...a zase ta Lucie! / ...a zase ta Lucie! (1984/83/Československo, Západní Německo/Komedie, Rodinný, Fantasy) 65% -Originál DVD-

22.01.2023 08:04
JEDNOU VĚTOU
„Další veselá dobrodružství šestileté Lucie a jejích neobyčejných kamarádů, kouzelných panáčků z formely, kteří se jmenují Ferda a Ferda."

OBSAH
Další veselá dobrodružství šestileté Lucie a jejích neobyčejných kamarádů, kouzelných panáčků z formely, kteří se jmenují Ferda a Ferda. Zatímco Lucie jako nová vůdkyně party baví společně s formeláky všechny děti, potupený Osvald doma připravuje strašlivou pomstu. Chce se zmocnit kouzelných formeláků, což se mu k jeho škodě také podaří. Formeláci si totiž nenechají nic podobného líbit. Nejprve vybílí lednici, kde má Osvaldova maminka připraveny dobroty na velkou hostinu a potom znemožní Osvaldovo klavírní vystoupení před profesorem Hartmanem. Ale to samozřejmě není konec prázdninového dobrodružství. Sotva se Ferda a Ferda vrátí k Lucii, dobrodružství pokračuje, a tak si mohou děti díky oběma formelákům uprostřed léta například zabruslit.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Oba filmy mne docela nudily, i když ano, je zde kus fantazie a oba formeláci mají být vtipní - i tou žravostí, ale na mne to prostě nefungovalo, přišlo mi to utahané, pomalé (což je dáno i tím, že jde o sestřih seriálu) a přijde mi, že autoři, jakkoliv kvalitní, to točili spíše z povinnosti a kvůli finančnímu zajištění. U druhého dílu sice pobaví poslední Hrzánova role nebo netradiční reklama na všechny opravárenské služby, ale je to poněkud málo. Navíc třeba nevěřím, že by dospívající Mahulena Bočanová měla zájem hrát si s prťaty, místo aby lovila chlapy. (honajz) 2*

Nejvíc jsem dycky žral scénu v bytě Lucie, kde lednička která nechladila začala mrazit a na opravu zrovna přišel Karel Augusta. Během dvaceti minut se začaly objevovat herecké esa, po Augustovi přišli opraváři elektriky Karel Effa a Pavel Zedníček, k rozbité televizi je přivolán Václav Lohniský, další se zjevil instalatér Ladislav Křiváček, poté se k rozbitému oknu přiřítil Eugen Jegorov a nakonec musel být povolán tapetář Vlastimil Bedrna. Skoro jak z nějaké němé grotesky. I další herci v malinkých rolích jsou bezvadní, třeba prodavač ovoce a zeleniny František Filipovský nebo profesor hudby Jiří Hrzán (bohužel předabován Romanem Skamenem). Tyhle dva filmy s Lucií a jejími formeláky, kteří provádějí všemožné bláznivé vylomeniny jsou klasikou rodinných filmů let osmdesátých. A k tomu krásná hudba Angela Michajlova. (topi) 4*

Lucii se díky formelákům podaří najít přátele po celém ulici, i Osvaldova banda (až na Osvalda samotného) ji bere jako dobrou kámošku. Ale to si Osvald nechce nechat líbit - a spřádá plány, jak Lucii formeláky zabavit. Ti se ale dokáží velice účinně bránit. Jenže prázdniny se blíží ke svému konci, a Lucie slíbila, že "seknuté" formeláky než půjde do školy vrátí ... O chlup horší než Postrach ulice, na druhou stranu co se týče hereckého obsazení mnohem nabitější. Své na tom udělala oprava Luciina bytu, kde se v rolích různých opravářů vystřídají snad všichni známí herci (Karel Augusta, Pavel Zedníček, Jiří Krampol a další a další). Žaneta Fuchsová je ve své dětské roli okouzlující, ale opět filmu dominuje (samozřejmě kromě formeláků) Michael Hofbauer (chudák kluk, jaký účes si musel nechat vyrobit pro tento film :) ) (lennyd) 3*

