Babička / Babička (1940/91/Československo/Drama, Romantický) 75%

30.07.2023 03:48
JEDNOU VĚTOU
„Proškovy děti už netrpělivě očekávají příjezd své babičky na Staré bělidlo.“

OBSAH
Proškovy děti netrpělivě očekávají příjezd své babičky na Staré bělidlo. Po selsku ustrojená žena si je hned získá laskavostí a moudrostí. Stejně snadno naváže vztah se sousedy, kteří se jí záhy začnou svěřovat se svými bolestmi. Nejvíce starou ženu dojme příběh šílené Viktorky, jež se jako dívka zamilovala do myslivce, odešla s ním a snad šťastně žila. Muž však na vojně padl a ona se vrátila do rodné vsi. Nedokázala už ale žít mezi lidmi, bloudila po lesích, až ji jednou za bouřky zabil padající strom. Této nešťastnici už babička nemohla pomoci. Je tu však Kristla a její Jakub, který má odejít na čtrnáct let na vojnu, a pak kněžnina schovanka Hortensie, která se trápí pro lásku k malíři. Když si babička získá náklonnost paní kněžny, přimluví se za mladé dvojice a také získá místo pro chudáka Kudrnu...(NFA.cz)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tahle verze Babičky je svojí podstatou knize Boženy Němcové asi bližší. Atmosféra venkova je na plátno přenesena opravdu věrně, babička sama vypadá, jako by právě vystoupila z knížky a celkově se mi tenhle film líbí o něco víc, než jeho nástupce. Jediné, co mi vadí, je celková strohost původně barvitého příběhu. Ono přece jen ve 30. letech ještě nebyly v módě rozvleklé 3 hodinové spektákly. (Radyo) 3*

Nejlepší naše zfilmovaná Babička podle proslulého románu od Boženy Němcové a to jednoznačně a bez nějakých větších pochyb. Navíc téměř v ideálním hereckém obsazení. A to nejen od samotné babičky, ale i třeba Viktorka v podání Jiřiny Štěpničkové, nebo například černý myslivec (Gustav Nezval) byli vynikající, a stále až do dneška je mám uchované ve své paměti. O třicet let starší dvoudílná televizní od režiséra Moskalyka už takových kvalit nedosahuje. A na mě osobně tolik už nezapůsobila, chybělo ji prostě nějaké to kouzlo navíc, možná to byla jen (černobílost filmového obrazu, a film pojatý takřka v polo dokumentárním stylu), i ten stařičký venkov čtyřicátých let na mě působil prostě nějak věrohodněji než ten už socialistický sedmdesátých let. Co se ale týče hlavní představitelky to zas všechna čest herectví Jarmily Kurandové. Terezie Brzková jedna z našich vůbec nejstarších hereček, vytvořila opravdu nezapomenutelnou roli, a asi i svojí největší, opominu -li například ještě bravurní výkon v Barboře Hlavsové. Byla to herečka která nemusela nic přehrávat, hrála prostě jen sebe sama takovou jaká byla ve skutečnosti. Ostatně není se čemu ani divit..Lidé v té době tedy v Rakousko-Uherském mocnářství byli prostě jinak vychovávaní než ty prvorepublikový a posléze ty odchovaní socialismem. Za 4* byl to opravdu pečlivý přepis o obecné představě a vizuální podobě naší národní klasiky. (Karlos80) 4*

Tak tuhle babičku nemohl nikdo opravdu filmově ztvárnit lépe než Terezie Brzková. Tak nějak jsem si takhle vytvořil o ní představu. Tichý hlas plný krásného českého jazyka laskavých slov, byť už dnes takřka zapomenutých: kanafaska, sednice, fěrtoch, špacír a konečně nádherné věty (Nezapomeň nikdy na zem, ze které si vyšla …je matka nás všech) a kácející jabloň mě fakticky dojalo. Tím spíše, když jsem si uvědomil, že se tenhle prastarý film točil na počátku protektorátní doby a šel na plátna tehdejších českých kin a měl odvahu filmařského ducha. Též nelze opominout malebnou krásu luk a hučícího splavu, která je zde citlivě skoro až básnivě natočená. Symbol nezlomnosti babiččina moudrého stáří provází krásně celým filmem. (tahit) 5*

