Valmont / Valmont (1990/137/Francie, USA/Drama, Romantický, Historický) 77% -Originál DVD-

15.01.2023 17:35
JEDNOU VĚTOU
„Zhýralý mladík Valmont se vsadí s ovdovělou baronkou, že svede kohokoliv, i neposkrvněnou dívku. Ale neplánovaně se do ní zamiluje... "

OBSAH
Filmová adaptace slavného románu Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (1782), která na spletitém osudu dvou libertinských intrikánů, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, zachycuje v poněkud odlehčené poloze obraz aristokratické společnosti několik let před Francouzskou revolucí. Příběh cynických poživačníků je podán v sytých barvách pozdního baroka s důrazem na malebné plenéry, vtipné epizody a bohatou výpravu a kostýmy.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Román Chordelose de Laclose – Nebezpečné známosti – je plný intrikánských hrátek. Nečetl jsem ho, ale jeho obsah je mi znám. Zároveň jsem taky viděl adaptaci Nebezpečné známosti od Stephena Frearse. Této ne dvakrát romantické tematiky se chopil nekorunovaný král velkolepých kostýmních dramat Miloš Forman a problém je na světě. Forman se díla chopil po svém a nelze mu zazlívat „jiný pohled“. Už od počátku dává hlavní dvojici jasně své sympatie, líčí je sice jako dvojici „hnusných intrikánů“, ale staví se k nim se zaujatým pohledem. Nedá mi to, abych to alespoň částečně nesrovnal s Frearsovou verzí. Frears na rozdíl od Formana nikoho nesoudí, ale představuje postavy takové jaké jsou, takže jich charaktery každý záhy pochopí. A navíc Frears udělal mnohem zdatnější krok ve výběru herců, ne že by snad Colin Firth a Anette Benning nebyli dobří herci, ale jako dvojice, která má spíše vzbuzovat diváckou nevoli, nejsou tou nejlepší volbou. Přece jenom John Malkovich a Glen Close jsou o něco lepší „hráči“. Ale abych Formanovi jenom nevytýkal V nádherných kostýmech Theodora Pištěka se ztratí mnohé, v každé scéně na sobě mají herci jiné oblečení a rozmanitost a pestrost si v ničem nezadá s oscarovým Amadeem. Se svým hodnocením Valmonta bych i rád zůstal ve stejné rovině jako u Nebezpečných známostí , ale na to se Formanovi příliš nepovedl konec, ve kterém se za celkovou utahaností ztrácí i původní myšlenka a nic na tom nezmění, že výsledek souboje zůstal stejný. (Isherwood) 3*

Asi poprvé v kariéře co Miloš Forman tvrdě narazil. Valmont není špatný film, ale byl natočen rok po Nebezpečných známostech Stephena Frearse, kde hrála Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer, Keanu Reeves a Uma Thurman. To je bohužel nesrovnatelně hvězdněji obsazený identický film, což je v Hollywoodu smrtící. Kostýmy Theodora Pištěka jsou úchvatné a oscara si rozhodně zasloužili. Hvězdami se Valmont nevyrovná Nebezpečným známostem, i když ... Pro mě osobně jsou Colin Firth a Annette Bening v postavách Valmonta a markýz de Merteuil lepší než dvojice Malkovich-Glenn Close. Možná je to jejich věkem, protože jsou mladší minimálně o 10 let než oba druzí jmenovaní a do filmu se to lépe hodí. I přes kvality těchto dvou a hromadu známých vedlejších herců je Formanův Valmont horší. Možná je to tím, že jsem ho viděl jako posledního z celé trojice právoplatných adaptací (ano jako nejlepší adaptaci Nebezpečných známostí je pro mě úplně ta nejnovější verze Velmi nebezpečné známosti). Třeba se to časem změní, ale i tak Forman dokázal, že zvládá i velké historické kostýmové drama. (Djkoma) 3*

Ačkoliv mám Miloše Formana hodně rád, tak tady se nedá upřít to, že Valmont prostě přišel pozdě a dal tak přednost Velmi nebezpečným známostem, které jsou pro průměrného diváka daleko atraktivnější, nežli příběh z osmnáctého století plný intrik a faleše. Když ale, přeci jen, tento kousek zkusíte, tak ale zjistíte, jak úžasnou a jedinečnou kameru má. No a pokud znáte Velmi nebezpečné známosti, tak si užijete i sérii malých, ale příjemných překvapení, takže zklamáni ve výsledku nebudete. No a když už nic jiného, tak minimálně oceníte, že tento film natočil Miloš Forman, což by měl ocenit každý Čech! (Malarkey) 3*

