Largo Winch Largo Winch (2008/108/Francie, Belgie/Dobrodružný, Thriller, Akční) % -Originál DVD-

11.11.2022 05:15
JEDNOU VĚTOU
„Peníze ho nezajímají, chce znát jen jméno vraha svého otce.“

OBSAH
Miliardář Nerio se utopil a jeho smrt vyvolala hotové pozdvižení. Navíc zemřel bez dědice. Ve skutečnosti však měl Nerio tajemství – před lety adoptoval v Bosně chlapce jménem Largo. Ten je ovšem momentálně ve vězení poté, co byl křivě obviněn z obchodu s drogami. Jde jen o souhru okolností, nebo o dobře připravenou akci, která jej má zbavit dědictví?(H.C.E.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dostalo se ke mně několik recenzí, které slibovaly velmi slušný akční zážitek, nicméně flashbacky protkaný snímek přináší jen průměrné, leč sympatické vyprávění o jednom pohádkovém dědictví, na které si ostří nejeden zloduch. Jistý Nerio Winch byl totiž veleuznávaným obchodníkem, zakladatelem a hlavním akcionářem jedné gigantické firmy. Byl.. Jeho smrt je zahalena tajemstvím a mediálním třeskem, protože údajně zemřel bez dědice. Jenže to by starý vlk Nerio nemohl skrývat letité tajemství o adopci bosenského chlapečka Larga. Světoběžník Largo to tak bude mít nesmírně těžké, přestože mu jde více o pomstu než-li o nesmírné bohatství. Na Evropu rozhodně nadprůměr, jinak ale svěží šedesátka s chytrým scénářem, zbytečnými zvraty a bez zapamatováníhodných momentů. Nenadchne, nenaštve. Cesta za pomstou je navíc dlážděna solidními hereckými výkony, našince potěší velmi příjemný Karel Roden. (castor) 3*

Francouzi umí točit thrillery a tady to zase ukazujou v plný parádě a v hodně pekným vizuálním zpracování, zejména musim upozornit na naprosto perfektní pád ze skály, kterej by v jiným filmu byl jen formalita, ale tady je to natočený naprosto úžasně, že i taková scéna tu působí perfektně. Nicméně vyvarovat se celkem velkých logických chyb by rozhodně neuškodilo a celkově bych uvítal i víc akce, ale jinak francouzská produkce zase boduje (Shit) 4*

Dejte mi pár miliard, já si jich několik odložím na horší časy a pak se začnu tvářit jako Largo, kterému o prachy vůbec nejde. Přesto je třeba ho zabít, když si ten hajzlík dovolil být adoptován jedním z nejbohatších mrtvých mužů planety. Nemohu tvrdit, že to mělo hlavu a patu, nebo že bych padnul na zadek před dokonale propracovaným scénářem, ale já jsem si to akční pobíhání docela užil. (Jara.Cimrman.jr) 4*

VELKÁ RECENZE
Představuji vám evropský akční film. Mluví se tu X jazyky, hlavní hrdina je pronásledovaný minulostí z Balkánu a zlí ruští oligarchové si brousí zuby na hodnou mamutí korporaci.
Ale teď vážně, Largo Winch je skutečně evropský akční film, natočený podle belgického komiksu. Hlavním hrdinou je třicátník Largo, kterého tajně před mnoha lety adoptoval miliardář Nerio Winch, aby z něj vychoval svého nástupníka v čele W Group, společnosti, která zaměstnává přes půl milionu lidí a ovládá ji jeden muž.
Když Nerio Winch zemře, nachází se Largo právě v nějaké rozvojové zemi, kde mu starý muž dělá “tetování nezranitelnosti”. Aniž by se o smrti svého adoptivního otce dozvěděl, putuje falešně obviněný Largo do vězení za pašování drog. Samozřejmě v něm není dlouho. Ale objevuje se otázka: kdo má zálusk na W Group? A kdo zabil Neria Winche? Je to ruský miliardář, který zbohatl obchodem se zbraněmi (jako vždy v rolích ruských padouchů sympatický Karel Roden)? Nebo někdo úplně jiný?
Záběry na mrakodrap W Group působí majestátně a celkově je po technické stránce film velmi podařený, skoro je až škoda, že tolik finančních prostředků a technického talentu šlo na vcelku průměrný snímek.
Hlavní hrdina je sympatický a postava odhodlaného dobrodruha, který nejde pro ránu daleko, mu sedí jako ulitá. Flashbacky, kterými se tvůrci snaží přiblížit jeho dětství a život před filmy, ovšem nedodávají jeho postavě takovou hloubku, jakou si nejspíš představovali a na pár výjimek jsou zcela zbytečné.
Největší potíž celého filmu je ale napětí. Zatímco akční scény vypadají velmi dobře, jakékoliv obavy nebo strach o hrdinu nečekejte. Jakoby si tvůrci, když Largo dostal tetování nezranitelnosti, řekli “přece mu nemůže nic ublížit, tak kdo by se o něj bál” a tomu přizpůsobili celý snímek.
Mohl se jednat o skvělý evropský akční film, ale děj je bohužel příliš zmatený. Takto vznikla poměrně slušná jednohubka, která pravděpodobně nikoho neurazí, ale rozhodně ani nenadchne. Zato kdyby těch akčních scén bylo víc…

