Backstage / Backstage (2018/90/Slovensko, Česko/Taneční, Romantický, Hudební) 34%

30.07.2023 03:48
JEDNOU VĚTOU
„#Žiju svůj život.

OBSAH
Dynamická lovestory plná tance a hudby. Život Mary a Buddyho se točí kolem jejich lásky, mají hlavně sami sebe navzájem a žijí romanticky v odstaveném přívěsu. Navíc je spojuje vášeň k tanci. Ve svém malém městě skoro na konci světa dali dokupy taneční skupinu, streetdance jim všem přináší přátelství, volnost a taky sny. Oba stejně jako ostatní členové skupiny sní o tom, že jednoho dne budou nejen zamilovaní, ale i slavní a bohatí. A dveře velkého světa i nablýskaného showbusinessu se jednoho dne opravdu pootevřou. Během tanečního battlu jim totiž uznávaný producent nabídne účast na castingu pro velkou televizní taneční soutěž. Zákulisí takové show má ale svoje tvrdé zákony, pro charakter každého z nich a pro přátelství bude sláva znamenat velkou zkoušku. Tu nejtěžší pak bude muset podstoupit láska ústřední dvojice. Zatím se milovali bez kompromisů, do jejich citů ale vstoupí nové a nečekané postavy.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Free, cool, crew. Drsní hoši, hbité spoře oděné dívky. Nějaký ten dějový kotrmelec, nějaký ten darebák v zákulisí, nějaká ta láska. A hlavně epická taneční čísla. Tak nějak všechno bychom plnili, ovšem u zbytku opisujeme velmi zoufale a na zahraniční vzory jednoduše nemáme. Což je s ohledem na jejich kvalitu o dost větší průšvih, než by se mohlo zdát. Není to úplná katastrofa, ale jednotlivá čísla (ač jsou vesměs povedená) jsou v podstatě jen atrakcí a nějaké pevné dějové švy okolo jsou potřeba. Jenže ty chybí. Zatímco většina členů skupiny plošší být snad už ani nemůže, my si všímáme hlavně tanečnice Mary, která vyrostla v dětském domově a nyní našla oporu v lídru skupiny Buddym. Jenže Buddy je trochu hajzlík, takže ona začíná mít blíž k outsiderovi Hugovi. Samotná soutěž, do které se skupina přihlásí, je navíc zmanipulovaná a prahnoucí výhradně po divácké sledovanosti, takže zelenou mají hlavně intriky a vytahování špíny na jednotlivé členy. A tady zatraceně selháváme. A zatímco dramaturgyně soutěže netuší, co mají za lubem producent a režisér, skutečný dramaturg u filmu chyběl asi úplně. Leccos na sebe totiž nenavazuje, nedává smysl. Zápletka je chatrná, zbyla jen melodramatická všednost a prázdnota. Průšvihem je pak i český dabing, který tahá za uši, a holt máme potřebu z našich východních sousedů dělat ještě víc nevěrohodné postavy. Režisérka Andrea Sedláčková má tři nominace na Českého lva, za tohle by ovšem zasloužila lehce přes prsty. (castor) 2*

Nechtěná karikatura mediální manipulace a prohnilýho zákulisí talentových show, jejíž neplánovanou vtipnost povyšuje místy dost křečovitý předabování. A taky taneční film, nebo tak něco. Rozpačitýho napětí jsem si v průběhu filmu užil dost, díky čemuž jsem dvakrát vyprskl smíchy v místech, kdy se paradoxně nic nedělo. Takže ano, zábava se koná vlastně obrovská a abych někomu nekřivdil, nasnímaný je všechno povětšinou moc hezky. Pozitivem je určitě taky Mária Havranová, na kterou se přinejmenším dobře kouká a Judit Bárdos, jejíš rostoucí údiv nad tím, v čem se to sakra pohybuje, by se dal ironicky vztáhnout na celej film. Cílovka (věk kolem 15 let) si klidně může přihodit pár hvězd. (-bad-mad-wolf-) 1*

