Dovolená s Andělem / Dovolená s Andělem (1952/76/Československo/Komedie) 65% -Originál DVD-

30.07.2023 03:41
JEDNOU VĚTOU
„Mrzoutský revizor pražských drah se jede poprvé odborářsky zotavovat. To se mají rekreanti na co těšit...“

OBSAH
Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„Co nepřišlo dnes, přijde zítra.“ Budovatelská veselohra jako podle šablony vytvořené samotným Ždanovem. Chvályhodné budování přátelství mezi národy, soudružská solidarita a pozitivní pracovní přístup jsou zástěrkami k organizovanému duchovnímu znásilnění člověka, jehož chování narušuje optimistickou image státu (resp. strany). Opakovaně je sice postavami konstatováno, že o svých soukromých záležitostech by si měl každý rozhodovat sám, jenomže jde o pouhou snahu vyvolat zdání svobodné volby. Film ve výsledku tvrdí něco jiného, když mezi soukromé a veřejné klade rovnítko. Nelze být svědomitým zaměstnancem a přitom špatným člověkem. Obdobně nelze trávit rekreaci jinak než prací. Vzorný občan socialistického Československa, ať z Moravy, Slezska nebo východního Slovenska, ať elektrotechnik nebo řidička autobusu, musí na veřejnosti vystupovat stejně lidumilně jako v soukromí. Afektovaný optimismus, zpřítomňovaný například zpěvnou náladou věčně usměvavých rekreantů, představuje neporušitelnou normu, které se anomálie Andělova typu musí chtíc nechtíc přizpůsobit. Morousovitý revizor zároveň představuje jediný vážnější problém, který je potřeba „vyřešit“. Krajina je krásná, dětičky šťastné, nezaměstnanost neexistuje („každý má svoju robotu“). Peníze možná taky nejsou, ale nač, když proletářům činí radost pracovat pro práci samou. Pro práci, která utužuje kolektiv a stírá rozdíly mezi pohlavím, věkem i národností. Přes její přímočarost, neponechávající prostor pro alternativní výklad, se Dovolenou nedá bavit alespoň škodolibě. Formálně jde o film bez nápadu, faleš je cítit z každého hereckého gesta a tezovité vyprávění nevytváří absolutně žádné očekávání nebo napětí. Zasvěcené dialogy o zakládání klínů dojem mírně zlepšují, ale není jich dost, aby to celé bylo tak blbé, až by to bylo vtipné. 50% (Matty) 2*

Důležitý je pracovní elán a soudružská výpomoc. A tak je možné pozorovat, jak soudruhům padají čupřiny do obličeje a žíly mají jako provazy, když s vervou tahají fošny s absencí koláčů potu při stavbě dětské školky. Tak se jim to budování promítlo až do filmu, který je ukázkovou propagandou socialistického smýšlení a pokroku. Marvan jako nervozní revizor na rekreaci jim tak trochu kazí renomé, ale nakonec i on prohlédne a z nerudného rekreanta je rázem vlídný muž plný chutě do života. Soudružské poplácání po zádech a společně zazpívanou píseň si nelze odepřít. Obehraná komedie, jejíž několikátou reprízu si odepřu. 40% (kingik) 2*

Když sečtete návštěvnost Pyšné princezny a Dovolené s Andělem, zjistíte, že Bořivoj Zeman se v jediném roce postaral o 12 482 570 prodaných lístků do kina. To už se nikdy nikomu (u nás) nepodaří. Oba dva filmy dobře zapadaly do "výchovného" plánu barrandovské dramaturgie, ale narozdíl od jiných byla jejich návštěva dobrovolná. Nejen u Pyšné princezny, ale i u Dovolené to svědčí o dobrém řemesle. Ale málo se ví, že ten film byl sokonce ještě úspěšnější v zahraničí. Nejen v okolních socialistických zemích, ale pokud vím, tak i v Západním Německu, Itálii a Francii. Brigádám tam asi nevěnovali pozornost, zato plakát se zachmuřeným Marvanem s košíkem hub jukal z každého rohu a právě Marvan je musel bavit. Tak jako se my smějeme dejme tomu Četníku ze Saint Tropez, ačkoli přesně nerozumíme podivně vojenskému řádu francouzského četnictva, smáli se v zahraničí soudruhu revizorovi, postavě univerzálně přenosné a srozumitelné. To, že Anděl vyhrál i anketu "Hrdina filmového úsměvu", nás všechny překvapilo, ale zase - bylo to hodnocení nejoblíbenější postavy, ne filmu. Protože Marvan ten film přesahuje. Tak prosím vnímejte i mých 60% (Oskar) 3*

