aby hezky vypadaly. Ačkoliv by možná stačilo ukazovat další tvář Pandory, na příběh se tu naštěstí nezapomíná. A i k němu přistupuje Cameron docela zajímavě. A malinko jinak než minule.
Zatímco první Avatar byl archetypálním dobrodružstvím o seznamování se s jinou kulturou, jejím poznávání a respektování a nakonec i o vykoupení za předchozí činy, tentokrát na to jdou tvůrci jinak. V hlavní roli je rodina. A nebo ještě lépe – v hlavní roli tu je nová generace hrdinů. Jake Sully a Neytiri tu samozřejmě mají prostoru hodně a především v závěru se dostanou výrazněji ke slovu, ale prim tu hrají jejich potomci. Každý z nich si musí projít vlastní cestou a překonat vlastní překážky. Cameron se tak chvilku věnuje nejstaršímu potomkovi, který má pocit, že ochrana rodiny leží i na jeho bedrech, pak přeskočí na mladšího rebela, jenž bojuje o respekt otce, někdo řeší lásku, někdo si ujasňuje, kam patří a do toho všeho tu pak máme i nový kmen, jeho zvyky, pravidla, kulturu a občas komplikované vztahy s nově příchozími modrásky. Výsledkem je, že se na plátně pořád něco děje a když už má člověk pocit, že se mu nějaký hrdina a jeho vlastní malý příběh okoukávají, skočí se k dalšímu. A ty tři a čtvrt hodiny jsou subjektivně poloviční.
Avatar: The Way of Water nasadí hned na začátku svižné blockbusterové tempo a díky střídání hrdinů a jejich příběhů a neustále novým audiovizuálním lahůdkám nemá slabší místo. Nezadrhne se a třeba v porovnání s dvojkou Black Panthera je vidět, jak moc si je Cameron vypravěčsky jistý. Ví, co divákům dát, aby se nezačali ani na chvilku nudit a jak si udržet jejich pozornost bez ohledu na to, jestli zrovna jeden z hrdinů zkouší kamarádit s velrybou, nebo se na plátně malé komando Na'vi pokouší vykolejit vlak. A nebo do toho šlápne v půlhodinovém finále, kdy dojde na velkolepou destrukci, osobní konflikty i scény, ve kterých Cameron fandům připomene, že kdyby se mu chtělo, nějakou tu drsnější a dospělejší akční podívanou by zvládl pořád bez nejmenších problémů.
Jenže on nechce. Avatar: The Way of Water je výtečný blockbuster, jemuž prakticky není co vytknout. Cameronovsky velkolepý, se silnými postavami, audiovizuálem, který by měl donutit tvůrce většiny velkých trikových filmů sedět někde v rohu a přemýšlet, kde a proč jim ujel vlak, nádherným světem a nezadrhávajícím tempem. Že se podobá jedničce? Tak už to u sequelů chodí. Já osobně bych možná ocenil víc scén schopných prodat silné emoce a vyvolat příjemné mrazení v zádech a jsem připravený jít se subjektivním hodnocením ještě o bod výš, až Avatara dvojku uvidím z kopie, která nesází na vyhnusnělé 48fps, které tomuhle filmu (jako ostatně všem) dělá medvědí službu.