Taneční filmy mám rád, hlavně sérii Let's Dance a StreetDance. Tančit neumím, takže obdivuju ty lidi, jak umí ohýbat a nakrucovat s těli. K tomu vždy potěší pohled na nějakou pěknou slečnu a poslech soundtracku. U Backstage je ten název správný, neboť hodně děje se věnuje právě tomu, co se děje v zákulisí pořadu, kde se má tančit a jednotlivé tance jsou spíše naznačené, takže si moc tanečních vystoupení neužijeme. Těch pár ujde, ale nejzábavnější byly ty v továrně a při uklízení. Hudba mě taky nijak neoslovila. Když chyběl tanec a i hudba, který by mě bavily, tak jsme se zaměřil na příběh a herecké výkony a to taky žádná sláva. Film jako takový nebyl zas tak špatný, bohužel jsem čekal trochu víc a klidně bych si dal i pokračování, jen víc toho tance. 40% (Gogo333) 2*

VELKÁ RECENZE
Už úvodní pětiminutový dance-off mi dal na srozuměnou, jak moc nepatřím do cílovky tohohle filmu. Taneční kreace prokládané rádoby cool hláškami, z nichž musí být nevolno i současné omladině, nejsou pro šedivějícího starce na prahu třicítky ideálním požitkem, a tak jsem tušil, že nový počin Andrey Sedláčkové protrpím. Přitom jsem si její předchozí výraznější kus, Fair Play, docela užil. Netrefila se mi do vkusu, nebo se jedná o těžkopádný úkrok vedle?
Backstage se točí kolem taneční skupiny West Coast Crew. Její název se často zkracuje na WCC a nechápu, že v celém filmu nezazní jemný toaletní humor, který by na to upozornil. Skupina sestává z reálných tanečníků The Pastels a občas nějakého toho mladého herce či herečky, ale základem jsou neokoukané tváře. Představují losery, kteří nemají práci, sociální zázemí a jedinou životní útěchu nalézají v tanci. No a tahle krů (!) se přihlásí do televizní soutěže SuperDance – asi chápete, o jakou variaci se jedná. Během náročného působení v soutěži se všichni musejí vyhecovat k maximálním výkonům a řeší do toho ještě problémy se slávou, láskou, bohatstvím a tak dále. Všichni, co jsme se museli vyrovnat s velkou pozorností médií a životem převráceným naruby, to samozřejmě velmi dobře známe. Potud tedy nic nového, ale příběhovou kreativitu člověk od tanečního filmu snad ani nechce.
Jak psal Cival už v popisku teaseru, dostat tohle téma do ruky nějaký mladý střelec, mohla by z toho vzniknout příjemná žánrovka, přesně mířící na danou cílovou skupinu. Jenže Backstage se snaží kombinovat moderní taneční choreografii, generační příběh o mladých, kritiku povrchnosti televizní zábavy a kdo ví, co ještě. Z výsledku si pak může divák vytáhnout několik momentů, jež jsou z daného úhlu pohledu zajímavé, jako celek ale film moc nefunguje a i relativně úsporná hodina a půl se docela táhne.
Andrea Sedláčková k projektu údajně přišla až v průběhu a jejím úkolem bylo zjednodušit scénář, toho času zaplevelený spoustou odboček a vedlejších linií. To se jí celkem podařilo - o hlavních postavách se dozvíme všechno podstatné, a přestože řada obratů v motivaci působí zkratkovitě a vychtěně, hlavní linie má docela jasný směr a v některých momentech i svižně utíká. Druhým a větším úkolem pak byla režijní práce, vyžadující udržení tempa a všech propriet pohromadě. A tam už to je trochu horší.
Zpočátku se dočkáme několika tanečních čísel, které příjemně překvapí vymakanou choreografií i dlouhými kamerovými jízdami. Tím však špičkový tanec končí a dále vidíme jen pár útržkovitých výjevů ze soutěže. Inu, budiž, já rozhodně nejsem ten, kdo by upřednostňoval taneční vystoupení před vyprávěním příběhu - jen kdyby ten příběh ale za něco stál. I zobrazení poměrů ve zmanipulované soutěži by mohlo mít ostře kritické hrany, zjevně se však tlačí na pilu tak moc, až to působí směšně a sebeparodicky. A tak to máte skoro se vším. Potěší aspoň nečekaně nenápadný product placement (s čestnou výjimkou Českých drah, kde bych chtěl hned začít pracovat).
Kampaň láká na Bena Cristovaa, který je v konečné verzi pouze jednou z řady vedlejších postav, jež se motají kolem televizní soutěže. Alespoň ale přispěl do soundtracku, a jestli někdo může Backstage dotáhnout ke kasovnímu úspěchu, je to on. Uvidíme. Do trapně šablonovitých rolí byli nasoukáni také Ivana Chýlková, Kryštof Hádek či osvědčená dvojice z Fair Play, Judit Bárdos a Roman Luknár. Vedle nich je patrné, jak tanečníci a mladí neherci v hlavních rolích opravdu moc neumějí hrát a jejich výkony ještě shazuje opravdu katastrofický dabing. Ne ani tak výběrem hlasů jako spíše prací se zvukem – měl jsem za to, že takhle špatné postsynchrony skončily kdesi v 90. letech. Ale loňská Milada i aktuální Backstage ukazují, že prznit zvuk lze úspěšně i dnes. V též souvislosti musím zmínit i absurditu dabingu jako celku; ústřední krů je totiž prezentována jako slovenská, ale všichni přitom mluví česky, což vyvolává opravdu velký zmatek a svědčí o ne zcela koncepční koprodukci. Tak zbytečné chyby, ach jo!

