To nic drahá / Don't Worry Darling (2022/123/USA/Thriller, Mysteriózní) 66% -Originál DVD-

15.01.2023 17:34
JEDNOU VĚTOU
„Co všechno jsou lidé ochotni obětovat za dokonalý život jako z pohádky"

OBSAH
Americký psychologický thriller režisérky Olivie Wilde pojednává o Alici, ženě v domácnosti z 50. let (Florence Pugh), žijící se svým manželem (Harry Styles) v naoko dokonalém vztahu. Záhy se však Alice začne obávat, že jeho okouzlující společnost možná skrývá znepokojivá tajemství.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Olivia Wilde v sobě probudila zajímavé režisérské střevo. To nic, drahá je originální psychologický thriller, kterému celý průběh nerozumíte, abyste na konci prozřeli. Nebo také ne. To je na každém z Vás. Nicméně Florence Pugh je tu opět fantastická a Harry Styles mě přesvědčil, že umí hrát. Za mě tedy docela dost zjištění na jeden film. (Malarkey) 4*

Musím říct, že Olivia Wilde mě na režisérský židličce velmi mile překvapila. Retro stylovka, která funguje až do tý doby než je donucena vysvětlovat opravdu na výbornou. Herecký výkon Florence Pugh famozní, dialogy v první části pomáhají budovat divákovo očekávání z příštího dění. Soundrack hodně orginální a i když si nejsem jistý jestli by fungoval bez filmu komplet, tak minimálně finálovou skladbu si určitě pustím. Je to na pomezí 3-4* , takže tentokrát bude ten jazýček na vahách ve prospěch 4*, hezká hlavní představitelka a autíčka, který bych chtěl mít v garáži. (Enšpígl) 4*

Má chyba, že jsem se dopředu nepřipravil. Čekal jsem něco jako nouzový východ z americké krásy a přitom jsem dostal zoufalé manželky, co v zóně soumraku prožívají epizodu lepší než život. Výsledkem je opulentní prázdnota, do které Pineova postava každým svým monologem pumpuje další vakuum (nezajímá mě, že Jordan Peterson). Chápu, že to má zrcadlit vyprázdněnost tohoto světa, ale předání vzkazu feminismus a ženská autonomie ja / incel, misogynie a sexismus nein se nemuselo tak bezpředmětně táhnout až k nic neřešícímu konci. Dost to drží nad vodou Florence Pugh, která připomíná mladou Kate Winslet (alespoň něco z toho Mendese). To lehce mongoloidní Harry nepředvedl zhola nic. Vlastně abych mu nekřivdil, na jídelním stole one direction jeho jazyka rozdmýchal fantazie roztoužených fanynek.. (Gilmour93) 2*

