Zamilovaný profesor / The Nutty Professor (1996/91/USA/Komedie, Romantický, Sci-Fi) 42% -Originál DVD-

22.01.2023 07:45
JEDNOU VĚTOU
„Oblíbený komik Eddie Murphy přichází jako velmi obézní vědec…“"

OBSAH
Hrdinou příběhu je roztržitý profesor Sherman Klump, který se na první pohled zamiloval do své kolegyně, Carly Purlyové. Má to však háček. Klump je téměř dvousetkilový tlouštík a bojí se, že právě na to by mohla jeho láska doplatit. Hnán děsivými sny, rozhodne se vyzkoušet na sobě svůj objev, preparát, který testoval jen na morčatech. Ten z něj sice udělá štíhlého mladého muže s poněkud extravagantním chováním, ale má jen dočasnou účinnost, což znamená, že zpátky v tlouštíka se začíná měnit v ty nejnevhodnější chvíle, a to zcela nečekaně. Navíc se po čase štíhlé já, které si říká Buddy Love, začne až příliš vměšovat Shermanovi do života. Pokusí se mu přebrat Carlu, připraví ho o místo i bydlení, a dokonce se pokusí natrvalo zaujmout místo v jeho těle. Jenže dobrácký profesor si to nenechá líbit a je odhodlán zůstat sám sebou i za cenu nepříjemné tloušťky. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Sice je to opravdu příšerná kravina, ale já se u filmu bavim pokaždé když se na něj znovu podívám. Humor je sice trochu povrchní, ale nevadí mi a hádky s rodinkou u stolu jsou podle mě výborné. Sice je tam řada klišé jako např. bavič v klubu. I přesto se to dá vydržet a sledovat Eddie Murphyho v několika podání je celkem potěšující. Hlavně když na konci slyšim: V českém znění zazněli Oldřich Kaiser, Oldřich Kaiser....a takhle ještě asi 5x. --- Vy jste dal auto za 37 tisíc do opravny? – No prvně jsem chtěl Trabanta, ale auto jako auto (druhý den po zničení Viperu) (Malarkey) 4*

Chcete zářný příklad toho, že se dneska Oscarem neoceňují skutečně dobré filmy? Tak tady jej máte. Dostal sice Oscara jen v kategorii "best makeup", nicméně se mi nechce věřit, že by se nenašel za rok 1996 lepší kandidát. Zvláště když tento kromě "dobrýho mejkapu" nemá vůbec co nabídnout. A jak to bývá s mejkapem, to určitě mnozí víte sami dobře. Na pohled to vypadá skvěle, ale když jej pak setřete, skrývá se pod ním často hrůza, jakou svět ještě neviděl. :) Viz tento film. (Radyo) 1*

Dvakrát hlavní role, čtyřikrát vedlejší role. Eddie Murphy není žádný troškař. Škoda, že ve své velmi úspěšné komedii kombinuje poměrně laskavý úsměvný příběh s humorem nejhrubšího zrna. Tohle chaotické míchání žánrů ho tak sráží zbytečně dolů. (castor) 2*

VELKÁ RECENZE
Remake snímku ´Zamilovaný profesor´ (1963), který byl přepracován doslova na tělo Eddiemu Murphymu. Původní snímek se v podstatě honosí tímtéž, neboť si ho napsal, sám režíroval a zahrál i hlavní roli Jerry Lewis. Jerry však pojal profesora jako hubenou postavu, zatímco nyní je obtloustlý. Motiv nápoje ve změně osobnosti je také jiný, jinak se v podstatě vše drží původního konceptu. Eddie Murphy prokázal, kromě komediálního talentu, svou schopnost zahrát několik postav v jedné scéně už ve snímku ´Cesta do Ameriky´ (1988) a právě v tomto snímku mu byla dána stejná příležitost. A dle očekávání to opět zvládl na výbornou.
Zahrát typickou stereotypní rodinu, v tomto příběhu Klumpovu, čítající dohromady šest osob napříč generacemi i pohlaví, plus nepříjemná hubená verze profesora, je vskutku herecký majstrštyk. Eddie to zahrál s takovou energií, že nezasmát se tomu dokáže snad jen opravdový morous. Co se týče masek, jejich dokonalost už ani tak moc překvapivá není, neboť v minulosti něco takového bylo k vidění několikrát. Například ve snímku ´Mrs. Doubtfire - Táta v sukni´ (1993). Zamilovaný profesor je především výřečná komedie, takže co se týče Eddieho, z jeho dosavadní filmografie je to tak trochu jiný film.
Pokud je v těle obtloustlého profesora, je prostě takový nesmělý, ale zato v hubené verzi jeho pusa jede jako kulomet. Místy to i vypadá, že přehrává, ale v rámci výbušnosti humoru se to i přesto zdá být ještě přijatelné. Kromě slovního humoru má snímek také známé moralizační poselství a tím je moudro, že člověk se nemá hodnotit podle toho jak vypadá, ale jak se chová. Vzal si někdo z diváků z toho něco? Příběh jako takový je jinak hodně jednoduchý, takže i na první shlédnutí může být ve svém vývoji předvídatelný. Vlastně je v tom znát i klasická romantická šablona. I přesto nemusí být snímek pro každého, ale tak už to z diváckého hlediska prostě bývá. A co se týče toho maskování, obzvláště muže v ženu, počínajíc výše zmíněným snímkem s Robinem Williamsem, vznikla.

