Traffic - nadvláda gangů / Traffic (2000/147/USA, Německo/Krimi, Drama, Thriller) 83% -Originál DVD-

15.01.2023 17:34
JEDNOU VĚTOU
„Nikdo neprojde čistý.“

OBSAH
Režisérovi Stevenu Soderberghovi se podařil ojedinělý kousek - v roce 2000 dokončil dva veleúspěšné filmy, přičemž každý z nich získal pět nominací na Oscara, včetně prestižních kategoriích pro nejlepší film a nejlepší režii. Šlo o ERIN BROCKOVICH s Julií Robertsovou a TRAFFIC s hvězdným manželským párem Michaelem Douglasem a Catherine Zeta-Jonesovou v hlavních rolích. TRAFFIC se stal zářivým příkladem komerčně úspěšného filmu, který má zároveň mnohem vyšší ambice než se stát pouhým zábavným obchodním artiklem. Ve Spojených státech je pro teenagera snazší dostat se k heroinu než k alkoholu. Drogy jsou jednoznačným strašákem nejmocnější země světa. Někteří se ho mohou pokoušet nevidět, jiní vést možná zdánlivě beznadějný boj. Slovo "traffic" má v angličtině tři různé hlavní významy - doprava, obchod a styky. Ve světě drog, který se týká úzké skupiny lidí jen zdánlivě, se vyskytují všechny tři - narkoobchod, jeho distribuce a rozbujelá síť korupce a vlivných styků.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Skládám hold Stevenu Soderberghovi, i když jde víceméně o "pouhý remake". Důvodů mám hned několik - skvěle vyprávěný příběh, herecké výkony Michaela Douglase a Dennise Quaida (jím hraný právník je tak slizký a zákeřný jako málokdo), kteří se chtě nechtě musí sklonit před božskou Catherine Zetou-Jonesovou. Netroufám si naplno říct, jestli Benicio Del Toro (který mimochodem zapracoval na svojí angličtině:)) nebyl ještě lepší než krásná a chytrá manželka narkobarona, prostě řekněme, že v tomto případě by si dáma zasloužila dostat přednost. (Gemini) 4*

Steven Soderbergh si vypůjčil atraktivní téma obchodu s drogami a zaobalil ho do vypravěčského hávu, který charakterizuje nezávislou americkou kinematografii posledních let. Jeho několikaproudé drama však zdaleka formou nedosahuje brilance např. 21 gramů či Mementa, je to spíše opatrné a předvídatelné ozvláštnění obsahu, podobně jako dokumentární kamera a hra s barvami, která mi v tomto případě nepřijde nijak zvlášť vydařená. Co se mi vydařené zdá, jsou herecké výkony – zejména Benicio Del Toro svým démonickým kukučem napraveného hříšníka opět přesvědčuje na 100%, líbil se mi i Michael Douglas, který bravurně sehrál vystřízlivění typicky amerického sebevědomého politika. To nejcennější v Sodeberghově filmu vidím v příběhu a jeho pointě. V pohledu na onu "válku" s drogami, která je plná beznaděje a deziluzí a v konečné fázi i malých vítězství. Není to nijak radostné vypravění o hrdinech, kteří efektně zničí drogové bossy. Traffic ukazuje, že napřed by takový hrdina musel zničit vlastní děti. Ačkoli mě snímek svými filmařskými kvalitami nijak nenadchl, jsou tu pořád tyhle světlé stránky, pro které stojí za hřích. (Marigold) 3*

