Wimbledon / Wimbledon (2004/98/Velká Británie, Francie, USA/Romantický, Komedie, Sportovní) 73% -Originál DVD-

15.01.2023 17:35
JEDNOU VĚTOU
„Nová romantická komedie od tvůrců Notting Hill, Láska nebeská a Deník Bridget Jonesové."

OBSAH
Britskému tenistovi Peteru Coltovi táhne na dvaatřicet a svůj sportovní vrchol má už za sebou. Někdejší jedenáctý hráč světa se teď ani neprobojoval do první stovky a možnost zúčastnit se nejslavnějšího tenisového turnaje v Londýně získal jen díky divoké kartě. Rozhodne se proto, že odejde s aspoň trochu vztyčenou hlavou a letošní Wimbledon bude tečkou za jeho sportovní kariérou. Ještě před začátkem turnaje se však věci pořádně zamotají. Díky záměně hotelové klíče se Peter seznámí a následně zaplete s vycházející hvězdou amerického tenisu, energickou Lizzie Bradburyovou. Čas strávený s mladou hráčkou mu připomene, proč si tenhle sport kdysi zamiloval a jeho hra se začne rapidně zlepšovat. Jejich vztah má ovšem drtivý dopad na Lizzieno soustředění a hrozí, že z turnaje vypadne. Oba tak musí zvážit, co pro jeden druhého znamenají a jak moc touží po grandslamovém vítězství... Britský koprodukční film sice vypráví o fiktivním ročníku známého turnaje, natáčel se ovšem přímo na proslulých wimbledonských dvorcích během soutěže v roce 2003. Herci vstupovali na trávník chvíli před či po odehraném zápase, většina diváků, rozhodčích a dokonce i tenisových soupeřů tak hraje sama sebe. Co se příběhu Petera Colta týče, je z velké části smyšlený, jeho strmý postup napříč vyřazovacími zápasy ale vychází ze skutečné sportovní senzace roku 2001. Chorvatský tenista Goran Ivaniševič tehdy startoval na Wimbledonu s divokou kartou a oproti předpovědím se mu podařilo probojovat až na úplný vrchol. (Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Průměrná komedie z prostředí tenisových kurtů na Wembley stadionu v samotném centru dění tenisového turnaje Wimbledon, při kterém se do sebe zapletou dvě tenisové hvězdy a tak to jde z kopce a do kopce a zase zkopce tak jak to obvykle v komediích s romantikou až na půdu bývá. Každopádně v tom hraje Kirsten Dunst a té to s Paulem rozhodně jiskří. I když celkově z toho nic nebylo. Jenže co k tomu dál dodat, když je to prostě průměr, který ale nenápadně vyvyšuje suchý britský humor, kterého nikdy není dost, stejně jako v tomto filmu. --- Předpokládám, že za pár tisíc let se Anglánům vyvinou plovací blány.(Malarkey) 3*

Líbí se mi Kirsten Dunst k tomu mám ještě rád sport (včetně tenisu) a Paul Bettany je vcelku sympatický. Co chtít více? Trochu zvláštní mi přišli tenisové zápasy, v kterých je použito možná moc digitálních pomocníků (nejen míče) a celková dynamika utkání je tak na vysoké, ale možná až moc vysoké úrovni zábavnosti, rychlosti a dokonalosti. Takhle to vypadá hezky, ale není to tenis... Přesto, slušný casting romantické komedie a celkové prostředí tenisového svatostánku potěší snad každého. Bohužel se Wimbledon nevyhýbá klasickým klišé, ani závěru, který vzhledem k žánru snad ani nevadí. Romantická komedie, která neurazí a minimálně ústřední dvojice (a mladičký a v té době ještě neznámý James McAvoy) potěší svým sympatickým vzhledem. Napodruhé mě okouzlila ta nenucená chemie mezi hlavními postavami a snaha netočit "megahit". (Djkoma) 3*

Příjemná podívaná, která sice ničím neohromí, ale potěší zobrazením filmově neokoukaného prostředí vrcholového tenisu a nesmírně sympatickou ústřední dvojicí Bettany - Dunst. Filmové ingredience jsou namíchány ve správném poměru - trocha nevtíravého humoru, trocha zápasového napětí (i když vzhledem k vývoji děje s předem odhadnutelným výsledkem a Bettanyho zápasová zmrtvýchvstání byla spíše z říše sci-fi), trocha nepřeslazené (hurá!) romantiky. Jako sportovního komentátora lze vidět legendárního Johna McEnroa a aby herci vypadali jako skuteční hráči, o to se ve funkci poradce a kouče staral australský wimbledonský vítěz Pat Cash. Bettanymu jsem toho vrcholového tenistu věřil, Dunstové už méně (divná smyčka při servisu)......Celkově tři a půl*.  (Lima) 3*

