Znamení ve zdi / Maléfique (2002/90/Francie/Fantasy, Horor, Mysteriózní) 60% -Originál DVD-

22.01.2023 07:24
JEDNOU VĚTOU
„Jedna cela, čtyry vězňové a plán na útěk."

OBSAH
Ředitel společnosti obviněný z podvodu, mentálně retardovaný chlapec, který snědl svou šestiměsíční sestru, transsexuál a postarší intelektuál, jenž zavraždil manželku - tito lidé tvoří osazenstvo vězeňské cely. Když se jednoho dne uvolní kámen ze stěny, objeví přítomní skrýš s deníkem bývalého vězně Danverse, který zde pobýval na začátku minulého století. Deník obsahuje magické formule, s jejichž pomocí se vězňové údajně mohou dostat na svobodu - a takovou příležitost si přece nesmějí nechat ujít! (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Geniální nápad, obdivuhodné zpracování. Francouzský horor? že nemůže být, ale může a ať se klidí stranou s vyvražďovákami typu Haute Tension, který sice zaznamenal na řadě míst úspěch, ale tomuto typu hororů zrovna moc neholduju a u mě skončil naprostým propadem. Horor musí mít mystiku, temnou atmosféru, nervy drásající scény a to je přesně to co tento film má a to co já na hororech tak miluju, bohůžel jich zas tolik nových není. Překvapivě se autoři poprali s místem, kde se film natáčí: tedy jedna vězeňská cela 4 lidé každý naprosto jiný, zvláštní a nebo brutálně úchýlný. Krom toho vizuální stránka je na opravdu velice slušné úrovni což mě překvapilo a donutilo dát pět hvězd. (Malarkey) 5*

Bývalý středočeský hejtman, co tuze rath sedmičky v nekapalném skupenství, při svém projevu v pruhovaném pyžamu lkal nad vlekoucím se časem ve vazbě - ať si pustí Maléfique a bude mít pocit, že se zastavil.. Vládce prokletých přání v knižním vydání? Nápad vskutku originální, jenže dvojníci J.Maraise a R.Hosseina jsou prkennější než vězeňská pryčna, bezradnost v konstrukci příběhu se postupem času trpce prohlubuje a celá okultistická hříčka je nakonec ve své mystice srovnatelná s hromadou fazolí, co každý oběd přistane muklům na tácek. Kdyby té francouzské kompanii kolem prsatého Harryho Pottera upadlo ve sprše mýdlo ve společnosti nadržené skupinky vězňů ze Senegalu, pak by teprve poznali, co je to černá magie.. (Gilmour93) 2*

Film zaměřený na 4 kriminálníky uvězněné ve vězenské cele, kteří touží po útěku. V průběhu filmu najdou magickou Knihu spolupracující s Černou Magii. Nápad je skvělý, něco takového jsem doposud neviděl.Transexuál a jeden Magor cannibal, dodávali filmu Humor a o zábavu bylo téměř postaráno, ke Konci se dočkáme i slušně natočeného Gore, jak je u francouzů zvykem, takže já jsem spokojenéj 65% (EvilPhoEniX) 3*

VELKÁ RECENZE
Moderní hororové pokusy o okázalost jsou pro leckoho únavné. Nerozumná snaha diváka šokovat jej paradoxně vede často k touze po něčem trochu klidnějším. Po filmu, v němž prostředky jsou skutečně jen prostředky. Ve Francii před šesti lety jeden takový snímek vznikl a setkal se s průměrným zájmem i průměrným hodnocením. Česká distribuce jej nazvala Znamení ve zdi.
Ve vězení se v jedné cele sejde dost nesourodá čtveřice. Mladík, který s oblibou vše jí, jeho partner/rodič transsexuál, postarší knihovník a majitel firmy. Poslední jmenovaný, coby ústřední postava celého snímku, přijde do již zaběhnutého systému vztahů. Narozdíl od svých spolubydlících se těší dobrému duševnímu zdraví, některé vazby mezi ostatními muži se mu tedy zdají být bizarní a netouží po zapojení do nich. Tím spíš, že doufá, že je pro něj vězení jen dočasné a že mu jeho manželka, s níž má malého chlapce, legálně z vězení pomůže. Jenže milý Carrere brzy zjišťuje, že nadhodnotil loajalitu své ženy.
Proto když je v cele objevena kniha s tajemným obsahem, který by naše čtyři odouzené snad mohl dostat za zdi vězení, stane se Carrere jedním z iniciátorů pokusu o útěk. Bohužel pro vězně – mít k dispozici tajemné formule není totéž, co mít k dispozici krumpáče, a tak se celé dobrodružství osudovým způsobem zkomplikuje.
Veškerý děj se odehrává na malém prostoru mezi čtyřmi stěnami a takřka po celou dobu divák sleduje život odsouzených, pro které je největší událostí návštěva vězeňské nemocnice, vycházka a oběd. Když se jim do rukou dostane tajemný zápisník, mění se jejich vztah k němu od zvědavosti, přes strach z toho, co ta malá kniha umí, až po propadnutí pokušení – co kdyby nám pomohla dostat se ven. Jak už to tak bývá, čeká na diváka v závěru filmu překvapivé vyústění, které některé nadchlo a některé zklamalo. Můj osobní názor na pointu celého filmu je někde mezi oběma zmíněnými extrémy.
Nejsilnější stránku Znamení ve zdi představuje poměrně chytrý scénář a obstojní herci. Fanouška hororu potěší, že jednotlivé události v ději lze jen velmi těžko předem odhadnout – divák totiž nedostává na výběr, mezi čím se má ve svých odhadech rozhodovat. Maléfique totiž nedisponuje žádným z klasických vyvražďovacích ani jiných schémat. V divákovi zůstává rovněž dilema, zda má počítat s nadpřirozenem, či nikoliv.
Na druhou stranu vyčíst snímku lze, že napětí je budováno především v posledních patnácti minutách, kdy se čtveřice pokouší pomocí symbolů malovaných na zeď a magických hesel probojovat k životu na svobodě. Nedočkavec natěšený na akci může ztratit trpělivost.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 3.5.2003
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 9.10.2006 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 9.10.2006 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - EUR1 870 000
 
Tvůrci a herci
Eric Valette (Režie), Olivier Delbosc (Produkce), Marc Missonnier (Produkce), Eric Sampieri (Hudba), Jean-Marc Bouzou (Kamera), Luc Golfin (Střih), Emma Skowronek (Casting), Olivier Raoux (Scénografie), Anouschka Debain-Dussaucy (Kostýmy), Cyril Moisson (Zvuk), Cyril Holtz (Zvuk), Michel Vautier (Masky), Alexandre Charlot (Scénář), Franck Magnier (Scénář), Gérald Laroche (Herec), Clovis Cornillac (Herec), Philippe Laudenbach (Herec), Didier Bénureau (Herec), Geoffrey Carey (Herec), Alain Bouzigues (Herec), Yves Arnault (Herec), Dimitri Rataud (Herec),
 
2002/90/Francie/Fantasy, Horor, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Kameraman tohoto snímku Jean-Marc Bouzou vyhrál v roce 2003 na filmovém festivalu Avignon cenu Prix Vision za nejlepší kameru.
- Snímek získal na filmovém festivalu Gérardmer v roce 2003 společně s filmem The Gathering (2002) Zvláštní cenu poroty.
- Před samým natáčením producenta napadlo, že knihy jsou již zastaralé a přemýšlel o náhradě magického deníku za e-book.
 
Odkazy