Zhoubné zlo / Malignant (2021/111/USA/Horor, Thriller, Mysteriózní) 68% -Originál DVD-

22.01.2023 07:24
JEDNOU VĚTOU
„Poté, co se do jejího domu vloupe podivná osoba, začínají se u Madison projevovat podivné vize zločinů. Zdá se, že s pachatelem má zvláštní pouto, které souvisí s její už zapomenutou minulostí."

OBSAH
Životem ošklivě zkoušená Madison Mitchell má problém. Občas jakoby se kolem ní zastavil svět a ona vidí, jak tajemný maskovaný zabiják brutálně masakruje své nevinné oběti. Policie jí moc nevěří, vražd ovšem přibývá a postupem času je všem jasné, že pravda se ukrývá v Madisonině minulosti. James Wan se vrací ke svým žánrovým kořenům příběhem o dívce Madison, kterou paralyzují neustávající vize strašlivých vražd, které bohužel mají daleko k obyčejným snům. Wan na filmu spolupracuje s mnoha kolegy ze svých předchozích projektů, jako byl Aquaman nebo sedmé Rychle a zběsile, a kromě režie je i producentem filmu. V hlavní roli se objeví Annabelle Wallis, která si zahrála už v hororu její jmenovkyně Annabelle nebo rebootu Mumie.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nedá se tady tomu upřít fakt, že film režíruje James Wan. Má to totiž vysloveně dobré momenty, hlavně tedy ve druhé polovině. Jak tu ale už kdekdo v komentářích uvedl, hezky odkazují na staré italské giallo záležitosti. Jenže než k něčemu kloudnému vůbec dojde, a logiku v příběhu úplně nehledejte, budete si muset chvíli počkat a přetrpět salvu nudných momentů, které jak kdyby k režisérovi vůbec nepatřily. (Malarkey) 3*

Wan zatoužil mezi dvěma hastrmany z fitness centra po něčem méně opulentnějším a ovlivněn slashery o sériových vrazích z přelomu 80. a 90. let a pány jako Bava, Argento, De Palma či Cronenberg, se vrátil ke svým tvůrčím kořenům. Výsledkem je „genre-blender“, který sice bolestně postrádá logiku, ale umění tvůrce zasadit tyto motivy do divácky atraktivního rámce všechno přebíjí. Wan si s námi jen tak pohrává, ať už se čeká na Godota žárovku, nebo čistí policejní stanice (od dob, kdy v L.A. řádil jistý kybernetický organismus, to nikdo takhle pečlivě neudělal).. Zatímco půvab představitelky hlavní role stimuluje fantazii, její křestní jméno svádí k lascivním slovním hříčkám. Jsou ale filmy, kdy představa análního sexu s ní není až tak lákavá.. (Gilmour93) 4*

Festival špatných rozhodnutí a falešných scenáristických stop včetně plnohodnotného lhaní při expozici. Jsem rád, že James Wan postupně zašlapává veškerá očekávání další variace na Conjuring do země, ale daný směr je v tu chvíli hodně ošemetný. Inferno poslední půlhodiny sice ukazuje, jak dobrým akčním režisérem je, ale brát byť jen na vteřinu vážně cokoli, co se v tu chvíli na plátně odehrává, to už bylo nad moje síly. A ano, rozumím tomu, že se právě tady hodně cituje a vzdává pocta, ale když oním vzývaným zdrojem je žánr pochybný, který se zrcadlí ve většině faktorů, nebudu přece dávat body za nápodobu ve chvíli, kdy je výsledek právě takovým béčkem. (novoten) 2*

VELKÁ RECENZE
James Wan dle svých slov potřeboval změnu. A rozhodně nelhal. Po letech režie a produkce démoní série a jejích odnoží stvořil film, který se její nenásilné a víceméně umírněné duchařské nátuře hodně divoce vzpírá. Nejen že je přímočarý a brutální a poltergeisty nahrazuje mnohem živočišnější formou hrůzy, ale obecně dost rezignuje na snahu o serióznost. Už soundtrack, jemuž vévodí cosi jako elektronický instrumentální cover Where Is My Mind, dává jasné stanovisko, že stylizaci se tu meze nekladou. To se potvrdí v každém druhém dialogu, který si zálibně ustřelí kamsi do sebeparodična (kraluje jim dramatické přiznání Madison, že je adoptovaná – není spoiler, bylo již v traileru). Tímhle samotným, byť to zprvu lehce vyvádí z míry, si Wan vytváří dost sympatií, ve Zlu si prostě hraje, nevážně a bezuzdně, a panující brakovost je záměrem.
Komplikovanější je to ovšem s odpovědí na otázku, jestli se kromě tvůrce baví i divák. Zatímco detektivní výstavbou zápletky se Zhoubné zlo umí silně zaháčkovat a nepustit až do konce, samotné hororové epizodky tentokrát vlivem sázky na čin místo suspenze neudržují nepříjemnou atmosféru příliš stabilně. Je to dáno Wanovým pojetím a trošku asi i konkrétní podobou příběhu, ale právě na tomhle film pro diváka s oblibou v Zajetích démonů hodně ztrácí. Na tom a na absenci silných postav. Opět je to trochu vina toho sériového vraždění, kdy vedlejší postavy bývají expozice nebo maso, ale ani nikdo z protagonistů nedosahuje charismatu Warrenových, jelikož pro děj není na jejich vývoj místo, a popravdě oni Wilson a Farmiga byli prostě herecky o úroveň výš.
Docela dobře se to ale odpouští, jen je bez spoilerů takřka nemožné říct, čím to film vyvažuje. V každém případě překvapuje zvrácenou nápaditostí, která bude pravděpodobně dost rozdělovat obecenstvo v tom, jestli tohle ještě lze kvitovat coby pozitivní invenci, nebo to plamenně odsoudit jako humus a snažit se urychleně zapomenout (osobně jsem dost na vážkách). Ten pocit, kdy v závěru konečně pochopíte, proč má film tak podivný a zdánlivě zbrklý prolog, je ale opravdu k nezaplacení.
James Wan natočil jakousi vysokorozpočtovou epizodu Akt X s porcí hnusu a brutusu navíc. Zhoubné zlo je sympatický neseriózní horor, který sází v podstatě všechno na kartu Wanovy dekadentní imaginace. Publikum si bude možná hledat těžce – pro žaludky svátečních diváků hororu může být až moc záhul, pro hardcore fandy zase málo. Pořád ale získává sympatie hmatatelnou tvůrčí osobitostí, u níž těžko poznat, kdy si podráží nohy schválně a kdy omylem. Ale většinou je to zábava.

