V moci posedlosti / Malice (1993/107/Kanada, USA/Krimi, Thriller) 58% -Originál DVD-

15.01.2023 17:37
JEDNOU VĚTOU
„Šokující thriller o zradě a vraždě, ve kterém jsou tajemství ukrytá tak hluboko, že je nutný skalpel, aby bylo možné je poodhalit.“

OBSAH
Mladý chirurg Jed Hill nedávno nastoupil do nemocnice v městečku Westerly. Úspěšně zvládne operaci dívky, těžce zraněné neznámým násilníkem. Není to první případ, kdy se obětí stala studentka a policie není schopna zajistit dívkám bezpečnost, čímž je mladý děkan fakulty Andy Safian znepokojen. Jeho manželka Tracy pracuje v nemocnici jako dobrovolná ošetřovatelka dětí, a tak Andy zjistí, že Jad je jeho spolužákem ze střední školy. Nabídne mu pronájem pokoje v jejich nově pořízeném domku. Jenže nový nájemník vede poněkud hlučšný noční život s častými dámskými návštěvami. Jendoho dne najde Andy na své zahradě mrtvou další ze svých studentek - je zřejmě novou obětí úchylného vraha. Detektivka Harrisová mu naznačí, že i on sám je mezi podezřelými(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
I oscarový scénárista Aaron Sorkin nějak začínal. Za zvuků od geniálního skladatele Jerryho Goldsmithe sledujeme příběh manželského páru, v jehož okolí se stane několik zásadních událostí a zase jsme tak svědky rozvratu jednoho idylického soužití. Chamtivost je mrcha. Ale postupně. Scénář je zbytečně komplikovaný, mate diváka a žije si svým životem (a na věrohodnost místy jednoduše kašle). Manželé Andy a Tracy opravují starý viktoriánský dům, milují se, chtějí dítě. A coby podnájemníka vezmou schopného chirurga. Není to žádný svatoušek. Chlastá, děvkaří, ale chová se podezřele laskavě a pozorně. První hra s divákem. V městečku sídlí univerzita a v jejím okolí řádí násilník. Andy všechny oběti znal. Jednu dokonce našel. Další slepá ulička. Tracy mívá prudké bolesti břicha. Až jednou skončí na chirurgickém stole. Nedopadne to nejlíp a zničená žena žaluje nemocnici. Další prokalkulovaný tah? Není toho už trochu moc? Musím ale uznat, že úvodní hodinka mě zaujala. Poctivý thriller s obyčejnými lidmi byl vždycky nedostatkovým zbožím. Falešné stopy mě bavily, finále už méně. Moc se přelévá z jedné strany na druhou. Napětí ustoupilo stranou, nápady došly, dramatické vyvrcholení prostě nějak dopadne. Herci jsou naštěstí fajn, jen Sorkin měl holt trošku ubrat na ambicích. I když v devadesátých letech jsme snesli leccos. (castor) 3*

Po bohatství lačně toužící intrikánka neváhá ve spojení s bezcharakterním milencem - chirurgem vydělávat na vlastním těhotenství i na vlastních potratech. Obětí jejího komplotu se stává její manžel. Hned zkraje napíšu, že film je dramaturgicky dost nevyrovnaný. V první polovině dokonce směřuje úplně jinam, než nakonec dokráčí v polovině druhé. Nejdříve se pátrá po vrahovi mladých studentek a pak teprve přichází na řadu trojúhelník Pullman - Kidmanová - Baldwin, přičemž nejlepší herecký výkon podává asi první jmenovaný. Thriller je to však plný překvapení, nechybí překvapivé a dost zásadní zvraty v ději a také neabsentuje ani napětí. Filmem se prolíná celkem zlověstná atmosféra a každé přibouchnutí dveří má dobrý efekt lekačky, která zvedne ze židle. Jen je škoda, že vše spočívalo na bedrech Billa Pullmana, který do té doby platil za herce vedlejších rolí a zde se dobrým výkonem z nich tak vymanil. Jenže nikdo jiný už herecky nezazářil. Kidmanová byla dokonce až nevěrohodná a poměrně nesympatická, to samé platí o Baldwinovi. Slušný thriller, s napínavou atmosférou, opatřený příslušně kvalitní zlověstnou hudbou zesnulého Jerry Goldsmitha, to ale je. 60% (kingik) 3*

Hluboce podceněný snímek, který staví na formálních postupech filmu noir a nese v sobě něco z naturelu hitchcockovkého cynismu, což z jeho sledování činí dost zábavnou záležitost. Ke všemu dobrému lze ještě připočíst nečekaně nevyzpytatelný, nikoli však překombinovaný scénář, který mne do poslední chvíle udržel ve své moci, perverznost, cross-žánrovost (zase to neo-noirové rozostření hranic ve struktuře vyprávění) a slušné herecké výkony, ze kterých chtě nechtě musím vypíchnou potěšující cameo Anne Bancroftové. (Lavran) 4*