VELKÁ RECENZE
Adaptace románu Boženy Němcové Babička se v roce 1940, v temné době protektorátu, stala pro diváky manifestací vlasteneckých citů. Zkušený režisér František Čáp ve filmu citlivě vypráví příběh prosté, staré ženy, která najde nový domov na Starém bělidle u dcery Terezky Proškové a získá si všechny kolem sebe moudrostí a láskyplnou rozvahou. Nejhlubší stopu zanechá moudrá babička ve vnučce Barunce (Nataša Tanská)... Čápův stylový snímek se opírá o milostnou linii spojenou s nešťastnou Viktorkou (Jiřina Štěpničková), Kristlou z hospody a kněžninou schovankou Hortensií. Dojímá i krásou české krajiny, zachycené kamerou Karla Degla. Babička se stala první velkou filmovou rolí tehdy pětašedesátileté Terezie Brzkové, která se filmu začala věnovat až po odchodu do divadelního důchodu a působila v něm až do roku 1959.
Proškovy děti netrpělivě očekávají příjezd své babičky na Staré bělidlo. Po selsku ustrojená žena si je hned získá laskavostí a moudrostí. Stejně snadno naváže vztah se sousedy, kteří se jí záhy začnou svěřovat se svými bolestmi. Nejvíce starou ženu dojme příběh šílené Viktorky, jež se jako dívka zamilovala do myslivce, odešla s ním a snad šťastně žila. Muž však na vojně padl a ona se vrátila do rodné vsi. Nedokázala už ale žít mezi lidmi, bloudila po lesích, až ji jednou za bouřky zabil padající strom. Této nešťastnici už babička nemohla pomoci. Je tu však Kristla a její Jakub, který má odejít na čtrnáct let na vojnu, a pak kněžnina schovanka Hortensie, která se trápí pro lásku k malíři. Když si babička získá náklonnost paní kněžny, přimluví se za mladé dvojice a také získá místo pro chudáka Kudrnu. Babička umírá a má jediné přání - vidět Barunku, kterou si nejvíce oblíbila. Dívka je nyní ve Vídni, ale přijede domů včas, aby se s babičkou rozloučila.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 15.11.1940
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.1996 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.10.1996 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.5.2006 Filmexport
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Babička gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd193/
Československo, Drama / Romantický, 1940
Režie: František Čáp, Hrají: Terezie Brzková, Světla Svozilová

Babička (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd194/
Československo, Drama / Rodinný, 1971
Režie: Antonín Moskalyk, Hrají: Jarmila Kurandová, Zdeněk Matouš
 
Tvůrci a herci
František Čáp (Režie), Vilém Brož (Produkce/Vedoucí výroby), Karel Šilhánek (Produkce/Vedoucí výroby)Jiří Julius Fiala (Hudba), Karel Degl (Kamera), Antonín Zelenka (Střih), Ferdinand Fiala (Scénografie), Jiří Dušek (Scénografie), Fernand Vácha (Kostýmy), František Šindelář (Zvuk), - (Masky), František Čáp (Scénář), Karel Hašler (Scénář), Václav Wasserman (Scénář), Božena Němcová (kniha) (Předloha), Terezie Brzková (Herec), Světla Svozilová (Herec), Karel Třešňák (Herec), Nataša Tanská (Herec), Jiří Papež (Herec), Jan Krchňavý (Herec), Jitka Dušková (Herec), Dagmar Appelová (Herec), Marie Glázrová (Herec), Nora Cifková (Herec), Jiřina Štěpničková (Herec), Gustav Nezval (Herec), Božena Šustrová (Herec), Karel Kolár (Herec), Jiří Dohnal (Herec), Theodor Pištěk (Herec), Marie Blažková (Herec), Marie Skalická (Herec), Jaroslav Průcha (Herec), Vladimír Řepa (Herec), Anna Steimarová (Herec), Stanislav Neumann (Herec), Josef Vošalík (Herec), Anna Letenská (Herec), Jan W. Speerger (Herec), Milada Horutová (Herec), Ladislav Janeček (Herec), Vladimír Štros (Herec), Jaroslav Liška (Herec), Emanuel Hříbal (Herec), Slávka Rosenbergová (Herec), Josef Šula (Herec), Jaroslav Orlický (Herec), Filip Balek-Brodský (Herec), Věkoslav Satoria (Herec), Helena Růžičková (Herec)
 
