Babovřesky / Babovřesky (2013/133/Česko/Komedie) 23% -Originál DVD-

30.07.2023 03:48
JEDNOU VĚTOU
„…aneb z dopisu venkovské drbny.“

OBSAH
Letní komedie Zdeňka Trošky je úsměvnou komedií ze života současné jihočeské vesnice Babovřesky, která s nadhledem a komediální nadsázkou, tak trochu v duchu Slunce, seno, sleduje kupící se nedorozumění a souhry náhod, které pořádně zamotají hlavu její obyvatelům. V příběhu nechybí láska, žárlivost, závist, intriky a zejména vtipné okamžiky, v nichž se někteří i najdou. Slovy režiséra: "Je to prostě film tak 'trošku' ze života." Po smrti stoleté Trudy zůstanou na konci vesnice lukrativní pozemky se starým domem. To se hodí starostovi a jeho příbuznému, kteří mají na pozemky zálusk a chtějí zde vybudovat autobazar. Jenže pozůstalí Hálovi se synem Adamem, se rozhodnou, že se jim vila líbí a opraví ji, i když v ní prý straší. Podtitul "z dopisu venkovské drbny" naznačuje, že na scénu vstoupí i místní zbožné ženy v čele s "univerzální" klepnou Horáčkovou, která o všem ví, od všeho má klíče, všude byla dvakrát... a uzurpuje si právo do všeho zasahovat. A právě do této vesničky přichází nový farář. Zbožné ženy čekají váženého důstojného pána, ale z auta vyskočí mladý, sportovně vyhlížející asi třicetiletý mladík s dvojsmyslným jménem. Netuší, co tu na něj čeká, co všechno bude muset řešit a právě díky tomu se odehrává v Babovřeskách množství humorných situací.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Docela nerad to dělám, protože kritiků Zdeňka Trošky je víc než vojáků čínský lidový armády, ale mám ve zvyku si tady své vlastní hodnocení vždy odůvodnit. Rozumím ambici Zdeňka Trošky, narvat kina lidma a rozesmát je, proti tomu já osobně nic nemám a už vůbec bych si nedovolil urážet lidi, kterým se tenhle film líbí, jak to předvádí určitá část zdejších pozérků marně bažící po nálepce "erudovaný kritik s filmovým vkusem". Ovšem Zdeněk nemůže čekat, že komedie, která prakticky nemá žádnou vyprávěcí koncepci bude zábavná celý dvě hodiny a to je právě ten průser. Ke konci totiž film mele z posledního, některé "fórky" jsou v průběhu filmu opakovány (útoky na koule ) a dialogy slouží jen k prověření funkčnosti mikrofonů a jiné zvukové techniky. Ovšem, že by se jednalo o úplně katastrofální film, to zase ne. První půlhodinka solidně odsejpá a nejednou jsem se zasmál. Oceňuju, že Zdeněk se snaží letní atmosférou a hudbou navodit pozitivní náladu, jen je škoda, že neměl soudnost ohledně stopáže. (Enšpígl) 2*

Zrovna jsem podstoupila svou zatím největší filmovou výzvu. Ještě teď nevěřícně kroutím hlavou, že jsem byla schopná se hecnout, sednout si a vyhodit dvě hodiny svého života. Doufám, že to každý ocení! Vesnické drbny nepřirozeně přehrávaly. Šíleně strojené a divné, prostě skutečný, lobotomický děs a taková Lucie Bílá by se měla držet raději svého kopyta jako zpěvačka. A ta jeptiška? Co to jako mělo být? Trapná parodie na francouzskou klasiku o četnících? Jediný normální tam byl snad jen Jan Dolanský. Dám jednu jedinou hvězdičku, a to za Veroniku Žilkovou. Ta mě svými gegy a grimasami dvakrát fakt rozesmála. Jinak nedoporučuji, pokud netoužíte, aby vám při zhlédnutí kleslo IQ nejméně o padesát bodů. Já to své jdu zrovna hledat. Dobrou. (Ainy) 1*

