Vyvrženci pekla / The Devil's Rejects (2005/109/USA, Německo/Akční, Krimi, Thriller, Horor) 70% -Originál DVD-

15.01.2023 17:35
JEDNOU VĚTOU
„Za zády smrt - před sebou peklo!"

OBSAH
Volné pokračování hororu Dům tisíce mrtvol - pár měsíců uběhlo od doby, co rodina masových vrahů Fireflyových poslala k odpočinku několik svých posledních obětí, mezi kterými byl i poručík George Wydell, bratr současného šerifa. Ten spřádá na Fireflye, v médiích proslavené jako Ďáblovy odvržence, osobní vendetu. Při obklíčení jejich domu přesilou místních policejních jednotek se dvěma členům rodiny podaří z domu prostřílet a utéct. Za jejich dopadení je Wydell schopen obětovat snad úplně všechno. Prozatímní neúspěch ho donutí najmout si Nesvatou dvojici, dva neméně brutální texaské vrahy. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Prvoplánovité a zbytečné. Hodně krve, hodně mlácení a snahy o co největší úchylárnu. Všechno k ničemu, protože Rob Zombie, i když má velmi špinavý styl plný všeho možného jen ne toho, o čem si povídají křesťané, dokazuje svou nekonečnou zvrácenost, které obětuje klidně celý snímek. Příběh sleduje jednu hodně ujetou rodinku a nenabízí prakticky nic zajímavého. Pokud měl tohle být horor, tak propadá na celé čáře a vyvolává více smíchu než strachu v divákovi, který prohlédne jeho povrchnost. Nudný příběh, v kterém stále očekáváte velký zvrat a něco překvapivého a ono nic. (Djkoma) 2*

Napodruhé se už Zombie z pozice režiséra nesnaží o tak zlou atmosféru jako prvně, ale spíše se soustředí na absolutní nášup exploitationu, který diváka doslova smete. Tohle není mainstreamový čajíček pro teenagery, ale kurevsky zvrácená a úchylná zábava pro silné žaludky. Šerif Wydell Williama Forsytha pro mě od teď bude zosobňovat tu nejostřejší umanutost a nekompromisnost, která se kdy grupě vraždících maniaků postavila. Jeho závěrečné sólo se sešívačkou je genialita par excellance, stejně jako zbytek filmu. Pravda, v rámci diváckého vkusu, jelikož napoprvé jsem, přiznám se, tuhletu šílenou jízdu opravdu nepobral. Stejně jako u prvního dílu to chce mít prostě něco nakoukáno. (Isherwood) 5*

Taková normální rodinka Fireflyů.. Zombie od Domu čtyřciferného počtu nebožtíků o několik tříd filmařsky vyrostl a jeho svižné dílo mi atmosférou připomínalo From Dusk Till Dawn, jen ještě o dost brutálnější, vulgárnější (a to počítám i promotéra všemožných druhů vagín před Titty Twisterem v podání Cheech Marina) a samozřejmě bez upírů. Zaujal William Forsythe jakožto pomstychtivý šerif Wydell, který, aby mohl bojovat s monstry, stal se jedním z nich (mimochodem brilantně namluvený českým králem dabérů podobných týpků Liborem Hruškou) a jelikož mám asi jako každý v sobě špetku De Sadeho, moc mě mrzí, že nebyl se svou vendetou na konci důslednější.. (Gilmour93) 4*

