Chobotnice z II. patra / Chobotnice z II. patra (1986/92/Československo, Západní Německo/Rodinný, Komedie) 66% -Originál DVD-

30.07.2023 03:40
JEDNOU VĚTOU
„Co si všechno můžete přivézt z dovolené u moře...“

OBSAH
Eva a Honzík si pro zábavu vymodelují z neznámé hmoty dvě chobotničky. Nic netuší, že hmota je živá a dokonce mluví. Kolem nich se začnou dít prapodivné věci. Film vznikl sestřihem stejnojmenného tv. seriálu, vyrobeného pro Německo. Pokračování viz Veselé vánoce přejí chobotnice.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Že by česká odpověď na E.T.? Ať tak, či tak, šikovně postavený rodinný film o trampotách s pozoruhodnými živými suvenýry přivezenými z nevydařené dovolené u moře. Znečištěný oceán vs neméně špinavá Čertovka, podmořské organismy vs pražská strašidla, prudící přímořští policajti a cousteauovští vědci vs pražské figurky od řeky, čecháčkovská exotika vs česká romantika, aneb všude hrozně, doma nejlíp. A k tomu kamiony, karavany, vědecké lodi, batyskafy... a samozřejmě dvě elektřinu absorbující, morfující a skřehotavě hláškující plastelínové chobotničky. A fajn filmoví manželé Zedníček s Veškrnovou. Bavilo mě to jako dítě, baví mě to i dneska. (choze) 4*

Prostě paráda. Geniální scénář i skvělé trikové zpracování Zelené a Modrého... Část filmu se točila u opravdového moře a tak to na člověka dýchá opravdovostí. Ovšem to co se pak dělo na Čertovce dodalo filmu až Vorlíčkovský šmak. I když možná tohle převzalo část nápadů z Lucie postrachu ulice, mně se tohle skoro líbilo víc. Nelze opomenout ani parádní hudbu. Kdykoliv to vidím, chytne mně to za srdce. Nejen, že to člověka vrací zpět, ale Zelená a Modrej prostě fungují dál a stále baví! * * * * (Big Bear) 4*

Moje dětsví, tohle jsem si pouštěl jako malej prakticky furt. No posuďte animace je výborná, herci ujdou(i když postavy které hrajou mi přišli až moc sentimentální). Hudba je pro uši dobrá, ne že bych si jí nějak extra vybavoval ale vím že byla aspoň ucházející), a taková ta dětská atmosféra byla výborná. Je to prostě můj oblíbený film u kterýho si rád odpočinu. (Campbell) 5*

VELKÁ RECENZE
Režisér Jindřich Polák a scenárista Otta Hofman se poprvé sešli při realizaci dětské komedie Klaun Ferdinand a raketa (1962). Teprve v roce 1969 však vytvořili tvůrčí tým, který od filmu Pan Tau jde do školy spolehlivě spolupracoval na snímcích pro děti a mládež. Polák s Hofmanem dokázali pracovat v sériích a vyhovět náročné objednávce zahraničních partnerů. Příběhy o panu Tau, komedie o zvědavé Lucii či seriál Návštěvníci – to všechno jsou společná díla autorů, kteří dovedli nosný nápad beze zbytku zužitkovat. Tak tomu bylo i v případě rodinné komedie Chobotnice z II. patra (1986) a jejího pokračování Veselé Vánoce přejí chobotnice, které nejsou samostatnými díly: barrandovská produkce je uvedla do kin coby sestřih čtyřdílné televizní minisérie realizované pro německého koproducenta. Protagonisty veselého vyprávění jsou členové rodiny Holanových: tatínek, který je řidičem kamionu, maminka – operní sboristka – a hlavně dvě děti – Eva a Honzík. Rodina si vyrazí na prázdniny do Portugalska, moře však znečistil havarovaný tanker. Děti najdou na pláži zelenou a modrou živou hmotu, z níž vymodelují chobotničky. Modrá a Zelený se s Holanovými tajně dostanou do Prahy a prožívají další dobrodružství na pražské Kampě, kde rodina bydlí… Polákův a Hofmanův snímek je samozřejmě zaměřený na animované titulní hrdiny, nevyhýbá se však ani realističtějším tématům (znečištěné životní prostředí, vztahové problémy rodičů). Mezi ty patří i povinnost „užít si dovolenou“ kterou musejí Holanovi naplňovat po návratu domů před drbnami ze sousedství. V dětských rolích se objevili Žaneta Fuchsová a Milan Šimáček. Role rodičů připadly Dagmar Veškrnové a Pavlu Zedníčkovi. Modrému propůjčil hlas František Filipovský a Zelenou namluvila Jiřina Bohdalová, která nadabovala v roce 1983 i zeleného formeláka Ferdu v Polákových příbězích o holčičce Lucii (Lucie, postrach ulice, …a zase ta Lucie /1983/).
Řidiče kamionu Honzu Holana zdrží při návratu z pracovní cesty blokáda stávkujících zelinářů na hranicích. Bydlí s rodinou - operní sboristkou Andreou, dcerkou Evou a sedmiletým synem Honzíkem v Praze na Kampě. Chystají se na dovolenou k moři a zpoždění Andreu naštve, i když se v noci před odjezdem s dětmi zúčastní natáčení inscenace opery Faust a Markéta. Se starým karavanem jede rodina přes Francii a Španělsko. U cíle v Portugalsku nedbají na zákaz vstupu a usadí se na krásné opuštěné pláži. Ve vodě je čeká nemilé překvapení, vše je prosyceno naftou z havarovaného tankeru a moře vyvrhuje mrtvé ryby a chobotnice. Na moři skupina výzkumníků pomocí batyskafu sbírá vzorky. Těsně před návratem najdou zvláštní zelenou a modrou hmotu, která zareaguje na elektrický výboj fénu oživením. Vzorky před očima šokovaných asistentek utečou z nádob a skočí do moře. Rodiče Holanovy odvezou policisté kvůli pokutě na stanici. Osamělé děti najdou hmotu a vymodelují z ní chobotničky. Modrá a Zelený s dětmi komunikují a tajně se s nimi dostanou do Prahy. Chobotnice se naučí číst, jen vše přečtené okamžitě zmizí. V Čertovce tekoucí pod okny bytu, kam je vyhodila polekaná maminka, a jejím okolí způsobí chobotničky spoustu podivných úkazů. Dokážou zastavit i mlýnské kolo. Nakonec se vrátí k dětem, které jim slíbí prázdniny u dědy na venkově, kde je čistá voda.
 
