Zátah / Dragnet (1987/106/USA/Komedie, Krimi, Drama) 59% -Originál DVD-

15.01.2023 17:36
JEDNOU VĚTOU
„Policejní parťáci Tom Hanks a Dan Aykroyd pátrají v ulicích i v podsvětí Los Angeles po členech tajemného spolku P.A.G.A.N., který má na svědomí sérii neobvyklých zločinů..."

OBSAH
Detektiv seržant Joe Friday se – podobně jako jeho strýc – dal kdysi k policii, aby chránil „Město andělů” před zločinci a korupcí. Jednoho dne Joe společně se svým partnerem Pepem Streebekem náhodně objevuje, že o vládu ve městě usiluje reverend Jonathan Whirley. Proto se oba policisté pokusí jeho ďábelskému plánu zabránit. Začíná nerovný a téměř prohraný boj. Zatímco Joe proti protivníkovi v každé situaci bojuje jen v povolených mezích paragrafů a zákona, reverendovi v realizaci tajného plánu pomáhá ozbrojené komando a zkorumpovaná policejní komisařka… Hlavní postavu – s neobyčejným citem pro nadsázku – ztvárnil Tom Hanks. Začínal v televizních seriálech. Pozornost na sebe ale upoutal ve filmech Blázni a dobrovolníci, Velký a Ohňostroj marnosti. Jeho místo mezi filmovými hvězdami Hollywoodu pak už jen potvrdily snímky Samotář v Seattlu, Philadelphia, Forrest Gump či Apollo 13. Neméně působivě mu přihrává rovněž komediálně nadaný herec Dan Aykroyd, jenž se prosadil před kamerou v duchařském diptychu Krotitelé duchů a Krotitelé duchů II. Kromě toho silně zaujal například ve filmu Řidič slečny Daisy a hudebních komediích Bratři Bluesovi a Blues Brothers 2000. „Ďábelského“ reverenda zde s neobyčejnou chutí zahrál Christopher Plummer (rozený 1929), známý z filmů Za zvuků hudby, Waterloo, Muž, který chtěl být králem, Hrát za každou cenu či seriálové adaptace románu Colleen McCulloughové Ptáci v trní. (Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Někdo u toho trpěl, jiný se bavil. Nicméně tak to má být, vkus má každý jiný. Já byl někde mezi oběma názory, každopádně kdybych u toho utíral prach, o nic bych nepřišel. Město andělů ohrožuje korupce hned na několika místech, Tom Hanks a (na můj vkus docela otravný) Dan Aykroyd tomu musí v téhle průměrné buddy akční komedii přijít na kloub. Přijdou, já si odškrtávám a příště už raději ne. (castor) 3*

Dlouho před tím než Stiller s Wilsonem vysekli svou parodii/poctu Starskymu a Hutchovi, udělali v osmdesátkách Ayckroyd s Hanksem to samé pro jinou americkou televizní klasiku nejklasikovatější, žánrotvorný policejní seriál z 50. let DRAGNET, na který se odkazovalo i v L.A. - PŘÍSNĚ TAJNÉ. Hned v úvodu je parafrázována seriálová znělka včetně stylového remixu hudebního motivu a dočkáme se i tradičních monologů a seriálové hlášky "JEN FAKTA.", vystihující realistického ducha seriálu, a policejního šéfa si zahrál Harry Morgan (plukovník Potter z M.A.S.H.), který hrál jednu z hlavních rolí v barevném pokračování sriálu v 60. letech. Ayckroyd na odkazu seriálu vystavěl průměrnou buddy akční komedii 80. let, která to moc nerozčísne ani s humorem (vede výslech s kreativním využitím šuplíku nebo akce s hadem a drogami) ani s akcí, a nebýt napojení na kultovní seriál, nebyla by absolutně ničím zajímavá. Přijít s tímhle v konkurenci SMRTONOSNÉ ZBRANĚ nebo POLICAJTA V BEVERLY HILLS bylo hodně mimo. (choze) 2*

Hodně zábavný film se skvělím Aykroydem a dobře přihrávajícím Hanksem. Film je poměrně zábavný, ale dokáže se to vyvážit s akcí a humor není nikterak přehnaný. Pár scének mi přece jen přišly trochu dlouhé. Režisér ukazuje své kvality. KAždopádně mám tyhle filmy z 80 let moc rád, jsou natočený s láskou. Jediné co mi tak trochu vadilo byla poměrně nevýrazná hudba(snad kromě Themu). Takže když do filmu půjdete bude Vás čekat, dobrý vyvážený humor, skvělé policejní duo a skvělá nenáročná zábava. (Campbell) 4*