VELKÁ RECENZE
Jednatřicetiletý tenista Peter Colt už od tenisové kariéry nic nečeká. Domnívá se, že je už starý, momentálně se nachází na 111. místě světového žebříčku, a tak ho nechává celkem klidným, že se má na divokou kartu zúčastnit turnaje ve wimbledonu. Ví, že je to jeho poslední soutěž v kariéře, a jede si tam spíš jen zahrát než se mermomocí pokoušet o vítězství. Rodičům ale lístky obstarat nechce, pokaždé mu totiž přinesli smůlu... V hotelu v Londýně mu dá recepční omylem jiný klíč a Peter se ocitá v luxusním apartmá, kde se právě sprchuje mladá naděje amerického tenisu, půvabná, ale také nadmíru energická až dravá hráčka Lizzie Bradburyová. Vše se vysvětlí a Peter se brzy dostane do svého mnohem skromnějšího pokoje. Lizzie přijela jako obvykle s otcem, který svou už tak dost ctižádostivou dceru ještě víc povzbuzuje: Lizzie prostě musí být všude první a nejlepší. Když se zanedlouho Peter a Lizzie náhodně opět setkají, mladík pozve mladou Američanku na večeři. Nezůstane ale jen u jídla a pití, a tak si Peter může v praxi vyzkoušet, je-li radno se před zápasem milovat, či nikoli. Druhý den je sice velice unavený a první zápas na turnaji se pro něj zpočátku nevyvíjí dobře, pak ale náhle pookřeje a lehce zvítězí. Zdá se tedy, že sex před zápasem může také přinášet pohodu a štěstí.
Otec Lizzie je ovšem zcela opačného názoru a také to Peterovi jasně řekne: nepřeje si, aby jeho dceru vyhledával a stýkal se s ní. Lizzie se musí cele a výhradně soustředit jen na tenis... Peter zcela nečekaně vyhraje i další zápasy a pomalu se blíží do semifinále. Jeho úspěch za ním přivede i manažera Rona, který o sobě v poslední době nedal vědět a náhle má o tenistu opět eminentní zájem. Na party, které se účastní Peter i Lizzie, se o dívce hrubě vyjádří Jake Hammond, největší hvězda turnaje, a Peter mu bez váhání zasadí ránu pěstí. Pak spolu s Lizzií odjíždějí do města, kde Peter žije s rodiči, a společně tam prožijí krásný den. Druhý den ráno se ale přede dveřmi objeví Lizziin otec.
Brit Peter Colt se nikdy nevzdal svého snu, že se jednou stane slavnou tenisovou hvězdou. Ve světovém žebříčku si vydobyl čestné 11. místo, jenže během času poklesl až na příčku 119 a jeho popularita pomalu vyhasínala. Nyní, v předvečer světového šampionátu, na němž mu zajistila účast divoká karta, si uvědomuje, že je to poslední Wimbledon v jeho kariéře. Kdysi nastupoval k zápasům s nejslavnějšími světovými tenisovými špičkami a nyní je nucen přemýšlet o odchodu, o tom, že bude v tenisovém klubu dělat trenéra starším dámám, mezi jejich návštěvou kadeřníka a odpoledním čajem.
Američanka Lizzie Bradburyová vycházející hvězda světového tenisu, hraje svůj první Wimbledon jako horký favorit. Je na ni soustředěna pozornost a je tlačena svým coachem a otcem Dennisem, aby dosáhla co nejlepších výkonů. Lizzie také nic nenechává náhodě, na své cestě vzhůru dokáže čelit všem svodům nejen na hřišti, ale i v soukromí. Nedokáže ji rozhodit ani krátká romance s kolegou, americkým šampiónem Jakem Hammondem.Její sportovní dráha míří strmě vzhůru k cíli, chce se stát nejlepší tenistkou na světě a vítězkou Grand Slamu. Wimbledonské vítězství by mělo být prvním slibným milníkem na její cestě.
Peterovy plány o klidném důchodu však vezmou za své, když přijde na wimbledonské hřiště do All England Lawn Tennis and Croquet Clubu. Zde, poté, co se potkají s Lizzy a přeskočí mezi nimi jiskra, stane se neuvěřitelná věc: Peter vyhraje svůj první zápas. Je poháněn směsí své znovuzískané sebedůvěry a láskou a začíná svou sérii vítězství v zápasech, což ho pomalu vede zpět mezi tenisové celebrity a fanoušci znova drží palce svému někdejšímu a nově zazářivšímu miláčkovi.
Peter, který už má mladá léta za sebou, najednou zjišťuje, že svět skutečně miluje vítěze, stejně jako jeho obvykle nepřítomný agent Ron Roth. Začíná znova okoušet chuť vítězství. Lizzie brzy zjišťuje, že její nadšení pro zápasy opadá, když se jí podaří překonat nepřekonatelné, a začíná propadat obdivu k tomuto skoro už bývalému šampiónovi se srdcem vítěze. Jak to bude dále s náhlým štěstím Petera a Lizzie?