PODROBNÝ POPIS FILMU
Na jedné ze streetdancových soutěží skončí battle mezi skupinami Muertas a West Coast Crew (WCC) málem potyčkou. Protože ji vyprovokoval lídr Muertas, zvítězí druhá skupina. Při odchodu ji v zákulisí pozve producent na casting do televizní soutěže Super Dance. Skupinu ze slovenského města vede mladík Buddy (Martin), který chodí s Mary (Marika). Do jeho crew patří ještě dívky Foxy a Kukučka a kluci Marvel, Brko a Black. Zamilovaní Mary a Buddy žijí ve starém karavanu za městem. Baví se o budoucnosti, která se před nimi díky pozvání otevírá. Mladík nepochybuje, že se dostanou až do Ameriky. Zatím ovšem pracuje v lahvárně a Mary, která vyrůstala v dětském domově, dělá v kuchyni. Ostatní členové jsou buď nezaměstnaní, pracují (Foxy) nebo studují (Kukučka). Mary ochraňuje němého nádražáka Huga, který žije s dědou (také železničářem) na nádraží a který dívku tajně miluje. Večer parta trénuje v lahvárně. Vyhodí je odtud mistr, který zároveň dá Buddymu „padáka“. Hugo kamarády zavede do prostoru opravované nádražní haly, kde mohou zatím zkoušet. Kukučka ukáže ostatním návrhy na kostýmy. Jenže na ně nemají peníze. Marvel odmítne jít kvůli tomu za bohatým otcem; nic od něj nechce a neudělá to ani pro partu. Buddy marně zkouší získat peníze od svého otce, jemuž vadí, že syna zase vyhodili z práce. Podle něj si mladík může žít svůj život, ale za své. Crew zkouší v hale a Buddy je nespokojený. Hugo jim dělá zvukaře. Večer jede opilý Black na motorce ve stoje... Mary vidí před tréninkem Huga tancovat. Na zkoušku dorazí Black o berlích. Mary přemluví Buddyho, aby místo něj tančil Hugo. Ten ve skutečnosti není němý, pouze to předstírá. Ví o tom jen děda. WCC dorazí do Prahy. Zatančí si tu na různých místech. Při pohovoru před televizním štábem Buddy tvrdí, že se chtějí profesionalizovat a vystupovat v Americe. Podle producenta je to partička sympatických lúzrů, kterou oni podpoří. Dramaturgyně Edita konstatuje, že mají divácký potenciál. Castingu se účastní i Muertas. WCC,/i> vystoupí před porotou soutěže Super Dance, v níž zasedá rapper Ben, Slovák Igor a šéfka poroty Andrea. Hugo to kvůli trémě málem vzdá, ale Mary ho uklidní. Po vystoupení na castingu WCC projdou, i když Andrea hlasuje proti. Crew se vrací na Slovensko. Záhy dorazí televizní štáb, který jednotlivé členy sleduje v soukromí. Chystá se první kolo Super Dance. Televizní štáb se shodne na preferenci WCC. Producent pak porotce důrazně upozorní, že favority jsou WCC, protože mají silný příběh. Andree se to nelíbí, ale musí se podřídit. Při soutěži představí moderátor skupinu jako slovenské tanečníky z nádraží. A oni opravdu vystoupí s plácačkami a ve stylizovaných uniformách. Mají úspěch a postoupí do druhého kola, i když místo Andrey to musí vyhlásit Igor. Muertas vypadnou. Následuje další propagační kampaň okolo nové skupiny. Producent se zlobí na štáb, že se málo snaží; majitel televize je prý nespokojený se sledovaností. Za Buddym proto přijede novinářka Denisa Kučerová, vyslaná z Bratislavy. Členové crew pak jsou šokováni tím, co o nich vyjde v bulváru. Většina z toho jsou smyšlené lži. O Hugovi se tam píše, že je mírně retardovaný. Mladík uteče z tréninku a Mary vyběhne za ním. On na ni promluví. Přizná, že mlčet je pro něj jednodušší než mluvit. Kromě toho se stydí, že koktá. Mary ho uklidní a slíbí mu, že jeho tajemství neprozradí. Dívka se pak pohádá s milencem, když zjistí jeho podíl na článku. Tomu se podaří udobřit se s ní. Crew se vrací do Prahy na semifinále. WCC vystoupí ve stylizovaných slovenských krojích