VELKÁ RECENZE
Na slovo skoupý drsný detektiv Joe Friday je vnukem legendárního detektiva stejného jména (hrdiny oblíbeného seriálu natáčeného v padesátých letech), který případy v oblasti Los Angeles řeší svým způsobem a nenechá si do něj mluvit ani nadřízenými, ani předpisy. Jenže jednoho dne je mu proti jeho vůli přidělen nový partner Pep Streebek, který je jeho pravým opakem. A jako by už to nestačilo k řadě potíží, dostanou společně na starost vyšetřování případu, který začne zdánlivě nesmyslnými loupežemi, jako je krádež netopýra a desetimetrového hada ze zoologické zahrady, nákladu nejnovějšího čísla časopisu Bait nebo chemikálií, jejichž správně připravená směs se může stát velmi nebezpečným smrtícím plynem.
Všechny mají jeden společný bod - vizitku se slovem Pagan zanechanou na místě činu. Stejní pachatelé jsou podle všeho i za znepokojivou řadou krádeží policejních aut. Vyšetřování detektivy - i přes rozdílné přístupy - dostane na stopu závažného spiknutí, zosnovaného nebezpečným náboženským kultem, který si říká P.A.G.A.N. a v jehož čele pravděpodobně stojí falešný televizní kazatel Jonathan Whirley. Situace se poněkud zkomplikuje poté, co se Joe a Pep proplíží do svatyně sekty a stanou se svědky tajného obřadu. Joe se totiž na první pohled zamiluje do Connie Swail, kterou kult hodlá v krvavém rituálu obětovat. A láska ho vede k tomu, že na vlastní pěst pokračuje ve vyšetřování i poté, co ho jeho nadřízený, kapitán Gannon, z případu odvolá a zakáže mu pokračovat v pátrání.

DABING
V českém znění: [obsazeni] Vladimír Čech – Dan Aykroyd (seržant Joe Friday), Jan Šťastný – Tom Hanks (Pep Streebeck), Dana Černá – Alexandra Paul (Connie Swailová), Květa Fialová – Lenka Peterson (babi Mundyová), Eva Jiroušková - Kathleen Freeman (Enid Bordenová), Meg Wyllie (paní Gannonová), Jaroslava Obermaierová – Elizabeth Ashley (komisařka Jane Kirkpatricková), Vladimír Brabec – Harry Morgan (kapitán Gannon), Antonín Molčík – Christopher Plummer (Reverend Jonathan Whirley), Bohdan Tůma - Dabney Coleman (Jerry Caesar + titulky), Jiří Valšuba, Ladislav Novák, Jaroslav Toť, Aleš Háma, Miloslav Študent, Radana Herrmannová, Hana Czivišová, Adam Lanči
Překlad: Vlastimil Novák
Zvuk: Antonín Němec
Vedoucí výroby: Jaroslav Toť
Produkce: Stanislav Wszolek
Úprava dialogů a režie českého znění: Ladislav Novák
Vyrobilo: pro Hollywood Classic Entertainment AW Studio Praha, 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 26.6.1987 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 3.4.1996 (VHS) H.C.E.
Poprvé na DVD: 28.6.2009 Aha!
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tržby celkem - $ 66 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
Tvůrci a herci
Tom Mankiewicz (Režie), David Permut (Produkce), Robert K. Weiss (Produkce), Ira Newborn (Hudba), w F. Leonetti (Kamera), Richard Halsey (Střih), William D. Gordean (Střih), David Rubin (Casting), Lynn Stalmaster (Casting), Robert F. Boyle (Scénografie), Arthur Jeph Parker (Scénografie), Taryn De Chellis (Kostýmy), Rick Alexander (Zvuk), John Stacy (Zvuk), Jerry O'Dell (Masky), Daniel C. Striepeke (Masky), Alan Zweibel (Scénář), Tom Mankiewicz (Scénář), Dan Aykroyd (Herec), Tom Hanks (Herec), Christopher Plummer (Herec), Harry Morgan (Herec), Alexandra Paul (Herec), Jack O'Halloran (Herec), Elizabeth Ashley (Herec), Dabney Coleman (Herec), Bruce Gray (Herec), Ruben Garfias (Herec), Shannon Tweed (Herec), Kathleen Freeman (Herec), Lisa London (Herec), Meg Wyllie (Herec), Kimberly Foster (Herec), Barbara Tarbuck (Herec), Casey Sander (Herec), Peter Leeds (Herec), Jimmie F. Skaggs (Herec), Maurice Marsac (Herec), Fred Asparagus (Herec), Stuart Quan (Herec), Peter Aykroyd (Herec), Jim Boeke (Herec), Josh Cruze (Herec), Lisa Aliff (Herec), Dona Speir (Herec), Lenka Peterson (Herec), Bert Hinchman (Herec), D.D. Howard (Herec), Conrad Hurtt (Herec), Ava Fabian (Herec), Richard Partlow (Herec), Juliana Donald (Herec)
 
1987/106/USA/Komedie, Krimi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení filmu probíhalo v Los Angeles v lokalitách Sisters of the Immaculate Heart of Mary /vzdělávací institut/, Burton W. Chace Park, Griffith Observatory /observatoř v Los Angeles/, Venice /Městská čtvrť v Los Angeles/, Brown Derby restaurant, City Hall Los Angeles /Radnice Los Angeles/, Zoo & Botanical Gardens /Zoologická zahrada Los Angeles/, Police Department /Policejní oddělení/, Echo Park Los Angeles /Městská čtvrť v Los Angeles/, Van Nuys /Městská čtvrť v Los Angeles/, Marina del Rey /přímořská komunita v Los Angeles County/, Inglewood Park Cemetery /Hřbitov v Inglewoodu/, Bel Air /Městská čtvrť v Los Angeles/ Van Nuys Airport /veřejné letiště ve čtvrti Van Nuys /, 101 South Main Street /restaurace v Kentucky/.
 
Odkazy