Únos letadla / Airline Disaster (2010/89/USA/Akční, Thriller) 22% -Originál DVD-

15.01.2023 17:37
JEDNOU VĚTOU
„Když prezidentka zjistí, že teroristé unesli letadlo, ve kterém letí její bratr, musí se rozhodnout mezi rodinou a bezpečností lidí žijích ve městech, přes které letadlo letí."

OBSAH
Na trh je uveden nový typ plně automatického dopravního letadla. Hned při prvním letu se stane letadlo terčem teroristů, kteří se nezastaví před žádným násilím a jdou tvrdě za splněním svých podmínek. Prezidentka Spojených států je postavena před těžkou volbu. Unesené letadlo pilotuje její bratr, ale zároveň je hrozbou pro stovky lidí na zemi. Bude se snažit zachránit svého bratra nebo dá přednost bezpečnosti celé země? (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mockbuster poskládaný z různých motivů z několika filmů na podobné téma a nutno přiznat, že nebýt značně krkolomného scénáře a pro Asylum typických mnohých nelogičností a absurdit, byl by to vcelku skvělý televizní biják. CGI grafika je dobrá a animace přijatelná, takže tady je konečně posun dopředu. Ten zmíněný scénář však nijak nepřekvapí. Scénáristé pro Asylum prostě dělají co musí a tak to podle toho také vypadá. Dialogy se spíše hodí pro komiks, plynulost děje žádná, atmosféra všelijaká a o napětí raději ani nedoufat. Přesto nelze pominout fakt, že kdyby byl právě ten scénář napsán profesionálněji, mohl by být výsledek daleko na vyšší úrovni. Takhle bohužel. (MickeyStuma) 2*

Árijští bratři zjevně nepochopili smysl trestu a chtějí, aby několik jejich soukmenovců bylo předčasně propuštěno z vězení, aniž by se stihli napravit. Unesou proto rodinu kapitána dopravního letadla a současně i letadlo samé. Pikantní je, že dotčený je bratrem prezidentky USA. Bude mít paní prezidentka koule na to, že by se na území Spojených států mohli volně pohybovat ještě nepřevychovaní vyznavači kultu bílé rasy v čele s Carlem Hitlerem? Nebo se bude držet zásady, že s únosci se nevyjednává, a otočí se zády ke svému bratrovi i dalším nevinným obětem? Drama začíná... Po shlédnutí filmu si člověk musí klást otázku, jací břídilové asi pilotovali letadlo prezidenta Kaczyńského, když po pouhém škrtnutí křídlem o strom fatálně havarovali. Zde jsou piloti jiní chlapáci, kteří křídly přerážejí sloupy, urážejí části budov a nerozhodí je ani to, že jim bomba utrhne jeden z motorů. ----- Námět filmu je již notně vyčpělý, avšak Asylum do tohoto žánru vneslo nový, svěží vítr. - 90 %. (AsylumFan) 5*

- () *

VELKÁ RECENZE
Od destruktivní společnosti Asylum překvapivě dílo nad jejich zavedený standard. Pro mě v jistých (sice velmi krátkých, ale přece) měřítkách smysluplné a ucházející zpracování, scénář i děj. Ano, je nejspíš troufalé, toto spojení v souvislosti s nimi vůbec použít, ale nemohu jinak:)
Zvolit ve filmu ženu jako prezidentku Spojených států opravdu mohlo napadnout jen tu Asyláckou bandu:) Potěšil mě výskyt soupravy kontejnerových vagónů, z nichž nejspíš většině z Vás logo Maersk a podobné, nic neříkají:)
Největší logický kiks, kterého jsem si během sledování povšimla je: Jak to, že hlavní terorista, jež se na začátku setká s pohlednou černovlasou agentkou, si během letu nevšimne a není mu podezřelé, že tam nikde není? Byla skryta v nákladovém prostoru. Jakožto právoplatný zločinec by měl jistě mít vytříbený pozorovací talent a všímat si pohybu svých zajatců, ne? Je podivné, že by na ni zapomněl. A další drsný borec, jenž byl ukryt v doupěti vyzdobeném hákovými kříži, si zřejmě hrál na Dereka Vinyarda:)
A to nejdokonalejší a nejvíce tvůrčí, čehož v případě většiny svých filmů Asylum dosáhne, jsou jejich úchvatné plakáty.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: (video film)
Premiéra USA: 29.6.2010
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 18.2.2011 DVD Edice
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
John Willis III (Režie), David Michael Latt (Produkce), Chris Ridenhour (Hudba), Alexander Yellen (Kamera), Mark Atkins (Střih), Jude Tucker (Casting), Cara Fitzgerald (Scénografie), Valerie K. Garcia (Kostýmy), Alexander X. Hutchinson (Zvuk), Adina Sullivan (Masky), Meredith Baxter (Herec), Lindsey McKeon (Herec), Scott Valentine (Herec), Geoff Meed (Herec), Jim Boeven (Herec), Bart Baggett (Herec), Valerie K. Garcia (Herec), Emerald Robinson (Herec), Riley Polanski (Herec), Matt Lagan (Herec), Paton Ashbrook (Herec), Jonathan Nation (Herec), Jude Gerard Prest (Herec), Gregory Paul Smith (Herec), Victoria Dadi (Herec), Paul Sinor (Herec), Tony Snegoff (Herec), Sacaar Williams (Herec)
 
2010/89/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Meredith Baxter a Scott Valentine hrajú v tomto filme súrodencov, no nie je to po prvý krát, čo sa na plátne predstavili v istom druhu rodinných vzťahov. Scott hral v seriáli Family Ties (1982) priateľa dcéry Meredith.
 
Odkazy