VELKÁ RECENZE
Do nemocnice v městečku Westerly nastoupí mladý sebevědomý lékař Jed Hill. Mladý děkan fakulty Andy Safian zjistí, že Hill je jeho bývalý spolužák a zmíní se mu, že jeho žena Tracy má časté bolesti břicha. Přes nesouhlas Tracy prosadí, aby mu pronajali jeden z pokojů svého nedávno koupeného domu. Andyho sužují vraždy, jejichž obětí se stávají studentky "jeho" školy. Aby od sebe odvrátil podezření, které mu naznačila detektivka Harrisová, souhlasí s odebráním spermatu. Krátce na to je Tracy odvezena do nemocnice s prudkými bolestmi. Jed, který ji ihned operuje, zjistí, že je Tracy těhotná. Musí však mladé ženě přivodit potrat a pak se jí rozhodne pro podezření z degenaritivních změn odejmout oba vaječníky. Ukáže se však, že orgán byl v pořádku.
Tracy, která tak ztratila šanci na další dítě, zažaluje nemocnici o dvacet milionů dolarů a po propuštění z nemocnice zmizí. Od této chvíle Andyho život připomíná noční můru. Kdy se mu podaří zcela náhodou dopadnout vraha, prozradí mu Harrisová, že podle zkoušek spermatu je neplodný. To znamená, že Tracy čekala dítě s milencem. Začne po své žene pátrat, aby nakonec došel k šokujímu odhalení, které se stane rozbuškou smrtícího střetnutí.
Celkem tradiční kriminální thriler...takových je hrozně moc a proto je důležité aby měl film nejen smysluplnou zápletku ale aby byl i jinak zábavný...nař. aby mezi hlavními herci docházelo k nějakému jiskření což mi tady prostě chybělo..
V moci posedlosti (v americkém originále: Malice) je americko-kanadský kriminální film z roku 1993. Režisérem filmu je Harold Becker. Hlavní role ve filmu ztvárnili Alec Baldwin, Nicole Kidman, Bill Pullman, Bebe Neuwirth a Anne Bancroft.

DABING
V českém znění: Jarmila Švehlová - Nicole Kidman (Tracy), Nataša Černínová - Bebe Neuwirth (Dana), Eva Jiroušková - Anne Bancroft (pí. Kennsingerová) + Diana Bellamy (pí. Worthingtonová), Pavlína Koblihová, Kateřina Halešová - Gwyneth Paltrow (Paula Bellová), Radovan Vaculík - Bill Pullman (Andy), Jan Přeučil - William Duff-Griffin (doktor Sullivan), Jiří Hromada - Peter Gallagher (Dennis Riley), Vladimír Kudla - Tobin Bell (Earl Leemus) + Tom Kemp (barman Stanley), Jiří Kodeš - Alec Baldwin (Jed + titulky), Jan Pohan - Josef Sommer (Lester Adams), Karel Chromík - George C. Scott (doktor Kessler)
Překlad: Jitka Rybová
Dialogy: Jiří Kodeš
Zvuk: Jan Neskusil, AK Studio
Režie: Petr Tichý
Vyrobilo: Studio Auvit
VHS Intersonic © 1994

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.8.1994 Intersonic
Premiéra USA: 1.10.1993 Columbia/Sony
Premiéra Kanada: 1.10.1993
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 8.4.2005 (DVD) Intersonic
Poprvé na DVD: 11.2.2005 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: (Zetím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 029 640
Tržby celkem - $ 61 000 000
Návštěvnost v ČR 39 692
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
Tvůrci a herci
Harold Becker (Režie), Charles Mulvehill (Produkce), Harold Becker (Produkce), Rachel Pfeffer (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Gordon Willis (Kamera), David Bretherton (Střih), Nancy Klopper (Casting), Philip Harrison (Scénografie), Michael Kaplan (Kostýmy), David E. Stone (Zvuk), John Logan (Masky), Barbara Lorenz (Masky), Aaron Sorkin (Scénář), Scott Frank (Scénář), Alec Baldwin (Herec), Nicole Kidman (Herec), Bill Pullman (Herec), Bebe Neuwirth (Herec), George C. Scott (Herec), Anne Bancroft (Herec), Peter Gallagher (Herec), Josef Sommer (Herec), Tobin Bell (Herec), Gwyneth Paltrow (Herec), Debrah Farentino (Herec), Joshua Malina (Herec), Jeffrey Corazzini (Herec), Ken Cheeseman (Herec), Tom Kemp (Herec), David Bowe (Herec), Ann Cusack (Herec), Michael Bofshever (Herec)
 
1993/107/Kanada, USA/Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení filmu probíhalo v USA ve státech Massachusetts (v lokalitě Northampton, Amherst, Holyoke a Boston) a California (v lokalitě Culver City) od 3.10.1992 do 14.1.1993.
 
Odkazy