Zakázané ovoce /Kielletty hedelmä ( 2009/104/Finsko, Švédsko/Drama) 71% -Originál DVD-

15.01.2023 17:36
JEDNOU VĚTOU
„Večírky, alkohol a nevázaný sex - to vše je v ortodoxní křesťanské komunitě zakázáno."

OBSAH
Pohledná Maria opouští až příliš těsnou náruč své silně věřící rodiny i komunity a vydává se do velkoměsta. O poznání bojácnější Raakel ji následuje, ovšem nikoli kvůli požitkům, ale aby svou kamarádku přivedla pokud možno neposkvrněnou zpět. Kterou z dívek velký svět semele? Anebo se ukáže, že destruktivní bylo prostředí, v němž do té doby vyrůstaly? Film využívá melodramatická schémata k žánrovému uspokojení i srozumitelné problematizaci existenciálních otázek. Základním zdrojem dramatického napětí se stává střet dvou typů výchovy, z nichž ta nábožensky motivovaná navzdory planým slovům nepřeje jakékoli formě rozletu. Snímek však neidealizuje ani svět, který západní velkoměstská mládež považuje za „normální“, a svou pozornost citlivě rozděluje mezi lákavost běžných požitků i náznaky jejich nebezpečnosti. Jasně však říká – oddávat se slastem bez zlých úmyslů neznamená hřešit. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Finských filmů jsem mnoho neviděl a na tenhle jsem narazil úplně náhodou. Téma dopadu náboženství na život obyčejných lidí (mladistvých zvláště) je pro dramatický snímek velmi vděčné. Snímek utíká svižný tempem. Taky je fajn zase vidět po čase Helsinky, byť jen na obrazovce. Obě hlavní představitelky si zaslouží pochvalu za svůj výkon, tvůrci za výborný výběr hudby. Španělská písnička mě doslova vzala za srdce. Jen ta finština je jako jazyk z jiné planety. (claudel) 4*

Dechberoucí snímek, který se moc slovama ani nedá popsat. Nechtěla bych být v kůži hlavních hrdinek ... Nedokážu si představit, že by mi někdo od dětství tloukl do hlavy takové nesmysly. Děj jsem hrozně prožívala a zachovala bych se úplně stejně jako hlavní hrdinka. Trochu jsem trnula, jak to celé dopadne a nakonec to dopadlo, tak jak jsem chtěla. Bez váhání dávám plný počet. Hádám, že tenhle film budu mít v hlavě ještě dlouho. (Kamca_) 5*

Civilní a lehce uvěřitelný snímek o střetu dvou světů, které jako dva obří mlýnské kameny drtí dvě mladé dívky, které si potřebují některé věci ujasnit. Moje hodnocení je silně ovlivněno faktem, že severské filmy se ke mě zrovna moc často nedostávají. Takže, je beru jako svěží závan větru. (blackrain) 5*

VELKÁ RECENZE
První co mě na filmu zarazilo bylo jak přísně museli lestadiánští věřící dodržovat "pokyny" psané v bibli, a to proto že tato odnož víry pochází z Luteránství, které jsem jakožto nevěřící člověk vždycky vnímal jako nejvíce racionální církev která byla (je) do určitých mezí celkem liberální, donutilo mě to tudíž trochu zagooglit a nakonec jsem dohledal jakéhosi pána Larse Leviho Laestadia který začal ostře kritizovat původní učení Martina Luthera jako nedostačující a začal označovat za nepřípustné alkohol, tanec, hraní karet,... čímž dal vlastně vzniknout staronovému směru víry kde se člověk bál si uprdnout aby nebyl za to popraven, moje pointa tkví v tom jak snadné je "přejít" zpět z celkem rozumné víry (Luteránství) k téměř dogmatické a autokratické víře (Lestadiánství). Noo a hlavně jak je určité procento populace lehce zmanipulovatelné.
Bohužel narodi-li se člověk do podobného "blázince" je cesta do "normálního?" světa téměř nemožná, nemluvě o tom že i za zavřenými církevními dveřmi příležitostně (film Spotlight) dochází k zneužívání dětí a dalším bohulibým kratochvílím. K filmu samotnému: Dobře uvěřitelné herecké výkony, obzvlášť na Amandu Pilke jsem byl zvědav, ze začátku jsem její kukuč nepoznal, jelikož si mě získala "výkonem" v Odhaleném přístavu, kde vypadala trochu více rozpustile, navíc typicky "Suomácky" a já jen upřeně zíral do jakýchžeto odvážných scén se obula.
Každopádně snímek mě příběhem nepřekvapil ani neurazil. Nakonec se ukázalo že každému vyhovuje jiný život, někdo potřebuje iluzi bezpečí a býti ovečkou a druhý i přes nástrahy a nebezpečí běžného života zvolí svobodné rozhodování, ale i tak musím hlavně za sympatické herecké výkony dát dostatečnou - 4 (Soldier_666)

Ocenění:
Jussi Awards
2010 - Amanda Pilke (Vedlejší herečka)
2010 - Dome Karukoski (Režie) (nominace)