1940/91/Československo/Drama, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Hlavní roli nabídl režisér Čáp herečce Růženě Naskové, ta za sebe ale doporučila Terezii Brzkovou. Další kandidátkou na byla také Ema Pechová.
- Ve scéně, kdy myslivec (Gustav Nezval) pronásleduje Viktorku (Jiřina Štěpničková), dvojice herců ve skutečnosti nenatáčela společně. Jak Nezval přiznal, během 3 dnů natáčení se s kolegyní nesetkal.
- Miloš Havel svým oblíbeným režisérům jako vlivný producent umožňoval točit filmy s velkými rozpočty, které navíc ještě překračovali. Jedná se tedy o nejdražší filmovou Babičku v historii, přesto byla vysoce zisková. Její výroba stála 2,1 milionů korun a výnos činil přes šest milionů korun. Film sice Němci opakovaně cenzurovali, ale návštěvnost kin pro ně nakonec byla rozhodující.
- Natašu Tanskú (Barunka) objavil riaditeľ spoločnosti Lucerna film Brož na plavárni, kde zbierala autogramy.
- Film sa začal natáčať presne 1. septembra 1940.
- Až do roku 1942 trval súdny spor o údajné porušenie autorských práv. Majiteľka firmy Bohemiafilm podala žalobu, v ktorej tvrdila, že vo filme bolo použité niektoré časti zo scenára, ktorý bol jej majetkom. Spor prehrala.
- Komunistickí strážcovia ideologickej čistoty povolili premietať Babičku v televízii iba po vystrihnutí scény procesie.
- Dňa 15. novembra 1940 sa konala slávnostná premiéra, ktorej sa zúčastnil aj spisovateľkin vnuk, doktor Vladimír Nemec.
- Vo filme sa objavil aj historický koč, v ktorom sa vozili pruský kráľ Bedřich a ruský cár Alexander.
- Už koncom tridsiatych rokov chcel Babičku natáčať Jiří Frejka, ktorý už mal dokonca aj napísaný scenár.
- Film bol natáčaný v Českej Skalici a v Ratibořickom údolí.
- Při natáčení přeskočila jiskra mezi Jiřinou Štěpničkovou a v té době ženatým Gustaven Nezvalem, což vyústilo v milenecký vztah.
- Doktor Vladimír Němec, vnuk Boženy Němcové, pochválil tvůrce s jakou pietou k dílu i osobnosti spisovatelky byl film vytvořen.
- Babiččin kostým i její celková herecká maska odpovídají imaginárnímu portrétu, jak ho vytvořil Adolf Kašpar.
- Kvůli natáčení museli filmaři v Babiččině údolí opravit několik staveb, přes potok položit dobovou lávku nebo betonový jez předělat na dřevěný.
- Natáčení filmu trvalo šedesát dní.
- Režisér František Čáp nemohl dlouho najít představitelku titulní role. Sjezdil téměř všechna protektorátní divadla, až si vybral tehdy pětašedesátiletou Terezii Brkovou, pro kterou to byla teprve druhá filmová role.
- Jitka Duškovou doporučil do role Adélky její strýc, který tehdy pracoval jako architekt na Barrandově. Karel Hašler z ní byl tak nadšený, že už nebylo potřeba žádného konkurzu.
- Ve filmu debutovala čtyřletá Helena Růžičková, ještě pod rodným jménem Málková.
 
Odkazy