Tentokrát to asi nebude revoluce a megaudálost jako při prvním filmu, ale co se řemesla týče, Cameron tu ukazuje, že je mnohem dál než skoro celý mainstreamový Hollywood.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Více než deset let od prvního dílu je slovy Jakea Sullyho vysvětlen jeho poklidný život coby náčelníka kmene Omaticaya. Společně s Neytiri počali syny Neteyama a Lo'aka a dceru Tuk a dále si adoptovali Kiri, dívku za záhadných okolností zrozenou z avatara Grace Augustinové, a lidského chlapce Spidera, syna plukovníka Milese Quaritche narozeného na Pandoře, který jakožto dítě nemohl vstoupit do kryospánku a vrátit se na Zemi. Zatímco Jake a ostatní děti jej přijali jako člena rodiny a vychovávají jej jako jednoho z Na'vi, Neytiri jej stále považuje za pouhého člověka. Bohužel, jednoho dne se kosmické lodě RDA vrátí ve snaze kolonizovat Pandoru, jelikož Země umírá. Pod vedením generálky Frances Ardmoreové zde lidé založí novou operační základnu a pokračují v drancování pandorských zdrojů. Jedním z nově příchozích je také avatar plukovníka Quaritche, do nějž byla nahrána kopie jeho mysli pořízená krátce před smrtí. Výsledkem je, že si nepamatuje vlastní smrt, ale moc dobře si vzpomíná na Jakea a touhu jej zabít.
Ve snaze oslabit RDA velí Jake všemožným sabotážním akcím. Při jedné z nich Lo'ak poruší slib a s Neteyamem se přidají do boje, ovšem celá akce se zvrtne a bratři sotva uprchnou. Jake je naštěstí zachrání a dá jim lekci, aby příště takovou hloupost nedělali. Téže noci jej Neytiri požádá, aby nebyl na své syny tak přísný, ale Jake vysvětlí, že má o ně strach a nechce o ně přijít. Mezitím je ukázáno, že sabotážní akce vyprovokovaly Quaritche k zahájení pátrání po Jakeovi a spolu se svým týmem se vydává na místo, kde byl před lety jeho lidský originál zabit. Shodou okolností si zde i přes zákaz hrají Jakeovy děti včetně Spidera a nevyhnutelně dojde ke střetu, kdy jsou děti zajaty. Lo'ak však skrz vysílačku stihne varovat Jakea. Ten společně s Neytiri děti osvobodí, ale Spider je zajat a Quaritch v něm pozná svého syna. Zpátky na základně se RDA snaží ze Spidera dostat informace o Jakeovi, ale ten odmítá cokoliv prozradit. Quaritch však změní taktiku a vůči Spiderovi se chová jako starostlivý otec, který chce jen zjistit víc o Na'vi výměnou za chlapcovu svobodu. Spider neochotně souhlasí, není si totiž vědom, o co Quaritchovi skutečně jde. Quaritch se tak začne učit na'vijským způsobům a dokonce si ochočí létavého křiklouna.
Jelikož Spiderovy vědomosti ohrožují bezpečí Jakeovy rodiny, Jake předá status náčelníka svému nástupci a přesvědčí Neytiri, aby navždy opustili kmen Omaticaya a vydali se na východ ke kmeni Metkayina, což je národ souznící s mořem. Jakmile k Metkayina dorazí, jsou zde přivítáni náčelníkem Tonowarim a jeho ženou Ronal, která o Jakeově rodině zpočátku pochybuje. Jake je seznámí se situací a požádá o azyl, s čímž mnozí nesouhlasí, ostatně v nich nejen spatřují lesní lid, ale i křížence Na'vi a avatara, ale Tonowari přikývne a nařídí, aby je učili jejich způsobům. Rodina se časem přizpůsobí a získá si respekt. Kiri je fascinovaná vodním životem a vytvoří si duchovní pouto s mořem a stvořeními, která svede do jisté míry ovládat, zatímco Lo'ak se spřátelí s Tsireyou, dcerou Tonowariho a Ronal.