Už jsem to kdesi psal (a určitě jsem nebyl první), že Troška by se měl přejmenovat na Trosku, protože co film, to kýbel hnoje. Babovřesky jeho koncepci jen potvrzují, a to od A až do Z (třeba i s číslem 33 na konci, což je mimochodem velmi magické číslo, protože visí vedle dveří na našem domě). Takže - ale ne, on to tu de facto už za všechny shrnul krásně kolega verbal. Já bych dodal jen, že jednu hvězdu dávám Kikinčukovi, který hrál starostu tak trochu zase ve stylu jeho okresněpřeborního pokladníka, což sice nepřekvapilo, ale ani nezklamalo. Vše ostatní spláchnout, a pro jistotu dvakrát. A mísu pak raději vydezinfikujte. P.S. Tohle není lidová zábava, ale lihová zábava - snést se to dá jedině s litrem denaturáku v krvi. Ale kdo vypije litr denaturáku, ten už většinou řeší své problémy jinde (nejspíše u Šoustalova nejvyššího šéfa) a jinak, než babovřeskovým sebemrskačstvím. (Radyo) 1*

VELKÁ RECENZE
Těšili jste se na novou letní komedii Zdeňka Trošky, která vstoupila do českých kin během sněhem pokrytých únorových dní? Prahli jste po dávce humoru a bezstarostného prostého smíchu ve stylu Slunce, seno…? Filmu jsme se bohužel dočkali, ale vyplatí se na něho zajít do kina? Ano, za předpokladu, že si chcete dopřát dvouhodinového šlofíka.
Babovřesky jsou vlastně takovou slovní hříčkou. Žabovřesky, tak zní název vesnice, kde z plna hrdla řvou žáby. Jak byste pojmenovali vísku, kde to stejné praktikuje komando hlasitých drben? Správná odpověď zní – Babovřesky. Oblíbený i nenáviděný český režisér Zdeněk Troška natočil novou lidovou komedii, která se ubírá ve šlépějích jeho notoricky známé trilogie. Máme tu babky pletichářky, které ví všechno a i to, co není pravda, faráře, zamilovanou dvojici, nemovitost plnou strašidel a hlavně kopu nedorozumění. Dokonce se dostavil i starý známý. Ze Slunce, seno, jahody se nám vrátil vizionář Šimon Plánička. Před třiceti lety si ho zahrál Pavel Kikinčuk, který se tentokrát představí jako místní starosta a boxovací pytel.
Více jak dvouhodinová výprava na venkov začíná příjezdem nového faráře. Petr Šoustal (Lukáš Langmajer) rozvíří místní už tak dost zakalené vody nejen svým příjmením a neformálním oblékáním, ale i příbuzenstvem. Ovšem to, co v několik desítek let starých komediích fungovalo, zde jaksi nefunguje. Roztomilé babky, které nenechají na člověku nit suchou, se proměnily v bandičku karikatur, které šišlají, přehrávají a nepřirozeně se pitvoří. Starosta se snaží hrát na velké zvíře, ale chová se jako hlupák, který je všem pro smích. Což není rozhodně myšleno jako pochvala. Když si při jeho jednání musíte ťukat s podivem do čela, nebude asi něco v pořádku. Jeho ženu si zahrála Veronika Žilková, která popisuje svoji postavu takto: „Je to typ „paničky“, který ve vesnicích i městech také žije. Vzhledově Ivanka Trumpová z Babovřesk. Taková Lady Gaga ze vsi.“ Výsledek? Tele tele křížené s podivným cupitáním Peggy Bundové.
Plejáda rádoby vtipných scének je navršena na sebe bez ladu a skladu, které by pohromadě neudrželo ani sebelepší lepidlo. Filmem se vlastně táhnou takové dvě hlavní zápletky. Velké nedorozumění a velká záhada s příměsí nenažranosti. První je vyřešena, dle nezávislého pozorování, takovou malou swingers party a druhá tak napůl, ale prakticky vám to bude skoro jedno. Pokud se odvážíte, zjistíte sami.
Ale abych jenom nehanila, něco si z filmu přeci jen odnesete. Za prvé zjistíte, že se dá zasmát i tehdy, kdy to nebylo v plánu a za druhé, že nemáte parkovat auto pod drát, protože pak se nebudete muset ptát: „Který hajzl to posral?“ A dokonce dostanete možnost volby! Vyberete si akční, americký nebo český konec?
Babovřesky jsou zkrátka takový mix Slunce, sena… bez kouzla, skvělých herců a postav a Kameňáku bez vtipů. Že se nebude jednat o veledílo, které má oscarové ambice, bylo všem od začátku jasné. Úkol Babovřesk byl jednoduchý, pobavit běžného diváka. Ovšem reakce takových běžných diváků v sále vyzněly vesměs shodně – někdy se i jednoduché úkoly stávají nesplnitelnými.