Intenzivní mozaika v pseudodokumentárním balení, ve které se odehrávají čtyři stěžejní příběhy, a všechny mají co dočinění s drogami. Nic tady není černobílé, řešení, jak z téhle drogové špíny ven, neexistuje. Chameleón Steven Soderbergh nabízí výtečné technické zpracování, fantastickou atmosféru a samozřejmě velkou měrou mu pomáhají ukáznění herci, mezi kterými kraluje Benicio Del Toro, jenž dokáže leccos uhrát pouze úsměvem a očima. Ač ani ony drogovou mašinérii nezastaví. Těším se zase někdy na příště.. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Neviditelná, všudypřítomná, mamutí říše drog se v Soderberghově čtyřoscarovém filmu Traffic zpočátku tříští v několik zdánlivě nesouvisejících světů. Každý z nich má jinou náladu; každý líčí jiný profesní román; každý je zahalen do vlastní barevné tóniny.
Mexická poušť, kde na pašeráky heroinu číhají policisté, a na ně zase zvláštní jednotky, oslepuje prosluněným pískem a oslnivě pálivou září, k níž se pak v zapadlých čtvrtích přidávají tmavší okrové tóny - prašně hnědá a zlatá jako na starých fotografiích. Do téhle části skládanky patří řadový polda alias skvělý Benicio Del Toro - tak věcný a nehrdinský hrdina každodenní marnosti, že se mu nakonec dá uvěřit i zkratkovitě sentimentální výzva: Nakupte dětem osvětlení na hřiště, ať mohou hrát baseball i v noci, alespoň se zabaví a nebudou vyhledávat drogy.
Naopak syté barvy připomínající křiklavost reklamních poutačů vroubí dýchánek bohatých paniček žvatlajících o cholesterolu. Ještě tu vládne idyla; jedna z nich, něžná matka čekající další dítě, zatím netuší, že jejího manžela brzy odvedou v poutech. Krásná Catherine Zeta-Jonesová, která si tu troufla těhotensky "zošklivět", buď ztratí své pohodlné jistoty, nebo v síti gangů sama převezme mužovu "firmu". Taky je to jen práce...
Konečně v Americe, kde se důstojný Michael Douglas ujímá vedení protidrogového úřadu, zatímco jeho dcera-vzorná školačka si v partě salonních studentských rebelů píchá první dávky, je navenek až sterilně čisto. Chladné odstíny modré a šedé charakterizují svět expertů, úředníků a poradců, svět zahleděný do iluze o vlastní civilizovanosti. Tady se drogy řeší coby zásadní, leč vzdálený problém "jiných" - což je jen obranný a povýšený sebeklam.
A co všechny ty světy spojuje? Na plátně je sváže Soderberghův nepopsatelný, střízlivý, takřka dokumentární, téměř nezúčastněný, přesto chvějivě znepokojivý nadhled, s nímž těká po krajině kaktusů i autostrád, sleduje přestřelky, soudy, soukromé výjevy, v dramatických pasážích stahuje reálný zvuk až na hranici ticha či jinde nasazuje útočnou stylovou hudbu. A uvnitř příběhu, jenž volně navazuje na britský televizní seriál z 80. let, je tou svorkou hluboce promyšlená, až technokraticky suše vypočtená struktura vyprávění, jež pozvolna provazuje emoce jednotlivých osudů.
Filmařsky představuje Traffic podívanou mistrovské ražby, jako zpráva o stavu společnosti sděluje dvě pravdy sice nikterak objevné, ale nevyvratitelné. Že tahle bitva nemá konce - stejně jako film, který nakonec trochu upoceně hledá světélka naděje. A že jedna velká drogová rodina, jak se jeví narkomafie z novinových titulků, je jakýmsi cirkusovým stanem, pod jehož plachtou sídlí spousta konkrétních rodin vlastně docela klasické ražby. V nich se rozhoduje, v nich se prožívají velké tragédie i malá vítězství.