Ocenění:
Academy Awards
1997 - Nejlepší masky

British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
1997 - Nejlepší masky
1997 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

Golden Globes
1997 - Eddie Murphy (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál) (nominace)

Los Angeles Film Critics Association Awards
1996 - Eddie Murphy (Nejlepší herec) (nominace)

The Saturn Awards
1997 - Eddie Murphy (Nejlepší herec)
1997 - David LeRoy Anderson, Rick Baker (Nejlepší masky)
1997 - Nejlepší fantasy (nominace)

DABING
V českém znění: Oldřich Kaiser - Eddie Murphy (Sherman Klump, Ernie Klump, Buddy Love, Lance Perkins, táta Klump, máma Klumpová, babička Klumpová), Dana Batulková - Jada Pinkett Smith (Carla Purtyová), Jan Přeučil - Larry Miller (děkan Richmond), Bohumil Švarc - James Coburn (Harlan Hartley), Martin Dejdar - Dave Chappelle (Reggie), David Prachař - John Ales (Jason), Jaroslav Kaňkovský, Martin Kolár, Eva Klepáčová , Petra Hanžlíková, Radovan Vaculík, Tereza Chudobová, Eva Spoustová , Alena Procházková, Bohumil Švarc ml.
Překlad: Saša Neuman
Zvuk: Alexandr Vrbata
Mix zvuku: Ivo Špalj - Barrandov Studio
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy: Janka Tintěrová
Režie: Tomáš Tintěra
Vyrobiao: LS Productions dabing 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.10.1996 Bontonfilm
Premiéra USA: 28.6.1996 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.5.1997 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 12.7.2004 Universal
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 8 163 660
Tržby celkem - $ 273 961 019
Návštěvnost v ČR 209 281
Náklady (Rozpočet) - $ 54 000 000
 
Tvůrci a herci
Tom Shadyac (Režie), Brian Grazer (Produkce), Russell Simmons (Produkce), David Newman (Hudba), Julio Macat (Kamera), Don Zimmerman (Střih), Aleta Chappelle (Casting), William A. Elliott (Scénografie), Ha Nguyen (Kostýmy), Steve Maslow (Zvuk), Gregg Landaker (Zvuk), Matt Rose (Masky), Chad Waters (Masky), Stacey Morris (Masky), Kathleen Karridene (Masky), Evan Spiliotopoulos (Scénář), David Sheffield (Scénář), Barry W. Blaustein (Scénář), Jerry Lewis (původní scénář), Bill Richmond (původní scénář), Tom Shadyac (Scénář), Steve Oedekerk (Scénář), Eddie Murphy (Herec), Jada Pinkett Smith (Herec), James Coburn (Herec), Larry Miller (Herec), Dave Chappelle (Herec), David Ramsey (Herec), Roy Werner (Herec), Lisa Boyle (Herec), Athena Massey (Herec), Jamal Mixon (Herec), John Ales (Herec), Ned Luke (Herec), Arthur Tovey (Herec), Sara Ballantine (Herec), John Prosky (Herec), Julianne Christie (Herec), Joe Greco (Herec), Alexia Robinson (Herec), Patricia Wilson (Herec), Steve Monroe (Herec), Hamilton von Watts (Herec), Judith Woodbury (Herec), Nick Kokotakis (Herec), Mark McPherson (Herec), Chaz Lamar Shepherd (Herec), Derrex Brady (Herec)
 
1996/91/USA/Komedie, Romantický, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Namaskovat Eddie Murphyho trvalo přibližně 3 hodiny, a to každý den.
- Celosvětová premiéra proběhla 27. června 1996 v Universal City v Kalifornii.
- Film se natáčel v Beverly Hills v Los Angeles, v San Marinu a v Pasadeně v Kalifornii. Natáčelo se od 8. května do 8. září 1996.
- Jerry Lewis si měl střihnout cameo, ale odmítl poté, co vyjádřil nesouhlas s počtem vtipů o prdění, který byl ve scénáři.
- Eddie Murphy zpočátku chtěl, aby film režíroval John Landis.
- Komik z nočního klubu Reggie Warrington (Dave Chappelle) je pojmenovaný po Reginaldu Hudlinovi a jeho bratrovi Warringtonu Hudlinovi, se kterými Eddie Murphy spolupracoval na filmu Boomerang (1992).
- Dean Richmond (Larry Miller) byl pojmenován po Billu Richmondovi, jednom ze scenáristů tohoto filmu.
- Mnoho dialogů mezi Shermanem Klumpem (Eddie Murphy) a komikem na pódiu Reggiem Warringtonem (Dave Chappelle) bylo improvizovaných.
 
Odkazy