VELKÁ RECENZE
 Revizor pražských dopravních podniků Gustav Anděl patří k nejpopulárnějším postavám poválečného československého filmu – a to bez ohledu na skutečnost, že dvojice komedií režiséra Bořivoje Zemana je ideologicky zabarvená dobou svého vzniku. Především první snímek z roku 1952 líčí socializaci nerudného, stárnoucího Anděla, který se na odborářské rekreaci zapojuje do širšího kolektivu. Místo zasloužené relaxace se rekreanti rozhodnou během dvoutýdenní dovolené přestavět bývalou hospodu na žňový útulek pro děti družstevníků… Vedle fenomenálního Jaroslava Marvana v titulní roli se ve filmu objevili i Josef Kemr jako truhlář Vyhlídka či František Dibarbora jako slovenský svářeč Palko. Populární budovatelská komedie se v roce 1955 dočkala pokračování Anděl na horách, v němž se řada původních hrdinů znovu sejde na dovolené v zasněžených Tatrách.
Do zotavovny ROH Jezerka přijíždějí rekreanti z celé republiky. Jsou to lidé různého povolání, věku i zájmů, ale všichni vzorní pracovníci svých podniků. Revizor pražského Dopravního podniku Anděl se těžko přizpůsobuje a neustále bručí. Naopak Václav Mašek se nedostatečně rekreuje, neboť je velmi činorodý a neustále něco opravuje. Pavlátovi, jejichž manželství bylo v krizi, mají příležitost vysvětlit si svá nedorozumění a znovu se dají dohromady. Štefan Palko se zamiloval do řidičky autobusu Marienky a ta přijímá jeho nabídku k sňatku. Aktivní údržbář Mašek organizuje brigádu. Spolu s dalšími rekreanty přestaví polorozpadlou bývalou hospodu na krásný žňový útulek pro děti družstevníků. Na začátku pobytu měli rekreanti možnost objednat si písničky v rozhlasovém pořadu na přání. Koncert je vysílán až v druhém týdnu pobytu. Andělovi věnovali společně skladbu Starý bručoun. V době vysílání se však Anděl už polepšil. Optimistická nálada a kamarádský duch způsobil, že se po čtrnácti dnech všichni loučí jako dobří přátelé.
 
Postavy a obsazení
• Jaroslav Marvan - Gustav Anděl
• Josef Pehr - Mašek
• Josef Kemr - Bohouš Vyhlídka
• Vladimír Ráž - Pavlát
• Jana Dítětová - Pavlátová
• František Dibarbora - Štefan Palko
• Běla Jurdová - referentka Lída
• Stanislava Seimlová - Marie Vaněčková
• Vladimír Řepa - Herzán
• Rudolf Princ - správce
• Alena Vránová - učitelka
• Eva Foustková - Kazdová
• Růžena Šlemrová - Pichlová
• Josef Hlinomaz - Jeřábek
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 3.4.1953
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.1994 (VHS) Filmexport Home Video, 1.6.2005 (DVD) Filmexport Home Video
Poprvé na DVD: 1.4.2005 Filmexport
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Dovolená s Andělem (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd183/
Československo, Komedie, 1952
Režie: Bořivoj Zeman, Hrají: Jaroslav Marvan, Jana Dítětová

Anděl na horách (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd182/
Československo, Komedie, 1955
Režie: Bořivoj Zeman, Hrají: Jaroslav Marvan, Rudolf Deyl ml.
 
Tvůrci a herci
Bořivoj Zeman (Režie), Ladislav Terš (Produkce/Vedoucí výroby), Dalibor C. Vačkář (Hudba), Jan Stallich (Kamera), Josef Dobřichovský (Střih), Jan Pacák (Scénografie), Marie Malá (Kostýmy), Karel Postřehovský (Kostýmy), František Černý (Zvuk), Emanuel Formánek (Zvuk), Karel Marek (Masky), Bořivoj Zeman (Scénář), Jaroslav Marvan (Herec), Josef Pehr (Herec), Josef Kemr (Herec), Vladimír Ráž (Herec), Jana Dítětová (Herec), František Dibarbora (Herec), Stanislava Seimlová (Herec), Běla Jurdová (Herec), Vladimír Řepa (Herec), Rudolf Princ (Herec), Alena Vránová (Herec), Eva Foustková (Herec), Růžena Šlemrová (Herec), Josef Hlinomaz (Herec), Antonín Vilský (Herec), Marie Norrová (Herec), Josef Příhoda (Herec), Anna Kadeřábková (Herec), Blažena Slavíčková (Herec), Alois Dvorský (Herec), František Kokejl (Herec), Antonín Klimša (Herec), Renata Borová (Herec), Zora Doskočilová (Herec), František Fontén (Herec), Petr Neuberg (Herec), V. Hrabánková (Herec), A. Fajfrlíková (Herec)
 
