Vlak do pekel / Train (2008/94/USA/Horor, Thriller) 47% -Originál DVD-

15.01.2023 17:37
JEDNOU VĚTOU
„Cílová stanice... Smrt!“

OBSAH
Akce se odehrává kdesi ve východní Evropě. Skupina amerických sportovců se potká ve vlaku. Tohle však není normální vlak..... Během jízdy se cestující začínají ztrácet. Jsou vězněni a mučeni v kovových klecích sadistickým vrahem a jeho pomocníky. Námět byl vzat z hororu TERROR TRAIN, ve kterém si hlavní roli zahrála Jamie Lee Curtis. (LIVINGDEAD)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Část smíšeného družstva amerických atletů zmešká vlak na turnaj do Oděsy a náhradou na místo určení je jim podivný vlak s ještě podivnější osádkou co ráda porcuje svoje cestující kvůli orgánům pro nemocné a bohaté pacienty. Film přebral námět ze starého hororu Horror train s Jamie Lee Curtisovou, zásadně ho přepracoval a je kamerou nasnímán tak, že navodí dojem, že se odehrává na konci 70 let a ačkoliv to místy tak nevypadá je zasazen do současnosti a svým pojetím, temnou atmosférou a mírně primitivně vylíčenou východní Evropou vzdáleně připomíná Hostel. Zásadní rozdíl je ve větším množství gore, které je povedené. K vidění jsou scény: dívka nabodlá na hák za ústa, otevření hrudníku zaživa a další, ale při některých scénách kamera přece jen zbaběle uhne. V hlavní roli hvězdná Thora Birch a povětšinou dobře vybraní bulharští herci v záporných rolích (jednoho z nich hraje třeba Ivan Barnev známý z hlavní role v českém filmu Obsluhoval jsem anglického krále) v čele s nesympatickou zlou doktorkou se tváří už půl hodiny předem, že nemají čisté úmysly a hororový znalec přesně ví co tedy bude následovat. Občasná naivita v chování postav či nelogičnost ve filmu je, ale ono to tak nějak k tomuto brakovému žánru patří a neviděl jsem snad horor kde by něco takového nebylo. A je to přece jen film. Mně to nevadí a až někdy pojedu vlakem určitě si na tento horor vzpomenu. (kingik) 5*

Tenhle horor má sice snad všechno, co by dnešní "moderní" horor měl mít, ale přesto v něm většina těchto prvků na mne nezafungovala ... Jednak byly evidentně vykradené z mnoha jiných filmů a to do úplných detailů, jednak film působil jaksi "nevyrovnaně", kdy na jedné straně jsme svědky šíleného mučení a brutality, gore-scény, krev, násilí ... ničeho se filmaři nebáli. Ale stejně to jaksi není ono. Při detailnějším pohledu zjistíme, že sice byla jistá snaha nacpat tam všechno až po okraj, na druhou stranu kamera často nezabírá scénu napřímo, očas se kouká ze špatného úhlu, občas se nedívá vůbec a my jen slyšíme řev oběti ... a pokud už něco vidět je, je to docela amatérsky provedené, "return of Fulci-mask work70. a 80. let" .... V dnešní době prostě trvám na dokonalém provedení, kdy nepoznám ani masky a jednotlivá hejblátka a hadičky, ani digitalizaci. Celkový nápad je totálně stupidní, jedním takovým vlakem jsem jel a můžu s klidem říct, že to tam vypadalo mnohem lépe a personál se choval mnohonásobně lépe!! :-D Prostě a jednoduše, na mne ten horor nezabral, nechytil mne, nudil mne ... Ale chápu, že běžným divákům se může líbit. (Flipnic) 2*

Tento horor by se dal nazvat "Hostel ve vlaku" a právě srovnání s Hostelem je docela na místě. Jde tu sice o něco jiného, ale styl a místo činu je podobné. V Hostelu byl podle mého naprosto debilní nápad "mučení a zabíjení za peníze", tady je motiv vražd sice o něco lepší, ale když už to teda dělají z vyššího principu, tak proč je tak masakrují, že? No to by pak asi nebyly ty pravá krvavá jatka. Film je v určitých momentech dobrý, jindy zase úplně přihlouplý. Chování postav je jako už tradičně v podobných filmech hodně často na přesdržku. Vítám vlakové prostředí a některé ty gore scény. (Spoiler - Nemám rád když se cokoli děje s mozkem a tak ani v tomto případě přefiknutí míchy mi neudělalo moc dobře. Za což chválím.) Mínusem je místy rozpačitý děj, chování postav a celý ten velký projekt, kdy ostatní cestující nehnou ani brvou, mi taky příjde docela mimo. Ještě bych apeloval na český název, proč naši distributoři musí do překladu pořád dávat "smrt", "peklo" nebo "zlo", když to v originálním názvu vůbec není? Trapas. 45% (Hrabka) 2*