VELKÁ RECENZE
Slavný román v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (1782) natočil v aktualizované podobě v roce 1959 Roger Vadim s Gérardem Philipem a Jeanne Moreauovou v hlavních rolích. Na sklonku osmdesátých let vznikly téměř souběžně dva další přepisy. Režisér Stephen Frears se přitom opíral o úspěšnou dramatizaci románu Christophera Hamptona a zůstal věrný originálnímu názvu. Miloš Forman spolupracoval na původním scénáři s Jean-Claudem Carrierem a dal mu název podle jedné z hlavních postav - Valmont.
Vznikl tak snímek, který se přidržuje základní osnovy románu (ta je ostatně připomínána i četným psaním dopisů) a který vychází ze záměru zachytit žánrový obraz aristokratické společnosti pár let před Francouzskou revolucí. Osud dvou libertinských intrikánů, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, je podán v sytých barvách pozdního rokoka a zároveň je poněkud odlehčen. Miloš Forman přitom vychází ze zkušenosti z Amadea (1984) a příběh je plný malebných plenérů, vtipných epizod, bohaté výpravy a kostýmů. Opět spolupracoval s českými tvůrci, kameramanem Miroslavem Ondříčkem a kostýmním návrhářem Theodorem Pištěkem (ten získal prestižního Césara).
Je to režisérským umem Miloše Formana, nebo snad krásným prostředím barokní Francie, nebo snad nádhernou Annette Bening? Film utekl jako by neměl dvě a 1/4 hodiny, ale pouhých 90 minut. Nenastal moment, kdy bych musel zkontrolovat čas na hodinkách, ve filmu se nevyskytla jediná nudná scéna. Mladý Colin Firth jako Casanova hadra hraje výborně napsanou postavu, stejně jako Annette Bening, tito dva a jejich soupeření je na Valmontu to, co jej dělá tak "nenáročného" a zábavného. A taky vzrušujícího, spousta momentů vyznávání, zklamání, milování. Ještě jsem sice neviděl Nebezpečné známosti, ale jestli jsou ještě lepší než Valmont, mám se na co těšit
Valmont je francouzsko-americký film z roku 1989. Jeho režisérem byl Miloš Forman, který také společně se svým dlouholetým spolupracovníkem Jean-Claude Carrierem napsal scénář. Předlohou k filmu byl román Nebezpečné známosti francouzského spisovatele Choderlose de Laclose z roku 1782. V hlavních rolích se ve filmu představili Colin Firth, Annette Beningová a Meg Tilly. Autor kostýmů Theodor Pištěk byl za svůj výkon nominován na Oscara, Forman na Césara pro nejlepšího režiséra.

Ocenění:
Academy Awards
1990 - Kostýmy (nominace)

BAFTA
1992 - Kostýmy (nominace)

César Awards
1990 - Nejlepší kostýmy
1990 - Nejlepší výprava
1990 - Miloš Forman (Nejlepší režie) (nominace)
1990 - Nejlepší plakát (nominace)

DABING
1.DABING (ČT)
V českém znění: Jan Šťastný - Colin Firth (Valmont), Milena Steinmasslová - Annette Bening (markýza de Merteuil), Vendulka Křížová - Meg Tilly (paní de Tourvel), Vladimíra Včelná - Fairuza Balk (Cecile), Blanka Bohdanová - Siân Phillips (paní de Volanges), Vladimír Čech - Jeffrey Jones (Gercourt), Pavel Mang - Henry Thomas (Danceny), Věra Kubánková - Fabia Drake (paní de Rosemonde), Bohumil Švarc - T.P. McKenna (Baron), Libuše Švormová - Isla Blair (Baronka), Vlastimil Zavřel - Ian McNeice (Azolan), Jitka Sedláčková - Aleta Mitchell (Victoire), Milan Stehlík - Ronald Lacey (José), Otmar Brancuzský - Vincent Schiavelli (Jean), Sabina Martinovská - Sandrine Dumas (Martine), Jan Szymik a další.
Dramaturgie: Zuzana Kopečková
Střihová spolupráce: Ivana Kratochvílová
Asistentka režie: Eva Veverková
Překlad: Ivana Kunstýřová
Zvuk: Zdeněk Hrubý
Vedoucí výroby: Petr Herák
Dialogy: Josef Eismann
Režie: Elmar Kloss
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, ČT 1995

2. dabing FilmBoxV českém znění: Radek Hoppe - Colin Firth (Valmont), Nikola Votočková, Kristýna Valová, Ivana Korolová, Stanislava Jachnická, Bohuslav Kalva, Oldřich Hajlich, Radka Malá, Ladislav Cigánek, Libor Terš, Šárka Vondrová, Marcela Kyselová, Otto Rošetzký, Radovan Vaculík (titulky) a další.
Překlad: Michaela Hudecová
Zvuk: Martin Porubský, Oldřich Wajsar
Produkce: Andrea Bodnárová, Zdena Sedláčková
Dialogy: Oldřich Hajlich
Režie: Milan Soták
Vyrobila: Saga Tv s.r.o. pro SPI International