a má velký úspěch. Tentokrát rozhodují diváci, a tak rodiny tanečníků posílají textovky. Jen Buddyho otec odmítne koukat se na syna v televizi. Oblíbená skupina postoupí do finále, kde se po zásahu producenta mají objevit na divokou kartu i Muertas. WCC se ocitnou ve středu zájmu fanoušků. Před finále se Buddy pohádá s Foxy, protože vystupuje sama za sebe v reklamě. Lídr se pak dohaduje i se šéfem Muertas. Skupina dostane svého choreografa. Jsou s ním nespokojení, ale před natáčejícím štábem se Buddy přetvařuje. Kamera sleduje mladé skoro na každém kroku. Na večírku před soutěží odejde Mary dřív na pokoj. S Buddym flirtuje dívka z konkurenční taneční skupiny. K Foxy, o níž bulvár psal, že je lesba, se na večírku má PR manažerka z televize. Mary zahlédne Kukučku v objetí s jedním z kluků ze skupiny. Pak vidí na chodbě rozjařeného Buddyho s dívkou. Ráno na tréninku natočí režisér hádku milenců. Mary uteče a Hugo vyběhne za ní. Kamarádka se mu svěří, že by chtěla, aby všechno bylo jako předtím... On jí přizná, že mlčí už patnáct let. Tehdy se ho každý stále vyptával na havárii, při níž přišel o rodiče. A pro něj bylo jednodušší mlčet než mluvit. Zamilovaný chlapec dívku obejme. Mary se přestěhuje do jiného hotelového pokoje. Buddy se s ní opět udobří. „Usmiřovačku“ natáčí štáb a Edita pochopí, že mladík se na tom dohodl s režisérem, který jí zatím marně nadbíhá. Mladá žena to kolegovi vyčte. Buddy pochopil, že tu už dávno nejde jen o tanec... Choreograf se při tréninku zlobí na Huga. Mary přijde za kamarádem k bazénu. Řekne mu, že jejich polibek při předchozím rozhovoru byl chybou; ona miluje Buddyho. Hugo je s tím smířený. V bulváru se objeví fotky dvojice z bazénu. Do hotelu dorazí na motorce uzdravený Black. Vidí utíkajícího Huga. Mary za přítelem vyběhne, ale nenajde ho. Hugo se na ulici opije a pak spadne v přístavišti z lodi do vody. Mary dostane na mobil zprávu o Hugovi a s dívkami ze skupiny místo generální zkoušky za ním vyrazí do nemocnice. Sveze je Edita. Hugo je v bezvědomí na přístrojích. Dívky chtějí soutěž vzdát, ale producent je rychle „srovná“: při zrušení smlouvy jim hrozí milionová pokuta. Huga nahradí Black. Producent se také zmíní o Buddyho „divadélku“ při usmiřování s milenkou. Mary je nešťastná. WCC zakončují finále. Ještě před jejich vystoupením televize odvysílá záznam rozhovoru s matkou Mary, která je ve vězení, protože zabila manžela. Dívka to přede všemi tajila. Číslo WCC zahájí Black na motorce. Na televizi se tentokrát dívá i Buddyho otec. WCC postoupí do superfinále, v němž se utkají v battlu s Muertas. Edita, jíž Mary nevěří, přiměje dívku, aby se podívala na celý záznam natočený ve věznici. Matka tam vysvětluje, že otce milovala. Ten však chtěl dceři ublížit a ona ho ve rvačce zabila. Má být už brzy propuštěna a chtěla by dceru vidět. Podle předem daného rozhodnutí poroty vyhrají superfinále Muertas. Edita se kvůli tomu pohádá s producentem. Ale režisér jí pak prozradí, že to bylo předem jasné: šéf je totiž utajeným manažerem této skupiny. Parta se vrací domů vlakem. Kukučka nabídne Mary, že by mohla bydlet s ní. Foxy navrhne, aby založili novou skupinu bez Buddyho. Má do začátků nějaké peníze z reklamy. Hugo před ostatními promluví; zeptá se, zda by mohl dál tančit s nimi. Otec dá Buddymu peníze na cestu do vysněné Ameriky. Mary čeká na matku před vězením. Obě ženy se mlčky obejmou. Buddy vystupuje v New Yorku na castingu. Neuspěje, a tak se vrátí do práce: umývá nádobí v tamní restauraci. Nová crew natáčí klip v zimním Popradu. Mary je šťastná s Hugem...