O NATÁČENÍ
Dlouhá historie tenisového šampionátu ve Wimbledonu, který je považován za světové mistrovství v tenisu na travnatých kurtech, začala mužskou dvouhrou v r. 1877. Návrh natočit romantickou komedii na pozadí této sportovní události vznikl na konci roku 1990. Tehdy scenáristé Jennifer Flackettová a Mark Levin přišli s nápadem, umístit romantický příběh do tohoto prostředí. Společnost Working Title se dala inspirovat touto myšlenkou.
"Zdála se nám výborná," říká producent Eric Fellner, "Nápad, že to bude postava ´antišampióna´ na pozadí profesionálního tenisu, se tedy stal základem příběhu." Producentka Liza Chasinová: "Nezáleží na tom, jste-li tenisovými fanoušky nebo ne, protože tu jde o příběh, který všechny pobaví." Sama vyrostla ve Forest Hills v N.Y. v bezprostřední blízkosti prestižního West Side Tennis Clubu - někdejšího dějiště U.S. Open. "Lidé obyčejně milují příběhy, kde se outsider najednou stane šampiónem a navíc je taková historie spojená s láskou."
Tehdy se také začalo uvažovat o možném režisérovi, který měl mít předpoklady nejen pro romantickou komedii, ale také pro akční zobrazení sportu ve filmu. Volba padla na Richarda Loncrainea, který říká: "Nejsem sice nadšený sportovní fanoušek a taky jsem nenatočil nic, co by se mohlo vysloveně označit jako romantická komedie. Ale velmi mě tento projekt nadchl svou vnitřní energií a švihem. A také mé děti mě povzbudily, když prohlásily, že to bude film, na který se i ony budou moci podívat."
Fellner a ostatní producenti si byli jistí, že Loncraine je tím správným režisérem pro tento příběh. "Je to velký vyprávěč, a klade velký důraz na vizualizaci příběhu - a to jsme právě potřebovali. Ve filmu je vedle hloubky a emocí také důležitý způsob vizuálního vyjádření." Loncraine přijal nabídku jako výzvu. "Skutečně jsem chtěl udělat nějakou podobnou komedii, ale současně to pro mne nebylo lehké. Na komedii se lidé musí smát. Když se to nepodaří, je to prohra. A co se týče prvku tenisu? Děláte-li film o obrovských ještěrech, můžete si vymyslet cokoli, protože nikdo vlastně pořádně netuší, jak vypadali. Jestliže ale točíte film o tenisu, každý divák ví, o čem je řeč. Bylo to vlastně jako kdybych točil dva filmy. Jednak romantickou komedii, která koneckonců vychází z reality a má pravdivý základ. To nebyl problém. Pak je tu ale příběh, vycházející z tenisu, který se může zdát jako přímočarý, ale ve skutečnosti je to celý komplex motivů. A neúčinkuje tu skupina lidí, ale máte před sebou dva sportovce, kteří se téměř jako mistři baletu pohybují jen v omezených liniích, jaké určují pravidla zápasu."
Než však mohlo dojít k vlastnímu natáčení, bylo třeba dopracovat scénář tak, aby zajistil, že zde budou předpoklady k pravdivému zobrazení tenisového světa a dalším úkolem bylo vybrat představitele postav z obou zastoupených stran.
Adam Brooks, autor takových romantických komedií jako Francouzský polibek, který též spolupracoval na druhém pokračování Bridget Jonesové, byl angažován k úpravám scénáře. Brooks poznamenává "Working Title mě nabídla tuto práci a musím říci, že patřila k nejproduktivnějším, jaké jsem dělal. Myslím, že Wimbledon patří do skupiny okouzlujících anglických romantických komedií, které mají úspěch i všude v zahraničí, včetně Spojených států."
Když byl scénář dokončen, filmaři poskytli jeho kopie vrcholovým tenistům včetně Pata Cashe a Johna McEnroea. "Bylo skvělé, že jsme od nich nedostali mnoho připomínek, a ty, které nám dali, se týkaly určitých detailů, sloužících k tomu, aby příběh opravdu odpovídal současné tenisové hře." Říká Brooks.
Australan Pat Cash, který zvítězil ve Wimbledonu v r. 1987 se stal konzultantem při natáčení filmu. Říká: "Je to film a nhe dokument, proto se jedná o uměleckou licenci. Ale je velmi přesná, pokud jde o tenisové hráče a atmosféru Wimbledonu."
Loncraine dodává:"Jestliže natáčíte film o tenisu, možná nemusíte být v tom oboru odborníkem. Ale nám přispívali radami McEnroe, Cash a ostatní hráči. Adam Brooks, náš scenárista a producentka Liza Chasinová jsou velkými fanoušky tohoto sportu, takže jejich znalosti, spolu se zkušenostmi a připomínkami herců nám pomohly vytvořit realistickou atmosféru takového zápasu, kde i osudy hrdinů jsou co možno nejpřesněji převzaté ze života."