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.3.1991
Premiéra USA: 13.11.1989 (New York City, New York) (premiere)
Premiéra Francie: 29.3.2017 Pathé Distribution
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 7.6.2007 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 8 195 153
Tržby celkem - $ 1 132 112
Návštěvnost v ČR 586 953
Náklady (Rozpočet) - $ 33 000 000
 
Tvůrci a herci
Miloš Forman (Režie), Michael Hausman (Produkce), Paul Rassam (Produkce), Christopher Palmer (Hudba), Miroslav Ondrícek (Kamera), Nena Danevic (Střih), Alan Heim (Střih), Maggie Cartier (Casting), Ellen Chenoweth (Casting), Pierre Guffroy (Scénografie), Paule Mangenot (Kostýmy), Theodor Pistek (Kostýmy), Carine Sarfati (Kostýmy), Lee Dichter (Zvuk), Maurice Schell (Zvuk), Jean-Pierre Eychenne (Masky), Jean-Claude Carriere (Scénář), Miloš Forman (Scénář), Choderlos de Laclos (kniha) (Předloha), Colin Firth (Herec), Annette Bening (Herec), Meg Tilly (Herec), Fairuza Balk (Herec), Siân Phillips (Herec), Jeffrey Jones (Herec), Henry Thomas (Herec), Fabia Drake (Herec), T.P. McKenna (Herec), Ian McNeice (Herec), Ronald Lacey (Herec), Vincent Schiavelli (Herec), Ivo Palec (Herec), Sandrine Dumas (Herec), Nils Tavernier (Herec), Yvette Petit (Herec), Christian Bouillette (Herec)
 
1990/137/Francie, USA/Drama, Romantický, Historický
 
Zajímavost k filmu
- V den premiéry filmu Miloš Forman spolu s kostymérem Theodorem Pištěkem ml. objížděli kina v New Yorku a sledovali reakce diváků, když jim první asistent režie Michael Hausman tlumočil zpráva o "revolučních" událostech v Praze, načež druhý den ráno Pištěk do Prahy odjel.
- Theodor Pištěk ml. byl roku 1990 za svou práci na filmu nominován na Oscara americké Akademie filmového umění a věd, získal Césara francouzské Filmové umělecké akademie a byl roku 1992 nominován na cenu Britské akademie filmového a televizního umění v kategorii nejlepší kostýmy.
- Kvůli pozdějšímu uvedení do kin oproti filmu Nebezpečné známosti (1988) a nedorozumění s autorem divadelní verze film nedosáhl komerčního úspěchu. Miloš Forman k tomu poznamenal: "Za normálních okolností by mě takový výsledek uvedl do stavu zimního spánku a deprese, ale v tu dobu jsem žil něčím úplně jiným. V Československu zrovna padnul komunistický režim a prezidentem nového svobodného státu se stal můj někdejší mladší spolužák Václav Havel."
- Zatímco Forman se svým scenáristou Jean-Claudem Carrierem spíše volně vycházeli z románu „Nebezpečné známosti“ z roku 1782, Frears se držel známé dramatizace Christophera Hamptona. Stejnou látku adaptoval do tehdejší doby také Roger Vadim pod názvem Nebezpečné známosti (1959).
- Michelle Pfeifferová byla oslovena v souvislosti s rolí Markýzy de Merteuil ve stejnou dobu, kdy jí byla nabídnuta také role Madame de Tourvel ve filmu Nebezpečné známosti (1988), kterou herečka nakonec přijala.
- Ve Velké Británii byla premiéra Valmonta odložena kvůli filmu NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI, který se právě začal v kinech promítat.
- Scénář Formanova filmu se oproti románu v mnoha detailech liší. V románové předloze znásilní Valmont nevinnou Cecílii, která jde následně na potrat. Naopak ve filmu českého režiséra se Cecílie (Fairuza Balk) dobrovolně nechá svést, na druhý den se dokonce přiznává k tomu, že to bylo velmi krásné. Na závěr filmu se pak dozvídáme, že je na vlastní svatbě těhotná. Ve filmu také nenajdete zmínku o dopisech mezi Valmontem (Colin Firth) a Merteuil (Annette Bening), které jsou příčinou jejího společenského pádu. V neposlední řadě osud nešťastně zamilované madame de Tourvel (Meg Tilly) je u Formana méně tragický, neumírá z nešťastné lásky, ale vrací se ke svému odpouštějícímu staršímu manželovi.
 
Odkazy