VELKÁ RECENZE
Pokračování House of 1000 Corpses je v úplně jiném duchu než Zombieho debut. Předně: Není to horror (což první film určitě byl). Od začátku sledujeme zabijáckou rodinku na útěku před zákonem, jenž představuje pološílený šerif, posedlý touhou pomstít bratrovu smrt. Ale Devil's Rejects není ani road movie, jak by se dalo usuzovat. Více než Easy Rider evokuje nejbrutálnější momenty z Tarantinových filmů, a žánrově se nejvíc blíží jakémusi druhu úchylného westernu. Bezstarostná jízda je připomenuta jen záběry u závěrečných titulků a podobnou hudbou. (Při výběru dobových songů prokázal mimochodem Rob Zombie velmi vytříbený vkus.)
Zpomalená sekvence v závěru evokuje osudové okamžiky snímků jako Bonnie & Clyde, Butch Cassidy & Sundance Kid, Thelma & Louise nebo Mladé pušky. Ovšem Vyvrženci pekla jsou daleko úchylnější než všichni rebelští antihrdinové z těchto filmů. Snad jen párek hajzlíků z Natural Born Killers se jim může rovnat. Ale Vyvrženci jsou přece jen trochu jiná (comicsovější?) sorta. Zástupce zákona, toužící po jejich hlavách, je zase daleko šílenější než šerifové ze všech zmíněných klasik dohromady. Svou umanutostí nejvíc připomíná čmuchala z Bonnie & Clyde (a stejně jako on také vyslýchal jednu ze zajatých členek bandy) ... Pomineme-li morální profil "hrdinů", k nimž lze i tak cítit jisté sympatie, bereme-li je s nadhledem (jediný správný postup), pak největší slabinou filmu je jeho nedotaženost. Jednotlivosti, které na první (letmý) pohled vypadají úžasně, při bližším kritickém zkoumání celku neobstojí.
Nemůžu se ubránit dojmu, že Zombie nedostal ze svého námětu na plátno vše co mohl, lépe řečeno tak jak mohl. Vzrušující scény jsou směřovány poněkud do ztracena, a téměř žádná z nich není uspokojivě vygradována. Pocity kloužou po povrchu - jen máloco se dokáže zažrat pod kůži nebo trefit takzvaně do černého. I vtipnost je zde diskutabilní (samozřejmě až na moment, kdy šerif a jeho zástupce zjistí, že Kapitán Spaulding je postava z filmu bratří Marxů: "Přiveď sem toho kritika. Musíme z něj dostat všechno co ví o bratrech Marxech, a hlavně o postavách, které hrál Groucho!"). V mých očích Rob Zombie nesplnil příslib daný Domem tisíce mrtvol. Přesto nad ním nelámu hůl. I z Devil's Rejects lze totiž poznat, že je to nadějný tvůrce. Počkám si na jeho třetí film. Ten rozhodne.

DABING
V českém znění: Libor Hruška - William Forsythe (John Quincy Wydell), Jiří Prager - Sid Haig (kapitán Spaulding), Jitka Ježková - Sheri Moon Zombie (Baby Fireflyová), Jaromír Meduna - Bill Moseley (Otis Driftwood), Bohdan Tůma - Ken Foree (Charlie Altamont), Zuzana Skalická - Leslie Easterbrook (máma Fireflyová), Jiří Plachý - Geoffrey Lewis (Roy Sullivan), Radana Herrmannová - Priscilla Barnes (Gloria Sullivanová), Jaroslav Kaňkovský - Tom Towles, Chris Ellis (George Wydell, Coggs), Jiří Hromada - Dallas Page, Brian Posehn (Billy Ray Snapper, Jimmy), Filip Švarc - Dave Sheridan (Ray Dobson), Jitka Moučková - Kate Norby (Wendy Banjoová), Petra Hobzová - Elizabeth Daily (Candy), Antonín Navrátil - Lew Temple (Adam Banjo), Miloslav Študent, Jan Szymik - Michael Berryman, Steve Railsback (Clevon, Ken Dwyer), Šárka Brázdová, Pavel Šrom - Danny Trejo (Rondo), Bohuslav Kalva - Robert Trebor (Marty Walker) a další
Překlad: Petr Finkous
Zvuk: Petr Šoltys, Miloš Sommer
Produkce: Roman Čapek
Dialogy a Režie: Filip Jančík
Vyrobilo: studio Soundwave pro Hollywood Clasic Enterteiment v roce 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 22.7.2005 Lionsgate US
Premiéra Německo: 1.12.2005 Tiberius Film
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 17.4.2006 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 17.4.2006 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 20 900 000
Náklady (Rozpočet) - $ 7000 000
 