DABING
V českém znění: Pavlína Dytrtová - Marjut Maristo (Raakel), Tereza Chudobová - Amanda Pilke (Maria), Radek Hoppe, Pavel Tesař, Sabina Laurinová, Ladislav Cigánek, Milan Kačmarčík, Miriam Chytilová, Braňo Holiček, Petra Jindrová, Rudolf Kubík, Oldřich Vlach, Jaroslav Horák, Dalimil Klapka, Tomáš Racek, Jindřich Žampa a další
Producent: Petr Křivánek - FilmPark, s.r.o.
Překlad: Michal Švec
Zvuk: Pavel Špatný
Titulky: Dora Windsorová
Vedoucí výroby: Hana Wszolková
Šéfproducent: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie českého znění: Petra Jindrová
Vyrobilo: pro DVD edici AW Studio Praha 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.7.2009 (Karlovy Vary International Film Festival)
Premiéra Finsko: 13.02.2009 Sandrew Metronome Fin.
Premiéra Švédsko: 28.12009     (Göteborg International Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.10.2010 DVD Edice
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - € 924 916
Náklady (Rozpočet) - € 1 400 000
 
Tvůrci a herci
Dome Karukoski (Režie), Aleksi Bardy (Produkce), Adam Nordén (Hudba), Tuomo Hutri (Kamera), Harri Ylönen (Střih), Pia Pesonen (Casting), Antti Nikkinen (Scénografie), Anna Vilppunen (Kostýmy), Juha Hakanen (Zvuk), Johan Isaksson (Zvuk), Janne Jankeri (Zvuk), Laura Rantaniemi (Masky), Kati Koskela (Masky), Minna Hurme (Masky), Aleksi Bardy (Scénář), Kukkonen (Herec), Anni Turunen (Herec), Bojko Ivanov (Herec), Asko Sahlman (Herec), Sauli Suonpää (Herec), Paavo Pyykkönen (Herec), Tuomo Mutru (Herec), Elias Mattila (Herec), Heidi Kulmala (Herec), Anton Maristo (Herec), Jonna Mutka (Herec), Aleksi Mutru (Herec), Heta Partanen (Herec), Joonas Pyöriä (Herec), Veera Rantanen (Herec), Adelina Viljamaa (Herec), Daniela Viljamaa (Herec), Dave Viljamaa (Herec), Edit Viljamaa (Herec), Mazhar Albekoglu (Herec), Sike Sillanpää (Herec), Jari Koskelainen (Herec), Keijo Tikkanen (Herec), Katja-Maria Taavitsainen (Herec), Wilma-Emilia Kuosa (Herec), Joonas Saartamo (Herec), Eeva Putro (Herec), Mikko Erä-Esko (Herec), Sirpa Riuttala (Herec), Kristoffer Ala-Ketola (Herec), Sofia Blanco (Herec), Riku Karppinen (Herec), Anna-Mari Lämsä (Herec), Sini Ylimmäinen (Herec), Minka Kuustonen (Herec), Tiina Wikström (Herec)
 
2009/104/Finsko, Švédsko/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Když Raakelina matka (Tuija Työräs) říká své dceři (Marjut Maristo): "Můžu udělat kaši.", říká tím, že jí chce připravit snídani. Ovesná kaše je totiž tradiční finská snídaně.
- V letech 2009 a 2010 film na pěti filmových festivalech ve Finsku, Portugalsku, Švédsku, Belgii a Kolumbii získal 6 vítězství z celkem 8 nominací.
- Filmovalo sa na viacerých miestach v okolí fínskych Helsínk.
- Amanda Pilke získala za film cenu Jussi v kategórií Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Dome Karukoski bol nominovaný v kategórií Najlepšia réžia.
 
Odkazy
 

Hrají:

Marjut Maristo, Amanda Pilke, Malla Malmivaara, Joel Mäkinen, Jarkko Niemi, Olavi Uusivirta, Timo Tikka, Jani Volanen, Teemu Ojanne, Heikki Nousiainen, Tapio Liinoja, Tuija Töyräs, Jouko Puolanto, Boris Glibusic, Jarkko Nyman, Fabian Silén, Pentti Korhonen, Riitta Toropainen, Lotta Kaihua, Tommi Korpela, Ada Kukkonen, Anni Turunen, Bojko Ivanov, Asko Sahlman, Sauli Suonpää, Paavo Pyykkönen, Tuomo Mutru, Elias Mattila, Heidi Kulmala, Anton Maristo, Jonna Mutka, Aleksi Mutru, Heta Partanen, Joonas Pyöriä, Veera Rantanen, Adelina Viljamaa, Daniela Viljamaa, Dave Viljamaa, Edit Viljamaa, Mazhar Albekoglu, Sike Sillanpää, Jari Koskelainen, Keijo Tikkanen, Katja-Maria Taavitsainen, Wilma-Emilia Kuosa, Joonas Saartamo, Eeva Putro, Mikko Erä-Esko, Sirpa Riuttala, Kristoffer Ala-Ketola, Sofia Blanco, Riku Karppinen, Anna-Mari Lämsä, Sini Ylimmäinen, Minka Kuustonen, Tiina Wikström