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Drbna Horáčková píše kamarádce dopis o událostech z Babovřesk, spojených s novým farářem. Do Babovřesk nastoupí mladý kněz, což je zásadní událost pro sedm místních pobožných babek. Ani trochu se jim nelíbí, protože má na ruce tetování a chodí v kraťasech. Vůdkyní drben je Horáčková, sekretářka starosty Karla Stehlíka, jemuž hned po ránu sdělí, že kdosi ukradl nové lavičky. Horáčková najde ve zchátralé vile mrtvou stoletou aristokratku Trůdu, majitelku domu a zdejších pozemků. Neopomene „stopit“ starožitný šálek a krabičku ze sekretáře. Farář se představí babkám při mši jako páter Petr. Později za ním dorazí manželský pár zbohatlých Romů z Kanady, kteří trvají na tom, aby pokřtil jejich syna jménem Tygr. V kanceláři se Stehlík dozví od Horáčkové, že babky našly lavičky u jeho švagra, že Trůda zemřela a že na pohřeb dorazí její jediní příbuzní, Hálovi. Starosta má se synovcem Robertem zálusk na Trůdin majetek. Na obecní úřad přijde pohledná Ivana Jeřábková kvůli inzerátu na místo asistentky. Horáčková pochopí, že by měla nastoupit za ni, a zuří. Mladá žena si před starostou dokonce klekne, aby práci dostala. Sekretářka nakoukne dovnitř a myslí si, že se tu odehrává orální sex. Nelení a hned to zavolá starostově manželce Libuně a vzápětí to oznámí i farářovi. Ivana přijde za knězem a obejme se s ním. O babky se pokoušejí mdloby. Netuší, že to jsou sourozenci. Sestra řekne bratrovi, že se rozvedla s manželem, který byl násilník, a že tu má nové místo. Petr si myslí, že opravdu dělala starostovi orál. Vtrhne ke Stehlíkům a srazí muže k zemi před manželkou a jeho mladší dcerou Šárkou. Vzápětí Libuna kopne nic nechápajícího manžela do rozkroku. Při ledování postižené partie přistihnou nebožáka na záchodě starší dcera Markéta s kamarádkou Janou a myslí si, že tam masturbuje. Jedna z babek, Božena Němcová, přinese velebnému pánu oběd a on jí představí sestru Ivanu. Drbny tomu však nevěří. Do vsi dorazí varhanice, jeptiška Gloria. Farář při mši představí babkám (nikdo jiný do kostela nechodí) Ivanu a přizná se ke svému příjmení Šoustal. Po pohřbu se Horáčková se starostou baví ve vile s Hálovými. Ti chtějí nemovitost rychle prodat, ale jejich syn Adam zamýšlí nechat si ji a opravit. Sekretářka má na úřadě v trezoru obálku od staré paní. Je v ní vzkaz pro Adama: Proklet budiž, kdo domu mému uškodí A-Z 33. A tak si mladík dům ponechá a hned se pustí do oprav. Odolává nátlaku starosty a jeho synovce Roberta, aby ruinu prodal. Seznámí se s Ivanou a na první pohled se do sebe zamilují. Podle dědků Fandy a Vendy je dům prokletý a straší v něm. Adama hned první noc vyruší podivné zvuky a jevy. Starosta ze svého domu střílí na holuba, ale místo něj trefí do rozkroku faráře, který vedle na farské zahradě řeže na stromě větve. Ivana to zavolá Libuně a ta vyrazí na faru uklidnit situaci. Petr si myslí, že to soused udělal schválně. Stehlík se od dcer dozví o svém zásahu a vydá se za manželkou. Vidí, jak má farář ruce na Libuniných prsou (ukazovala mu, jak je má ještě pevná). Libuna zase pochopí, že Ivana je asistentka s orálem. Vypukne rvačka, kterou utiší až farář. Čtveřice si vysvětlí omyly a padne si do náručí. Vše sledují z návsi babky a jejich vyslankyně Božena Němcová. Drbny pak pod vedením Horáčkové smolí v hospodě udavačský dopis na děkanství. Jenže hospodský jim ho zmačká a zahodí. Ivana chodí za Adamem do vily, kde mu pomáhají i Fanda s Vendou. Mladí se snaží rozluštit šifru z dopisu, objevenou i na obraze mladé Trůdy. Robert se dvěma kamarády v noci vyrazí z hospody (kde popíjí Adam) k vile. Za nimi oba dědci. Kumpáni vniknou do domu, ale utečou odtud před věrohodnými strašidly. Fanda s Vendou druhý den přiznají Adamovi, že se ve vile po dohodě s Trůdou „zašívali“ před babkami. Aby měli klid, roznesli po vsi, že tam straší, a zařídili si tu opravdu dokonalé divadelní strašení. Jeptiška Gloria vynadá babkám za jejich chování vůči faráři a jeho sestře. Ivana řekne Adamovi o svém nevydařeném manželství a on jí zase o tom, že na dálku pracuje pro firmu v Edinburghu. Náhle se na plátně objeví oheň a závěrečné titulky. Ve zvuku se zlobí režisér Troška na toho, kdo způsobil tento renonc. Ozve se výstřel a film pokračuje dál. Adam dokončí svou řeč s tím, že firma by v opravené vile mohla mít pobočku. Robert řekne strýci, že v domě opravdu straší. Babky před knězem učiní pokání. Musí mu držet žebřík při prořezávání stromů a modlit se při tom. Ivana si u Adama obleče šaty po Trůdě. Dvojice se dále sbližuje. Mladá žena nastoupí na úřad. Přijde za ní Robert, ale ona ho odmítne. Záhy jej vystřídá Adam, který rozluštil kód. Oba pak ve vile objeví pod obrazem Ježíše sejf, který otevřou. Je v něm plno zlatých cihel. Koná se velká svatba v kostelíku, na níž se všichni roztančí. Tak by to ovšem podle šťastné dvojice ve vile vypadalo jen v americkém filmu. Horáčková přeruší psaní kamarádce (viz začátek), protože vidí, že do vsi přijeli tři hokejisté. Musí se jít podívat, co je to zase za komedii...

