Tonoucí se stébla chytá / Le Petit Baigneur (1967/96/Francie, Itálie/Komedie) 76% -Originál DVD-

15.01.2023 17:34
JEDNOU VĚTOU
„Bláznivý vynálezce a šílený podnikatel. Louis de Funes jako muž, kterému není nic svaté.“

OBSAH
Vítězem slavného závodu plachetnic v italském San Remu se stane Francouz André Castagnier se svou sestrou Charlotou na lodi Plaváček. Je to prototyp plachetnice převratné konstrukce, který navrhl a postavil sám André v loděnicích Louise-Philippa Fourchauma. Loď získá prestižní cenu za nejlepší konstrukci. Mezitím se druhá loď, kterou také navrhl André, při slavnostním spouštění na vodu před zraky ministra potopí. Cholerický majitel filmy Fourchaume mladého konstruktéra okamžitě vyhodí, jenže vzápětí dorazí italský podnikatel Marcello Cacciaperotti a přináší objednávku na 200 Plaváčků. Zoufalý Fourchaume přemluví manželku, aby mu pomohla svým šarmem přemluvil Andrého k návratu do podniku. Bez meškání se vydá na cestu. Současně s ním vyráží do Andrého rodné vesnice také konkurence v podobě podnikavého Cacciaperottiho. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dva největší kamarádi: Louis de Funés a Michel Galabru spolu sice začali u Četníků, ale později se v jednotlivých filmech už tak často nesetkávají a možná je to škoda jelikož, když jsou oba v jednom filmu dává mu to takové osobní kouzlo. Nejznámější samostatný film s těmito dvěma legendami je zřejmě zrovna tento, nezapomenutelný, vizuálními efekty nabitý film, kde se LouisFunés zhostil role zbrklého, pohromu nosícího podnikatele. Záplava pohrom přitom na celém příběhu staví a nutno uznat, že je to zábava od začátku až do konce. --- Tohle je Plaváček, ne? - Jo to je prototyp právě jsem ho teďkon vylepšil (Malarkey) 5*

Neznám umělce, který by ve své roli více perspiroval, než Louis de Funes a ono to nejspíš bude tím totálním hereckým nasazením. Cholerický loďař Ludvíček tak opět jediným pevným středobodem, který kdyby se vytratil, může se vytratit i celý film. Taky bych chtěl honit své podřízené po firmě lopatou, ale co na to odbory..? (Gilmour93) 3*

Viděl jsem tuhle komedii dvakrát a přesto jsem si ji nijak zvláště neužil. Přišla mně na francouzskou nobl jemnost pro gagy až příliš neotesaná. Gagů je přemíra a jsou většinou v bláznivém stylu, ale skoro žádný mě dostatečně nepobavil až k smíchu, ale originálnost rozhodně nepostrádají. Vše drží spolehlivě ocelovým lankem de Funés, který ze sebe umí dělat výtečného kašpara s přechodem do jeho nervozních poloh. Námět je originální, ale přesto filmu chybí nějaký jednotný ráz ve kterém by gagy nepřibíhaly ze všech světových stran. Divák se mohl v případě tonutí chytnout rtutovitého de Funése, který řádí jako vitální mladík. Mé hodnocení: 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
-

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 22.3.1968 Valoria Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 7.10.2005 (VHS) H.C.E., 7.10.2005 (DVD) H.C.E.
Poprvé na VHS: 7.10.2005
Poprvé na DVD: 7.6.2004 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tržby celkem - $ 2 700 000
 
Tvůrci a herci
Robert Dhéry (Režie), Robert Dorfmann (Produkce), Gérard Calvi (Hudba), Jean Tournier (Kamera), Albert Jurgenson (Střih), - (Casting), Jean André (Scénografie), Tanine Autré (Kostýmy), William Robert Sivel (Zvuk), Pierre Berroyer (Masky), Pierre Tchernia (Scénář), Michel Modo (Scénář), Jean Carmet (Scénář), Colette Brosset (Scénář), Robert Dhéry (původní scénář) (Scénář), Louis de Funes (Herec), Robert Dhéry (Herec), Andréa Parisy (Herec), Colette Brosset (Herec), Michel Galabru (Herec), Franco Fabrizi (Herec), Jacques Legras (Herec), Georges Adet (Herec), Nicole Vervil (Herec), Philippe Dumat (Herec), Pierre Tornade (Herec), Henri Génes (Herec), Pierre Dac (Herec), Pierre Tchernia (Herec), Max Montavon (Herec), Roger Caccia (Herec), Michele Alexandre (Herec), Robert Rollis (Herec), Hélene Dieudonné (Herec), Gérard Calvi (Herec), Claude Darget (Herec), Georges Bever (Herec)
 

1967/96/Francie, Itálie/Komedie

 
Zajímavost k filmu
- Ve scéně, kdy Fourchaume (Funes) a Scipio (Galabru) plují na lodi se záchodem skrze Toulonský přístav, je možné za nimi spatřit francouzskou bitevní loď Jean Bart. Ta byla spuštěna na vodu v roce 1940. Po porážce Francie byla posádku odvlečena do marocké Casablanky. Při vylodění spojenců v Africe roku 1942, byla potopena. Po válce byla vyzvednuta a roku 1952 opravena, aby mohla sloužit opět Francii. Ve roce uvedení filmu (1968) byla odepsána a o dva roky později rozebrána.
- Mnoho situací ve filmu je inspirováno gagy Funesova a Dhéryho oblíbeného dua komiků Olivera Hardyho a Stana Laurela (napříkald Laurelův pláč, v který většinou propukal na konci grotesek). Robert Dhéry jej napodobil tak mistrně, že Louis de Funes musel svůj nezřízený smích zakrývat pod přikrývkou.
- Louis-Philippe Fourchaume (Louis de Funes) ve filmu jezdí vozem Jaguar E-Type, který byl označován také jako nejkrásnější vůz století.Modrý vůz, kterým odvážejí zraněného Scipia (Michel Galabru), je italský Fiat Dino Spider z roku 1967. Jedná se o dvoumístný sportovní vůz s motorem vpředu a pohonem zadní nápravy.
 
Odkazy