Tvůrci a herci
Rob Zombie (Režie), Mike Elliott (Produkce), Andy Gould (Produkce), Marco Mehlitz (Produkce), Michael Ohoven (Produkce), Rob Zombie (Produkce), Tyler Bates (Hudba), Phil Parmet (Kamera), Glenn Garland (Střih), Monika Mikkelsen (Casting), Anton Tremblay (Scénografie), Yasmine Abraham (Kostýmy), Adam Jenkins (Zvuk), Michelle Garbin (Masky), Douglas Noe (Masky), Rob Zombie (Scénář), Sid Haig (Herec), Bill Moseley (Herec), Sheri Moon Zombie (Herec), William Forsythe (Herec), Ken Foree (Herec), Matthew McGrory (Herec), Leslie Easterbrook (Herec), Geoffrey Lewis (Herec), Priscilla Barnes (Herec), Dave Sheridan (Herec), Lew Temple (Herec), Danny Trejo (Herec), Kate Norby (Herec), Elizabeth Daily (Herec), Tom Towles (Herec), Michael Berryman (Herec), P. J. Soles (Herec), Mary Woronov (Herec), Daniel Roebuck (Herec), Duane Whitaker (Herec), Tyler Mane (Herec), Steve Railsback (Herec), Rosario Dawson (Herec), Brian Posehn (Herec), Chris Ellis (Herec), Ginger Lynn (Herec), Kelvin Brown (Herec), Dallas Page (Herec), Deborah Van Valkenburgh (Herec), Sean Moran (Herec), Glenn Taranto (Herec), Robert Trebor (Herec), Bruce Holman (Herec), Jossara Jinaro (Herec)
 
2005/109/USA, Německo/Akční, Krimi, Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Ve snímku je zmíněná filmová série Hvězdné války.
- Ve filmu si zahrála manželka režiséra Roba Zombieho, Sheri Moon Zombie.
- Nasnímáno kamerou Aaton XTR Prod., 16mm.
- Točilo se na 16mm film, super16 formát. Režisér tím chtěl docílit syrový a naturalistický vzhled 70. let.
- Ve filmu si mimo jine zahrála i herečka P. J. Solis. Ta ztvárnila jednu z hlavních rolích v hororu Halloween (1978), jehož remake má na svědomí Rob Zombie, režisér tohoto snímku.
- Kapitán Spaulding, jež hraje otce Otise B. Driftwooda, je ve skutečnosti jen o 12 let starší.
- Dům rodiny Firefly se nachází přibližně na 25975 Sand Canyon Road, východně od města Santa Clarita. Součástí tohoto komplexu je i Charlieho (Ken Foree) „Frontier Fun Town' a další budovy. Kahiki Palms Motel, tedy místo, kde došlo k přepadení kapely Banjo & Sullivan, jejich zavraždění a následnému policejnímu vyšetřování, se nachází na 42848 150th Street East v Lancasteru v Kalifornii.
- Natasha Lyonne se ucházela o roli Candy, kterou ztvárnila Elizabeth Daily.
- David Hess se ucházel o roli jednoho ze zabijáků, které ztvárnili Danny Trejo a Dallas Page.
- Rob Zombie zdělil Williamu Forsytheovi, že má roli šerifa Wydella pojmout jako kombinaci herců Lee Marvina a Roberta Shawa.
- Karen Black požadovala daleko vyšší plat za roli matky Firefly. Rob Zombie k tomu nesvolil a požadoval přeobsazení této role za zkušenou herečku Leslie Easterbrook.
- Bratr Sheri Moon Zombie si ve filmu zahrál cameo policejního strážníka v úvodní scéně. Původně byl na place jen jako návštěva, ale Rob Zombie ho postavil do záběru protože věděl, že umí dobře zacházet se zbraní.
- The Family Media Guide tvrdil, že slovo "fuck" a jeho varianty bylo ve filmu použito 224 krát, nicméně jiné zdroje uvedly číslo 560, což z tohoto filmu dělalo rekordmana, až do snímku Fuck (2005) (dříve rekord držel film Nil by Mouth (1997), ve kterém se užilo tohoto slova 470 krát).
- Rosario Dawson měla původně ve filmu malou roli zdravotní sestry, ale její postava byla vystřižena, protože Rob Zombie si nepřál mít ve filmu scény s Dr. Satanem.
- Film měl původně vedlejší zápletku zahrnující scény s Dr. Satanem. V interview Rob Zombie řekl, že tyto scény vystříhal, protože Dr. Satan v tomto filmu by byl něco jako Chewbacca v Bonnie a Clyde (1967). Zombie dodal, že všechny scény s Dr. Satanem budou uchovány na DVD ve vystřižených scénách.
- Na TV je v jedné scéně vidět ruka, jak tahá za páku. Je to scéna z Bride of the Monster (1955) od Edwarda D. Wooda Jr.
- V dome, v ktorom sa film natáčal, sa v roku 1990 natáčala aj snímka Leatherface: Texas Chainsaw Massacre III. (Stefan
- V miestach, kde bola natočená väčšina filmu, sa iluzionista Chriss Angel pokúsil o jeho známy kúsok - pochovanie zaživa. Režisér filmu Rob Zombie bol samozrejme pri tom.
 
Odkazy