Živý terč / Hard Target(1993/97/USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller) % -Originál DVD-

22.01.2023 08:04
JEDNOU VĚTOU
„Tak dlouho bezcitní zabijáci pořádají pro zábavu hony na lidi, až se sami stanou obětí lovce."

OBSAH
Tak dlouho bezcitní zabijáci pořádají pro zábavu hony na lidi, až se sami stanou obětí lovce. Chance Boudreax je nezaměstnaný obchodník v námořnictví v New Orleans, který používá svoje profesionální schopnosti bojových umění v zápase proti skupině sadistů, kteří zprostředkovávají hon na lidi, bezdomovce-veterány. Do města přichází Natasha Binderová, mladá žena, která pátrá po svém nezvěstném otci a požádá Boudreauxa o pomoc. Ten zjistí, že její otec se stal poslední obětí zabijáků a nelítostný souboj pokračuje...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nejspíš je toto nejlepší Van Damma film, to si každý musí rozebrat po svém, ale určitě je to film, ve kterém se Van Damme objeví s nejdelšími vlasy vůbec a že mu v akčních scénách řádně plandaly ze strany na stranu, jakoby chvíli připomínal asijské bojovníky, ale nejen vzhledem ale i patřičným umem, který on předvedl sice párkrát zato zase hutně a velice pěkně.. Ohromné ovace za úspěch může samozřejmě John Woo, režisér, který se tímto filmem dostal do podvědomí amerických diváků a dokázal, že s Van Dammem se dají točit i ty lepší a akčnější scény při kterých on vypadá skvěle. Nečekejte nic inteligentního, příběh je vcelku slabý, ale akční scény jsou na opravdu vysoké úrovni, nezmizel ani neduch z jiných Woovských filmů "proč nabíjet když se kolem tebe střílí, na to budeš mít čas až bude klid" a tak do toho mydlí hlava nehlava až do skonání. Dále z Van Dammeho protivníků, které hrál Lance Henriksen a objevený Arnold Vosloo, šel opravdu strach a to je právě další plus na tomto filmu. Sice je to velká blbost, Van Damme bije například i do hadů a kouše chřestýšům chřestidlo, ale i tak je to zábava, při které se rozhodně nudit nebudete. --- Nejsou tu aligátoři nebo jiná zvířata? - Jestli tě to uklidní tak...jsou. (Malarkey) 3*

Není to nejlepší Van Damme (mám jiné favority), ale pořád s přehledem strčí do kapsy leccos z dnešní akční produkce. V tu dobu něco totálně cool a i dneska si spolupráce John Woo a JCVD drží své kvality. Režisérovi typické atributy a choreograficky silné akční scény tahají prostinký scénář o třídu výš, potěší vybrané lokace (ponuré uličky, noční hřbitov i tovární hala), navíc má před kamerou dvojici stylových záporáků, tj. Arnold Vosloo a Lance Henriksen. Dnešní akční kousky by takové potřebovaly jako sůl. Silnějšímu prožitku brání neustálé zpomalovačky.. nic proti nim, ale čeho je moc.. Zestárli jsme, ale na hodně silné tři nebo slabší čtyři to stále bohatě stačí!! (castor) 4*

Tak jednoduché a prostinké, až se to snad člověku ani nechce věřit. O to více je však divák příjemně překvapen, neboť necelých sto minut mu uběhne neuvěřitelně rychle. Scénář je naprosto prázdný, avšak akce je jedním slovem úchvatná. Typicky woovské vychytávky jsou v každém druhém záběru a Lance Henriksen je jakožto hlavní záporák geniální. Jeho arogance a pistole na prasata za pasem dělají své a v pohodě tak zastiňuje nevýrazného Van Damma. Jednoduché exteriéry, minimum herců - vše je podřízeno akčním scénám a i tady je rozhodně na co koukat! Fantastická akční jízda, kterou nejvíce oceníte na pořádném domácím kině. (Kaka) 4*

VELKÁ RECENZE
Film Živý terč si v roce 1993 vysloužil velké ovace na poli akčních filmů. Tento napůl lyrický a umělecky sestříhaný příběh nám ukazuje, že jeden člověk dokáže změnit co se děje. Jen na to musí být dost velký frajer. Hned na začátku filmu honí skupina lovců jednoho bezdomovce. Už nyní je zřejmé, že jej nechtějí zabít hned, ale spíš si s ním hrají. Bezdomovce nahánějí motorky, střílí se šípy a když už ze samopalů, tak aby ho někam zaplašili.
Nakonec ale každý z nich pojde. Jsou to živé terče organizace, která se baví lovem lidí. Zní to hůř než jak to vypadá. Namísto jelena si podle všeho vždycky najdou nějakou ztracenou existenci. Ale lidé nejsou zvířata a je jen otázkou času, kdy tyhle hony začnou být osobní.
Mladá, hezká Natasha hledá svého otce. Je to bezdomovec, a tak se se svou naditou peněženkou začíná pohybovat na nesprávných místech. Naštěstí si v odrazu od skla dveří jedné restaurace všímá Chance (J.C. Van Damme), že si na její kabelku brousí zuby celý stůl hladových zlodějíčků. A tak se spolu seznamují. Chance dokáže přesně mířenými chvaty vyřídit jakéhokoliv útočníka. A tedy i když shání práci a chrastí drobné jako každý jiný, Natasha si jej najímá jako osobního strážce a detektiva při pátrání po jejím otci.
V tomhle příběhu jde však o zabíjení lidí ze sportu, čímž se vysvětluje, že ten bezdomovec na začátku, kterého pro zábavu někdo „ulovil“, byl právě její otec.  Intriky organizace zbohatlíků se však neodkrývají snadno. Během pátrání po vrazích otce Natashy, začíná Chanceho profil a minulost zabijáky zajímat. Mají rádi válečné veterány a týpky, co se umí bránit. Když je takový člověk na honu beze zbraně, musí se aspoň vyznat, aby nebyl příliš snadná kořist.
„Vláda poskytuje jejich výcvik v zabíjení a my je potom lovíme.“ vysvětluje vlastník soutěže klientovi. Chance však v lese klade jednu past za druhou a své protivníky likviduje s přesností chirurga, který z kůže odřezává infekční svrab. Lovci nabízí svým klientům úplně novou možnost odreagování. Zastřelit někoho je zážitek, při němž si každý musí ujasnit jakým člověkem vlastně je a jakým chce být. Může to být také velmi účinná terapie, nicméně ventilovat své problémy zabíjením jiných lidí není tak prospěšné jak se zdá, i když se potom asi dost uleví. Pokud by to bylo jinak, nebyl by film Živý terč jen vymyšleným příběhem, ale podobná služba by byla běžně k dostání.

