Zpětná reakce / Trigger Effect, The (1996/93/USA/Drama, Thriller, Akční) 52% -Originál DVD-

22.01.2023 07:45
JEDNOU VĚTOU
„O rozsáhlém výpadku proudu a tenké slupce civilizace, pod kterou se ukrývá divoch.“

OBSAH
Představte si, že by na zemi došlo k velkému výpadku elektřiny. Vše mimo provoz, chaos, rabování, střelba, davová hysterie. Postapokalyptické drama začíná... Matthew Kay a jeho manželka Annie žijí společně s dcerou na poklidném předměstí Los Angeles, daleko od všech potíží i nebezpečí. Když ale dojde k velkému výpadku elektřiny, jejich idyla je rázem pryč. Vše je najednou mimo provoz, ve společnosti roste nervozita a objevuje se rabování. Rodinu navštíví jejich přítel Joe, a i když je jeho pomoc v obtížné situaci vítána, přeci jen je zde komplikace. Sebevědomý Joe totiž přitahuje Anie, což Matthewovi samozřejmě není příjemné. Zrovna když se dohadují, vnikne do domu lupič, kterého nakonec zastřelí soused. Oba manželé se rozhodnou odjet k Anniiným rodičům. Cesta se však vyhrotí, když narazí na řidiče Garyho...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když jsem viděl jméno režiséra měl jsem 2 možnosti. První byla film vypnout a nenechat se zhnusit stejně jako u Tajemného okna, a ta druhá byla film nechat zaplý a nechat se překvapit jako u Ozvěny mrtvých. No a tak jsem film teda nechal a skončilo to něco mezi tím.V tomhle filmu strašně smrdí televizní produkce, protože na takovejhle jednoduchej příběh který má ale aspoň tendenci bavit jsem nenašel nic extra. Film se neustále koketuje na jednom místě, postavy jsou nesympatické i když zahrané dobře, atmosféra té katastrofvy tu ale chybý asi nejvíc, neříkám že je to promarněná šance, film se mi dostal do rukou omylem, ale ani nic světoborného, navíc tu je strašně nevýrazná hudba od Howarda. (Campbell) 3*

Slabý film, v kterém se snaží Kyle MacLachlan hrát, ale moc mu to nejde. Některé filmy ve mě vyvolávají smutek, když vidím, jak se v nich Kyle dokáže zakopat a být nevýrazný i přes svou bradu... Elisabeth Shue je vedle něj vrchol erotické vzrušenosti a je neustále oblečená a chová se jako "lehká holka". To mi ve filmu vůbec nesedělo a od prvního náznaku ploché postavy jsme se o ni nezajímal, protože její "příběh" byl jasný a jednoduchý. Bohužel. Celkově film nenabízí žádné překvapení, ani pořádnou atmosféru, která je opravdu slabá. Prvotina a hned nejslabší film jinak známého a celkem úspěšného scénáristy Davida Koeppa. Prázdný film, který chtěl sázet na příběh o "apokalyptickém" světě a tahle sázka vůbec nevyšla. (Djkoma) 2*

Další z řady apokalyptických pohádek, kterou na jistou míry koukatelnosti posouvá Howardova hudba. Ale i z ní mám pocit, že při psaní moc dobře věděl, čemu se to upsal a zrovna dvakrát se proto nesnažil. No a proč že je to pohádka? Protože já také můžu začít psát scénář, ve kterém naši malou vesnici ochromí záplava bláta. Ale pokud vzápětí nevysvětlím, kde se to bláto vzalo, a nebude-li jasně ukázáno, že mohutně prší, tak to bude co? No přece pohádka! Kromě tohoto film sráží špatné dialogy a psychologie ústředních postav, kterou neshledávám zdařilou. Rovněž jejich uvažování občas zavání úrovní publika, jemuž by jako pohádkoidní žánr měl být tento film správně určen. (Pepinec) 2*