O OBSAZENÍ
Flmaři hledali představitele, kteří především splňovali základní podmínky týkající se tenisu, ale samozřejmě také měli k sobě zájemně nějaký vztah. Volba padla na Američanku Kirsten Dunstovou a Angličana Paula Bettanyho.
Fellner říká: "Kirsten je v současné době jednou z předních amerických hereček a bylo štěstí, že se jí scénář opravdu líbil. Také Paul je herec na vysoké úrovni, a když jsme se s ním setkali, byli jsme přesvědčeni, že je to role pro něj. Nejvíce nás pak potěšilo, že oba představitelé, když jsme je postavili vedle sebe na malé scéně, k sobě okamžitě našli výborný vztah - což bylo předpokladem autentičnosti romantického příběhu a také dohromady vypadali velmi dobře, hodili se k sobě."
Pro filmaře to ovšem znamenalo, že museli čekat, až oba hlavní představitelé budou ve stejnou dobu k dispozici pro natáčení, což trvalo zhruba rok.
"Myslím, že Paul nejen sportovně vypadá, ale má i potřebnou energii a správný ležérní postoj, jakým šampión dokáže skrýt vnitřní napětí a schopnost vložit se v pravý čas do hry," říká Loncraine.
Dunstová vysvětluje svůj přístup k postavě Lizzie: "Líbil se mi scénář a mám ráda tenis. Svým způsobem je to sexy sport, je v něm zastoupena velká elegance. Postava Lizzie je navíc zajímavá. Je pevně rozhodnuta nenechat se ničím zviklat na své cestě za vítězstvím, vyloučila ze svého života lásku, je velmi soutěživá. A najednou se všechno změní, když se setká s Peterem. Opravdu si ho váží. Až doteď muže spíš využívala a pak se jich zbavila, ale nyní je schopna zamilovat se do Petera, a to mění veškeré okolnosti jejího života."
Ani Dunstová, ani Bettany dříve nijak cílevědomě nesportovali, ale oba byli ochotni zvládnout vedle hereckých i fyzické předpoklady svých postav.
Režisér věnoval velkou pozornost i obsazení vedlejších postav, otce Lizzie hraje známý herec Sam Neil, do role Peterova sportovního agenta byl obsazen americký herec a režisér Jon Favreau, postavu Peterova nejlepšího přítele a sportovního partnera vytvořil dánský herec Nikolaj Coster-Walder a tenisového šampióna ve dvouhře, který je bývalým přítelem Lizzie, vytvořil mladý talentovaný Austin Nichols.
K podtržení autentičnosti filmu přispělo obsazení skutečných postav z tenisové historie: Je to americký sportovní komentátor Mary Carillo, wimbledonský veterán John Barret a wimbledonští šampióni John McEnroe a Chris Evertová.
Režisér Loncraine byl velmi překvapen setkáním s McEnroem: :Přiletěl v noci před natáčením a místo, aby šel do postele, šel na wimbledonský kurt a zahrál si tenis. Hrál asi půldruhé hodiny. Myslím, že to byl jeho způsob, jak překonat leteckou nemoc. Vypadal neuvěřitelně svěží. On spolu s ostatními tenisovými postavami byl velkým přínosem, pro film. Má také velký smysl pro humor a poskytl nám několik výborných nápadů, které jsme vtělili do filmu."