1952/76/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Veľký dom rekreácie ROH v Jevanoch, filmármi nazvaný Jezerka, sa v skutočnosti volal Moskva.
- Keď prišiel hlavný protagonista neskôr predstaviť film do Maďarska, vítali ho transparenty s nápisom "Jaroslav Marvan - kráľ budapeštianskych kín!".
- Posledná ateliérové ??zábery sa točili s deťmi v útulku. Režisér Bořivoj Zeman nechal deti priviesť skôr, aby si zvykli na neznáme prostredie, sami na seba a už vopred sa podelili o pripravené hračky. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
- Kresby na stenách v novom detskom útulku, ktoré predpisoval scenár nemaľovali deti, ale pracovníci Kresleného filmu.
- Skupina mladých osvetlovačiek splnila záväzok, že všetky aj zariaďovacie práce si budú robiť sami. Bolo to prvýkrát v československom filme, kedy osvetlovačky pracovali v exteriéroch úplne samostatne, bez odborného vedenia.
- Keď volili diváci Českej televízie najpopulárnejšiu postavu veseloherných filmov, zvíťazil revízor pražských Elektrických podnikov Gustav Anděl, stvárnený Jaroslavom Marvanom.
- Ve filmu si spolu zahráli Vladimír Ráž a Alena Vránová, kteří společně stejný rok natočili pohádku Pyšná princezna (1952), během jejíhož natáčení se do sebe zamilovali a vzali se.
- Natáčanie plánovaného tretieho voľného pokračovania Andel u moře sa malo uskutočniť v bývalej Juhoslávii. Nevie sa, či jeho nerealizovanie bolo spôsobené tým, že Juhoslávia sa časom odklonila od Sovietskeho zväzu a tým by už natáčanie nebolo realizované v spriatelenej krajine, alebo to tým, že bolo len tajným prianím režiséra a nemalo reálny podklad.
- Josef Kemr, ktorý stvárnil Výhlídku, bol angažovaný i z toho dôvodu, že postava mala vedieť hrať na violu, čo herec skutočne vedel.
- Ako píše v pamätiach Jaroslav Marvan, okrem kladných reakcii, ktorých bola väčšina, dostával v listoch i negatívne reakcie na film, kde mu pisatelia vyčítali, že podáva socializmus v nereálne optimistických farbách.
- Jaroslav Marvan bol v skutočnosti vášnivým zberateľom hríbov. Scénu, kde jeho postava Andel nájde v lese väčšie množstvo hríbov, starostlivo pripravoval štáb vedený režisérom Bořivojom Zemanom s profesorom Smotlachom, významným českým mykológom.
- Kvôli tejto snímke odmietol Jaroslav Marvan natáčanie filmu v zahraničí, filmu Matka Kuráž.
- "Zotavovna Jezerka" se stala dějištěm natáčení již v roce 1940, kdy zde byl natočen film Dva týdny štěstí (1940).
- Rybník, který se ve snímku objeví, nese název Hamerský, zřícenina jsou pak trosky hradu Jestřebí. Dále natáčení probíhalo v Říčanech, scény se zotavovnou pak v nedalekých Jevanech. Scény v dětském útulku, hospodě a pokoje v zotavovně byly filmovány ve studiu, patrné jsou namalované kulisy za okny.
- Jaroslav Marvan roli nejdřív odmítl, aniž dočetl scénář. Nelíbilo se mu, že každý předem ví, co jeho postava bude dělat, že se mu nedává předloha, jenom jedno z mnoha přestrojení. Ustoupil až když mu Bořivoj Zeman tvrdil, že s jeho postavou bude natočen filmový seriál (bylo to jen režisérovo tajné přání).
- Film byl natočen za 45 dní.
- Film u nás vidělo v kinech přes 5 miliónů diváku. Nejnavštěvovanější se stal film i v Madarsku.
 
Odkazy