VELKÁ RECENZE
Matthew Kay a jeho manželka Annie žijí v prostředí poklidného předměstí Los Angeles, daleko od všech potíží i potenciálně nebezpečných ulic. Jejich zdánlivě idylický život se začne hroutit, když dojde k nečekanému masivnímu výpadku elektrického proudu a oni zjistí, že jejich svět s hezkým domem, slušnými sousedy a vším tím drobným přepychem, který se dá koupit, není tak bezpečný, jak si mysleli. Světla, telefony i počítače jsou mimo provoz a s přibývajícím časem roste nervozita. Když se Matthew vypraví do lékárny pro léky, které potřebuje pro svou nemocnou dceru Sarah, dostane se do konfliktu s nevrlým lékárníkem, který mu je odmítá vydat kvůli výpadku, který vyřadil počítač i pokladnu.
Nakonec v zoufalství využije příležitost a když se lékárník nedívá, antibiotika pro dítě ukradne. Téhož dne navštíví rodinu jejich přítel Joe, který je mnohem ráznější než Matthew. Přestože jeho pomoc v obtížné situaci, kdy se šíří zprávy o rabování obchodů i domů, je vítaná, jeho příchodem se situace začne komplikovat. Annie totiž sebevědomý Joe přitahuje, což Matthewovi samozřejmě neunikne. A právě v této najaté situaci pronikne do domu lupič, který se pokouší využít temnoty způsobené výpadkem proudu. Po dramatickém střetnutí, kdy nakonec prchajícího lupiče zastřelí soused, se vylekaní manželé rozhodnou opustit město a odjet k Anniiným rodičům, než se situaci podaří dostat pod kontrolu a Joe souhlasí, že pojede s nimi. Cesta se však nečekaně dramaticky vyhrotí, když narazí na řidiče Garyho.
Snímek vypráví příběh co by se stalo, kdyby náhle dlouhodobě nastal blackout (rozsáhlý výpadek dodávky elektřiny). K takovému námětu se tvůrci vrátili např. i v roce 2012, kdy vznikl televizní seriál ´Revoluce´ pojatý však daleko více apokalypticky. Tento skromnější nízkorozpočtový filmík je však přeci jen daleko reálnější. Moderní doba se nikde neobejde bez elektroniky a ta zase bez elektřiny, takže když vypadne, nelze uplatnit službu. Nastane chaos a beznaděj. Nikdo si ani neumí představit, že by najednou nedostal v lékárně potřebný lék pro malé brečící nemocné dítě, jako se to stalo rodičům, které děj sleduje. A jak to vyřešili? Snímek neoplývá lecjakou porcí akčnosti, jak bývá obvyklé. Tady se lidé chovají zcela přirozeně ve svém rozhodování co je správné či legální a co ne v zájmu přežití v nastalé situaci, takže žádné napětí, žádná temná atmosféra, žádné tlačení na pilu divákovi za každou cenu předhodit různorodé brutální násilnosti. Snímek tedy spíše pro diváky mající raději jednoduchý děj.

DABING
1.DABING
V českém znění: Jan Čenský - Kyle MacLachlan (Matthew), Lucie Juřičková - Elisabeth Shue (Annie Kay), Michal Suchánek - Dermot Mulroney (Joe), Miloš Vávra - William Lucking (lékárník), Tomáš Juřička, Dalimil Klapka, Roman Hájek, Filip Švarc, Yvetta Blanarovičová, Klára Jirsáková, Jana Hojdová, Milan Slepička (titulky).
Překlad: Petr Anderle
Zvuk: Svatopluk Cechel
Produkce: Zdena Sirotková
Dialogy a režie: Zuzana Zemanová
Vyrobilo: Studio S Pro Alfa pro Hollywood Classic Entertainment, 1997

2.DABING
V českém znění: Aleš Procházka - Kyle MacLachlan (Matthew), Sabina Laurinová - Elisabeth Shue (Annie Kay), Petr Lněnička - Dermot Mulroney (Joe), Marek Libert - Richard T. Jones (Raymond), Tomáš Juřička - Bill Smitrovich (Steph), Svatopluk Schuller - Michael Rooker (Gary), Ivan Jurka - Richard Schiff (prodavač zbraní), Marek Holý, Jan Szymik - William Lucking (lékárník), Radek Hoppe, Hana Kusnjerová, Kateřina Velebová, Vojtěch Rohlíček, Bohuslav Kalva, Miriam Chytilová, Josef Guruncz, Anna Jurková, Marianna Jurková a další
Producent: Petr Křivánek - Filmpark, s.r.o.
Překlad: Renata Greplová
Zvuk: Pavel Špatný
Titulky: Dora Windsorová
Vedoucí výroby: Hana Wszolková
Šéfproducent: Stanislav Wszolek
Úprava a režie: Miriam Chytilová
Vyrobilo: AW Studio Praha pro DVD Edici

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 30.8.1996 Gramercy Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 21.12.2010 DVD Edice
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 3 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 8 000 000
 
Tvůrci a herci
David Koepp (Režie), Michael Grillo (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Newton Thomas Sigel (Kamera), Jill Savitt (Střih), Nancy Nayor (Casting), Howard Cummings (Scénografie), Dana Allyson (Kostýmy), Andy Nelson (Zvuk), Tom Perry (Zvuk), Anna Behlmer (Zvuk), Desne J. Holland (Masky), Kathrine Gordon (Masky), David Koepp (Scénář), Kyle MacLachlan (Herec), Elisabeth Shue (Herec), Dermot Mulroney (Herec), Richard T. Jones (Herec), Bill Smitrovich (Herec), Michael Rooker (Herec), Tori Kristiansen (Herec), Tyra Kristiansen (Herec), Rick Worthy (Herec), Greg Grunberg (Herec), Richard Schiff (Herec), Jonathan Mumm (Herec), Kirk Fox (Herec), William Lucking (Herec), Jack Noseworthy (Herec), David O'Donnell (Herec), Philip Bruns (Herec), Carl Ciarfalio (Herec)
 
1996/93/USA/Drama, Thriller, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení filmu probíhalo v USA ve státě Kalifornie to ve městech Los Alamitos, Sacramento a Los Angeles od 31.7.1995 do 22.9.1995.
 
Odkazy