Ocenění:
The Saturn Awards
2012 - Nejlepší mezinárodní film (nominace)

DABING
V českém znění: Marek Libert - Tomer Sisley (Largo Winch), Dagmar Čárová - Kristin Scott Thomas (Ann Fergusonová), Karel Roden - Karel Roden (Mikhail Korsky), Zbyšek Horák - Miki Manojlovic (Nerio Winch), Hana Ševčíková - Mélanie Thierry (Léa / Naomi), Roman Hájek, Marek Pavlovský, Lucie Benešová, Pavel Vondra, Lumír Olšovský, Bohdan Tůma, Zbyšek Pantůček, Ludvík Král, Jan Pohan, Tomáš Juřička, Radana Herrmannová, Radovan Vaculík, Petr Oliva, Jan Vondráček, Jitka Moučková, Tomáš Balvín, Oldřich Vlach, Klára Jandová, Vojtěch Hájek, Radek Hoppe, Jiří Schwarz (titulky)
Překlad: Adéla Gorgerin
Zvuk: Jiří Peřina
Vedoucí výroby: Hana Wszolková
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Zdeněk Gawlik
Vyrobilo: AW Studio Praha 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Belgie: 17.12.2008 Cinéart
Premiéra Francie: 17.12.2008 Wild Bunch Distribution  
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 31.8.2009 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 30 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000

FILMY V SÉRII
Largo Winch (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd11/
Francie / Belgie, Dobrodružný / Thriller, 2008
Režie: Jérôme Salle, Hrají: Tomer Sisley, Kristin Scott Thomas

Largo Winch II: Spiknutí v Barmě (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd10/
Francie / Belgie, Dobrodružný / Akční, 2011
 Režie: Jérôme Salle, Hrají: Tomer Sisley, Sharon Stone
 
Tvůrci a herci
Jérôme Salle (Režie), Nathalie Gastaldo (Produkce), Alexandre Desplat (Hudba), Denis Rouden (Kamera), Richard Marizy (Střih), Gigi Akoka (Casting), Michel Barthélémy (Scénografie), Khadija Zeggai (Kostýmy), Jean-Paul Hurier (Zvuk), Pascal Villard (Zvuk), Philippe Amouroux (Zvuk), Thi-Loan Nguyen (Masky), Julien Rappeneau (Scénář), Jérôme Salle (Scénář), Tomer Sisley (Herec), Kristin Scott Thomas (Herec), Predrag 'Miki' Manojlovič (Herec), Mélanie Thierry (Herec), Gilbert Melki (Herec), Karel Roden (Herec), Steven Waddington (Herec), Anne Consigny (Herec), Radivoje Bukvič (Herec), Benedict Wong (Herec), Gérard Watkins (Herec), Benjamin Siksou (Herec), Amanda Westlake (Herec), Derek Ting (Herec), Patrick Vo (Herec), Marija Opsenica (Herec), Kerian Mayan (Herec), Léo-Paul Salmain (Herec), Gérard Grégory (Herec), Eddy Ko (Herec), Bénédicte Delmas (Herec), Nicolas Vaude (Herec), Bojana Panic (Herec), Emmanuel Avena (Herec), Vincent Haquin (Herec)
 
2008/108/Francie, Belgie/Dobrodružný, Thriller, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Vo filme sa o Larga (Tomer Sisley) starajú pestúnski rodičia z Chorvátska. V komikse to však bol manželský pár z Lichtenštajnska. Nerio Winch (Predrag Manojlovic) o sebe vo filme taktiež tvrdí, že pochádzal z veľmi chudobných pomerov. V komikse je to však úplne naopak, keďže jeho otec bol milionárom. Jednou z ďalších odchýliek od komiksu bolo aj Largovo uväznenie v Brazílii a nie v Turecku.
- Natáčalo sa od 29. augusta 2007 do 19. apríla 2008 v Bosne a Hercegovine, na Sicílii, v Číne (Hong Kong a Macau), na Malte a vo filmových štúdiách v Paríži.
- Práva na film o Largovi Winchovi boli po prvýkrát predané pred vyše 20 rokmi producentovi Sergeovi Silbermanovi. Ten mal ambíciu vytvoriť sériu, ktorá by konkurovala Jamesovi Bondovi. Silberman však zomrel ešte predtým, ako vôbec začal s prípravami na projekt.
- Podľa komiksu Nerio zomrel tak, že bol zhodený zo strechy Winchovskej budovy. Vo filme sa utopil.
- Vo filme sídli W Group v Hong Kongu, hoci v komikse je jej sídlom New York.
- Scény z Hong Kongu boli natočené bez oficiálneho povolenia, iba s malým štábom, ktorý si musel dávať pozor na miestnu políciu.
- Tomer Sisley zvládol väčšinu kaskadérskych scén sám. Dokonca sa kvôli filmu začal učiť po srbsky.
- Film je založený hlavne na prvých dvoch dieloch rovnomennej komiksovej série.
- Film má aj seriálového predchodcu z roku 2001, ktorý sa volá Largo.
- Tento film vznikl na základě románů a komiksu, jejichž autorem je Jean Van Hamme.
 
Odkazy