Lo'ak se jednoho dne pustí do křížku s Tsireyiným bratrem Aonungem. Když se na Jakeův popud vrátí s omluvou, Aonung a jeho přátelé jej pozvou do divoké oblasti za útesem a opustí ho. Napadne jej mořský predátor, ale na poslední chvíli ho zachrání tulkun jménem Payakan a spřátelí se. Tulkuni jsou vysoce inteligentním mírumilovným druhem připomínající kytovce, jež Metkayina považují za svou duchovní rodinu. Když se Lo'ak vrátí, vezme na sebe vinu a získá si tak Aonungovo přátelství, ale zároveň se dozví, že Payakan je vyhnanec. Později se vydají k mořskému Stromu duší, na nějž se Kiri napojí a setká se tak se svou matkou, ovšem popadne jí záchvat. Jake přivolá na pomoc Norma Spellmana a Maxe Patela, kteří mu vysvětlí, že Kiri trpí epilepsií a opětovné napojení na Strom duší by ji mohlo zabít. Bohužel, vrtulník Norma a Maxe vystopuje RDA a Quaritch se vydá k Metkayina. Bere s sebou Spidera a převezme velení nad velrybářskou lodí, která loví tulkuny kvůli jejich mozkovým enzymům. Tato extrémně drahá komodita zcela zastavuje proces stárnutí a nahradila těžbu unobtania. Za použití donucovacích prostředků začne vyslýchat mořské kmeny, ale jelikož nikdo nechce nic prozradit, rozhodne se přilákat Jakeovu pozornost intenzivním lovem tulkunů. Mezitím se Lo'ak napojí na Payakana a je odhaleno, že kdysi napadl velrybářskou loď, která mu zabila matku, a porušil tak tulkunské zásady. Za trest byl vyhnán.
Když se Metkayina dozví pravdu ohledně masakru tulkunů, Lo'ak vyrazí varovat Payakana, přičemž jej následují jeho sourozenci, Tsireya a Aonung. Bohužel, Payakan je už v hledáčku velrybářů a Lo'ak, Tsireya a Tuk jsou zajati Quaritchem. Jake, Neytiri a zbytek Metkayina vyrazí do boje. Quaritch donutí Jakea vzdát se, ale zasáhne Payakan a napadne loď, což rozpoutá bitvu, při němž většina posádky zahyne a samotná loď klesá ke dnu. Neteyam zachrání Lo'aka, Tsireyu a Spidera, sám je však postřelen a zemře. Jake se vydá za Quaritchem, ten však užije Kiri jako rukojmí pod hrozbou smrti. Když totéž udělá Neytiri se Spiderem, Quaritch jej coby syna zprvu odmítne, ovšem záhy přistoupí na podmínky a pustí Kiri, čímž zachrání i Spidera.
Potápějící loď uvězní Jakea, Quaritche, Neytiri a Tuk pod vodou. Zatímco Jake nechá Quaritche napospas utopení a je zachráněn Lo'akem a Payakanem, Kiri přivolá mořská stvoření a společně zachrání Neytiri a Tuk. Spider vzápětí nalezne Quaritche, slituje se nad ním a zachrání jej, ovšem kvůli veškeré krutosti ho odmítne a přidá se k Jakeově rodině. Po Neteyamově pohřbu se Jake rozhodne opustit Metkayina, aby je nezatáhl do války. Tonowari jej však bere jako součást kmene a přesvědčí jej, aby zůstali. Rodina tak začíná nový život na moři a Jake v posledních slovech dodává, že boj s lidmi zdaleka neskončil.

