Země nikoho / Ničija zemlja (2001/98/Bosna a Hercegovina, Francie, Slovinsko, Itálie, Velká Británie, Belgie/Drama, Komedie, Válečný) 84% -Originál DVD-

22.01.2023 07:24
JEDNOU VĚTOU
„Země nemusí nikomu patřit, ale život..."

OBSAH
Satirický příběh dvou vojáků z nepřátelských táborů se odehrává uprostřed války v Bosně v roce 1993. Bosenský voják Čiki a jeho těžce zraněný druh se octnou se srbským vojákem Ninem v zákopu mezi nepřátelskými liniemi na území nazývaném země nikoho. Padají urážky a výčitky, zdá se, že hádka o to, který národ rozpoutal kruh násilí, nikdy neskončí. Situace žádá řešení. Mohlo by být na dosah ruky: jednotky UNIFOR jsou nablízku a francouzský seržant Marchand se vší silou snaží pomoci. Jenomže není jednoduché obejít předpisy o chování sil pověřených dozorem nad pořádkem. Velitelé nařizují za žádnou cenu se nevměšovat. Zástupci médií trpělivě sledují vývoj patové situace, a zatímco jim jde o událost, Čikimu a Ninovi jde o život. "Srbští, chorvatští a bosenští hrdinové filmu mluví ve skutečnosti stejným jazykem. Jedni mu říkají srbština, druzí chorvatština, třetí bosenština, ale ve skutečnosti si všichni navzájem rozumějí," říká Danis Tanović.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Válka. Kdo ji začal? Ten, kdo je zrovna bezbranný a odmlouvání by mu mohlo zajistit kulku mezi oči. Proč ji začal? Ale vždyť on ji možná nezačal. A koho to zajímá!? Komedie absurdní jako všechny války vychází z velice zajímavé situace: tři muži uprostřed země nikoho, tři muži mezi dvěmi válčícími stranami. Jeden leží na mině „made in EU“, která jenom nehybně čeká a přitom může všechny zabít (jak příznačné). Druhý bojuje za Bosnu, třetí za Srbsko. Za co vlastně bojují? Vědí to? Ví to vůbec někdo? Chce to někdo vědět? Nebo je jenom těžké zůstat věčně neutrální? Zprvu zajímavé komorní drama tří mužů, ke konci odvážné obviňování všech nečinně přihlížejících. Je zajímavé sledovat zkreslování skutečnosti médií, kterým jde jenom o Příběh, nikoliv o realitu a její podstatu. Film je ovšem také jenom dalším médiem s velkými možnostmi manipulace... A koho to zajímá!? 80% (Matty) 4*

Absurditě bosensko-srbského konfliktu odpovídá i celková nálada tohoto pozoruhodného snímku. Bylo by nemístné vyčítat mu jednoduchý děj a jednotvárné charaktery. Přesně na nich totiž nejlépe vykreslil Danis Tanovič nesmyslnost celé situace. Srbský voják vs. bosenský voják, nerozhodnost jednotek OSN, jenž spíše než nad bděním na udržování míru dohlíží na „udržování války“, investigativní novinářka, touží po reportáží za každou cenu Země nikoho není snímek, který má oslovit formou bombastického válečného opusu či hluboce filozofovat. Pokud vám jenom trochu něco říká „balkánský konflikt“, dokážete pochopit, že válka je vůl a přitom ani nemusíte být zarytým pacifistou. (Isherwood) 4*

Příběh, který vystihuje válku na Balkáně naprosto přesně a věrohodně tak jak ho snad žádný film nevystihl. Jestli je Dubrovník perla Balkánu jejich historie tak tohle je perla Balkánu jejich kinematografie. Film přibral i velkou hromadu černého humoru a tak je příběh vyprávěn s větší sebejistotou k nesmyslnosti války. Nedivím se, že tento film vyfoukl Amelii z Mortmantu oskara za evropský film, takový komorní a přesto velký film se jen tak nevidí. Je vidět, že si autoři dokázali přiznat, že válka, která tam dříve probíhala byla nesmyslná a naprosto zbytečná, jejich mentalita je nádherně vidět v rozhovoru, kde je v bunkru bombardují a oni se tam hádají. --- Vaše televize ukazuje naše vesnice a tvrdí, že jsou vaše. (Malarkey) 5*

VELKÁ RECENZE
Jedná se o satirický příběh dvou vojáků, bosenského a srbského uprostřed války v Bosně roku 1993. Bosenský voják Čiki a jeho těžce zraněný kamarád se ocitnou se srbským vojákem Ninem v zákopu mezi nepřátelskými liniemi na území nazývaném "země nikoho". Vznikne hádka o to, který z národů rozpoutal válku. K celé situaci se dostanou mezinárodní jednotky i americká televizní reportérka a v průběhu celého filmu Čikiho raněný kamarád leží na nevybuchlé odskočné mině. Tomu je věnována i závěrečná scéna filmu.
S filmy s protiválečným poselstvím je problém - často upadají do plamenné plakátovosti, případně se ji snaží maskovat za "člověčí" osudy obyčejných lidí. Oslavovaný koprodukční film Bosňana Danise Tanoviće Země nikoho je v tomto ohledu kompromisní. Na jedné straně jsou intence ukázat absurditu (bratrovražedné) války dosti okaté (Bosňan Čiki i Srb Nino mají společnou kamarádku v Banja Luce), na straně druhé jsou vyvažovány černohumorným nádechem a narativní ujasněností a sevřeností. Ve chvíli, kdy ale dojde na jízlivé ukazování prstem na neschopnost přebyrokratizovaných sil UNPROFOR a prvoplánové zesměšňování kariéristických "breaking news" žurnalistů, film ztrácí na intenzitě. Tanovićův film je na jedné straně prvoplánově komický (Babylon jazyků v mezinárodních silách), jindy - a v těch momentech dosahuje vrcholu - jedovatě uštěpačný (rozmluvy mezi muži v zákopu).
Pacifistické vyznění už jaksi tradičně oslovuje poroty (Cannes: cena za scénář) i diváky (divácká cena v San Sebastianu, Sao Paulu, Rotterdamu) festivalů - a tak ve stínu myšlenky zůstaly jak některé scenáristické berličky (náhle procitnuvší zraněný Cera "nutný" pro stěžejní zápletku), tak některá klišé (stereotyp akční reportérka versus hloupý peskovaný kameraman). Faktografické poznámky: Frenetickou novinářku ztělesnila předčasně (41 let) zesnulá Katrin Cartlidge, kterou známe například ze špinavě originálního Hotelu Splendide či filmu Z pekla. Zápletku osoby ležící (stojící) na mině použil i íránský film Na břehu, který roku 2004 soutěžil v Karlových Varech.
Země nikoho (bosensky Ničija zemlja) je koprodukční film z prostředí balkánské války v Bosně a Hercegovině v 90. letech 20. století. Film získal cenu Oscara za nejlepší cizojazyčný film roku 2001.

