Zabiják z Bangkoku / Bangkok Dangerous (2000/105/Thajsko/Akční, Krimi, Thriller, Romantický) 72% -Originál DVD-

15.01.2023 17:35
JEDNOU VĚTOU
„Jedna kulka pro dvě hlavy“

OBSAH
Mladý nájemný vrah Kong je od dětství hluchoněmý a jeho vyděděnost ho přivedla k naprostému citovému chladu: své vraždy provádí se strohou profesionalitou, dokonale a bez zájmu. Jsou mu vzdálena i citová hnutí bývalého učitele a partnera ve zločinu Joea a jeho milenky Aom. Teprve setkání s mladou lékárnicí Fon probudí v Kongovi lidskou bytost. Přicházející emoce však mohou Konga zavést jak na cestu lásky a sebeuvědomění, tak na cestu sebevražedné pomsty za smrt jeho jediných přátel… Bratři Oxide a Danny Pangovi natočili syrový, krvavý a vzrušující thriller s minimálním množstvím dialogů a zároveň originální, stylovou filmovou vizi o lásce a smrti. Jejich hrdina je právě tak postmoderním Leonem, zjevujícím se zčistajasna za zády svých obětí, jako Mauglím velkoměstského podsvětí, jenž právě poprvé s úžasem zahlédl svůj odraz na vodní hladině.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Výbornej syrovej příběh o hluchoněmým nájemným vrahovi, kterej sice neni příběhově zrovna originální, ale v žádným případě to nevadí a ta atmosféra prostě člověk úplně pohltí. Krom toho kamera a střih jsou někdy úplně geniálně vymyšlený, tolik zajímavých záběrů a nápadů se jen tak nevidí a akce je jednim slovem božská a to obzvlášť ta závěrečná s nádechem pomsty. Škoda, že to Pangové nerozjeli v podobným duchu i jinde než jen v tomhle jediným filmu, talent rozhodně maj. A taky je škoda, že se dál moc neprosadila Premsinee Ratanasopha, na tuhle super krásnou holku bych se dokázal dívat hodiny a je mi docela líto, že se na ní nemůžu podívat ve vícero filmech. (Shit) 4*

Tímto se Thajsko docela ve své době asi vytáhlo... Nejde o nějakou rádoby "martail arts instruktáž", které natáčí dnes, ale klasickou "woo-ovskou" střílečku. Jednoduchý děj, nájemní vrazi, mafiáni, jedni se mstí druhým, do toho hlavní hrdina, který je ze všech nejschopnější, jeho msta za zabité přátele ve finále a ani nevím proč malá love story s jednou dívkou. Ono ten film není ani tak o akci, ale úžasné atmosféře, kde tvůrci evidentně čerpali z hongkongských filmů. Zejména hra s barvami modrá-rudá jsou pro Hongkong naprosto typické. Celkově je však film velmi dobře technicky vytvořen a pojat. Hlavní scéna je zřejmě smrt kamarádky v rukou hlavního hrdiny a jeho flashback všech jeho skutků v minulosti a jejich následků ... úžasné. Remake s Nicolasem Cagem (2008) vznikl nevím proč a za jakým účelem, a i když se mi docela líbil, byla to už jen plochá akční střílečka, nic víc. Tohle má hloubku, atmosféru, určitý stupeň tajemna a zasněnosti. (Flipnic) 4*

Já mám hlavně radost, že jsem přežil. A to ne proto, že je film o zabijákovi, ale protože ho natočili Šikmoočka. Kolem jejich filmů chodím stejně opatrně jako okolo asijské kuchyně, takže bych prosil aspoň malou pochvalu, že jsem si dobrovolně naservíroval thajský krvavý nářez. Spotřeba rajského protlaku vážně ohromující, tolik jsem ho nevyplácal ani na koleji do týdenního přídělu špaget. Co mi ale chybělo, tak vcítění do hlavního hrdiny, to je totiž klíč k úspěchu každého filmu. Tady mně klíčenku neustále někdo schovával, čili skrz kukátko to máme "jen" za tři. Sednout. (Challenge Tour 2015, film č.27) (Pepinec) 3*

VELKÁ RECENZE
Bezohledný a spolehlivý hluchoněmý nájemný vrah začne zpochybňovat svůj způsob života poté, co se zamiluje do obyčejné dívky, což samozřejmě přinese neblahé následky. Antihrdina bez bázně a hany, kterému divák prostě musí fandit. A to obzvlášť, když se doslova jedná o shakespearovské drama. Celý snímek je plný různých nápadů a zajímavých přístupů k dané věci. Jedná se o čistý filmový úder geniality dvojčat Oxide Pang Chun a Danny Pang, údajně čerpající z filmových děl hrdinského krveprolití v přímé tradici Johna Woo a Wong Kat Wai.
Je-li tomu tak, musí posoudit už jen diváci. Každopádně je ve filmu znát tradiční žánrová, temná, melancholická, zákeřná a krvavá atmosféra v rámci pevného příběhu a to s minimem dialogů. Ano, dohromady se tady toho moc nenamluví. Obrazy hovoří za vše. Bratři Pangové se snažili o svůj vlastní styl a to jak ve vyprávění, tak i ve vizualitě daných scén. Například emocionální finále nemůže nikoho nechat na pochybách. V rámci uměleckého vnímání se však přeci jen místy zbytečně až moc tlačí na pilu, čímž krapet vzniká nejasnost ve struktuře děje.
Každopádně se dá považovat snímek, coby debutový film bratrů Pangových v rámci akčního thrilleru za povedený filmový start. A to ten film ani moc finančně nestál.

Ocenění:
Toronto International Film Festival
2000 - Danny Pang, Oxide Pang Chun (Mezinárodní cena kritiků)

DABING
V českém znění: Klára Sochorová - Premsinee Ratanasopha (Fon), David Kaloč - Pawalit Mongkolpisit (Kong), Přemysl Přichystal, Martin Sláma, Tomáš Sagher, Radka Přibyslavská, Leona Ondráčková, Jan Grygar (více rolí, titulky) a další
Překlad: Iveta Pavlovičová
Dialogy: Monika Macků
Zvuk: Jiří Topol Novotný
Produkce: Kateřina Chlevišťanová
Režie: Jiří Balcárek
České znění vyrobilo: G studio Centrum v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 9.7.2001 (Karlovy Vary International Film Festival)
Premiéra USA: 31.32001 (Wisconsin Film Festival)
Premiéra Thajsko: 12.11.2000
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.2003 (VHS) Intersonic
Poprvé na DVD: 15.8.2009 DVD Hit
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Danny Pang (Režie), Oxide Pang Chun (Režie), Nonzee Nimibutr (Produkce), Orange Music (Hudba), Decha Srimantra (Kamera), Oxide Pang Chun (Střih), Danny Pang (Střih), Phasiri Panya (Casting), Wut Chaosilp (Scénografie), Ekasith Meeprasertsakul (Kostýmy), - (Zvuk), Adit Yiemning (Masky), Oxide Pang Chun (Scénář), Danny Pang (Scénář), Pawarith Monkolpisit (Herec), Premsinee Ratanasopha (Herec), Patharawarin Timkul (Herec), Pisek Intrakanchit (Herec)
 
2000/105/Thajsko/Akční, Krimi, Thriller, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Snímek bratrů Pangových je remakem jejich vlastního filmu s názvem Sniper z Bangkoku (Bangkok Dangerous, 1999). Tam byl však hlavním hrdinou hluchoněmý mladý Thajec.
- Film se natáčel n Thajsku v lokalitách Bangkok a Pattaya.
 
Odkazy