Ocenění:
Academy Awards
2023 - Daniel Barrett, Eric Saindon, Joe Letteri, Richard Baneham (Nejlepší vizuální efekty)
2023 - James Cameron, Jon Landau (Nejlepší film) (nominace)
2023 - Ben Procter, Dylan Cole, Vanessa Cole (Nejlepší výprava) (nominace)
2023 - Dave Whitehead, Dick Bernstein, Gary Summers, Gwendolyn Yates Whittle, Christopher Boyes, Julian Howarth, Michael Hedges (Nejlepší zvuk) (nominace)

British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
2023 - Daniel Barrett, Eric Saindon, Joe Letteri, Richard Baneham (Nejlepší vizuální efekty)
2023 - Gary Summers, Gwendolyn Yates Whittle, Christopher Boyes, Julian Howarth, Michael Hedges (Nejlepší zvuk) (nominace)

AACTA International Awards
2023 - Nejlepší film
2023 - James Cameron (Nejlepší režie) (nominace)

Golden Globes
2023 - Nejlepší film - drama (nominace)
2023 - James Cameron (Nejlepší režie) (nominace)

Critics Choice Awards
2023 - Nejlepší vizuální efekty
2023 - Nejlepší film (nominace)
2023 - James Cameron (Nejlepší režie) (nominace)
2023 - Russell Carpenter (Nejlepší kamera) (nominace)
2023 - David Brenner, James Cameron, John Refoua, Stephen E. Rivkin (Nejlepší střih) (nominace)
2023 - Ben Procter, Dylan Cole, Vanessa Cole (Nejlepší výprava) (nominace)

Florida Film Critics Circle Awards
2022 - Nejlepší vizuální efekty

Los Angeles Film Critics Association Awards
2022 - Ben Procter, Dylan Cole (Nejlepší výprava)

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.12.2022 Falcon
Premiéra USA: 16.12.2022 20th Century Studios
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 3.7.2023 Magic Box (DVD)
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 3.7.2023 Magic Box
Poprvé na DVD: 5.7.2023 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 5.7.2023 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 298 273 491
Tržby celkem - $ 2 309 786 609
Návštěvnost v ČR 1 463 844
Náklady (Rozpočet) - $ 460 000 000

FILMY V SÉRII
Avatar gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/avatar-avatar/
USA / Velká Británie, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2009
Režie: James Cameron, Hrají: Sam Worthington, Zoe Saldana

Avatar: The Way of Water gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd198/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2022
Režie: James Cameron, Hrají: Sam Worthington, Zoe Saldana
 
Tvůrci a herci
James Cameron (Režie), James Cameron (Produkce), Jon Landau (Produkce), Simon Franglen (Hudba), Russell Carpenter (Kamera), David Brenner (Střih), James Cameron (Střih), John Refoua (Střih), Stephen E. Rivkin (Střih), Margery Simkin (Casting), Dylan Cole (Scénografie), Ben Procter (Scénografie), Ben Milsom (Scénografie), Andy McLaren (Scénografie), Vanessa Cole (Scénografie), Simon Bright (Scénografie), Bob Buck (Kostýmy), Deborah L. Scott (Kostýmy), Christopher Boyes (Zvuk), Gary Summers (Zvuk), Gwendolyn Yates Whittle (Zvuk), Michael Hedges (Zvuk), Tony Johnson (Zvuk), Dick Bernstein (Zvuk), Julian Howarth (Zvuk), Mark Weingarten (Zvuk), Dave Whitehead (Zvuk), Sarah Rubano (Masky), James Cameron (Scénář), Rick Jaffa (Scénář), Amanda Silver (Scénář), Sam Worthington (Herec), Zoe Saldana (Herec), Sigourney Weaver (Herec), Stephen Lang (Herec), Kate Winslet (Herec), Cliff Curtis (Herec), Joel David Moore (Herec), CCH Pounder (Herec), Edie Falco (Herec), Brendan Cowell (Herec), Jemaine Clement (Herec), Jamie Flatters (Herec), Britain Dalton (Herec), Trinity Bliss (Herec), Jack Champion (Herec), Bailey Bass (Herec), Filip Geljo (Herec), Duane Evans Jr. (Herec), Giovanni Ribisi (Herec), Dileep Rao (Herec), Matt Gerald (Herec), Robert Okumu (Herec), Keston John (Herec), Kevin Dorman (Herec), Alicia Vela-Bailey (Herec), Maria Walker (Herec), Joel Tobeck (Herec), Benjamin Hoetjes (Herec), Shane Rangi (Herec), Scarlett Fernandez (Herec), Chloe Coleman (Herec), Jake McLean (Herec)
 