O NATÁČENÍ
Režisérovi Stevenu Soderberghovi se podařil ojedinělý kousek - v roce 2000 tisíce dokončil dva veleúspěšné filmy, přičemž každý z nich získal pět nominací na Oscara, včetně prestižních kategoriích pro nejlepší film a nejlepší režii. Šlo o "Erin Brockovich" s Julií Robertsovou a "Traffic" s hvězdným manželským párem Michaelem Douglasem a Catherine Zeta-Jonesovou v hlavních rolích. "Traffic" se stal zářným příkladem komerčně úspěšného filmu, který má zároveň mnohem vyšší ambice než se stát pouhým zábavným obchodním artiklem. Ve Spojených státech je pro teenagera snazší dostat se k heroinu než k alkoholu. Drogy jsou jednoznačným strašákem nejmocnější země světa. Někteří se ho mohou pokoušet nevidět, jiní vést možná zdánlivě beznadějný boj. Slovo traffic má v angličtině tři různé hlavní významy - doprava, obchod a styky. Ve světě drog, který se týká úzké skupiny lidí jen zdánlivě, se vyskytují všechny tři - narkoobchod, jeho distribuce a rozbujelá síť korupce a vlivných styků.
Traffic" popisuje a komentuje celý proces drogového byznysu v režii nejlepšího režiséra roku 2000, který si přitom nebere žádné servítky. Svět narkozločinu na všech úrovních - od nejvyšších vládních přes svět složité hierarchie uvnitř drogových kartelů až po nejmenší pěšáky. Michael Douglas v roli nekompromisního konzervativního soudce Roberta Wakefielda, jenž dostal z nejvyšších míst za úkol vést co nejtvrdší boj proti drogovému zločinu. Netuší, že jeho vlastní šestnáctiletá dcera, vzorná studentka, je závislá na heroinu. Catherine Zeta-Jonesová jako zoufalá těhotná žena (mimochodem Zeta-Jonesová byla při natáčení skutečně v jiném stavu), která se v realitě drogového světa ocitá ze dne na den. Tajní agenti zatknou drobného překupníka, s jehož pomocí chtějí dostat mocného drogového šéfa Carlose, jejího manžela. Do té chvíle nic netušila, žila si luxusním životem a nyní pod nátlakem okolností přebírá manželův krvavý byznys. Benicio Del Toro získal Oscara za roli policisty na "horké" mexické hranici, který se v každodenní realitě drogového byznysu se nevyhnutelně zaplétá do všudypřítomné sítě korupce.
obrazek
Film navazuje na úspěšný britský seriál Traffik, popisující drogovou cestu z Pákistánu přes Evropu do Velké Británie, který vysílal britský Channel4 v osmdesátých letech. Tehdy se k němu dostala producentka Laura Bickfordová, která v té době žila v Londýně. "Nemohla jsem na ten příběh zapomenout. Když jsem se vrátila do USA, zjistila jsem, že noviny stále častěji píší o obchodu s drogami. Byla jsem šokovaná, že zveřejňují naprosto všechno - o pohybech cen drog, jména šéfů kartelů a podobně.
Vypadalo to tak, že přestože jde o ilegální obchod, hovoří se o něm jako o každém jiném. Stále mi v hlavě zůstával seriál Traffik - začala jsem sbírat články, související s drogami a drogovým obchodem. Nakonec jsem vypátrala producenty seriálu a navrhla jim, že odkoupíme práva na americký remake ve formě celovečerního filmu."

Ocenění:
Academy Awards
2001 - Steven Soderbergh (Režie)
2001 - Benicio Del Toro (Vedlejší herec)
2001 - Stephen Gaghan (Adaptovaný scénář)
2001 - Střih
2001 - Nejlepší film (nominace)

Golden Globes
2001 - Benicio Del Toro (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
2001 - Stephen Gaghan (Nejlepší scénář)
2001 - Nejlepší film - drama (nominace)
2001 - Steven Soderbergh (Nejlepší režie) (nominace)
2001 - Catherine Zeta-Jones (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

BAFTA
2001 - Benicio Del Toro (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
2001 - Stephen Gaghan (Adaptovaný scénář)
2001 - Steven Soderbergh (Nejlepší režie) (nominace)
2001 - Nejlepší střih (nominace)

Berlinale IFF
2001 - Benicio Del Toro (Stříbrný medvěd za nejlepší mužský herecký výkon)
2001 - Steven Soderbergh (Zlatý Medvěd za nejlepší film) (nominace)

New York Film Critics Circle
2000 - Nejlepší film
2000 - Steven Soderbergh (Nejlepší režisér)
2000 - Benicio Del Toro (Nejlepší herec ve vedlejší roli)

Florida Film Critics Circle Awards
2000 - Nejlepší film
2000 - Steven Soderbergh (Nejlepší režisér)
2000 - Benicio Del Toro (Nejlepší vedlejší herec)