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Bohdan Tůma – Paul Bettany (Peter Colt), Tereza Chudobová – Kirsten Dunst (Lizzie Bradburyová), Jaroslava Obermaierová – Eleanor Bron (Augusta Coltová), Bohuslav Kalva – Bernard Hill (Edward Colt), Pavel Šrom – Sam Neill (Dennis Bradbury), Zdeněk Mahdal – James McAvoy (Carl Colt), Radovan Vaculík – Austin Nichols (Jake Hammond), Martin Kolár - Robert Lindsay (Ian Frazier), Libor Hruška - Jon Favreau (Ron Roth), Miroslav Saic - Alan David (Doktor Taylor + více rolí), Jiří Valšuba, Jaroslav Kaňkovský, Libor Terš, Antonín Navrátil, Otto Rošetzký, Kateřina Petrová, Miroslava Součková, Irena Hrubá, Radka Stupková a Tomáš Těšitel.
Překlad: Silvie Antochová-Pecková
Zvuk: Dušan Matuška
Produkce: Jan Fišer
Dialogy a režie českého znění: Martin Těšitel
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro Universal Pictures v roce 2004

2.DABING (Prima)
V českém znění: David Novotný - Paul Bettany (Peter), Nikola Votočková - Kirsten Dunst (Lizzie), Jakub Saic – James McAvoy (Carl Colt), Svatopluk Schuller - Nikolaj Coster-Waldau (Dieter Prohl), Libor Hruška - Jon Favreau (Ron Roth), Pavel Šrom – Sam Neill (Dennis Bradbury), Antonín Molčík - Bernard Hill (Edward Colt), Jaroslava Obermaierová – Eleanor Bron (Augusta Coltová), Karel Richter - Barry Jackson (Danny Oldham), Jiří Ptáčník - Robert Lindsay (Ian Frazier), Hana Talpová - Annabel Leventon (Pauline Rossdaleová), Jaroslava Brousková - Celia Imrie (Lydice Kenwoodová), Daniela Bartáková - Penny Ryder (Sylvia Littlejohnová), Martin Zahálka, Jiří Plachý, Milan Slepička, Jiří Hromada, Jaroslav Horák, Petr Gelnar, Zbyšek Horák, Ivan Jiřík, Zuzana Skalická, Petra Jindrová, Šárka Vondrová, Jitka Moučková, Miriam Chytilová, Petr Burian, Filip Jančík (titulky)
Překlad: Silvie Pecková
Zvuk: Milan Blažek
Dramaturgie: Silvie Šustrová
Produkce: Jaroslav Richtr, Markéta Stegbauerová a Jana Janoušková
Dialogy a režie českého znění: Filip Jančík
Vyrobilo: Studio S Pro Alfa CZ a.s. pro FTV Prima s.r.o. v roce 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.12.2004
Premiéra USA: 17.9.2004 Universal Pictures US
Premiéra Velká Británie: 24.9.2004 United International Pictures UK
Premiéra Francie: 20.10.2004
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.5.2005 (VHS) Universal, 1.5.2005 (DVD) Universal
Poprvé na VHS: 1.5.2005 Universal
Poprvé na DVD: 16.5.2005 Universal
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 530 915
Tržby celkem - $ 40 701 767
Návštěvnost v ČR 24 360
Náklady (Rozpočet) - $ 31 000 000
 
Tvůrci a herci
Richard Loncraine (Režie),  Tim Bevan (Produkce), Eric Fellner (Produkce), Liza Chasin (Produkce), Mary Richards (Produkce), Edward Shearmur (Hudba), Darius Khondji (Kamera), Humphrey Dixon (Střih), Irene Lamb (Casting), Brian Morris (Scénografie), Louise Stjernsward (Kostýmy), Campbell Askew (Zvuk), Elizabeth Yianni-Georgiou (Masky), Adam Brooks (Scénář), Jennifer Flackett (Scénář), Mark Levin (Scénář), Paul Bettany (Herec), Kirsten Dunst (Herec), Robert Lindsay (Herec), Austin Nichols (Herec), James McAvoy (Herec), Eleanor Bron (Herec), Bernard Hill (Herec), Nikolaj Coster-Waldau (Herec), Jon Favreau (Herec), Sam Neill (Herec), John McEnroe (Herec), Eve Pearce (Herec), Abhin Galeya (Herec), Chris Evert (Herec), Celia Imrie (Herec), Murphy Jensen (Herec), Cecilia Dazzi (Herec), Jeremy Child (Herec), Kellie Shirley (Herec), Chris Moyles (Herec), Annabel Leventon (Herec), John Mcglynn (Herec), Barry Jackson (Herec), Amanda Walker (Herec), Jonathan Timmins (Herec), Laurence Kennedy (Herec), Alan David (Herec)
 