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.6.2018 Bontonfilm
Premiéra Slovensko: 15.3.2018 Bontonfilm SK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: -
Poprvé na DVD: 17.10.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 924 841
Návštěvnost v ČR 35 591
 
Tvůrci a herci
Andrea Sedláčková (Režie), Silvia Panáková (Produkce), Erik Panák (Produkce), Martin Palán (Produkce), Vojtěch Frič (Produkce), Igor Rattaj (Produkce), Ondřej Kulhánek (Produkce), Jan P. Muchow (Hudba), Viktor Hazard (Hudba), Tomáš Juríček (Kamera), Tomáš Stanek (Kamera), Adam Dvořák (Střih), - (Casting), Michal Skrak (Scénografie), Jaroslav Holota (Scénografie), Ján Kocman (Kostýmy), Juraj Baláž (Zvuk), Lukáš Moudrý (Zvuk), Zuzana Paulini (Masky), Naďa Clontz (Scénář), Andrea Sedláčková (Scénář), Mary Bartalos (Herec), Tony Porucha (Herec), Ondrej Hraška (Herec), Kryštof Hádek (Herec), Ivana Chýlková (Herec), Judit Bárdos (Herec), Roman Luknár (Herec), Jan Maxián (Herec), Ben Cristovao (Herec), Tereza Gübelová (Herec), Ondrej Antálek (Herec), Igor Rattaj (Herec), Ina Gogálová (Herec), Filip Jankovič (Herec)
 
2018/90/Slovensko, Česko/Taneční, Romantický, Hudební
 
Zajímavost k filmu
- Ben Cristovao ve filmu hraje porotce, kterého si po dotočení zkusil doopravdy v SuperStar 2018 (od r. 2018).
- Ve filmu zazní také titulní píseň z předchozího snímku Andrey Sedláčkové Fair Play (2014), kterou nazpíval Miro Žbirka.
- Natáčelo se také na známé železniční stanici ve Svitu a pak nejčstěji v pražském PaKULu (Palác Kultury na Vyšehradě).
- Natáčelo se na Slovensku ve městech Svit a Bratislava, a v Česku se natáčelo v Praze.
 
Odkazy
-