Postavy a obsazení
• Pavel Zedníček - sboristka Národního divadla Andrea Holanová
• Dagmar Veškrnová-Havlová - řidič Honza, Andrein manžel
• Žaneta Fuchsová - Eva, dcera Holanových
• Milan Šimáček - Honzík, syn Holanových
• Jiřina Bohdalová - Chobotnice alias Zelená (hlas)
• František Filipovský - Chobotnice alias Modrej (hlas)
• Boris Rösner - asistent Andreadis
• Miroslav Macháček - profesor George
• Josef Bláha - poručík portugalské policie
• Oldřich Kaiser - seržant portugalské policie
• Kateřina Lojdová - laborantka Eliška
• Vladimír Kratina - sochař-keramik Mertlík
• Jan Kanyza - asistent Pierre
• Otto Šimánek - učitel
• Jaroslava Kretschmerová - Jiřina, Andreina kolegyně
• Nina Divíšková - drbna Veselá
• Jaroslav Moučka - správce půjčovny loděk Nekvasil
• Vlastimil Brodský - děda Holan
• Ondřej Havelka - asistent režie Bóďa
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.7.1987
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1993 (VHS) Filmexport Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: -
Poprvé na DVD: 16.12.2008 Aha!
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Veselé Vánoce přejí chobotnice (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd248/
Československo / Západní Německo, Rodinný / Komedie / Sci-Fi, 1986
Režie: Jindřich Polák, Hrají: Dagmar Havlová, Pavel Zedníček

Chobotnice z II. patra (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd173/
Československo / Západní Německo, Rodinný / Komedie / Sci-Fi, 1986
Režie: Jindřich Polák, Hrají: Pavel Zedníček, Dagmar Havlová
 
Tvůrci a herci
Jindřich Polák (Režie), Jaroslav Boušek (Produkce), Jan Šuster (Produkce), Angelo Michajlov (Hudba), Emil Sirotek (Kamera), Dalibor Lipský (Střih), Jindřich Götz (Scénografie), Šárka Hejnová (Kostýmy), Karel Jaroš (Zvuk), Jiří Budin (Masky), Ota Hofman (Scénář), Pavel Zedníček (Herec), Dagmar Veškrnová-Havlová (Herec), Milan Šimáček (Herec), Žaneta Fuchsová (Herec), Boris Rösner (Herec), Miroslav Macháček (Herec), Josef Bláha (Herec), Oldřich Kaiser (Herec), Kateřina Lojdová (Herec), Vladimír Kratina (Herec), Jan Kanyza (Herec), Ota Šimánek (Herec), Jaroslava Kretschmerová (Herec), Jiřina Bohdalová (Herec), Nina Divíšková (Herec), Jaroslav Moučka (Herec), František Filipovský (Herec), Vlastimil Brodský (Herec), Ondřej Havelka (Herec), Martin Šotola (Herec), Vlastimila Vlková (Herec), Božena Fixová (Herec), Petr Jana (Herec), Jiří Wimmer (Herec)
 
1986/92/Československo, Západní Německo/Rodinný, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Lodní laborantku Karin ztvárnila tehdy známá zpěvačka Markéta Muchová. Při postsynchronech ji však nadabovala Soňa Dvořáková, která zároveň propůjčila hlas i Valerii Chmelové, která ztvárnila pražskou průvodkyni.
- Valerii Chmelovou (průvodkyně po Praze) a Markétu Krbuškovou (laborantka Karin) při postsynchronech nadabovala Soňa Dvořáková.
- Na filme spolupracovali dve nemecké spoločnosti Bayerischer Rundfunk a Westdeutscher Rundfunk.
- Byt Holanovcov sa nachádza na adrese U Lužického semináře 93/12, Praha - Malá Strana.
- Rodina Holanových cestuje autom Renault 20 TS z roku 1978.
- Film sa natáčal v Portugalsku.
- V případě obou celovečerních filmů se jedná se o dvoudílný sestřih čtyřdílného TV seriálu z původně čtyřhodinové stopáže, za oběť padla druhá polovina druhého dílu a první polovina třetího (prázdniny u dědečka).
- "Ropnou skvrnu" v moři vytvořil štáb pomocí cocacolvého barviva, které je nezávadné pro život a drží se na hladině.
- Zelené chobotnici propůjčila svůj hlas Jiřina Bohdalová, modré František Filipovský.
 
Odkazy