2004/98/Velká Británie, Francie, USA/Romantický, Komedie, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
- V původním scénáři měla Kirsten Dunst vystoupit ze sprchy před Paulem Bettanym nahá, což učinila. Nakonec však ještě před premiérou přesvědčila režiséra, aby tuto nahou scénu vystřihl.
- Při předposlední výměně ve finále Wimbledonu Peter Colt (Paul Bettany) zasáhne těsně lajnu, ale lajnový rozhodčí to vidí jako aut. V roce 2006 bylo zavedeno na významých tenisových challengech včetně Wimbledonu tzv. „Jestřábí oko“, systém pro dopad míčků, který tento chybný lidský element výrazně eliminuje.
- Pro hlavní postavu Petra Colta (Paul Bettany) byl tvůrcům inspirací chorvatský tenista Goran Ivaniševič. Ivaniševič platil za velký talent a kvalitního tenistu, ale bohužel se mu nikdy nepodařilo vyhrát žádný z grandslam turnajů, i když byl několikrát ve finále. V roce 2001 ve svých třiceti letech stagnoval na 125. pozici ve světovém žebříčku a dostal možnost startovat na divokou kartu na slavném Wimbledonu. Probojoval se až do finále, kde v pětisetové bitvě porazil Patricka Raftera a získal titul jako vůbec jediný hráč v historii, který startoval na divokou kartu. Zároveň nastřílel protihráčům 213 Es, čímž vytvořil nový rekord turnaje.
- Pět let po natáčení filmu byla kapacita centrálního dvorce All-England Clubu zvýšena z 14 000 na 15 000 diváků, v roce 2009 obdržel Centre Court zatahovací střechu. Poté by tak již přerušení finále kvůli dešti nebylo možné.
- Scény, ve kterých Peter (Paul Bettany) a Lizzie (Kirsten Dunst) běhají po plážové promenádě, se natáčely v Brightonu.
- Ve filmu zazní píseň od Davida Graye "This year's love", která se objevila i ve filmu Šílená / Krásný, kde si Kirsten Dunst střihla také hlavní roli.
- Postavu Jakea Hamonda, Peterova tenisového parťáka, měl původně ztvárnit Ian Someralder. Režisér ale tuto volbu zamítl.
- Herci podávali se skutečnými míčky, zbytek výměny už byl dodělán počítačem.
- 31-milionový snímek vydělal během úvodního víkendu (17. - 19. 9. 2004) v amerických kinech jen průměrných 7 mil. dolarů, když se umístil na čtvrtém místě. Po měsíci promítání se s filmovým kurtem rozloučil s obratem 16,8 milionů.
- Ve stádiu příprav se do hlavních rolí počítalo s Hugh Grantem a Reese Witherspoon nebo Cameron Diaz. Witherspoon se nakonec zapletla do obdobného projektu, jehož děj se však odehrával během U.S. Open.
- Kirsten Dunst se před natáčením podrobila serióznímu fyzickému tréningu, aby vypadala v roli sportovně.
- Původně měl soundtrack složit Klaus Badelt, ale ten se musel vrátit k práci na přetáčkách Catwoman.
- Film se natáčel během oficiálního Wimbledonu v roce 2003, pričemž herci se pohybovali na kurtech na začátku zápasů a jejich koncích, jakoby doopravdy nastoupili na zápas. Rozhodčí a diváci byli nefalšovaní, a bylo to poprvé v historii turnaje, kdy někdo získal takové povolení.
- Původně měli herci hrát tenis jako profesionálové, což se nakonec ukázalo jako tvrdý oříšek, a tak jsou zápasy vytvořeny v počítačích.
- Původní název snímku zněl „Two Weeks in Love“.
- Podľa scenára mal mať Peter Colt vzácne auto Porsche 365, avšak vo filme bola nakoniec použitá replika Chesil Speedster 356.
 
Odkazy