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.2.2013 Falcon
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 6.11.2013 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 86 293 472
Návštěvnost v ČR 652 458

FILMY V SÉRII
Babovřesky gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd196/
Česko, Komedie, 2013
Režie: Zdeněk Troška, Hrají: Lukáš Langmajer, Lucie Vondráčková

Babovřesky 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd197/
Česko, Komedie, 2014
Režie: Zdeněk Troška,Hrají: Lukáš Langmajer, Lucie Vondráčková

Babovřesky 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd199/
Česko, Komedie, 2015
Režie: Zdeněk Troška, Hrají: Jana Synková, Veronika Žilková
 
Tvůrci a herci
Zdeněk Troška (Režie), Dana Voláková (Produkce), Karel Vágner (Hudba), Ervín Sanders (Kamera), Dalibor Lipský (Střih), Václav Vohlídal (Scénografie), Josef Jelínek (Kostýmy), Tomáš Bělohradský (Zvuk), Jiřina Pahlerová (Masky), Zdeněk Troška (Scénář), Marek Kališ (Scénář), Luboš Draganovský (Scénář), Lukáš Langmajer (Herec), Veronika Žilková (Herec), Pavel Kikinčuk (Herec), Lucie Vondráčková (Herec), Jan Dolanský (Herec), Jana Synková (Herec), Jana Altmannová (Herec), Miro Noga (Herec), Jitka Sedláčková (Herec), Lucie Bílá (Herec), Jiří Pecha (Herec), Jan Kuželka (Herec), Lubomír Kostelka (Herec), Norbert Lichý (Herec), Jindřiška Kikinčuková (Herec), Radek Zima (Herec), Martin Matejka (Herec), Tomáš Kraus (Herec), Jaroslav Čermák (Herec), Žofie Dařbujánová (Herec), Pavla Bečková (Herec), Anna Vejvodová (Herec), Jakub Kovář (Herec), Ondřej Pavelec (Herec), Jakub Voráček (Herec), Michaela Flenerová (Herec)
 