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Nina Horáková - Annabelle Wallis (Madison Mitchellová), Terezie Taberyová - Maddie Hasson (Sydney Lakeová), Martin Písařík - George Young (Kekoa Shaw), Martin Sobotka - Ray Chase (Gabriel), Zuzana Skalická - Michole Briana White (Regina Mossová), Šárka Vondrová - Jacqueline McKenzie (Dr. Weaverová), Petra Tišnovská - Susanna Thompson (Jeanne), Václav Šanda - Jake Abel (Derek Mitchell), Viktorie Taberyová - Ingrid Bisu (Winnie), Adéla Kubačáková - Paula Marshall (Beverly), Petra Hobzová - Jean Louisa Kelly (Jane Doe / Serena), Irena Hrubá - Zoë Bell (Scorpion), Linda Křišťálová, Bohuslav Kalva, Ivo Novák, Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Šárka Bartesová
Dialogy: Klára Sochorová
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Režie: Martin Těšitel
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 9.9.2021 Vertical Ent.
Premiéra USA: 10.9.2021 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 8.12.2021 Magic Box
Poprvé na DVD: 8.12.2021 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 8.12.2021 Magic Box
Poprvé na VOD: 10.9.2021 HBO Max

Tržby v ČR - Kč 4 840 220
Tržby celkem - $ 34 974 014
Návštěvnost v ČR 28 366
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000
 
Tvůrci a herci
James Wan (Režie), Michael Clear (Produkce), James Wan (Produkce), Joseph Bishara (Hudba), Michael Burgess (Kamera), Kirk M. Morri (Střih), Anne McCarthy (Casting), Kellie Roy (Casting), David Scott (Scénografie), Desma Murphy (Scénografie), Jennifer M. Gentile (Scénografie), Lisa Norcia (Kostýmy), Joe Dzuban (Zvuk), Rob Hinderstein (Masky), Cassie Russek (Masky), Mike Elizalde (Masky), Justin Raleigh (Masky), Dania Simental (Masky), Michael Ward (Masky), Ozzy Alvarez (Masky), Akela Cooper (Scénář), Annabelle Wallis (Herec), Maddie Hasson (Herec), Jake Abel (Herec), Jacqueline McKenzie (Herec), George Young (Herec), Michole Briana White (Herec), Paula Marshall (Herec), Mckenna Grace (Herec), Rachel Winfree (Herec), Ingrid Bisu (Herec), Patricia Velasquez (Herec), Zoë Bell (Herec), Patrick Cox (Herec), Paul Mabon (Herec), Jean Louisa Kelly (Herec), Gino Montesinos (Herec), Marina Mazepa (Herec)
 
2021/111/USA/Horor, Thriller, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Plakát filmu se velmi podobá plakátu filmu Eyes of Laura Mars (1978), kde má hlavní ženská hrdinka také vize vražd.
- Nicolas Cage je velkým fanouškem tohoto filmu, označil jej za inspiraci a svůj nejoblíbenější horor roku.
- V jedné scéně lze v pravém dolním rohu obrazovky notebooku detektiva Shawa (George Young) vidět emblém Aquamana. James Wan režíroval film Aquaman (2018).
- Snímek si na sociálních sítích vysloužil pochvalu od Stephena Kinga.
- Podzemí města Seattle, kde se odehrávají některé scény, je opravdu otevřeno pro návštěvníky k prohlídce.
- Film měl původně vyjít v kinech v USA 14. srpna 2020, ale premiéra byla studiem Warner Bros. Pictures přesunuta kvůli pandemii covid-19.
- Na jednom z plakátů k filmu je vyobrazena hlava ženy, jíž úplně chybí obličej. Tento plakát je inspirován plakátem k polskému filmu Výslech (1982), s nímž má některé motivy společné.
- Dom, v ktorom žije Madison (Annabelle Wallis), je presne ten istý dom ako vo filme V zajatí démonov 2 (2016), ktorý tiež režíroval režisér James Wan.
- Z biologického hľadiska je nemožné mať siamské dvojča opačného pohlavia, pretože počas vývinu v maternici, keď sa jedna zygota (bunka, ktorá vznikne po splynutí dvoch pohlavných buniek) nedokáže normálne rozdeliť, nastane to, že oba plody sú podobné jednovaječným dvojčatám. (ktoré sú vždy rovnakého pohlavia).
- Scéna na začiatku filmu, kedy Gabriel (Marina Mazepa) násilne rozbije dvere a Madison (Annabelle Wallis) hodí na zem, následkom čoho upadne do bezvedomia, symbolizuje, že sa Gabriel vnútil do jej vedomia a kontroly nad telom. Jej dvere sú neskôr vo filme zobrazené neporušené a nepoškodené, čo naznačuje, že násilná scéna sa odohrala len v jej hlave.
- Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Seattle a Los Angeles.
 
Odkazy