VELKÁ RECENZE
Už od prvního traileru bylo jasné, že nový snímek Olivie Wilde bude daleko ambicióznější než její prvotina bizarně přeložená do češtiny jako Šprtky to chtějí taky. Luxusní obsazení v čele s Florence Pugh, Chrisem Pinem a Harry Stylesem jsme zde sledovali v dokonalých padesátkových kulisách, postavení žen a mužů křičelo Stepfordské paničky, až příliš pohádkový život pro změnu dával vzpomenout na kultovní Truman Show a vizuální lákadla z utopického pouštního městečka zase připomínala tvorbu Christophera Nolana. První reakce z festivalů ovšem naše očekávání rychle zchladila, a před projekcí tak nezbývalo než doufat, že se nadějné, byť v kontroverzích utápěné režisérce podařilo přijít alespoň se solidním příspěvkem do žánru realitu ohýbajících sci-fi.
A já vám už takhle z kraje můžu říct, že povedlo. To nic, drahá je, když nic jiného, skutečně působivě natočený, ozvučený a navzdory spekulacím kolem jistého zpěváka/herce i zahraný film, jehož vady na kráse sice poněkud sráží celkový divácký dojem, ale rozhodně nejsou překážkou v tom, aby si ho lidé jako zážitek v kině dosyta užili. Ale popořadě.
Snímek vypráví o mladém zamilovaném páru Alice a Jackovi (Pugh a Styles), kteří žijí v 50. letech v malém městečku Victory, které je však obestřeno mnoha tajemstvími. Jako například kam každé ráno všichni muži odjíždí, co je náplní jejich práce, nebo odkud se vzal a co vlastně dělá svérázný šéf všech zaměstnanců Victory projektu charismatický Frank (Chris Pine).
Film pak navzdory mým očekáváním – resp. obavám – s větším či menším úspěchem na všechny otázky postupně podává i odpovědi. Děje se to ale zejména během první půlky, kdy se teprve seznamujeme s denní rutinou krásné Alice v podání dráždivě sexy Pugh, sledujeme, jak si hýčká svého manžela, jak se baví se svými kamarádkami, a obecně pronikáme do vztahů a pravidel města Victory, kdy se divák opravdu náramně baví. S přibývajícím časem se však v dokonalé realitě nevyhnutelně objevují podezřelé trhliny. Z drobných detailů se plynule stávají čím dál větší potíže, což nakonec ústřední hrdinku vyšle na nebezpečnou a spirálovitou cestu k odhalení skutečného pozadí Victory projektu a vlastně i hlavního motivu celého filmu.
Podobně spletité paranoidní thrillery tu samozřejmě máme relativně často. K režisérčině dobru je ale nutno říct, že její snímek celou dobu drží pevně pohromadě a vyprávění se nikdy nerozpadne. Solidní audiovizuální hody, ke kterým patří všelijaké opulentní večírky, sexuální styky, nebo posléze psychotické stavy určitých postav, to navíc zvedají vysoko nad vody průměru. Soundtrack možná nebude ideální na samostatný poslech, garantuji vám však, že si melodie z filmu budete hvízdat ještě druhý den.
Problémem je tak zase jednou scénář, kdy zejména v závěrečné třetině filmu rázem postavy více podléhají tomu, co po nich děj vyžaduje, a nikoli tomu, co by odpovídalo jejich povaze. Poselství, které do té doby bylo mezi řádky celkem jasně čitelné, najednou snímek začne divákovi cpát se vší doslovností. Dochází na zcela zbytečné momenty a jistá úmrtí, která tam očividně jsou, jenom aby někdo mohl říct něco rádoby feministického, a místo toho, aby závěr působil dojmem třešničky na jinak chutném dortu, odchází člověk s hořkou pachutí na jazyku. A to je vzhledem k předchozímu bravurně budovanému ději velká škoda.
Herecké výkony Pugh a Pinea jsou nicméně famózní. Zejména britská herečka je tady jasnou tahounkou, v níž se pere láska s loajalitou spolu se zvědavostí a vzdorem. Její Alice používá racionalitu a prozíravost, nechybí jí ale ani strach a citlivost, které z ní dělají uvěřitelnou hrdinku, jež je strašně snadné fandit. Pine, ačkoliv nedostal moc prostoru, si pak svého záporáka vychutnal do puntíku a mám pocit, že čím je starší, tím je lepší. Co se pak celého toho drama kolem LaBeoufa a Stylese týče, jsem na vážkách, protože známý zpěvák do tohohle padesátkového retra zapadá na první pohled jednoznačně víc než bouřlivák Shia, v těch několika silnějších a dramatičtějších momentech by ale zase hvězda Střípků ženy nebo Železných srdcí zahrála nepochybně líp. Za mě každopádně Styles svoji úlohu zvládl.
Kolem a kolem je tak novinka Olivie Wilde povedenou záležitostí, které to na velkém plátně sluší stejně jako například z poslední doby filmům Jordana Peelea. Oba filmaři zároveň mají trochu problém s tím, že jejich tvorba není vždy tak chytrá, jak by si asi přáli. Z To nic, drahá si přesto lze vytáhnout několik zajímavých otázek a následně o nich v hospodě krátce debatovat s přáteli, pokud jste ale podobně jako třeba já doufali v rovnou novou klasiku a vystřelení Wilde do režisérské první ligy, budete muset čekat dál. Zatím se fanfáry nekonají, talent ale předvedla opět veliký a osobně budu její další projekt velmi vyhlížet.