2013/133/Česko/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- V interiéru kostela si můžeme všimnout dvou oken v zadní části. Když však "věřící" vycházejí z kostela, na jeho zadní zdi žádná okna nejsou. Exteriéry totiž byly natáčeny u kostela sv. Vavřince v Pištíně, kdežto interiéry v kostele sv. Dismase v Dříteni.
- Jednu zmístních obyvatelek ztvárnila Jindřiška Kikinčuková, manželka představitele starosty Pavla Kikinčuka.
- Lucie Vondráčková k filmu uvedla: „Ve scéně při uklízení police jsem se dost drsně bouchla do hlavy. A v další, kde jsme s Honzou Dolanským, mám na čele pořádnou bouli."
- Lucie Bílá prehlásila, že rolu vo filme vzala len z lásky k režisérovi Zdenkovi Troškovi, a dokonca ani za to nechcela žiaden honorár.
- Během natáčení filmu bylo zakázano kouřit.
- Přestože má snímek podtitul "Letní komedie", premiéru si odbyl v lednu.
- Skladbu "S láskou nám je líp" nazpívala Lucie Plekancová Vondráčková přímo pro film.
- Herečka Lucie Vondráčková si za každý natáčecí den vydělala 13 tisíc korun a dohromady jí na kontě přistálo 300 tisíc. Veronika Žilková na tom byla s denní gáží o něco lépe, ovšem její postava se ve filmu neobjevuje zase tak často, takže si v součtu přišla "jen" na 180 tisíc. Další herci jako například Jan Dolanský nebo představitelka drbny Kudláčkové Jana Synková dostali oba podle magazínu Sedmička po 200 tisících.
- O pokračování bylo jasno již před koncem natáčení, scénář pro další díl byl dokonce hotov už před premiérou filmu.
- Stejně jako v předchozích filmech Zdeňka Trošku se i zde kromě herců objevilo i značné množství obyvatelstva konkrétních vesniček, kde se natáčelo.
- Režisér měl problém s farářem v obci Dřiten, který natáčení v kostele bral jako hrubé zneuctění a snažil se vehementně proti filmu bojovat. Jelikož místní kostel patří obci a ta zhodnotila natáčení jako slušné a nijak nepobuřující, byla jeho snaha marná.
- Na natáčení filmu v obci Záboří se osobně přijeli podívat i tři čeští hokejisté Jakub Kovář, Jakub Voráček a Ondřej Pavelec. Setkali se s režisérem Zdeňkem Troškou a dokonce se postavili i před kamery. Scénku, kterou jim režisér narychlo připravil, zahráli na podruhé bez chyb k velké spokojenosti hlavy natáčení.
- Námět poslal režiséru Troškovi už před několika lety pan Draganovský ze Slovenska, který obdivuje Troškovu sérii Slunce, seno..., díky níž napsa příběh nazvaný "Pech aneb Smůla, kam se hneš". Troška námět tehdy odložil, protože se mu zdál zmíněné sérii až příliš podobný. V roce 2012 však přišla producentka Dana Voláková s tím, že zajistí peníze na komediální příběh z jihočeské vesnice. Troška si vzpomněl na scénář a vrátil se k němu. S asistentem Markem Kališem a panem Draganovským ho upravili a rozšířili a okamžitě se rozjely přípravy.
- Dvoudenní účast Lucie Bílé na natáčení má do velké míry na svědomí producentka Dana Voláková. Po nevydařeném konkurzu na „cikánku“ řekla režiséru Troškovi, že ji viděla jako Romku v komedii Líbáš jako Bůh (2009), ale že scéna nakonec ve filmu nebyla, jen v jeho titulcích, nicméně v roli byla údajně skvělá. Režisér Lucii zavolal a na roli „cikánky“ se s ní domluvil.
- Natáčení probíhalo po dobu 36 dní v jihočeských vesničkách Netolice, Pištín, Záboří a Dobčice. Dále se filmovalo v Malých Chrášťanech, Hluboké nad Vltavou a Dřítni.
- Pojmenování Babovřesky vzniklo přesmyčkou v názvu obce Žabovřesky, kde bydlí spoluautor scénáře Marek Kališ.
 
Odkazy