VELKÁ RECENZE
Jsem si vědom, že tu máme problémy s taxikáři a kapsáři, ale že by Evropa vypadala tak, jak si někteří američtí tvůrci myslí, to jistě ne. Rozhodně to tu není samý vidlák, který je rozhodnutý buďto znásilňovat nebo vraždit nic netušící turisty, kteří se sem vydali.
Ale dobrá, řekněme, že přimhouříme oči, jde o horor a u těch nečekáme na příběh, který by dokonale odpovídal realitě. Děj Vlaku do pekel se rozhodně nesnaží oslnit scénářem, který by operoval s dokonalými zvraty, netradičními charaktery a podobnými ingrediencemi.
Naopak, servíruje docela omšelou zápletku. Skupinka vysokoškolských řeckořímských zápasníků společně s trenérem a jeho asistentem zmešká vlak do Oděsy, ale „naštěstí“ jim jedna příjemná paní nabídne, že se mohou svézt ve vlaku, kterým jede ona.
Ovšem partička naivních Američanů netuší, že ve vagonech je čeká skupinka lidí, kteří chytají turisty a prodávají jejich orgány. Je sice zvláštní, že si nikterak nelámou hlavu s anestezií (osobně se domnívám, že se lépe operuje, když se člověk na stole necuká), ale jelikož je jasné, že divák má být co nejvíce znechucen a šokován, tak to nakonec ani tak zvláštní není.
Vlak do pekel zvolil dnes moderní cestu explicitního násilí, spousty krve, nechutností, ale rezignoval na budování atmosféry. Je docela dost nechutný (i když v žánru najdete horší filmy), takže se tu odřezávání různých částí těl prezentuje bez okolků, ale spíše, než by vám jezdil mráz po zádech, tak vám bude možná tak nevolno.
Nic proti krvi v hororech, je v pořádku, pokud pomáhá budování napjaté atmosféry, ale když jde jen a jen o to, abyste co nejdetailněji sledovali, jak se někdo hrabe v hrudním koši jedné z obětí, tak to filmu na kvalitě nepřidává.
Navíc, film ani nemá pořádný spád. Ona hodina a půl se hrozně táhne. Vlak do pekel postrádá dynamiku. Dobrá, pokud má jít hlavně o „jatka“, tak ať jsou alespoň svižná. Jenže nedaří se. Obvykle zabijáci chytí nebohého turistu, začnou ho masakrovat, zbývající z party ho nějaký čas hledají, je zajat další z nich, následuje další řezání… To vše ve velmi líném tempu, které vás ze židle rozhodně nezvedne.
Nevábně působí i laciné kulisy a dost zmatená kamera. Řemeslná stránka v tomto případě také nepotěší a několik „lekaček“ příliš nefunguje (většinou se dá odhadnout, kdy přijdou). Jediné, co Vlak do pekel může nabídnout, jsou opravdu jen nechutné scény plné krve, přehnaných zvukových efektů a vidláků, kteří pravděpodobně netuší, na co se používá sprcha.
Herecké obsazení vás také nepřekvapí. Jde o pár nepříliš známých tváří a jednu velmi známou, kterou je Thora Birch. Ta situaci jakžtakž zachraňuje, i když se také zrovna nepřetrhne a někdy máte pocit, že se k tomuto propůjčila jen proto, že chce zaplatit splátku na dům.
Vlak do pekel je lehce podprůměrný masakr, který fanoušky krvavých fláků vysloveně nezklame, ale scénář je děravý, film postrádá spád, herecké výkony žádná sláva, vizuálně vás také nic neoslní, jednoduše nic, co byste museli vidět. (Chen)

DABING
V českém znění: Jolana Smyčková - Thora Birch (Alex Roperová), Marek Libert - Gideon Emery (Willy), (titulky), Michal Holán - Kavan Reece (Sheldon), Lukáš Hlavica - Derek Magyar (Todd Patterson), Kateřina Velebová - Gloria Votsis (Claire), Pavel Trávníček - Todd Jensen (trenér Harris), Zuzana Skalická - Koyna Ruseva (Dr. Velislava), Ladislav Cigánek - Valentin Ganev (průvodčí Vasyl), Ladislav Novák - Ivan Barnev (Gregor), Tomáš Racek - Nikolay Mutafchiev (Vasily), Milan Kačmarčík - Miroslav Emilov (Ishtav), Zahari Baharov (krupiér), Michael Straub (trenér Maxwell), Jindřich Hinke - Mihail Miltchev (popálený chlap), Petra Jindrová - Shelly Varod (pacientka), Karel Richter - Petar Dimitrov (nemocný kuřák)
Překlad: Petr Hnilo
Zvuk: Pavel Špatný
Vedoucí výroby: Hana Wszolková
Šéfproducent: Stanislav Wszolek
Úprava a režie: Petra Jindrová
Vyrobilo: AW Studio Praha pro SPI International v roce 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.10.2008 (Screamfest Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 7.9.2010 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Gideon Raff (Režie), Boaz Davidson (Produkce), Danny Lerner (Produkce), Michael Wandmacher (Hudba), Martina Radwan (Kamera), Alain Jakubowicz (Střih), Pam Bouvier (Casting), Valerie McCaffrey (Casting), Laura Sotirova (Casting), Carlos Silva Da Silva (Scénografie), Djanina Baykoucheva (Kostýmy), Christopher Briles (Zvuk), Kenny Niederbaumer (Masky), Gideon Raff (Scénář), Thora Birch (Herec), Kavan Reece (Herec), Todd Jensen (Herec), Derek Magyar (Herec), Gideon Emery (Herec), Gloria Votsis (Herec), Ivan Barnev (Herec), Zahary Baharov (Herec), Mike Straub (Herec), Shelly Varod (Herec), Valentin Ganev (Herec), Velislav Pavlov (Herec), Miroslav Emilov (Herec)
 
2008/94/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Příběh měl být původně remakem filmu Terror Train (1980), nakonec však dostal svůj vlastní koncept.
- Snímek měl premiéru na filmovém festivalu Screamfest Horror 16. října 2008.
- Natáčení probíhalo v Bulharsku.
- V USA byl film nejdříve označen ratingem NC-17. Později film převzala společnost Lionsgate a vystříhala některé krvavé scény, díky čemuž byl film nově ohodnocen ratingem R.
 
Odkazy