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Jitka Jirsová - Florence Pugh (Alice Chambersová), Roman Hajlich - Harry Styles (Jack Chambers), Jan Škvor - Chris Pine (Frank), Kateřina Peřinová - Olivia Wilde (Bunny), Filip Švarc - Timothy Simons (Dr. Collins), Václav Rašilov - Nick Kroll (Dean), Jan Battěk - Asif Ali (Peter), Václav Šanda - Douglas Smith (Bill), Anna Brousková - Gemma Chan (Shelly), Sabina Rojková - Sydney Chandler (Violet), Kristina Jelínková - Kate Berlant (Peg), Viktorie Taberyová - KiKi Layne (Margaret), Pavel Dytrt - Ari'el Stachel (Ted), Linda Křišťálová, Klára Šumanová, David Voráček
Překlad: Kateřina Hámová
Dialogy: Renata Pavlíčková
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Režie: Klára Šumanová
Pro Warner Bros. vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.9.2022 Vertical Ent.
Premiéra USA: 23.9.2022 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 11.1.2023 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 11.1.2023 Magic Box
Premiéra na 4K Blu-ray: 11.01.2023 Magic Box
Poprvé na VOD: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 5 049 457
Tržby celkem - $ 86 700 000
Návštěvnost v ČR 34 101
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000
 
Tvůrci a herci
Olivia Wilde (Režie), Katie Silberman (Produkce), Olivia Wilde (Produkce), Miri Yoon (Produkce), John Powell (Hudba), Matthew Libatique (Kamera), Jennifer Lame (Střih), Ben Harris (Casting), Allison Jones (Casting), Katie Byron (Scénografie), Arianne Phillips (Kostýmy), Skip Lievsay (Zvuk), Heba Thorisdottir (Masky), Katie Silberman (Scénář), Carey Van Dyke (Scénář), Shane Van Dyke (Scénář), Florence Pugh (Herec), Harry Styles (Herec), Olivia Wilde (Herec), Chris Pine (Herec), Gemma Chan (Herec), Nick Kroll (Herec), Douglas Smith (Herec), KiKi Layne (Herec), Timothy Simons (Herec), Kate Berlant (Herec), Dita Von Teese (Herec), Asif Ali (Herec), Marcello Julian Reyes (Herec), Wylie Quinn Anderson (Herec), Monroe Cline (Herec), Lexy Hulme (Herec), Brooke deRosa (Herec), Ali Starr Goebel (Herec), Ari'el Stachel (Herec), Sydney Chandler (Herec)
 
2022/123/USA/Thriller, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Ve scénáři byla Bunny (Olivia Wilde) přítomna ve scéně u večeře, ale Olivia Wilde odstranila svou postavu ze scény, aby mohla režírovat zpoza kamery.
- Olivia Wilde uvedla, že inspirací pro tento film jí byly snímky Počátek (2010) a Truman Show (1998).
- Olivia Wilde původně chtěla hrát hlavní roli, ale rozhodla se obsadit Florence Pugh (Alice) poté, co ji viděla ve filmu Slunovrat (2019).
- Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky.
- Režisérka Olivia Wilde v rozhovoru pro Variety odůvodnila přeobsazení Shii LaBeoufa jako vstřícný krok vůči Florence Pugh (Alice), jelikož prý vyžadoval příliš bojovnou energii. Na toto prohlášení LaBeouf neváhal reagovat a Variety ochotně rozeslal kopie e-mailů a zpráv vyměněných s Wilde, z nichž vychází najevo, že to byl on, kdo se rozhodl z projektu vycouvat. Neměl totiž dostatek času zkoušet s ostatními herci, což se neshodovalo s jeho vyčerpávající metodou příprav.
- KiKi Layne (Margaret) nahradila Dakotu Johnson, ktorá projekt opustila po konfliktoch s plánovaním jej filmu Temná dcera (2021), ktorý sa natáčal v rovnakom čase.
- Podľa režisérky Olivie Wilde to bol prvý film, ktorý sa natáčal v Kaufman Desert House, ktorý preslávila fotografia Slima Aaronsa „Poolside Gossip“.
- Disneyho animovaný krátky film Tanec kostlivců (1929) hrá v televízii počas niekoľkých scén s upratovaním.
 
Odkazy