2022/192/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky.
- James Cameron prohlásil, že chce, aby pramínek vlasů Lo'aka (Britain Dalton) po většinu scén zakrýval část jeho pravé strany obličeje, protože chtěl odkázat na postavu Johna Connora (Edward Furlong) z filmu Terminátor 2: Den zúčtování (1991).
- Ve filmu několikrát zazní slovenský lidový hudební nástroj fujara. Můžeme ji slyšet například během scény, v níž plukovník Quaritch (Stephen Lang) v těle avatara sleduje své původní lidské tělo, které prvním díle zastřelila šípem Neytiri (Zoe Saldana).
- Nebešťané loví tulkuny kvůli vzácnému mozkovému enzymu, který nazývají "amrita". Slovo pochází z indického sanskrtu a znamená "nesmrtelnost".
- To, že kapitánovi tulkun utrhne ruku, je narážka na knihu Hermana Melvilla "Bílá velryba", v níž velrybář, kapitán Achab, pronásleduje Moby Dicka, který ho připravil o nohu. Ve filmu jsou i jiné podobnosti s velrybářstvím, například získávání drahocenné tekutiny, kterou je v případě velryb ambra (pižmo, používané jako přísada do parfémů).
- V tomto ani v prvním filmu (2009) nejsou nikde na Pandoře k vidění žádná opeřená zvířata. Je tudíž záhadou, odkud Na'vi berou peří na výrobu ozdob nebo letek šípů.
- Scéna, kdy Spider (Jack Champion) rozbíjí židlí falešné zrcadlo, odkazuje na podobný moment z filmu Pravdivé lži (1994).
- Herci kvůli filmu absolvovali pobyt na Havaji, kde se mimo jiné učili potápět.
- Největší část vodních scén vznikla v nádrži v Manhattan Beach Studios v Jižní Kalifornii. Ta pojala přes 946 tisíc litrů vody, byla dlouhá téměř 36 metrů, široká přes 18 metrů a hluboká přes devět metrů.
- Na premiéře v Londýně James Cameron řekl: „Vzpomínáte na pár let starého Avatara? Tohle je to samé, akorát lepší.“
- Kate Winslet (Ronal) prozradila v rozhovoru pro The Hollywood Reporter že se kvůli své roli naučila volnému potápění. Nejdéle pak dokázala zadržet dech na sedm minut a čtrnáct sekund. Sigourney Weaver (Kiri/Grace Augustine) se zase pochlubila, že vydržela pod vodou nějakých šest minut. Weaver ke Cameronovým podvodním požadavkům také řekla, že „měla určité obavy“. Ale právě proto prý všichni podstoupili speciální trénink. Weaver: „Opravdu jsem to chtěla dokázat. Nechtěla jsem, aby si někdo myslel: ‚Páni, už je stará, nemá na to.'“
- Natáčelo se od 25. září 2017, a to nejen tento film, ale zároveň i díl třetí. Až 14. listopadu 2018 pak James Cameron prohlásil, že "performance capture" část je dokončena. Následovalo ještě natáčení "živých" scén, které trvalo až do září 2020.
- Roli ve filmu odmítl Edward Norton: „S Jamesem jsme přátelé a opravdu jej obdivuji a tak trochu zbožňuji. Ale když po mě chtěl, abych vzal roli v Avatarovi 2, řekl jsem mu, že když nebudu Na’vi, tak do toho nejdu. Nebudu součástí industriálního světa, který přichází zničit Pandoru. Buď Na’vi nebo nic.“
- Roli ve filmu nepřijal Josh Brolin.
- Tvůrci zvažovali název Avatar 2: Manifest Destiny.
- Původně měl film mít premiéru v roce 2014, ale kvůli zemětřesení nedaleko Japonska by nemohly být natočeny scény pod vodní hladninou. Premiéra se tedy odsunula nejprve na rok 2016 a kvůli vytíženosti Jamese Camerona pak ještě na 2017. Další odsuny pak měla na svědomí i pandemie COVID-19.
- James Cameron uvedl, že určité procento ze zisku by rád věnoval na životní prostředí.
- Při dopisování scénáře řekl James Cameron: "Závidím Peteru Jacksonovi, on si prostě vezme knihu a napíše podle ní scénář."
- James Cameron se po zhlédnutí prvního Hobita (2012) definitivně rozhodl natočit tento a následující díl (2018) pomocí technologie 48 obrázků za sekundu.
 
Odkazy