Anděl na horách / Anděl na horách (1955/84/Československo/Komedie) 73% -Originál DVD-

30.07.2023 03:41
JEDNOU VĚTOU
„Napravený morous Gustav Anděl jede na další dovolenou, tentokráte do Vysokých Tater.“

OBSAH
Revizor pražských elektrických drah Gustav Anděl si už vyzkoušel, že na odborářské rekreaci se to dá celkem vydržet, a tak se ani příliš nebránil, když znovu dostal poukaz. Tentokrát se vypravil do zasněžených Vysokých Tater, dovolená ale neprobíhá nijak idylicky. Setkal se tam totiž s Věrou, která je podle všeho snoubenkou jeho syna, a dívčino chování ho značně pohoršuje. Pan Anděl je zkrátka morous v letech, pro neformální zvyklosti nové doby nemá příliš mnoho pochopení. Mladá generace se však jen tak lehce nedá...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Obecně asi přijatelnější než Dovolená, i když ani tu bych nezatracoval. Na horách už se neagituje, nejspíš proto, že po rozjuchaně spontánní výstavbě školky měl soudruh revizor splněno. Bořivoj Zeman plánoval celou sérii andělských veseloher a údajně z toho sešlo proto, že první dvě byly tak děsivě populární (dohromady přes 8 milionů diváků), že se soudruzi zalekli, zda se jim to nevymyká z rukou. Myslím, že nevěřit ani vlastnímu úspěchu je pro komunistickou ideologii velmi příznačné. :o) Stejně by mě ale zajímalo, jak by vypadal další díl. Že by se Barrandov plácnul přes kapsu a natočil "Anděla v Bulharsku"? 60% (Oskar) 3*

A kdes nechal beranici? - Jó, ta to holka odnesla! Klasická filmová dvojka. Rozvinutější příběh, hudba jak od Johna Barryho, mnohem více akce, výbuchů, rychlejších střihů, vizuálních efektů či napínavých scén a také méně dobové propagandy. Plus důstojný záporák (dá-li se to tak nazvat) Rudolf Deyl ml. Anděl na horách je vlastně něco jako Terminátor 2, s tím rozdílem, že Bořivoj Zeman není James Cameron a pan Marvan nezinkasoval 14 milionů dolarů, jako Arnie. Jinak je to taková vánoční pohoda, která neomrzí a dodnes drží rekordy v návštěvnosti československých a českých kin. Klasika. (ClintEastwood) 5*

Marvan s Kemrem jsou nenahraditelná „nesehraná“ dvojice, obě Andělova dobrodružství na ní velmi pevně stojí. Naopak téměř všechny vedlejší postavy jsou obyčejné figurky vyobrazené přesně v duchu komunistické propagandy, která oba filmy s tímto jedinečným morousem výrazně negativně poznamenala. Ale jako svědectví doby (samozřejmě ne jak to vypadalo, ale jaké filmy bylo „nutno“ točit) jde o poklad nesmírné hodnoty, protože na rozdíl od ostatních agitek se na Anděla velmi dobře kouká. (Boogeyman) 3*

VELKÁ RECENZE
 Po úspěchu Dovolené s Andělem (1952) se režisér Bořivoj Zeman vrátil k postavě bručounského pražského revizora Gustava Anděla. Zatímco v prvním filmu hrdina vyrazil na letní odborářskou rekreaci, v jeho volném pokračování se vypraví do zimních velehor – Vysokých Tater. Tentokrát ovšem pan Anděl – v souladu s mírným uvolněním politických poměrů – řeší spíš soukromé problémy než budovatelské otázky. Jeho syn se totiž zasnoubil s jistou Věrou a konzervativní otec si ji chce nenápadně prohlédnout. Sympatickou mladou ženu ovšem Anděl omylem zamění za dívku poněkud svobodnějších mravů… V hlavní roli populární komedie exceluje Jaroslav Marvan, kterému opět zdařile sekunduje Josef Kemr v roli cellisty Vyhlídky. Jeden z divácky nejúspěšnějších titulů 50. let se nedočkal plánovaného pokračování, v němž se měl pan Anděl podívat k moři.
Tři mladí zaměstnanci Spofany, Zdeněk Soukup, jeho milá Věra Novotná a jejich kamarádka Věra Matoušková dostali za dobrou práci výběrovou rekreaci v Tatranské Lomnici. Revizor pražského Dopravního podniku Gustav Anděl jede také za odměnu do stejného místa. Nezná totiž zatím Věru, nastávající ženu svého syna Mirka, a rozhodl se tajně a inkognito zkontrolovat její chování v nepřítomnosti snoubence. Omylem považuje za synovu dívku Věru Novotnou a jeho pátrací akce mu přinesou spoustu trapných zážitků. Na horách se mu však velmi líbí, zvláště když se tam setká s Bohoušem Vyhlídkou, se kterým se spřátelil před dvěma roky na letní rekreaci. V Praze zatím paní Andělová pomáhá Věřině matce vyměnit byt, aby jejich děti měly kde bydlet. Při výletě na Lomnický štít uvízne trojice rekreantů v mlze na horské chatě. Gustav Anděl, jenž byl doposud zoufalý z chování své budoucí snachy, která se neustále tulila ke Zdeňkovi, si až tam s Věrou Matouškovou vysvětlí svůj omyl. Teď je spokojený, tato Věra je totiž pro jeho syna naprosto ideální.
 