Ocenění:
The Saturn Awards
1994 - Lance Henriksen (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
1994 - Nejlepší horor (nominace)
1994 - John Woo (Nejlepší režie) (nominace)
1994 - Graeme Revell (Nejlepší hudba) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, Nova, Prima, JOJ)
V českém znění: Jiří Pomeje - Jean-Claude Van Damme (Chance Boudreaux), Lucie Benešová - Yancy Butler (Natasha 'Nat' Binderová), Michaela Kuklová - Kasi Lemmons (detektiv Marie Mitchellová), Viola Zinková - Lenore Banks (Marie) + Jeanette Kontomitras (madam), Vladimír Fišer - Sven-Ole Thorsen (Stephan) + (titulky), Miloslav Mejzlík - Willie Carpenter (Elijah Roper), Jiří Plachý - Lance Henriksen (Emil Fouchon), Karel Richter - Wilford Brimley (strýček Douvee) + Marco St. John (Dr. Morton), Jiří Schwarz - Joe Warfield (Ismal Zenan), Miroslav Středa - Eliott Keener (Randal Poe) + Ted Raimi (brýlatý muž na ulici), Libor Terš - Arnold Vosloo (Pik van Cleef)
Překlad: Daniela Margoliusová
Zvuk: Jan Morávek
Produkce: Marta Strangmüllerová
Dialogy a režie: Marie Fronková
Vyrobilo: Studio Grant Dabing pro Hollywood Classic Entertainment, 1994

2.DABING (Universal Channel)
V českém znění: Jiří Pomeje - Jean-Claude Van Damme (Chance Boudreaux), Jiří Plachý - Lance Henriksen (Emil Fouchon), Jitka Moučková - Yancy Butler (Natasha 'Nat' Binderová), Filip Švarc - Arnold Vosloo (Pik van Cleef, více rolí), Pavel Šrom - Willie Carpenter (Elijah Roper), Petr Gelnar a další
2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.12.1993
Premiéra USA: 20.8.1993 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.2.2008 Aha!
Poprvé na Blu-ray: 6.4.2022 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 4 532 448
Tržby celkem - $ 74 189 677
Návštěvnost v ČR 187 402
Náklady (Rozpočet) - $ 18 000 000
 
Tvůrci a herci
John Woo (Režie), Sean Daniel (Produkce), James Jacks (Produkce), Graeme Revell (Hudba), Tim Simonec (Hudba), Russell Carpenter (Kamera), Bob Murawski (Střih), Valerie McCaffrey (Casting), Nancy Nayor (Casting), Phil Dagort (Scénografie), Karyn Wagner (Kostýmy), Ron Bartlett (Zvuk), Anne Hieronymus (Masky), Chuck Pfarrer (Scénář), Jean-Claude Van Damme (Herec), Arnold Vosloo (Herec), Lance Henriksen (Herec), Yancy Butler (Herec), Lenore Banks (Herec), Willie C. Carpenter (Herec), Kasi Lemmons (Herec), Marco St. John (Herec), Ted Raimi (Herec), Sven-Ole Thorsen (Herec), Wilford Brimley (Herec)
 
1993/97/USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film měl původně skončit honičkou na lodích.
- Film byl původně zařazen do NC-17 a neměl tak být přístupný do 17 let, nakonec byl 7krát a zařazen do R-ratingu.
- Pistole, kterou ve filmu použil Emil Fouchon (Lance Henriksen), je Thompson Center Contender.
- Postava Vana Cleefa, kterou hrál Arnold Vosloo, je pojmenována podle herce Lee Van Cleefa, který hrál protisadistickou roli ve filmu Hodný, zlý a ošklivý (1966).
- Ve scéně, kdy Chance Boudreaux (Jean-Claude Van Damme) zlomí jednomu ze zločinců rameno, je možné jasně vidět, že se jedná o gumovou náhradu.
- Filmem si Van Damme vysloužil na MTV Movie Awards svou druhou nominaci v kategorii Nejžádanější muž.
- Film byl prostříhán o 20 minut poté, co John Woo nedokázal snížit počet mrtvol tak, aby film zbavil ratingu "nepřístupno do 17 let".
- Z celkového rozpočtu 23 milionů amerických dolarů činil Van Dammův honorář 3,5 milionu.
- Pro hlavní roli se uvažovalo o Kurtu Russellovi.
- Jean Claude Van Damme navrhoval k režii Johna Woo, protože se společně s producenty podívali na videokazetu s nesestříhanou verzí Killera, a po shlédnutí filmu Van Damme řekl: "Tak tento člověk bude režírovat tento budoucí hit."
 
Odkazy