Když se smůla lepí na paty / When a Man Falls in the Forest (2007/82/USA/Drama, Thriller) 48% -Originál DVD-

07.01.2023 01:22
JEDNOU VĚTOU
„Dostala co chtěla... nakonec“

OBSAH
Hvězdou a zároveň spoluproducentkou tohoto amerického thrilleru je Sharon Stoneová v roli osamělé ženy v domácnosti Karen, jejíž citově prázdné manželství s Garym (Timothy Hutton) krachuje, a proto se snaží najít východisko v nelegálních a zakázaných aktivitách. Gary, který si ničeno nevšimne, pracuje v téže budově jako Bill (Dylan Barker), osamělý muž středního věku, který dělá nočního vrátného a ve službě si krátí čas posloucháním oper. Ti dva se znají už ze školy a třetím parťákem je další spolužák Travis (Pruitt Taylor Vince). Ale i když spolu tráví hodně času, jejich schůzky jsou jen důsledkem osamělosti a skutečnosti, že život se neubírá takovými cestami, jak by si přáli.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
A po zhlédnutí se všichni hořce rozpláčeme... Psychologické drama, které mělo do psychologického dramatu na míle daleko. Thriller to už nebyl ani náhodou. Zoufalý pokus o vykreslení problémů pár lidí, z toho jednoho totálního pitomce. Mohl jsem se užrat nudou. Sharon Stone je na svůj věk stále sexy, ale tím tento film nemohla vytáhnout výš. Jedna hvězda a nic po mně nechtějte. (zdenny) 1*

Je jen velmi málo filmů, které nedokoukám, ale tohle se prostě nedalo. Po 45 minutách aboslutní, ale úplně absolutní nudy jsem to vypl. Nebyl tam jediný okamžik, který by mi něco dal, nečím mě upoutal, zůstal mi v paměti. Prázdý a hloupý film o ničem. (skyfire) 0*

Nějak mi unikl smysl hototo hotohle tohoto tohohle filmu. Bylo to sice hezky pomalu natočený, při těch pomalejch scénách nám v pozadí (jako podkres, ne v řiti) hrála brnkačka na klavírek, postavy byly svým způsobem podivné a já prostě nevím, co to mělo za smysl. Možná žádnej. Možná jen někdo chtěl odvyprávět několik příběžků a být při tom zajímavej. Nevím nakolik se mu to povedlo. Já totiž nevím, co to mělo za smysl. I přesto můžu říct, že to na mě nepůsobilo zas tak extra blbě jak třeba pudr na močůvku. Bylo to spíš jak kdybych se v tom pudru válel a chtěl si zamaskovat jebáky na zádech. Spokojenej jsem byl hlavně se sny toho pana uklízečky, obzvláště rozpatlaná kryf... A Pruitt Taylor Vince je můj velkej oblíbenec, což si tady opět vůbec nepokazil. Sharon jako nezmalovaná zlodějka nekradla krčmo, ale vzpřímeně, což jí nijak na pěkném ksichtu neubralo - právě naopak byla velmi přirozená (když nepočítám ten její duševní stav). A smysl stále postrádám. Jdu ho hledat postranním vchodem do otvoru vyhlodaného krysou v zápalu smrtelné křeče do 10mm tenké oranice. To je taky nesmysl... řach. (Radiq) 3*

VELKÁ RECENZE
Sympatický film, který je zároveň velice pesimistický a který se jen velmi malým tempem ubírá v ději směrem dopředu, a právě ono pomalé odvíjení se příběhu dodává filmu ještě více na pesimismu. Jsou zde dvě hlavní postavy. Tou první je údržbář Bill, který po nocích uklízí kanceláře v jedné firmě a který je velmi málo hovorný a je zároveň také dost úzkostlivý. A onou druhou postavou je Gary, kterému se hroutí jeho manželství.
Film o převážně smutných věcech v životě a o smutných tématech je tak úchvatně pesimistický, že ho zároveň musím označit jako velice kvalitně zpracovaný a rozhodně nadprůměrný film. A příjemná je také délka filmu, těch 85 minut na vykreslení neradostného života dvou mužů je tak akorát. Film je velice zajímavý, rozhodně také tak trochu napínavý, určitě je také nepředvídatelný (dost mě zasáhl Garyho osud) a vůbec nenudí. Dost dobré jsou také pasáže, kdy se Billovi zdá nějaký sen a film nám to servíruje napřed jako realitu, to byl velice dobrý nápad, který určitě chválím.
Takže když bych to měl nějak zakončit, tak se jedná o sympatický filmový počin, je to prostě takový film ze života, ve kterém se možná někdo zhlédne a možná naopak někomu budou připadat jeho problémy ve srovnání s problémy hlavních hrdinů jako nicotné a nepodstatné. Mně se každopádně ten film líbil a dávám čtyři hvězdičky. (freddy)

Ocenění:
Berlinale IFF
2007 - Ryan Eslinger (Zlatý Medvěd za nejlepší film) (nominace)

DABING
V českém znění: Vladislav Beneš - Dylan Baker (Bill), Miroslav Hanuš - Timothy Hutton (Gary Fields), Ilona Svobodová - Sharon Stone (Karen Fieldsová), Otmar Brancuzský - Pruitt Taylor Vince (Travis), Kristina Jelínková - Stacie Bono (Sadie), Martin Stránský, Tereza Bebarová, Petr Rychlý, Jan Škvor, Jindřich Hinke, Zdeněk Hruška, Stanislav Lehký, Marek Libert, Radka Přibyslavská, Adéla Nováková, Jiří Jeníček, Milan Bouška (titulky) a další
Překlad: Jana Sernická
Dialogy Radka Přibyslavská
Zvuk: Petr Mandák
Produkce: Jana Trefná
Režie: Vladimír Žďánský
Vyrobilo: SDI Sun Studio 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST    
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 10.3.2007 (South by Southwest Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 11.6.2010 North Video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Náklady (Rozpočet) - $ 2 000 000
 
Tvůrci a herci
Ryan Eslinger (Režie), Mary Aloe (Produkce), Christian Arnold-Beutel (Produkce), Kirk Shaw (Produkce), Paul Michael Thomas (Hudba), John Sereda (Hudba), Lawrence Sher (Kamera), Jamie Alain (Střih), Eyde Belasco (Casting), Andrew Deskin (Scénografie), Ken Shapkin (Kostýmy), Greg Stewart (Zvuk), Paul Michael Thomas (Zvuk), Rebecca Lee (Masky), Ryan Eslinger (Scénář), Dylan Baker (Herec), Timothy Hutton (Herec), Sharon Stone (Herec), Pruitt Taylor Vince (Herec), Nicholas Elia (Herec), Kaaren de Zilva (Herec), Kendall Cross (Herec), Monique Ganderton (Herec), Sean Owen Roberts (Herec), Link Baker (Herec), Tony Alcantar (Herec), Peter Kawasaki (Herec), John Prowse (Herec), Raugi Yu (Herec)
 
2007/82/USA/Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Skupina Smashing Pumpkins v čele s Billy Corganem přispěla do filmu třemi písněmi, které nikdy dřívě nevydali. Jedná se o skladby „Shangra-La", „Sky of Blue" a „Whisper"
- Natáčení probíhalo v okolí města Burnaby v Kanadě.
 
Odkazy