Postavy a obsazení
• Jaroslav Marvan - Gustav Anděl, revizor Dopravního podniku hl.m. Prahy
• Milada Želenská - Eliška, Andělova manželka
• Jaroslav Mareš - Mirek, syn Andělových, montér
• Milena Dvorská - Věra Matoušková, Mirkova milá
• Vlasta Fabianová - matka Věry Matouškové
• Josef Kemr - Bohouš Vyhlídka
• Helena Loubalová - Věra Novotná, spolupracovnice Věry Matouškové, Zdeňkova milá
• Karol Machata - Zdeněk Soukup, spolupracovník Věry Novotné a Věry Matouškové
• Stella Zázvorková - Mánička, manželka Bohouše Vyhlídky
• Emil Bolek - předseda závodní rady Spofany
• Rudolf Deyl ml. - Puleček, rekreant, rekreační referent ve svém podniku
• František Filipovský - Mejzlík, rekreační referent Dopravního podniku hl.m. Prahy
• Theodor Pištěk - předseda závodní rady Dopravního podniku hl.m. Prahy
• Darja Hajská - žena se šátkem v tramvaji
• Stella Májová - sekretářka závodní rady
• Vladimír Salač - rekreant s kytarou

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 25.11.1955
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 12.7.2005 (DVD) FEX
Poprvé na DVD: 1.7.2005 Filmexport
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Dovolená s Andělem (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd183/
Československo, Komedie, 1952
Režie: Bořivoj Zeman, Hrají: Jaroslav Marvan, Jana Dítětová

Anděl na horách (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd182/
Československo, Komedie, 1955
Režie: Bořivoj Zeman, Hrají: Jaroslav Marvan, Rudolf Deyl ml.
 
Tvůrci a herci
Bořivoj Zeman (Režie), Rudolf Hájek (Produkce/Vedoucí výroby), Dalibor C. Vačkář (Hudba), Jan Roth (Kamera), Josef Dobřichovský (Střih), Karel Lier (Scénografie), Magdaléna Balíková (Kostýmy), Jaromír Lauda (Kostýmy), Karel Postřehovský (Kostýmy), Milan R. Novotný (Zvuk), Gustav Hrdlička (Masky), František Vlček st. (Scénář), Jaroslav Marvan (Herec), Milada Želenská (Herec), Jaroslav Mareš (Herec), Josef Kemr (Herec), Stella Zázvorková (Herec), Rudolf Deyl ml. (Herec), Milena Dvorská (Herec), Karol Machata (Herec), Helena Loubalová (Herec), Vlasta Fabianová (Herec), Mária Hájková (Herec), Inocenc Březina (Herec), Theodor Pištěk (Herec), Jaroslav Rozsíval (Herec), Branislav Koreň (Herec), Emil Bolek (Herec), František Filipovský (Herec), Stella Májová (Herec), Arnošt Faltýnek (Herec), Jiří Hurta (Herec), Darja Hajská (Herec), Milada Horutová (Herec), Gustav Hrdlička (Herec), Miroslava Langová (Herec), Jarmila Beránková (Herec), Karel Exner (Herec), Emilie Urbanová-Jeřábková (Herec), Marcela Sedláčková (Herec), Jiří Valenta (Herec), Vladimír Salač (Herec), Josef Buchar (Herec), O. Brauner (Herec)
 
1955/84/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- I keď mala snímka výrazné ideové prosocialistické posolstvo, je paradoxom, že vtedajšia odborná kritika filmu vyčítala malú politickú angažovanosť a predstaviteľovi Andela, Jaroslavovi Marvanovi, vyčítali, že stvárňuje socialistického revízora ako prvorepublikového úradníka.
- S filmom Anděl na horách precestoval Jaroslav Marvan všetky vtedajšie socialistické štáty, kde mal veľký úspech. Vo vtedajšej Nemeckej demokratickej republike dokonca v anketách popularity porážal i také filmové hviezdy ako Sophia Loren či Gérard Philipe.
- Ve Zotavovně Morava, dnes Hotelu Morava, se ve skutečnosti filmovalo jen při rozcvičce. Interiéry byly natáčeny v nedalekém Grand Hotelu v Tatranské Lomnici. Sáňkařská dráha se natáčela na Hrebienoku ve Vysokých Tatrách. Sjezdovku na Solisku filmaři skutečně natáčeli na Skalnatém Plese. Ve filmu je rovněž vidět pozemní lanová dráha jedoucí ze Starého Smokovce na Hrebienok - vrch v pozadí je Lomnický štít. Anděl (Jaroslav Marvan) s Vyhlídkou (Josef Kemr) se pak učí lyžovat na louce v rekreační oblasti Tatranské Matliare ve Vysokých Tatrách. Některé interiéry se točily na Sokolské boudě v Jánských lázních.
- Rudolf Deyl ml. (referent Puleček) si počas natáčania narazil ruku, nohy si zase dolámali technici a ďalší členovia filmového štábu.
- Postava mrzutého revízora pražských dopravných podnikov zvíťazila v ankete divákov Českej televízie o Hrdinu filmových úsmevov.
- Film vidělo v kinech přes 4 milióny diváků.
- Když přijel Marvan představit film do Maďarska, vítaly ho transparenty s nápisy "Jaroslav Marvan - král budapešťkých kin!"
- Jaroslav Marvan dostal honorář 45 600 Kč, na svou dobu velice slušný obnos.
- Marvan si při nátačení zlomil nohu na sáňkách, mimo natáčení, když jel s kameramanem na panáka. Statečně pak vše točil dál, aniž by divák cokoli poznal, dokonce i znova sednul na sáňky.
- S podvrknutým kotníkem odehráli několik scén i Josef Kemr a Stela Zázvorková.
- Jaroslav Marvan se díky natáčení poprvé v životě podíval do Tater.
- Tvůrci plánovali natočit ještě třetí díl Anděl u moře, ale k realizaci nikdy nedošlo.
- Ve filmu znovu zazní píseň o poupátku z populární Pyšné princezny 1952.
 
Odkazy