Los Angeles Film Critics Association
2000 - Benicio Del Toro (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2000 - Steven Soderbergh (Nejlepší kamera) (nominace)

César Awards
2002 - Nejlepší zahraniční film (nominace)

DABING
V českém znění: Petr Rakušan, Zuzana Ščerbová, Martin Sláma - Dylan Edrington (Nelson), Tomáš Sagher, Petr Štěpán, Eva Gorčicová - Lin Shaye (babička Booneová), Robert Jícha, Vladimír Hauser, Aleš Slanina, Ondřej Novák, Karel Mišurec, Eva Novotná, Jiří Fidler, Antonie Talacková, Lenka Janíková, Jan Grygar a další
Překlad: Iveta Pavlovičová
Produkce: Petra Brančová
Zvuk: Martin Kroupa
Výsledný mix: David Pavlíček
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Vyrobilo: G Studio Centrum pro Intersonic v roce 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.1.2002 SPI Film
Premiéra USA: 27.12.2000 USA Films
Premiéra Německo: 19.6.2008 WVG Medien
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 13.5.2002 SPI Film
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 5 208 163
Tržby celkem - $ 207 515 725
Návštěvnost v ČR 48 770
Náklady (Rozpočet) - $ 48 000 000
 
Tvůrci a herci
Steven Soderbergh (Režie), Laura Bickford (Produkce), Marshall Herskovitz (Produkce), Edward Zwick (Produkce), Cliff Martinez (Hudba), Steven Soderbergh (Kamera), Stephen Mirrione (Střih), Debra Zane (Casting), Philip Messina (Scénografie), Louise Frogley (Kostýmy), (Zvuk), Larry Blake (Zvuk), Katherine James (Masky), Kathrine Gordon (Masky), Stephen Gaghan (Scénář), Michael Douglas (Herec), Don Cheadle (Herec), Jacob Vargas (Herec), Benicio Del Toro (Herec), Dennis Quaid (Herec), Tomas Milian (Herec), Catherine Zeta-Jones (Herec), Emilio Rivera (Herec), Erika Christensen (Herec), Miguel Ferrer (Herec), James Lew (Herec), Albert Finney (Herec), Ben Scott (Herec), Luis Guzmán (Herec), James Brolin (Herec), Enrique Murciano (Herec), Rena Sofer (Herec), Topher Grace (Herec), Salma Hayek (Herec), D. W. Moffett (Herec), Stephen Dunham (Herec), Margaret Travolta (Herec), Steven Bauer (Herec), Amy Irving (Herec), Clifton Collins Jr. (Herec), Viola Davis (Herec), James Pickens Jr. (Herec), Peter Riegert (Herec), Elaine Kagan (Herec), John Slattery (Herec), Jack Conley (Herec), Mary Pat Gleason (Herec), Benjamin Bratt (Herec), Jsu Garcia (Herec), Carlos Gómez (Herec), Majandra Delfino (Herec), Yul Vazquez (Herec), Michael O'Neill (Herec), Jose Yenque (Herec), David Jensen (Herec), Russell Solberg (Herec), Stacey Travis (Herec), Jim Cody Williams (Herec), Gary Carlos Cervantes (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Rick Avery (Herec), Vincent M. Ward (Herec), Eddie Velez (Herec), Brian Avery (Herec), Carl Ciarfalio (Herec), Dave Hager (Herec), Vitalij Kravčenko (Herec)
 