Ocenění:
Academy Awards
2002 - Danis Tanović (Zahraniční film)

Golden Globes
2002 - Nejlepší zahraniční film

European Film Awards
2001 - Danis Tanović (Nejlepší scénář)
2001 - Branko Đurić (Nejlepší herec) (nominace)

Cannes IFF
2001 - Danis Tanović (Nejlepší scénář)
2001 - Danis Tanović (Zlatá palma) (nominace)

San Sebastián IFF
2001 - Danis Tanović (Cena diváků pro nejlepší film)

New York Film Critics Circle
2001 - Nejlepší cizojazyčný film (nominace)
2001 - Danis Tanović (Nejlepší debut) (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
2001 - Danis Tanović (Nejlepší cizojazyčný film)

César Awards
2002 - Danis Tanović (Nejlepší debut)
2002 - Danis Tanović (Nejlepší scénář, původní, nebo adaptovaný) (nominace)

DABING
V českém znění: Igor Bareš - Branko Durič (Ciki), Tomáš Sagher - René Bitorajac (Nino), Luboš Ondráček - Filip Šovagovič (Cera), Josef Vrtal - Georges Siatidis (seržant Marchand), Erik Pardus - Serge-Henri Valcke (kapitán Dubois), Aleš Jarý - Simon Callow (plukovník Soft), Jan Grygar - Gordon Wilson (John + titulky), Milan Horský - Duro Utješanovič (bosenský průvodce) + Mustafa Nadarevič (starší srbský voják), Přemysl Přichystal - Bogdan Diklič (srbský důstojník) + Branko Završan (německý pyrotechnik), Leona Ondráčková - Katrin Cartlidge (Jane Livingstoneová), Jiří Brož - Danijel Šmon (srbský důstojník), Karel Mišurec - Boro Stjepanovič (bosenský voják), Pavel Vacek - Primož Ranik (kameraman), Vladimír Hauser - Almir Kurt (bosenský voják), Bob Klacl, David Kaloč a další.
Překlad: Milan Küfhaber
Dialogy: Jan Čisárik
Zvuk: David Pavlíček a Petr Hradecký
Produkce: Kateřina Chlevišťanová
Režie: Luboš Ondráček
Vyrobilo G Studio Centrum v roce 2003.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.10.2002
Premiéra USA: 7.12.2001 (New York City, New York)
Premiéra Francie: 12.5.2001 (Cannes Film Festival)
Premiéra Itálie: 28.1.2021
Premiéra Slovinsko: 6.11.2001 (Ljubljana Film Festival)
Premiéra Velká Británie17.5.2002
Premiéra Belgie: 8.10.2001 (Flanders International Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.09.2003 (DVD) Intersonic, 29.10.2003 (DVD) Intersonic
Poprvé na DVD: 20.6.2009 DVD Hit
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 262 962
Tržby celkem - $ 4 858 869
Návštěvnost v ČR 5 126
Náklady (Rozpočet) - €2 million
 
Tvůrci a herci
Danis Tanović (Režie), Marc Baschet (Produkce), Frédérique Dumas-Zajdela (Produkce), Cédomir Kolar (Produkce), Danis Tanovic (Hudba), Walther van den Ende (Kamera), Francesca Calvelli (Střih), - (Casting), Dusan Milavec (Scénografie), Zvonka Makuc (Kostýmy), Angelo Raguseo (Zvuk), Martina Subic-Dodocic (Masky), Danis Tanović (Scénář), Branko Đurić (Herec), René Bitorajac (Herec), Filip Šovagović (Herec), Georges Siatidis (Herec), Serge-Henri Valcke (Herec), Katrin Cartlidge (Herec), Bogdan Diklić (Herec), Simon Callow (Herec), Primoz Petkovsek (Herec), Sasa Petrovic (Herec), Alain Eloy (Herec), Mustafa Nadarevic (Herec), Radovan Karadžič (Herec)
 
2001/98/Bosna a Hercegovina, Francie, Slovinsko, Itálie, Velká Británie, Belgie/Drama, Komedie, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Voják mírových sil komentuje přílet vrtulníku s nadřízenými rčením: "Deus ex machina", což je literární termín, který se do češtiny překládá jako: bůh ze stroje. V přeneseném významu pak jako někdo (popř. něco) náhle se objevující a přinášející nečekané řešení.
- Tento film bol nakrútený len za 30 tisíc eur.
- Film získal v roku 2002 Oscara za najlepší cudzojazyčný film.
 
Odkazy