VELKÁ RECENZE
Režisér Jindřich Polák a scenárista Ota Hofman často spolupracovali na televizních a filmových sériích pro děti. Vedle příběhů o panu Tau či o Chobotnicích ze II. patra realizovali i dvě filmové komedie o dívence Lucii. Těm ovšem předcházel televizní seriál Luzie, der Schrecken der Straße, který vznikl v roce 1980 na zakázku pro západoněmeckou televizi. Šestice půlhodinových příběhů, které tehdejší Česká televize neuváděla, se u nás hrála až v roce 1984, sestříhaná do podoby dvou celovečerních filmů – Lucie, postrach ulice a …a zase ta Lucie. Šestiletá hrdinka prožívá ve druhém zmíněném filmu další příhody s panáčky z plastelíny, kteří se jmenují Ferda a Ferda. V předchozím dílu se dívenka, jež má nastoupit po prázdninách do první třídy, v obchodním domě seznámila se dvěma formeláky. Připravila pak o vůdcovství dětské party protivného staršího kluka ze sousedství Osvalda, který se nyní rozhodl k pomstě. Když se ovšem lstivý Osvald zmocní kouzelných formeláků, jenom si tím zkomplikuje život. Panáčci však v lumpárnách pokračují i poté, co se vrátí zpátky k Lucii… Vedle animovaných formeláků, kteří jsou hlavní atrakcí populárního dětského snímku, zaujme v titulní roli Žaneta Fuchsová. Ta byla v té době už zkušenou filmovou herečkou, která se s Jindřichem Polákem znovu sešla i při natáčení zmíněných Chobotnic a filmu Pan Tau (1988). Partu Osvalda se ujal Michael Hofbauer, kterého si režisér už předtím otestoval právě ve filmech o kouzelném muži s buřinkou. Populární představitel pana Tau, Otto Šimánek, se ve filmu objevuje v roličce detektiva z obchodního domu. V jedné z menších dětských rolí zazáří i malá Mahulena Bočanová. Formeláky nadabovali Jiřina Bohdalová a Josef Dvořák a rolí hrdinčiných rodičů se ujali Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík.
Šestiletá Lucie si díky formelovým panáčkům může hrát s partou starších dětí v ulici. Oranžový Ferda a zelený Ferda disponují kouzelnou mocí, díky které proměňují svět kolem holčičky a také ji chrání před jejím sousedem – klukem Osvaldem. Ten nemůže Lucii odpustit, že už není vůdcem dětské party, a panáčky jí lstí ukradne. Formeláci mu ale zavaří. Poničí dobroty připravené na rodinnou oslavu a úplně znemožní Osvaldovu klavírní produkci. Mlsní Ferdové pak pokračují v lumpárnách, i když se vrátí k Lucii, která je na konci prázdnin doma sama. Šokovaný opravář lednice kvůli nim zničí přívod elektřiny, a tak se v bytě vystřídají postupně elektrikář, televizní opravář, sklenář, instalatér i tapetář. Lucie přemluví dědečka, jenž ji přijel hlídat, aby vrátili do obchodního domu ukradenou krabičku formely, ze které pocházejí Ferda&Ferda. Ale vzápětí ji musejí koupit, aby Lucie o panáčky nepřišla. Přes mírný trapas se akce povede. Nastal první den školy. Rodiče a dědeček zaspali, a tak se odvážná a samostatná Lucie vydá na cestu sama. Na poslední chvíli dorazí před školu dojatí dospělí. Protože špatně zaparkovali, přiměje je policista vystoupit z auta. Tak se prozradí, že rodiče i dědeček zůstali částečně v pyžamech. Ferda&Ferda Lucii doprovodí v podobě jablíček, na něž se pohotově změnili.
 
Postavy a obsazení
• Žaneta Fuchsová - Lucie
• Jiřina Bohdalová - formelák Ferda
• Josef Dvořák - formelák Ferda
• Vlastimil Brodský - vypravěč
• Jaromír Hanzlík - tatínek
• Daniela Kolářová - maminka
• Hana Maciuchová - Osvaldova maminka
• Michael Hofbauer - Osvald
• Saša Pirná - Maruška
• Mahulena Bočanová - Lída
• Ota Bláha - kluk
• Pavel Miko - kluk
• Lukáš Bech - kluk u zubaře
• Jiří Pleskot - dědeček
• Karel Effa - elektrikář
• František Filipovský - prodavač
• Jiří Hrzán - profesor hudby
• Jiří Krampol - policista
• Jiří Lábus - pumpař
• Václav Lohniský - opravář
• Jiří Datel Novotný - prodavač
• Pavel Zedníček - elektrikář
• Karel Augusta - Šmíd

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.12.1984
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.8.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Lucie, postrach ulice (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/177/
Československo / Západní Německo, Komedie / Rodinný / Fantasy, 1983
Režie: Jindřich Polák, Hrají: Žaneta Fuchsová, Jiřina Bohdalová

...a zase ta Lucie! (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd165/
Československo / Západní Německo, Komedie / Rodinný / Fantasy, 1983
Režie: Jindřich Polák, Hrají: Žaneta Fuchsová, Jiřina Bohdalová

 
Tvůrci a herci
Jindřich Polák (Režie), Jan Šuster (Produkce/Vedoucí výroby), Angelo Michajlov (Hudba), Josef Vaniš (Kamera), Zdeněk Stehlík (Střih), Dalibor Lipský (Střih), Karel Černý (Scénografie), Zuzana Máchová (Kostýmy), Roman Hloch (Zvuk), Pavel Jelínek (Zvuk), Vladimír Petřina (Masky), Ota Hofman (Scénář), Žaneta Fuchsová (Herec), Jiřina Bohdalová (Herec), Josef Dvořák (Herec), Daniela Kolářová (Herec), Jaromír Hanzlík (Herec), Jiří Pleskot (Herec), Hana Maciuchová (Herec), František Filipovský (Herec), Jiří Datel Novotný (Herec), Václav Lohniský (Herec), Jiří Hrzán (Herec), Karel Augusta (Herec), Pavel Zedníček (Herec), Jiří Krampol (Herec), Karel Effa (Herec), Mahulena Bočanová (Herec), Lukáš Bech (Herec), Vlastimil Brodský (Herec), Jiří Lábus (Herec), Michael Hofbauer (Herec), Raoul Schránil (Herec), Ela Šárková (Herec), Petr Nárožný (Herec), Veronika Freimanová (Herec), Luděk Kopřiva (Herec), Jana Viščaková (Herec), Marek Mikuláš (Herec)
 

1984/83/Československo, Západní Německo/Komedie, Rodinný, Fantasy

 
Zajímavost k filmu
- Filmová adresa domu, kde bydlí Lucie, zní Růžová ul. 15. Ve skutečnosti jej ale hledejte úplně mimo centrum Prahy - v blízkosti Ladronky.
- Školu, do které jde Lucie na samém konci snímku, najdete ve skutečnosti v Pařížské ulici v Kladně.
- Tovar, ktorý môžeme vidieť v regáloch, sú len obaly, ktoré štáb spotreboval v Nemecku a doniesol do obchodného domu Kotva.
- Film je zostrihom druhej polovice seriálu Lucie, postrach ulice (1980).
- Dokončení filmu se nedočkal Jiří Hrzán, jehož roli musel při postsynchronech nadabovat Roman Skamene.
 
Odkazy