2000/147/USA, Německo/Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Catherine Zeta-Jones získala za svou roli ve filmu první nominaci na Zlatý Glóbus pro nejlepší herečku ve vedlejší roli.
- Jde o remake televizní minisérie z roku 1989, který vznikl pro britský kanál Channel Four.
- Ve filmu je celkem 135 postav, které promluví a natáčel se v celkem 8 různých městech.
- Kevin Costner se ucházel o roli soudce Wakefielda. Stejně tak se uvažovalo o Richardovi Gere a Al Pacinovi.
- Michael Douglas nejprve roli Roberta Wakefielda odmítnul, ta byla následně nabídnuta Harrison Fordovi, který ji přijal. Spolu s režisérem postavu vylepšil, ale nakonec se rozhodl se projektu nezúčastnit. Douglasovi se provedené změny líbily natolik, že roli přijal.
- Scény, které se odehrávaly v Bílém domě, se natáčely v ateliérech seriálu Západní křídlo (1999), jejichž součástí je i přesná replika části sídla amerického prezidenta.
- Catherine Zeta-Jones byla během natáčení těhotná a proto byla její postava ve scénáři upravena. Původně měla být matkou dvou dětí, namísto toho i ve filmu vystupovala jako těhotná.
- Postava Michaela Douglase měla žít v osamělém domě na předměstí Indian Hill, vzdáleném několik kilometrů od města Cincinnati. Ve skutečnosti se ale dům, ve kterém scény vznikaly, nacházel uprostřed Hyde Parku.
- Catherine Zeta-Jones a Michael Douglas byli zasnoubeni již před začátkem natáčení a vzali se krátce po něm. V žádné scéně se neobjeví spolu.
- Jeden den po natáčení se vracel James Brolin ke svému autu a nachytal dva mladíky, jak se mu pokouší vloupat do auta. Jelikož měl na sobě stále policejní uniformu, ve které natáčel, zlodějíčky pořádně vystrašil a ti utekli.
- V původní verzi filmu bylo zmíněno, že Caroline a její kamarádi chodí do školy Cincinnati Country Day. Tato škola po uvedení filmu proti asociaci svého jména ve spojení s drogami ostře protestovala a proto byla zmínka o škole vynechána v DVD verzi filmu.
- Celkem 4 lidé získali za film Oscara. Jejich jména jsou Steven, Stephen, Stephen a Benicio.
- Benicio Del Toro je je jedním z pěti herců, kteří vyhráli Oscara za film nominovaný v hlavní kategorii, ve kterém mluvili převážně cizím jazykem (většina dialogů Del Tora byla ve Španělštině). Ti další 4 jsou Sophia Loren, Robert De Niro, Marion Cotillard a Roberto Benigni.
- Všimněte si, že každá scéna, která se odehrává ve městě Tijuana, je snímána ruční kamerou.
- Jako součást přípravy pro scény, ve který byli teenageři zhulení, jim byl foukán pepermintový prášek do obličeje, aby měli zarudlé oči a červený nos. Místo kokainu se pro natáčení používalo sušené mléko. Se šnupáním mléka to přehnal Corey Spears (Bowman) a onemocněl z toho.
- Na začátku filmu se baví Michael Douglas se senátorem Harry Reidem. Původně byl napsaný scénář pro tuto scénu, ale senátorovi se nelíbil, proto vedl s hercem pouze improvizovaný dialog.
 
Odkazy
 

Hrají:

Michael Douglas, Don Cheadle, Jacob Vargas, Benicio Del Toro, Dennis Quaid, Tomas Milian, Catherine Zeta-Jones, Emilio Rivera, Erika Christensen, Miguel Ferrer, James Lew, Albert Finney, Ben Scott, Luis Guzmán, James Brolin, Enrique Murciano, Rena Sofer, Topher Grace, Salma Hayek, D. W. Moffett, Stephen Dunham, Margaret Travolta, Steven Bauer, Amy Irving, Clifton Collins Jr., Viola Davis, James Pickens Jr., Peter Riegert, Elaine Kagan, John Slattery, Jack Conley, Mary Pat Gleason, Benjamin Bratt, Jsu Garcia, Carlos Gómez, Majandra Delfino, Yul Vazquez, Michael O'Neill, Jose Yenque, David Jensen, Russell Solberg, Stacey Travis, Jim Cody Williams, Gary Carlos Cervantes, Thomas Rosales Jr., Rick Avery, Vincent M. Ward, Eddie Velez, Brian Avery, Carl Ciarfalio, Dave Hager, Vitalij Kravčenko, Brandon Keener, Valerie Lynn Hanna, Barbara Boxer, Michael Showers, Toby Holguin, Cecile Cinco, Tucker Smallwood, Vonte Sweet, Kymberly Newberry, Steven Lambert, Rene Pereyra, William Christopher Stephens, Daniella Kuhn, Michael Saucedo, Russell G. Jones, John Brown